Van allround IT’er tot high-tech specialist!
Ben je op zoek naar een IT-opleiding maar weet je nog niet goed waarin je wil specialiseren? In MCT stel je de keuze uit tot in het 2e jaar. Eerst word je een breed opgeleide IT-er, daarna ga je je pas specialiseren!
Ben je gebeten door informatica en innovatie en wil je impact creëren op de wereld rondom ons heen door de applicaties van morgen te ontwikkelen met cutting-edge technologie? Klinken artificial intelligence, augmented reality, user interfaces, full stack web development of 5G je als muziek in de oren?
MCT, iets voor jou? Doe de check!
- Je wil naast de virtuele/digitale wereld ook de echte wereld beter maken met slimme en gebruiksvriendelijke technologie.
- Je kijkt ernaar uit om de applicaties van morgen te ontwikkelen.
- Je leert het liefst door echte projecten te realiseren.
- Je hebt interesse in full stack web development, artificial intelligence, augmented reality en 5G.
- Je zoekt een opleiding met een stevige basis IT in het eerste jaar om je daarna te specialiseren.
Dan is de bachelor Multimedia en Creatieve Technologie (MCT) je op het lijf geschreven.
Nadat je een brede IT-basis hebt gekregen, groei je vanaf het vierde semester uit tot een specialist in jouw uitstroomprofiel. Je kan kiezen uit vier keuzetrajecten:
De combinatie van je stevige basiskennis met je specialisatie in AI, XR, Next Web of IoT en de ervaring die je al tijdens je opleiding opdoet in het werkveld maakt van jou een zeer gewild IT-profiel op de arbeidsmarkt.
Kiezen voor Multimedia en Creatieve Technologie, dat is kiezen voor een toekomstgerichte en innovatieve opleiding die je helemaal klaarstoomt voor een carrière met toekomst.

Begin jouw opleiding in februari
Bij Howest begrijpen we dat het vinden van de juiste studierichting een uitdaging kan zijn. Misschien is je gekozen opleiding niet wat je had verwacht of vallen de resultaten na de eerste examens tegen. Blijf niet bij de pakken zitten en maak een nieuwe start in februari!
Meer informatie over starten in februari?
- Neem contact op met de opleiding;
- Vraag eventuele vrijstellingen aan;
- Zet de tweede week van februari in je agenda, want dan maak je een nieuwe start!


Je combineert een aantrekkelijke front-end met krachtige back-end technologieën zoals voice processing, eye tracking en biometrische data. Slimme AI zorgt ervoor dat de interface begrijpt wat de gebruiker wil bereiken.

Je ontwikkelt AI-software met eenvoudige regressies tot geavanceerde deep learning en reinforcement learning modellen. Daarnaast bouw je een volledige back-end en API om AI om te zetten in innovatieve oplossingen.

Als pionier in Vlaanderen bereid je je voor op het tijdperk van ‘Spatial Computing’, waar de virtuele en echte wereld samenkomen. Je leert een 3D-informatielaag toe te voegen aan de realiteit en smart devices en robots aan te sturen.

Slimme sensoren en connectiviteit vormen de basis van de toekomst. Als IoT Engineer leer je devices samenwerken, ken je sensoren, protocollen en cloudservices, en verbind je deze via coding: infrastructure as code.
Jouw lesrooster
Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan. Het lesrooster kan per academiejaar afwijken en communiceren we in september.
In de opleidingsbrochure vind je alvast een voorbeeld van de vakken en modules die je per semester krijgt.

Eerste jaar
Bij MCT krijg je het eerste anderhalf jaar een brede basisopleiding met Core modules binnen vijf pijlers. Het zijn jouw eerste stappen in de brede IT-wereld. Ze maken van jou al een stevige allrounder, waarna je je verder kan specialiseren.
- Code: Van de basics tot geavanceerde ontwikkeling, leer programmeren en krachtige software bouwen.
- Design: Ontwerp intuïtieve interfaces en maak responsive webpagina’s met HTML en CSS.
- Connect: Verbind technologie met netwerken, sensoren en security; van Raspberry Pi tot beveiligingsprotocollen.
- Analyze: Ontdek trends en patronen met data- analyse en voorspellende modellen.
- Integrate: Op het einde van elk semester, na je examens, werk je vier weken aan een project waarin je alle opgedane kennis samenbrengt. In het eerste jaar is dat een individueel project, vanaf het tweede jaar werk je in teams voor opdrachtgevers.
Tweede jaar
Vanaf het vierde semester kies je voor een van de vier keuzetrajecten:
Vanaf het tweede jaar heb je ieder semester een project en werk je samen met de industrie aan coole high tech projecten.
Je behandelt dus geen fictieve cases, maar ontwikkelt slimme oplossingen waarvan sommige effectief in productie gaan.
Derde jaar
In het derde jaar verdiep je verder je kennis door zelf te experimenteren met experimentele technologie.
Na je binnenlandse of buitenlandse stage ben je helemaal klaar om de arbeidsmarkt te veroveren.

Waar kom je later terecht?
De combinatie van het bedenken van creatief-technologische oplossingen met ervaring in het werkveld zorgt voor een zeer gewild profiel op de arbeidsmarkt.
Door de projectmatige aanpak van de opleiding heb je sowieso al projecten gerealiseerd voor bedrijven. Na de stage in het laatste jaar ben je helemaal klaar om de arbeidsmarkt te veroveren.
Je competenties sluiten aan bij zowel klassieke IT-functies als bij cutting-edge development jobs.
Afhankelijk van het gekozen afstudeerprofiel kom je terecht in verschillende beroepsvelden, bij gevestigde waarden én start-ups.
Onze alumni kiezen voor beroepen zoals (Big) Data Architect, Cloud Engineer, AI Engineer, Full Stack Developer, R&D Developer, System of Data Engineer. Er zijn ook heel wat alumni als projectmanager, freelancer of consultant actief.
Ze zijn natuurlijk ook talrijk in de interface gerelateerde jobs zoals App-, Web-, iOS-, Android- en front-end Developers. En last but not least, MCT’ers hebben een stapje voor in ‘emerging jobs’ zoals Augmented/Extended Reality Developer en Robot Interface Designer.
Feit is dat je als MCT’er vaak al je eerste arbeidscontract hebt ondertekend nog voor je bent afgestudeerd. Meer dan negentig procent van alle afgestudeerden is dan ook na een paar maanden aan het werk.
Verkort traject
Heb je al een IT-gerelateerd graduaatsdiploma op zak? Dan kan je het bachelordiploma Multimedia en Creatieve Technologie mogelijk behalen in een verkort traject van 1,5 tot 2 jaar.
Ook als je een aantal vakken succesvol hebt afgewerkt in een professionele of academische bachelor in IT of een verwante opleiding kan je dit diploma versneld behalen.
Neem contact op met de trajectbegeleider Stijn Walcarius voor meer informatie: stijn.walcarius [at] howest.be (stijn[dot]walcarius[at]howest[dot]be).
Kwaliteitsvolle opleiding
Kwaliteitszorg zit ingebed in de dagelijkse werking van onze opleidingen. We verbeteren continu en systematisch de kwaliteit van onze opleidingen. De betrokkenheid van studenten, werkveld en alumni is hierbij cruciaal. Lees meer over de kwaliteitszorg van onze opleidingen.
In 2020 werd de bacheloropleiding Multimedia en creatieve technologie beoordeeld door een onafhankelijk en extern panel. De opleidingsaudit werd uitgevoerd door Vluhr KZ. De kwaliteit van de opleiding werd positief beoordeeld.
Bekijk het rapport van het panel met de sterke punten en ontwikkelpunten
Recent afgestudeerden van de bacheloropleiding Multimedia en creatieve technologie zijn tevreden over de kwaliteit van de gevolgde opleiding.


We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Multimedia en Creatieve Technologie aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor academiejaar 2025-26. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!
Kom langs op onze infodagen
Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Kortrijk:
Meer info?
Ontvang de brochure Multimedia en Creatieve Technologie per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Opleiding in beeld
Troeven van de opleiding
Mix van theorie en praktijk
Nieuwe technologieën beheersen doe je niet enkel door naar gepassioneerde docenten te luisteren. Daarom worden de theorielessen steeds gekoppeld aan praktijklabo’s.
High-tech projectwerk
Projecten staan centraal in je MCT-studies. De studenten zijn unaniem: door projecten tot een goed einde te brengen, leer je zoveel meer en word je een professional met een voorsprong. Met ieder project verbeter je je technologiekennis en soft skills en tank je vertrouwen voor de toekomst.
Leer je talenten kennen
Na een uitgebreide MCT-basis bieden we je vanaf het vierde semester vier uitstroomprofielen aan. Zo sla je de richting in die aansluit bij je interesse en talent.
Werk- en stagezekerheid
Door de nauwe samenwerking met de bedrijfswereld ben je na 2,5 jaar helemaal klaar om met een voorsprong op stage te gaan. Ook dan word je weer aangenaam verrast: er zijn 300 tot 500 stages beschikbaar voor 60 tot 80 stagiairs. Je hoeft dus zelf niet op zoek!
Sterke link met het werkveld
Bedrijven worden al betrokken vanaf het tweede jaar. MCT heeft zijn eigen onderzoekslab rond AI, 5G en XR, wat veel projecten oplevert met de bedrijven. Daarnaast zijn er gastprofessoren en studiebezoeken. Een van de hoogtepunten is onze reis naar Silicon Valley (Howest Goes USA).
Studentenparticipatie
Je krijgt de kans om bij te dragen aan de verbetering van de opleiding. Studentenparticipatie blijft niet bij wat losse babbels, maar we gaan echt aan de slag met je input.
Persoonlijke begeleiding
Docenten zijn aanspreekbaar tijdens de lessen. Ze zijn je coach en collega tijdens de projectweken. Bij ons geen overvolle aula’s, maar kleinere klasgroepen waar iedere student tot zijn recht komt.
Samenwerken
Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen.
Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.
Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat.
Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.
Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.
Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Nieuws

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.
Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.
Overtuigd? Schrijf je in!
Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community!
Alle informatie over inschrijven voor Bachelor Multimedia en Creatieve Technologie vind je via onderstaande link.

FAQ
Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Bij MCT combineren we softwareontwikkeling met technologie, wat ons onderscheidt van andere IT-opleidingen.
Je leert niet alleen programmeren, maar gaat ook aan de slag met diverse hardware (bijvoorbeeld sensor, smartwatch, VR-bril, …). Zo ontwikkel je bijvoorbeeld gebruiksvriendelijke interfaces die communiceren met sensoren, of bouw je systemen die data efficiënt kunnen verwerken en visualiseren.
Deze combinatie maakt je tot een veelzijdige IT-professional.
Je wordt eerst opgeleid tot een brede IT-er, waarna je pas in je 2e jaar een keuze maakt voor je specialisatie. Zo weet je heel goed waar je aan begint!
Het ultieme einddoel van de opleiding Multimedia and Creative Technologies is dan ook de realisatie van projecten. Niet één dag per week of in 'een vak zoals er wel meer zijn', maar tijdens een intense periode van 5 tot 6 weken, waarin je eerst alleen en daarna in groep, de nieuwste technologie uitprobeert en tot leven laat komen. Tijdens de projectweken focus je enkel en alleen op het uitvoeren van je project en ontdek je gaandeweg je sterktes en zwaktes.
Vanaf het tweede jaar krijg je teamopdrachten van kleine en grote bedrijven die de 'MCT Silicon Valley spirit' willen binnenhalen in hun bedrijf. Zij vragen je groepje om nieuwe technologieën om te zetten in een werkend proof of concept-project.
Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.
Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet!
Nee. Ons team past unieke onderwijsmethodes toe, aangepast aan jouw voorkennis. Het enige dat belangrijk is, is dat je aanwezig bent in de les en daarna de zaken waar je moeite mee hebt, inoefent. Aangezien Multimedia and Creative Technologies (MCT) je opleidt tot een professional die reallife IT-projecten kan realiseren, is weken niets doen en pas intens beginnen blokken in de laatste weken voor de examens geen goede optie. De lessen bijwonen en elke week je praktische skills bijwerken, zijn dus zeer belangrijk.
In het eerste jaar heb je ongeveer 30 procent theorie. Dan zit je bij hoge uitzondering met 90 tot 150 andere studenten bij elkaar. De meeste klassen zijn echter in groepen van 20 tot 28 studenten. Hoe verder in de opleiding, hoe meer dit het geval is. Tijdens de projectweken werk je ook nauw samen in groepjes van drie tot vier studenten.