Web Development & Design
Ben jij ook niet weg te slaan van je smartphone of sociale media? Vraag je je telkens af hoe mooie, gebruiksvriendelijke websites, video’s en interactieve 3D tot stand komen?
Dankzij de graduaatsopleiding Digitale Vormgeving, Web Development & Design verzamel je alle kennis en vaardigheden om front-end websites, social video’s of immersive content te bedenken, te ontwikkelen, vorm te geven en aan te passen aan het doelpubliek. Deze opleiding maakt van jou een allround front-end web developer/designer met een focus op een van de drie mogelijk keuzetrajecten: Front-end Web, Video Content Creation of 3D Augmented Reality.
Websites zijn vandaag hét belangrijkste communicatiemiddel. Daarom biedt de opleiding je de kans om hier een echte expert in te worden. We prikkelen en stimuleren je creativiteit en je gevoel voor vormgeving en richten ons als digitale vormgever ook op het technische aspect van de website.
Zowel design als development komen ruimschoots aan bod. We leren je on-trend webontwerpen maken aan de hand van designflows met behulp van onder andere Photoshop, Illustrator, XD, Premiere en After Effects. Voor de technische uitwerking ga je aan de slag met onder meer HTML, (S)CSS, JavaScript, Bootstrap, BEM, WordPress, NPM, Vite, Vue.js, GitHub.
Bij Digitale Vormgeving - Web Development & Design (Kortrijk) maak je vanaf het eerste jaar een keuze uit drie keuzetrajecten
- Web Development & Design - 3D Augmented Reality
- Web Development & Design - Front-end Web
- Web Development & Design - Video Content Creation
Front-end Web: word een échte specialist in webontwikkeling
In het keuzetraject Front-end Web Design (in Kortrijk) word je een specialist in webontwikkeling. Je leert over fotografie en fotobewerking zodat jij unieke content voor websites kan creëren. Om je website dynamisch en up-to-date te houden, leer je Craft en een basis Laravel waarmee je de front-end beheert. Met behulp van interactieve animaties leer je het product visueel presenteren en versterken.
Bij dit keuzetraject staan we heel nauw in contact met het werkveld en werk je vaak real-life projecten uit. Deze projecten bieden je de mogelijkheid om je bestaande kennis te versterken en nieuwe technologieën aan te leren. Zo kan je elk semester je portfolio uitbreiden met nieuwe webprojecten die je toekomstige werkgever een goed beeld geven van wat je allemaal in je mars hebt.
Begin jouw opleiding in februari
Bij Howest begrijpen we dat het vinden van de juiste studierichting een uitdaging kan zijn. Misschien is je gekozen opleiding niet wat je had verwacht of vallen de resultaten na de eerste examens tegen. Blijf niet bij de pakken zitten en maak een nieuwe start in februari!
Meer informatie over starten in februari?
- Neem contact op met de opleiding;
- Vraag eventuele vrijstellingen aan;
- Zet de tweede week van februari in je agenda, want dan maak je een nieuwe start!
Jouw lesrooster
Tijdens de lesweken in het eerste semester heb je 23 uur les en tijdens het tweede semester 16 uur. De lesuren sluiten zo goed mogelijk op elkaar aan. Tijdens de meeste atelier- en projectweken ben je fulltime aan de slag: elke weekdag van 9 tot 17 uur.
Hieronder kan je een voorbeeldlesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster communiceren we aan het begin van elk semester.
Eerste jaar
Het opleidingsprogramma is opgebouwd uit vier pijlers:
Design Thinking
Design thinking in webdesign houdt in dat er bij het ontwerpen van websites rekening wordt gehouden met de behoeften en wensen van de gebruikers, waarbij empathie en creativiteit centraal staan.
Design Skills + Photography skills
Hier leer je visueel aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke interfaces ontwerpen die de gebruikerservaring verbeteren aan de hand van designflows met behulp van onder andere Photoshop, Illustrator, XD, Premiere en After Effects.
Development
Voor de technische uitwerking ga je aan de slag met onder meer HTML, (S)CSS, JavaScript, Bootstrap, BEM, WordPress, NPM, React en GitHub.
Integration
Je doet veel kennis op tijdens projecten en opdrachten in de verschillende modules. Aan deze opdrachten werk je in de les waar je gecoacht wordt door je lectoren, die veel feedbackmomenten voorzien.
Tweede jaar
Doorheen de opleiding kom je verder intensief in contact met het werkveld en werk je voor hen bovendien ook opdrachten uit.
De opleiding sluit je af met 12 weken stage. Op die manier bouw je al snel een mooi portfolio op.
Waar kom je later terecht?
Met je diploma op zak ben je klaar om als een volwaardige front-end developer aan de slag te gaan in een web agency. Je weet alles leuk te presenteren op een website en je voorziet de nodige visuele interacties op de webpagina. Op je werkplek kan je, door je technische kennis, vlot samenwerken met marketeers, grafisch ontwerpers, programmeurs en web developers.
De vraag naar goed geschoolde front-end webdesigners is nog nooit zo hoog geweest! In het keuzetraject Front-end Web Design bieden we hier een antwoord op. Elk bedrijf wil namelijk een professioneel ontworpen en gebruikersvriendelijke website die afgestemd is op de huisstijl van de klant. Dit kan gaan van een kleine informatieve website tot een uitgebreide webshop.
Uiteraard kan je beginnen als freelance web developer. Tijdens de opleiding verzamel je alle kennis en vaardigheden die daarvoor nodig zijn. Het keuzetraject Video Content Creation geeft je dan weer de kans productieassistent van een influencer te worden of aan de slag te gaan bij een marketingbureau of in je eigen creatieve studio.
We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Web Development & Design + Front-End Web aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.
De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.
Je kan je vanaf 1 maart registreren voor academiejaar 2025-26. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!
Kom langs op onze infodagen
Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Kortrijk:
Opleiding in beeld
Troeven van de opleiding
Unieke keuzetrajecten
Momenteel kan je in Vlaanderen alleen aan Howest Kortrijk deze keuzetrajecten volgen.
Innovatie centraal
Doorheen de opleiding focussen we op de nieuwste tools en ontwikkelingen.
Haalbare opleiding
De stap van het secundair onderwijs naar Web Development & Design is zeker niet te groot. Bovendien heb je in twee jaar een diploma hoger onderwijs in handen!
Voorbereiding op het werkveld
Doorheen de labo’s en stages leg je tijdens je opleiding heel wat contacten met de professionele wereld waarin je terechtkomt.
Werkzekerheid
Je officieel erkende graduaatsdiploma sluit uitstekend aan bij de vraag en noden van bedrijven.
Verder studeren
Nog niet meteen aan het werk? Via een verkort traject kan je de bachelor Multimedia en Creatieve Technologie of Digital Design and Development (Devine) afwerken.
Samenwerken
Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen.
Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.
In een graduaatsopleiding ligt de focus op werkplekleren. Samenwerkingen met bedrijven en organisaties staat hier dus centraal.
Een kort project, een volledige projectweek of een semester lang samenwerken met een groep graduaatsstudenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat.
Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.
Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.
Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.
Nieuws
Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.
Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.
Overtuigd? Schrijf je in!
Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community!
Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link.
FAQ
Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.
Laptop
Indien je een laptop koopt via Howest, kan je hier bekijken welke laptop de richting aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties. Indien je reeds beschikt over een degelijke laptop dan kan je jouw toestel met de nodige specificaties voorleggen aan onze lector web: frederic.vlummens [at] howest.be (frederic[dot]vlummens[at]howest[dot]be)
Fototoestel
Een goed fototoestel is vanaf semester 2 noodzakelijk voor alle studenten binnen de opleiding OOG (voor de vakken rond fotografie en video). Qua Prijs/kwaliteit adviseren wij normaal de Sony a6100. Maar door de globale schaarste aan grondstoffen is deze camera overal uitverkocht en ligt de productie stil. Studenten dienen zelf voor een camera te zorgen, er kan helaas geen camera aangekocht worden via Howest.
De fotocamera dient aan onderstaande eisen te voldoen:
- Spiegelreflexcamera (DSLR) of systeemcamera (mirrorless) met mogelijkheid van verwisselbare lenzen.
- Fotograferen in RAW bestandsformaat
- Handmatig instellingen (diafragma, sluitertijd, iso) kunnen bedienen (M, A, S, P – standen)
- Een ‘hotshoe’ waar een externe flitser op kan gemonteerd worden
- Een zoomlens met brandpuntafstanden van ongeveer 16 – 50 mm, 18 – 55mm, … Een ruimer zoombereik mag ook maar kost vaak iets meer.
- Een zoeker, en dus niet enkel een lcd-scherm.
Aanvullende specificaties voor wie het studieprogramma Online & Offline Graphic + FOTO & VIDEOSKILLS volgt:
- Mogelijkheid tot opnemen video
- Een aansluiting voor een externe microfoon. In het 2e jaar leer je video’s opnemen en dan is de mogelijkheid om een externe microfoon aan te sluiten op je camera heel handig maar we verplichten die niet. Je kunt ook je geluid apart opnemen met je smartphone maar dan dien je beeld en geluid achteraf te synchroniseren. Deze manier van werken is wel omslachtiger en kost meer tijd. Wie zich verder wil verdiepen in video raden we wel aan om toch een toestel te kopen met een ingang voor een externe microfoon.
Als je reeds beschikt over een degelijke (reflex)camera dan kan je jouw fototoestel voorleggen aan onze lector fotografie: joris.deleersnyder [at] howest.be (joris[dot]deleersnyder[at]howest[dot]be).
Een bacheloropleiding duurt drie jaar, een graduaatsopleiding slechts twee jaar. Bovendien draait een graduaatsopleiding meer om werkveldprojecten en minder om theorie. Een graduaatsopleiding is bovendien heel praktijkgericht, met veel opdrachten. Dankzij het aangepaste lesschema is hier ook de nodige tijd voor beschikbaar. In het laatste semester (van de 4) kun je aan de slag op een stageplaats.
Voorkennis is mooi meegenomen, maar geen vereiste. We starten in elke module vanaf nul. Samen bouwen we verder aan jouw skills. Aangezien we geen examens hebben in onze opleiding verwachten we wel een goede werkhouding om alle opdrachten tot een goed einde te brengen.
Dit is een opleiding voor doeners. Het is dan ook een volledig taakgerichte opleiding. En aan examens doen we niet: wij zetten alles in op oefenen, toepassen en experimenteren. Wel zijn er veel taken en projecten want ontwerpen leer je door vooral veel te … ontwerpen! Uiteraard met je laptop als onafscheidelijke buddy.
Om op het einde van de opleiding een zo allround mogelijke grafisch designer in het werkveld te droppen, hebben we opleiding in vier pijlers opgedeeld. Op die manier kunnen we grondig ingaan op alle aspecten van grafisch ontwerp: nadat je Design Thinking, Design Skills, Web Development en Atelier hebt doorlopen, zal geen enkel grafisch programma nog geheimen voor je hebben! Kers op de taart? Je kan je als Howest-student creatief volledig uitleven in onze Mind & Makerspace (MaM), die uitgerust is met een state-of-the-art foto- en videostudio!
Kies het studieprogramma dat het best bij jouw interesses aanleunt. Naast grafisch ontwerpen laten we jou de keuze om je te verdiepen in Foto & Video of 3D Modeling. Je kiest er vanaf semester 2 voor om coole video’s te monteren, grafische animaties te maken en krachtige foto’s te trekken. Of je maakt de keuze om knappe illustraties, aantrekkelijke displays en uitnodigende beursstanden in 3D te ontwerpen.
Heb je de verkeerde keuze gemaakt? Geen zorgen! De definitieve keuze maak je pas op het einde van het eerste semester. Zo kan je je nog steeds bedenken als je al een beetje van de opleiding geproefd hebt.
Zoals de naam van de opleiding al weggeeft, ga je aan de slag als digitaal vormgever met een passie voor grafisch ontwerp. Maar de omgeving die kies je zelf. Grafisch ontwerpbureau? Web agency, communicatie-, marketing- of evenementenbureau?
Dienst communicatie? Het kan allemaal. En wie houdt je tegen om als zelfstandige aan de slag te gaan en je eigen bureau op te starten? Dankzij de combinatie van een brede blik, aantoonbare grafische skills en de nodige computervaardigheden, word je namelijk dé ondersteunende factor bij de uitvoering van de creatieve ideeën van je team.
Aangezien de opleiding voor één derde uit werkplekleren bestaat, kom je intensief in contact met bedrijven en bureaus. Je bouwt op die manier ook al snel een mooi portfolio op. Doorheen de opleiding geven we jullie een sollicitatietraining. En in het laatste semester van de opleiding heb je ook het opleidingsonderdeel Atelier 4/ Portfolio, hierin begeleiden we jullie om je portfolio helemaal op punt te zetten zodat je klaar bent om te solliciteren binnen de sector.
Neen, nagenoeg alle lesactiviteiten worden fysiek gegeven. Het modeltraject van twee jaar is opgevat als een voltijdse opleiding in contactonderwijs.
Hoewel de algemene consensus eerder naar “nee” neigt, is dit niet geheel onmogelijk, op voorwaarde dat je kiest voor een individueel traject (3 jaar of langer).
We kunnen ook niet beloven dat je op bepaalde dagen steeds beschikbaar bent om te werken. Lesroosters kunnen van week tot week verschillen. Aangezien je voor bepaalde vakken door een vaste docent gecoacht zal worden is het ook niet mogelijk om zomaar van klasgroep te wisselen om voor jezelf een beter lesrooster te creëren.
De module “stage” uit het laatste jaar is helaas niet verenigbaar met een job tijdens de kantooruren, aangezien je aanwezigheid verplicht is op school of op de stageplaats