Bachelor Netwerkeconomie (Business Innovation)
Word business innovator
De wereld verandert razendsnel. Technologische evoluties zoals AI & blockchain en maatschappelijke vraagstukken zoals toenemende ongelijkheid en klimaatopwarming brengen een pak uitdagingen met zich mee. Als Business Innovator buig je die uitdagingen om in opportuniteiten. Je helpt organisaties innoveren met nieuwe producten, diensten en businessmodellen of je zet je eigen project op poten. Zo bouw jij mee aan de 21e eeuw.
We leven in een genetwerkte maatschappij: we kunnen ons geen dag meer voorstellen zonder sociale netwerken, elektronische betalingen, online opzoekingen en delen van informatie. De kracht van netwerken werd plots veel duidelijker. Ondertussen zijn er ook tal van offline voorbeelden van netwerken, gaande van hoe we ons verplaatsen (Uber, BlaBlaCar) over waar we winkelen (bol.com, Coolblue) tot voor wie we stemmen (gele hesjes, klimaatjongeren).
Wil jij ook een changemaker worden?
Binnen de sociale sector, de private sector of de transformatie van bestaande organisaties? Wij maken van jou een professional met een unieke skillset afgestemd op de noden van de 21e eeuw. Als bouwer van netwerken − als netwerkondernemer dus − plaats je delen, openheid, gelijkwaardigheid en betekenisvolle verandering centraal. Zonder deze basisprincipes kan je geen duurzame netwerken opbouwen. In de projecten waar je tijdens de opleiding aan werkt, leer je skills zoals project management, systeemdenken en samenwerken, zodat ondernemen voor het netwerktijdperk een tweede natuur wordt. Dat ondernemerschap maakt van jou de uitgelezen persoon om een blijvend en positief verschil te maken!
Keuzetrajecten van de opleiding Bachelor Netwerkeconomie (Business Innovation)
Online infoavonden starten in februari
Wil je een opleiding starten aan Howest vanaf februari 2023? Dat kan! Tijdens de online infoavonden op 1 en 14 februari staan de trajectbegeleiders voor je klaar om je meer info te geven en antwoord te formuleren op al je vragen.

Maak kennis met de opleiding
Aan Howest ben je aan het juiste adres om in februari een andere weg in te slaan. Misschien is je gekozen opleiding niet wat je ervan verwacht? Of ben je aan het werk, maar wil je liever terug gaan studeren? De lectoren en trajectbegeleiders helpen je graag verder via mail.
Passie voor jouw toekomst
Howest is veel meer dan een hogeschool met 24 bachelor- en 12 graduaatsopleidingen.
Het is een hogeschool met passie voor jouw toekomst. Een hogeschool waar elke student centraal staat en waar we die via persoonlijke begeleiding op weg zetten naar een diploma dat voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.

Jouw toekomst

Onze troeven
Track E (Verkort traject)

Meet & greet
Waar heb ik les?
Campus Kortrijk Weide - The Penta
Je krijgt les op de gloednieuwe campus The Penta. Die ligt op een boogscheut van het station en vlak bij het centrum van Kortrijk. De ideale bereikbaarheid combineren we met perfect uitgeruste leslokalen, een familiale sfeer en persoonlijke begeleiding. In Kortrijk geniet je ook mee van de kruisbestuiving met de opleidingen uit de pijlers Design & Technologie en Bedrijf & Organisatie.
Contact details:
Sint-Martens-Latemlaan 1B
8500 Kortrijk
+32 56 28 70 00
kortrijk@howest.be
Meer info en routeplan
Sinds de opkomst van het internet en de sociale media is de wereld grondig veranderd. Dit heeft een veel grotere impact dan de meeste mensen, bedrijven of organisaties denken. In de 21ste eeuw is het dan ook belangrijk om met ‘het netwerk’ te leren omgaan en vervolgens bedrijven en organisaties te helpen helemaal mee te zijn met de laatste ontwikkelingen en te innoveren.
Je helpt dus mensen, bedrijven en organisaties om een duurzame transitie te maken die nodig is om goed te functioneren in de netwerkmaatschappij. Dat doe je door te ondernemen voor jezelf of voor een ander met als doel van de wereld een betere plek te maken.
Je leert in groep je eigen projecten te ontwikkelen en krijgt de nodige verantwoordelijkheid die belangrijk is om die te realiseren. Je kijkt hoe je zaken op een positieve manier kan veranderen. Je lost concrete problemen op door te spreken met mensen, bedrijven en organisaties. Je krijgt de nodige vrijheid die je zelf positief moet invullen. Je brengt vernieuwende ideeën voor bedrijven en organisaties. Je creëert meerwaarde voor de maatschappij door open te staan voor nieuwe mogelijkheden en zelf initiatieven te ontwikkelen die de wereld vooruithelpen.
Ja, maar deze is gericht op de praktijk en ondernemerschap, eerder dan op grote theorieën en management. Je kijkt ook vooral kritisch naar de bestaande economische modellen die duidelijk tegen hun grenzen aanlopen en je leert veranderingsprocessen in gang zetten. Duurzaamheid in de brede zin van het woord en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan hierbij centraal. Het is zeker geen “business as usual”. Je wordt niet voor niets een business innovator.
Enerzijds leer je 'vanuit netwerkprincipes' ondernemen voor een betere wereld. Anderzijds krijg je een toolset mee die ervoor zorgen dat jij bedrijven en organisaties die in een veranderingsproces zitten kan ondersteunen. We zetten in op vijf mindsetshifts (zie overzichtelijke poster in het Engels) die verschuivingen in je handelswijze in een netwerkcontext tonen.
Vertaald naar het Nederlands kan je de inhoud van de poster als volgt samenvatten: je helpt mensen, bedrijven en organisaties om een gedachtesprong te maken van 'winstgericht' naar 'doelgericht' ondernemen, van hiërarchieën naar netwerken, van het controleren van mensen/medewerkers naar het aanreiken van kansen, van strikte planning naar experimenteren en van intellectuele geslotenheid naar transparantie. Alleen door deze gedachtesprong te maken, ben je bezig met veranderingsprocessen en kan je goed ondernemen in de netwerkmaatschappij.
Door deze principes te hanteren, komen er meer kapitalen op de voorgrond dan enkel het economische. Dat is bij de meeste andere bedrijfsgerichte opleidingen veel minder het geval. In Netwerkeconomie is het natuurlijk, sociaal, intellectueel en menselijk kapitaal minstens even belangrijk als het economische.
Zeker, de wereld draait vandaag rond digitale verandering. Het ontstaan van de netwerkmaatschappij heeft alles te maken met het ontstaan van de digitale netwerken.
Het is dan ook heel belangrijk dat je de nodige digitale tools beheerst. Niet alleen om te communiceren met de buitenwereld, maar zeker ook om data te verwerven, verwerken en visualiseren. Die data kan je als grondstof gebruiken bij het uitbouwen of ondersteunen van een doelgerichte onderneming die maatschappelijke meerwaarde creëert.
De opleiding Netwerkeconomie leidt je niet op tot programmeur, ICT'er of databeheerder, maar je moet wel goed kunnen communiceren met deze mensen en zelf ook weten wat er mogelijk is met de digitale tools die zij ten gronde beheersen.
Vooral het praktische gebruik van talen is belangrijk in de opleiding Netwerkeconomie. Je moet dus vlot kunnen schrijven en spreken in het Nederlands en het Engels (daar oefen je heel regelmatig op aan de hand van opdrachten en presentaties). Ook het volgen van onlinecursussen of het lezen van een boek rond technologie, economie of maatschappelijke ontwikkelingen in het Nederlands of Engels mag geen probleem zijn.
Heb je problemen met een van beide talen? Dan voorzien wij zelf slechts heel beperkte remediëring. Het is echter perfect mogelijk om buiten de voorziene contacturen je Engels of Nederlands bij te spijkeren via andere opleidingen binnen Howest. Buiten de lesuren biedt Howest ook taallessen aan die je vrijwillig kan volgen.
Er zijn 3 keuzetrajecten: Digital Entrepreneur (technologisch accent), Organizational Designer (economisch accent) en Social Entrepreneur (sociaal accent).
In de volgende vragen gaan we dieper in op de specifieke aspecten van elk van deze keuzetrajecten. Het is evenwel belangrijk om weten dat de opleiding Netwerkeconomie voor ongeveer 80 procent gelijkloopt, ongeacht je keuzetraject. Je wordt dus in eerste instantie een netwerkeconoom of netwerkondernemer. De verschillende keuzetrajecten zijn er om bepaalde accenten aan te brengen in je ontwikkelingspad.
Je onderneemt met als doel de samenleving beter te maken. Je leert het verenigingsleven en de non-profitwereld beter kennen. Ook overheden en organisaties die begaan zijn met duurzaamheid en klimaatdoelstellingen kennen geen geheimen voor jou. Kortom: je bent een geëngageerde ondernemer.
Je verdiept je in de digitale tools die je helpen communiceren en ondernemen in deze door technologie bepaalde wereld. Je zet je digitale tools in om meerwaarde te creëren voor mens en maatschappij. Je leert data als grondstof inzetten om problemen op te lossen met respect voor de privacy en leefwereld van anderen. Je raakt vertrouwd met de laatste ontwikkelingen op technologisch vlak zoals artificiële intelligentie, blockchain, digitale beveiliging, ... om deze op een ethisch verantwoorde manier in te kunnen zetten voor maatschappelijke meerwaardecreatie.
Je bekijkt een onderneming vanuit een netwerkeconomisch perspectief en helpt bedrijven om te schakelen van een puur economische invalshoek naar een invalshoek die rekening houdt met een breder gamma aan waarden en kapitalen. Je bestudeert bedrijfsprocessen en zoekt naar manieren om ze aan te passen of bij te sturen. Zo kan een bedrijf of organisatie omschakelen naar een manier van werken die beter aangepast is aan de netwerkmaatschappij en de uitdagingen van de toekomst.
Leren gaat verder dan de reproductie van kennis en inzicht. Wij evalueren kennis en inzicht weliswaar ook via tussentijdse testen en opdrachten, maar het is onze stellige overtuiging dat je kennis, inzicht en vaardigheden pas volledig verwerkt als je die toepast in zo realistisch mogelijke projecten, bij voorkeur rond onderwerpen die je zelf voorstelt. Daar zetten we dan ook het meest op in.
Wat we evalueren, is dus hoe goed je je kennis, je inzicht en je vaardigheden kan vertalen naar praktisch toepasbare resultaten.
Je wordt in eerste instantie een ondernemer die overweg kan met de snel veranderende realiteit van de netwerkmaatschappij. Dat je een ondernemer wordt, wil nog niet zeggen dat je noodzakelijkerwijs een eigen bedrijf of organisatie moet oprichten. Het betekent wel dat je verantwoordelijkheid neemt en initiatieven ontwikkelt om problemen aan te pakken en oplossingen te realiseren voor jezelf of voor een ander.
Ga je voor een ander bedrijf of organisatie aan de slag, dan word je vaak een veranderaar, 'change manager', projectmanager of teamleader met gevoel voor wat echt telt. Je weet wat het betekent om waardevol te ondernemen in deze netwerkmaatschappij en helpt anderen om dat te realiseren.
Ja, als je een initiatiefnemer bent met verantwoordelijkheidszin die wil werken aan projecten met een meerwaarde voor de maatschappij.
Nee, als je eerder op de traditionele manier naar ondernemerschap kijkt, waarbij vooral economische meerwaarde centraal staat.
Ja, als je vooral een praktische werker bent met doorzettingsvermogen die niet bij de eerste tegenslag de handdoek in de ring gooit of de schuld in iemand anders schoenen schuift.
Nee, als je het meer hebt voor een theoretische aanpak (waarbij je veel geconcentreerde leerstof verwerkt) en de toepassing van de theorie liever uitstelt tot op de werkvloer.
Ja, als je graag samenwerkt met anderen, flexibel bent en luistert naar wat anderen te zeggen hebben, maar tegelijk een eigen onderbouwde opinie durft te uiten en verdedigen zonder jezelf daarbij af te sluiten.
Nee, als je eerder een solospeler bent die vanuit zijn eigen idee zaken wil ontwikkelen, zonder daarvoor anderen te consulteren.
Maar vooral ja, als je staat te popelen om samen met ons de wereld een beetje beter te maken!
Een overzicht van de kostprijs van de opleiding vind je via de wegwijzer.
Een voorbeeld van een lesrooster en academische kalender vind je via deze link.
Praktische info

Studentenvoorzieningen en Stuvo

Studentensecretariaat
Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven