NIEUW: woe 23 april 2025
De toekomst wacht. Ben jij er klaar voor?
Ben jij klaar om jouw onderwijservaring naar een hoger niveau te tillen? De toekomst van het onderwijs wordt getransformeerd door de kracht van AI, VR/XR en cybersecurity! en meer dan ooit is taal dé hefboom in het moderne onderwijs.
Stel je een wereld voor waarin leren volledig gepersonaliseerd is. Dankzij innovatieve tools kan elk individu leren in zijn eigen tempo, met op maat gemaakte leermiddelen die aansluiten bij persoonlijke behoeften en talenten. Denk aan interactieve leermiddelen, adaptieve leersystemen en virtuele assistenten die jouw lessen verrijken en het leerproces versterken.
Schrijf je voor onze hands-on workshops en ontdek hoe jij jouw lessen kunt transformeren en het onderwijsleerproces naar een hoger niveau kunt tillen. Laat je inspireren door de nieuwste technologieën en maak een blijvende impact op jouw onderwijspraktijk. Schrijf je nu in en word een pionier in het onderwijs van morgen!
Op 23 april 2025 organiseren de lerarenopleidingen van Howest en het onderzoeks- en navormingscentrum EdHub een inspiratie/nascholingsevenement 'Get inspired'.
We voorzien een inspirerende keynote van Steven Mannens (18.00-19.00) en diverse keuzeworkshops (19.00-21.00). We sluiten de avond af met een netwerkmoment (21.00-22.30). Het overzicht van de sessies kan hieronder geraadpleegd worden.
De inschrijvingen worden afgesloten op 16/04/2025.
Doelgroep
Deze dag is bedoeld om leraren uit het lager en secundair onderwijs te inspireren.
Wees er snel bij!
Praktisch
Datum: woensdag 23 april (18.00u – 22.30u)
Locatie: Howest - Campus Oudenaarde, Fortstraat 47, 9700 Oudenaarde
Er is voldoende parkeerruimte in de buurt van de campus.
Kostprijs: €20
Inschrijven: vóór 16 april 2024
Programma
18.00u - 19.00u: Keynote: Leskwaliteit, een kwestie van onderzoekend handelen
19.00u - 21.00u: Keuze sessie
21.00u - 22.30u: Netwerkmoment
Workshops
Keynote: Leskwaliteit, een kwestie van onderzoekend handelen (Steven Mannens)
Leerkrachten maken het verschil. Ze hebben een enorme impact op de ontwikkeling van lerenden. Dit geldt zowel op het vlak van leerprestaties, als op sociaal-emotioneel welbevinden, leerstrategieën, overtuigingen… Dylan Wiliam (2016) stelt boud dat het niet uitmaakt welke school de lerende kiest, maar wel welke leerkracht die lerende daar aantreft.
Effectieve leerkrachten werken aan aspecten die ertoe doen voor het leren. Dit weerspiegelt zich in de leskwaliteit en hoe effectieve leerkrachten zelf ontwikkelen. Professioneel meesterschap is geen streven, dan wel een handelen.
- Wat doen effectieve leerkrachten dan in functie van leskwaliteit?
- Hoe nemen effectieve leerkrachten een rol op in onderwijskwaliteit?
- Welke benadering helpt effectieve leerkrachten in hun ontwikkeling?
- Waarom omarmen effectieve leerkrachten deze benadering?
De interactieve keynote biedt antwoorden op deze vragen, inspireert vanuit praktijkvoorbeelden en triggert om leskwaliteit nog meer zelf vast te pakken.
Steven Mannens is een schoolontwikkelaar en onderwijskundig adviseur bij Leren Vlaanderen. Hij is in verschillende schoolcontexten werkzaam in Vlaanderen en Nederland. Zijn dada’s zijn schoolontwikkeling, teamwerking, professionalisering en formatief handelen. In 2023 bracht hij het boek ‘Leren Centraal’ uit.
AI in beweging: een verrijking voor de LO-les (Stefanie George)
In deze dynamische hands-on workshop laten we je zien hoe je AI op een inspirerende manier kunt inzetten in je lessen. We beginnen met een boeiend algemeen deel over het bewust en verantwoord gebruik van AI, waarna we samen praktisch aan de slag gaan.
Met behulp van AI creëren we lesplannen die aansluiten bij het leerplan en de specifieke kenmerken van jouw school en leerlingen (beginsituatie). Vanuit de leerplandoelen genereren we samen lesdoelen, evaluatiecriteria en leerinhouden.
Daarnaast hebben we oog voor een krachtige leeromgeving voor iedereen. Inclusive by design betekent dat we bewust alternatieven ontwerpen voor leerlingen die deels of niet kunnen deelnemen aan een LO-les met behulp van AI.
De sessie wordt verrijkt met inspirerende good practices (rubrics/ kijkwijzers/ periodeplannen).
Doelpubliek: Leerkrachten lichamelijke opvoeding/ sport/ bewegingsopvoeding
Doelstellingen:
- Inzicht verwerven in bewust en verantwoord AI-gebruik.
- Met behulp van AI leerplandoelen vertalen naar lesdoelen.
- Met behulp van AI leerinhouden en evaluatiecriteria koppelen aan lesdoelen.
- Geïnspireerd worden door good practices voor het ontwerpen van een inclusieve krachtige leeromgeving.
Benodigdheden: Laptop en leerplan / jaarplan / periodeplannen
AI: Ready or not, here It comes (Katrien Bleus)
Ben jij klaar om jouw leerlingen veilig, efficiënt en duurzaam te leren omgaan met AI? In deze workshop duiken we in de absolute basisvoorwaarde: AI-readiness. Want niet alleen jouw leerlingen, maar ook jij als leerkracht moet klaar zijn om hen hierin te begeleiden.
Tijdens deze interactieve sessie lichten we een tipje van de sluier over een lopend onderzoek naar AI-readiness in samenwerking met Leerpunt. Dit onderzoek ontwikkelt praktische tools om AI stap voor stap in jouw klas te introduceren. Daarnaast maak je kennis met concrete werkvormen en tools waarmee je meteen aan de slag kunt.
Ga naar huis met inspiratie én handvaten om het gesprek over AI in jouw klas te starten. Ready or not, hier komt AI – zorg dat jij en jouw leerlingen voorbereid zijn!
Doelpubliek: Leerkrachten secundair onderwijs (1e graad) die hun leerlingen willen voorbereiden op een toekomst met AI.
Wat kunnen de deelnemers na het volgen van de workshop? Deelnemers weten wat AI-readiness inhoudt, kennen concrete tools en werkvormen, en kunnen direct starten met AI in hun klaspraktijk.
Benodigdheden: Geen specifieke voorkennis vereist; deze workshop richt zich vooral op leerkrachten die zich (nog) niet zeker voelen over hun kennis van AI, en minder op de ervaren early adopters.
AI-zoekmachines: nieuwe manieren van leren en verwerken (Thomas Vliebergh)
We analyseren hoe ‘AI-antwoordmachines’ de manier waarop we informatie op het internet vinden en verwerken, fundamenteel veranderen. De presentatie belicht innovatieve concurrenten van Google en onderzoekt de potentiële toepassingen van deze technologieën in het onderwijs. We bespreken hoe de symbiose tussen AI en webinhoud nieuwe werkwijzen mogelijk maakt, die veel verder gaan dan het simpelweg aanklikken van zoekresultaten. Hoe kunnen AI-antwoordmachines en onderwijs samen nieuwe kansen creëren?
Doelpubliek: Leraren secundair onderwijs, ICT-coördinatoren, directeurs
Na deze sessie zal je:
- een brede blik hebben op AI-zoekmachines en hun opmerkelijke mogelijkheden voor lesgevers;
- op een didactisch sterke manier AI kunnen inzetten via AI-zoekmachines, met inzichten uit de lerarenopleiding van Howest;
- je leerlingen doorheen het internet helpen navigeren op heel nieuwe manieren, mét blik op relevante werkvormen die dat waarmaken.
Benodigdheden: Laptop
XR in het onderwijs (Charlotte Larmuseau)
Ontdek hoe je XR-technologie in het onderwijs kunt integreren met Woodcraft VR, een applicatie ontwikkeld door Howest.
Aan de hand van deze praktische use-case ontvang je waardevolle tips en tricks over het gebruik van XR in de klas en ontdek je de didactische meerwaarde ervan. Daarnaast bieden we onderbouwd advies over hoe je XR systematisch kunt implementeren in het onderwijs met behulp van de tool XR Factor.
Doelpubliek: leerkrachten SO dubbele finaliteit, TACs, directieleden, pedagogische directeurs
Na de workshop: initiatie VR en kennismaking met zinvolle tools.
AI voor de leerkracht talen (Jessica Morseau)
Hoe kan AI de taalleerkracht ondersteunen bij het ontwerpen van lessen en lesmaterialen en hoe kan je als taalleerkracht met AI aan de slag in de klas?
In de workshop krijg je een steekkaart van praktische tools die jou als leerkracht kunnen ondersteunen bij het voorbereiden van je lessen zodat je routinewerk aan AI kan uitbesteden, meer feedback kan geven in minder tijd en vlot kan inzetten op differentiatie en remediëring in je taalles.
We gaan ook na hoe we de leerlingen actiever aan de slag krijgen en vooral... hoe we bewaken dat de leerlingen in de les harder werken dan de leerkracht 😉.
Computationeel denken (Marie Dewitte)
Computationeel denken is een belangrijke maar moeilijk te implementeren vaardigheid. In het hoger onderwijs merken we dat veel studenten die vaardigheden nog ontbreken. Het secundair onderwijs kan hier een sterke rol in spelen. Deze workshop geeft je een aantal concrete manieren om ermee aan de slag te gaan op jouw school. Hij beantwoordt de vraag hoe we leerlingen beter kunnen voorbereiden op een wereld waarin data en AI steeds belangrijker worden.
We duiken in de basisprincipes van computationeel denken: analyseren van datasets, toepassen van statistiek, het werken met functies in Excel en de rol die AI hierbij kan spelen.
Doelpubliek: Leerkrachten wiskunde en wetenschappen die computationeel denken en data-analyse willen integreren in hun lessen.
Benodigdheden: laptop met Excel (of gelijkaardig programma).
Een chatbot als hulp bij jouw les (Davy Mortier)
We zetten meteen een chatbot aan het werk om samen stellingen te bedenken over een lesonderwerp. Verder brainstorm je met het systeem over inhouden, feiten verzamelen, oefeningen ontwerpen (ook AI-proof oefeningen), activerende werkvormen en zelfs differentiatie. Telkens benaderen we het systeem als een instrument dat meewerkt om jouw les vorm te geven. Je leert in de workshop actief om goed door te vragen in een chatbot en de output kritisch te benaderen. We gaan praktisch aan de slag.
Benodigdheden: breng een laptop mee. Als je nog niet met een chatbot gewerkt hebt, is het handig als je vooraf reeds een account aanmaakt op http:/openai.com.
The hackers are ready. Are you ? (Laurens Singier)
Meer dan 2000 leerlingen hebben deze cyber security awareness sessie tijdens de voorbije jaren al gevolgd. In onze maatschappij wordt een enorme hoeveelheid aan informatie op de één of andere manier gecodeerd. Dat heeft verschillende bedoelingen zoals informatie geheim houden, automatisch ontdekken en herstellen van fouten of de echtheid van de informatie aantonen. Goed doordachte wiskundige technieken om informatie te coderen, worden gebruikt wanneer je elektronisch bankiert, de digitale identiteitskaart gebruikt, een beveiligde e-mail stuurt, ...
Op zoek naar een workshop om meer te weten over beveiligingsalgoritmes?
Wie de code wil kraken, komt naar de workshop van de lectoren van Cyber Security Professional. U krijgt uitleg over de nieuwste methodes van hacking met praktische voorbeelden.
- Wil je een ethical hacker worden?
- Wil je alles weten over encryptie?
- Wil je meer informatie over het "deep web" ?
Deze workshop zorgt voor een mooie integratie tussen Wiskunde en ICT.
Taal als hefbomen voor de toekomst (Nicolas Slabbinck)
In deze workshop ontdek je hoe je taal kunt inzetten als krachtig instrument om je lessen te verrijken en het leerproces van je leerlingen te versterken. Of je nu les gaat geven in koken, wiskunde, geschiedenis of houtbewerking, als taalbewuste leerkracht ben je je constant bewust van de rol die taal speelt in je vakgebied.
Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt tijdens deze workshop ingegaan op en gereflecteerd over de voornaamste principes van taalontwikkelend lesgeven.
Doelpubliek: geschikt voor alle leerkrachten die bewust(er) willen inzetten op de taalcomponent binnen hun lessen.
Wat kunnen de deelnemers na het volgen van de workshop? De deelnemers maken kennis met de voornaamste principes van taalontwikkelend lesgeven en hebben nagedacht over hoe ze die kunnen implementeren binnen hun eigen vak(ken).
Benodigdheden: schrijfgerei

Heb je nog een vraag rond dit event?
Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren!
Dit kan je doen door een mailtje te sturen naar edhub [at] howest.be