Skip to main content

Web Development & Design

Ben jij ook niet weg te slaan van je smartphone of sociale media? Vraag je je telkens af hoe mooie, gebruiksvriendelijke websites, video’s en interactieve 3D tot stand komen?

Dankzij de graduaatsopleiding Digitale Vormgeving, Web Development & Design verzamel je alle kennis en vaardigheden om front-end websites, social video’s of immersive content te bedenken, te ontwikkelen, vorm te geven en aan te passen aan het doelpubliek. Deze opleiding maakt van jou een allround front-end web developer/designer met een focus op een van de drie mogelijk keuzetrajecten: Front-end Web, Video Content Creation of 3D Augmented Reality.

Websites zijn vandaag hét belangrijkste communicatiemiddel. Daarom biedt de opleiding je de kans om hier een echte expert in te worden. We prikkelen en stimuleren je creativiteit en je gevoel voor vormgeving en richten ons als digitale vormgever ook op het technische aspect van de website.

Zowel design als development komen ruimschoots aan bod. We leren je on-trend webontwerpen maken aan de hand van designflows met behulp van onder andere Photoshop, Illustrator, XD, Premiere en After Effects. Voor de technische uitwerking ga je aan de slag met onder meer HTML, (S)CSS, JavaScript, Bootstrap, BEM, WordPress, NPM, Vite, Vue.js, GitHub.

Bij Digitale Vormgeving - Web Development & Design (Kortrijk) maak je vanaf het eerste jaar een keuze uit drie keuzetrajecten

Front-end Web: word een échte specialist in webontwikkeling

In het keuzetraject Front-end Web Design (in Kortrijk) word je een specialist in webontwikkeling. Je leert over fotografie en fotobewerking zodat jij unieke content voor websites kan creëren. Om je website dynamisch en up-to-date te houden, leer je Craft en een basis Laravel waarmee je de front-end beheert. Met behulp van interactieve animaties leer je het product visueel presenteren en versterken.

Bij dit keuzetraject staan we heel nauw in contact met het werkveld en werk je vaak real-life projecten uit. Deze projecten bieden je de mogelijkheid om je bestaande kennis te versterken en nieuwe technologieën aan te leren. Zo kan je elk semester je portfolio uitbreiden met nieuwe webprojecten die je toekomstige werkgever een goed beeld geven van wat je allemaal in je mars hebt.

Web development & design - front-end

Jouw lesrooster

Tijdens de lesweken in het eerste semester heb je 23 uur les en tijdens het tweede semester 16 uur. De lesuren sluiten zo goed mogelijk op elkaar aan. Tijdens de meeste atelier- en projectweken ben je fulltime aan de slag: elke weekdag van 9 tot 17 uur.

Hieronder kan je een voorbeeldlesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster communiceren we aan het begin van elk semester.

Voorbeeldlesrooster

studenten met postit

Eerste jaar

Het opleidingsprogramma is opgebouwd uit vier pijlers:

Design Thinking

Design thinking in webdesign houdt in dat er bij het ontwerpen van websites rekening wordt gehouden met de behoeften en wensen van de gebruikers, waarbij empathie en creativiteit centraal staan.

Design Skills + Photography skills

Hier leer je visueel aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke interfaces ontwerpen die de gebruikerservaring verbeteren aan de hand van designflows met behulp van onder andere Photoshop, Illustrator, XD, Premiere en After Effects.

Development

Voor de technische uitwerking ga je aan de slag met onder meer HTML, (S)CSS, JavaScript, Bootstrap, BEM, WordPress, NPM, React en GitHub.

Integration

Je doet veel kennis op tijdens projecten en opdrachten in de verschillende modules. Aan deze opdrachten werk je in de les waar je gecoacht wordt door je lectoren, die veel feedbackmomenten voorzien.

Check ons opleidingsprogramma

Tweede jaar

Doorheen de opleiding kom je verder intensief in contact met het werkveld en werk je voor hen bovendien ook opdrachten uit.

De opleiding sluit je af met 12 weken stage. Op die manier bouw je al snel een mooi portfolio op.

Course unit descriptions for this study programme
Jobkansen Web Development&Design Front-end Web

Waar kom je later terecht?

Met je diploma op zak ben je klaar om als een volwaardige front-end developer aan de slag te gaan in een web agency. Je weet alles leuk te presenteren op een website en je voorziet de nodige visuele interacties op de webpagina. Op je werkplek kan je, door je technische kennis, vlot samenwerken met marketeers, grafisch ontwerpers, programmeurs en web developers.

De vraag naar goed geschoolde front-end webdesigners is nog nooit zo hoog geweest! In het keuzetraject Front-end Web Design bieden we hier een antwoord op. Elk bedrijf wil namelijk een professioneel ontworpen en gebruikersvriendelijke website die afgestemd is op de huisstijl van de klant. Dit kan gaan van een kleine informatieve website tot een uitgebreide webshop.

Uiteraard kan je beginnen als freelance web developer. Tijdens de opleiding verzamel je alle kennis en vaardigheden die daarvoor nodig zijn. Het keuzetraject Video Content Creation geeft je dan weer de kans productieassistent van een influencer te worden of aan de slag te gaan bij een marketingbureau of in je eigen creatieve studio.

Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Web Development & Design + Front-End Web aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Study financing

Together with a social service staff member, you can check your eligibility for study financing.

Read more

Inschrijven

You can already register online for 2023-24. After completing registration, you will receive an email with all the info needed to complete your enrolment. Book your place at Howest now!

Read more

Info day
Saturday 29 June
FROM 10h TILL 16h
Read more

Come and visit us

These are the next info days in Kortrijk:

All info days

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Unieke keuzetrajecten

Momenteel kan je in Vlaanderen alleen aan Howest Kortrijk deze keuzetrajecten volgen.

Innovatie centraal

Doorheen de opleiding focussen we op de nieuwste tools en ontwikkelingen.

Haalbare opleiding

De stap van het secundair onderwijs naar Web Development & Design is zeker niet te groot. Bovendien heb je in twee jaar een diploma hoger onderwijs in handen!

Voorbereiding op het werkveld

Doorheen de labo’s en stages leg je tijdens je opleiding heel wat contacten met de professionele wereld waarin je terechtkomt.

Werkzekerheid

Je officieel erkende graduaatsdiploma sluit uitstekend aan bij de vraag en noden van bedrijven.

Verder studeren

Nog niet meteen aan het werk? Via een verkort traject kan je de bachelor Multimedia en Creatieve Technologie of Digital Design and Development (Devine) afwerken.

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

In een graduaatsopleiding ligt de focus op werkplekleren. Samenwerkingen met bedrijven en organisaties staat hier dus centraal.

Een kort project, een volledige projectweek of een semester lang samenwerken met een groep graduaatsstudenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Dieter Roobrouck

Dieter Roobrouck

Opleidingscoördinator

In the case you buy a laptop through Howest, you can look here which laptop is recommended by your course. In the case you already own a laptop or wish to buy a new one yourself, it needs to qualify to the same specifications.

Zoals de naam van de opleiding al weggeeft, ga je aan de slag als digitaal vormgever met een passie voor grafisch ontwerp. Maar de omgeving die kies je zelf. Grafisch ontwerpbureau? Web agency, communicatie-, marketing- of evenementenbureau?

Dienst communicatie? Het kan allemaal. En wie houdt je tegen om als zelfstandige aan de slag te gaan en je eigen bureau op te starten? Dankzij de combinatie van een brede blik, aantoonbare grafische skills en de nodige computervaardigheden, word je namelijk dé ondersteunende factor bij de uitvoering van de creatieve ideeën van je team.

Voorkennis is mooi meegenomen, maar geen vereiste. We starten in elke module vanaf nul. Samen bouwen we verder aan jouw skills. Aangezien we geen examens hebben in onze opleiding verwachten we wel een goede werkhouding om alle opdrachten tot een goed einde te brengen.

Kies het studieprogramma dat het best bij jouw interesses aanleunt. Naast grafisch ontwerpen laten we jou de keuze om je te verdiepen in Foto & Video of 3D Modeling. Je kiest er vanaf semester 2 voor om coole video’s te monteren, grafische animaties te maken en krachtige foto’s te trekken. Of je maakt de keuze om knappe illustraties, aantrekkelijke displays en uitnodigende beursstanden in 3D te ontwerpen.  

Ben je een creatieve doener? Iemand die in beelden denkt? Wil je mensen verbluffen met je mooie grafische designs? Dan is de opleiding Online & Offline Graphic Design écht iets voor jou. Een graduaat waarin je leert hoe je de ideeën in je hoofd feilloos omzet in bits en pixels!