Overslaan en naar de inhoud gaan

Word de logistieke manager van de toekomst

Ben je gebeten door transport en logistiek, maar heb je ook een passie voor data en IT?

Dan kan je vanaf het tweede jaar van de afstudeerrichting Supply Chain Management kiezen voor de specialisatie Logistics Engineering.

We vullen dan een brede basiskennis Supply Chain Management aan met toekomstgerichte IT-vakken zoals Bright Logistics, AI, RPA en Internet of Things.

Logistics engineering richt zich op de data-analyse in de supply chain. Zo word je klaargestoomd tot de logistieke manager van de toekomst.

Studenten logistics engineering aan het werk

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan.

Hieronder kan je een voorbeeldlesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster communiceren we in september.

Voorbeeldlesrooster

BST5

Eerste jaar

In je eerste jaar krijg je veel modules die voor elke student Bedrijfsmanagement essentieel zijn.

Deze algemene managementmodules worden aangevuld met een aantal specifieke modules uit de afstudeerrichting Supply Chain Management.

Tegelijk maak je in het eerste jaar al kennis met het werkveld.

Tweede jaar

Vanaf het tweede jaar komt de nadruk te liggen op de specifieke modules uit jouw specialisatie Logistics Engineering.

Bovendien zet je in het tweede opleidingsjaar je eerste stappen in het werkveld.

Derde jaar

In het derde jaar stomen we je helemaal klaar voor je eerste job!

Stages, projecten en de bachelorproef zorgen ervoor dat je met en voor het werkveld werkt. Daar ligt dan ook de nadruk op in het laatste jaar.

De voorbereiding op het werkveld vullen we aan met specifieke modules uit het keuzetraject Supply Chain Management.

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
Student met het werkveld

Diploma op zak?

Als logistieke professional kan je bij vrijwel elke organisatie je toegevoegde waarde bewijzen.

Je kan kiezen uit verschillende carrièrepaden: naast een functie in de transportsector of in de (lucht)haven, zijn er ook mogelijkheden bij zowel overheidsinstanties als (inter)nationale productiebedrijven.

Je start als afgestudeerde bachelor Supply Chain Management in een functie met heel wat doorgroeimogelijkheden.

Functies waarin je terecht kan komen:

 • Customs compliance specialist
 • Logistiek coördinator
 • Forwarding agent
 • (Junior) Digital Supply Chain consultant
 • Supply chain analist
 • Procurement manager

Verder studeren

Door de stevige basis aan bedrijfsmanagementvakken kan je in een zeer korte periode (1 tot 1,5 jaar) een tweede bachelordiploma Bedrijfsmanagement behalen.

Uiteraard kan je ook nog gaan voor een masterdiploma. Via een schakelprogramma kan je gemakkelijk doorstromen naar een masteropleiding:

 • (Business) Economics
 • Handelswetenschappen
 • International Supply Chain Management
 • Maritiem en Logistiek management

Bij Howest geloven we in de voordelen van een leven lang leren. Op de website van Howest Academy kan je steeds ons actuele aanbod aan bijscholingen vinden.

Dagonderwijs

Het dagtraject kan je (in 3 jaar) volgen als voltijds dagstudent. Je hebt dan 20 tot 24 uur les per week. Daarnaast studeer je en werk je aan werkveldprojecten.

Heb je al een andere opleiding gevolgd en kom je in aanmerking voor vrijstellingen? Of wil je een dagtraject combineren met een (deeltijdse) job? Dan kunnen we een traject op maat van jouw situatie uitwerken.

Contacteer hiervoor lieven.theys [at] howest.be (Lieven Theys)title="Lieven Theys", trajectbegeleider van de opleiding Bedrijfsmanagement.

Verkort traject

Heb je al een graduaatsdiploma op zak? Dan kan je mogelijk het bachelordiploma Bedrijfsmanagement behalen in anderhalf tot twee jaar. We voorzien een verkort traject vanuit de graduaatsopleiding Transport en Logistiek.

Neem contact op met trajectbegeleider lieven.theys [at] howest.be (Lieven Theys)title="Lieven Theys" voor meer informatie.

Kostenraming voor deze opleiding
Inschrijven

Je kan je nu reeds online registreren voor 2023-24. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Kom langs op onze infodagen

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Studenten krijgen uitleg over opleiding aan Howest

Troeven van de opleiding

Garantie op werkzekerheid in een veelzijdige job!

De opleiding is officieel erkend door de VDAB. Wat zich afspeelt in de (wereld)economie heeft (in)direct gevolgen op de logistieke wereld, waardoor de sector continu in beweging is.

Nauwe samenwerking met het werkveld

Vanaf het eerste jaar word je ondergedompeld in cases die rechtstreeks uit het bedrijfsleven komen. Drie stageperiodes bij dezelfde werkgever zorgen voor een sterke specialisatie in het gekozen vakgebied.

Bedrijfsbezoeken

Vanaf het eerste jaar kom je in contact met de verschillende logistieke spelers. Op het programma staan veel bedrijfsbezoeken, maar daarnaast organiseer je ook zelf een studiereis in het tweede jaar. Op die manier breid je je netwerk uit met (inter)nationale contacten.

Focus op de nieuwste trends

Je maakt kennis met de meest recente technologieën, waarmee je in je bachelorproef een toegevoegde waarde creëert voor je stagebedrijf. Met je diploma op zak ben je zo volledig klaar om ingezet te worden op de arbeidsmarkt.

Je kan je nu reeds online registreren voor 2023-24. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

  Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

  Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

  Laptops
  The Level

  Voor ik aan deze richting begon, wist ik niet eens wat logistiek inhield. Het was een echte ‘shot in the dark’, maar ik heb er nooit spijt van gehad want ik heb nog nooit zo mooi in de roos kunnen schieten.  

  Logistiek is de combinatie van zoveel verschillende aspecten dat er sowieso één is die je zal interesseren. Als het niet douane of transportplanning is, dan zal het warehousing zijn.

  Ik studeerde in het middelbaar economie-wiskunde, wat perfect paste bij Logistics Engineering.  

  Vaak focussen studierichtingen op wat je inhoudelijk zal leren en zien, maar in Logistics Engineering heb ik leren nadenken op een heel ander niveau.

  Zowel stagebedrijven als toekomstige jobs zijn in overvloed beschikbaar, ik heb voor mezelf dan ook al een lijstje opgemaakt met mogelijke werkgevers.

  Rune Moreels
  Laatstejaars student

  Overtuigd? Schrijf je in!

  Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

  Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

  Schrijf je in

  Studenten in pauze met koffie op de campus

  FAQ

  Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

  Stefanie Linthout

  Stefanie Linthout

  Lector en verantwoordelijke afstudeerrichting Supply Chain Management

  Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

  Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

  Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

  Supply chain omvat meer dan logistiek en transport van goederen. Supply chain management (SCM) is het beheer van het volledige proces, nl. vanaf de aankoop van grondstoffen tot de levering van de goederen op de eindbestemming.

  Het begrijpen van SCM is een essentieel onderdeel voor bedrijven, logistieke dienstverleners en retailers maar ook voor de jou, de consument. Hoe komen producten tot stand en waarom zijn bepaalde producten duurder dan andere?

  Hou je van afwisseling en een gezonde dosis stress? Ben je communicatief sterk en werk je graag in team?

  Beschik je over organisatorische skills? Werk je graag met verschillende software? Kortom, leer je graag nieuwe zaken bij in een zeer afwisselende omgeving?

  Dan is de opleiding Supply Chain Management voor jou een ideale opleiding. Je leert naast het algemene bedrijfsleven ook alle aspecten binnen de logistiek kennen.

  Het keuzetraject Logistics Engineering richt zich nog meer op de data analyse in de supply chain. Een wiskundig profiel is niet vereist maar wel een sterke interesse in IT en data.

  Je kiest inderdaad zelf een stageplaats naargelang je eigen interesses. In je zoektocht word je intensief begeleid door de lectoren. Belangrijk is een stagebedrijf te kiezen dat een gevarieerd takenpakket kan aanbieden hetgeen nauw aansluit bij de opleiding.