Overslaan en naar de inhoud gaan

Word expert in veranderingsprocessen

Organizational Designer is een keuzetraject van de bachelor Netwerkeconomie dat je in het vierde semester kan kiezen.

Hier draait alles rond de veranderingen die het digitale netwerktijdperk met zich meebrengt en hoe je die veranderingen in een bedrijf of organisatie in goede banen kan leiden.

Je analyseert de processen in een organisatie en je ontdekt de klassieke problemen waar een modern bedrijf mee worstelt. Je leert hoe je de bedrijfsvoering kan verbeteren dankzij digitale technologieën. Je leert ook dat veranderingen stress met zich meebrengen en hoe je teams doorheen zo'n veranderingsproces kan gidsen.

Je verdiept je in deeleconomie, circulaire economie, crowdsourcing en crowdfunding en alternatieve bedrijfsmodellen.

Je doelgroepen zijn gevestigde bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe manieren van werken, overheden, onderzoeksinstellingen en consultancybedrijven.

Andere keuzetrajecten binnen de bachelor Netwerkeconomie

Banner

Jouw lesrooster

Verwacht bij ons geen klassiek uurrooster met afgebakende vakken en taken. We halen de wereld naar Howest, met (internationale) sprekers en gastprofessoren of met opdrachten uit het werkveld. Je trekt er ook zelf op uit: via bedrijfsbezoeken, inspiratiereizen of werkplekervaringen. Op je eentje, maar vooral in groep.

De docenten zijn er niet alleen om je kennis aan te reiken, maar om je te coachen. We zorgen voor snelle feedback, zodat je op koers blijft. Je hebt dan ook geen examens, maar we evalueren je het hele jaar door via projecten, stages of proeven.

Het lesrooster kan per academiejaar afwijken en communiceren we in september. In de opleidingsbrochure vind je alvast een voorbeeld van de vakken en modules die je per semester krijgt.

The Level - modern gebouw waar de lessen gegeven worden

Eerste jaar

In het eerste jaar word je ondergedompeld in de verschillende pijlers van de opleiding: entrepreneurship, digital skills, community building, research én je keuzetraject.

Je krijgt een intro netwerkeconomie, bedrijfseconomie, ICT, en je leert over de VUCA-wereld.

Je leert daarnaast over de evolutie van innovatie, welke bedrijven en organisaties hier al op inzetten en hoe je kan ondernemen in het netwerktijdperk. Je zet ook je eerste stappen als storyteller om een product of dienst in de markt te zetten.

Tweede jaar

In het tweede jaar verdiep je jou verder in innovatief en duurzaam ondernemen.

In het tweede semester heb je ook een vak toegespitst op de Organizational Designer van de toekomst. In 'post-kapitalistische ondernemingsmodellen' leer je hoe je bedrijven kan vormgeven op een manier die minder schadelijk is voor mens en planeet.

Derde jaar

Het derde jaar is het volledig aan jou. In het eerste semester leer je samenwerken met verschillende opleidingen en nationaliteiten en bereid je jou voor om in het laatste semester de bedrijfs-/organisatiewereld te betreden.

Het tweede semester staat volledig in het teken van jouw stage van 6 weken, jouw bachelorproef en jouw liveproject: je lanceert je eigen bedrijf of organisatie als organizational designer, of je gaat met dezelfde ondernemende spirit aan de slag als intrapreneur voor een bedrijf of organisatie.

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
Foto studente met computer

Waar kom je later terecht?

Vanuit het keuzetraject Organizational Designer kan je twee grote richtingen uit:

  • Ofwel richt je je eigen bedrijf of organisatie op als zelfstandige.
  • Of ga je aan de slag als design thinking expert, transitiemanager, teamcoach, adviseur voor veranderingstrajecten , projectbegeleider, scenarioplanner...
Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Organizational Designer aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 31 augustus
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Kortrijk:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Een unieke bachelor in meer dan één opzicht

  • Nergens wordt er in het curriculum even intens en reëel ondernomen
  • Geen enkele andere bacheloropleiding in Vlaanderen heeft alle examens afgeschaft en vervangen door projecten en opdrachten
  • Geen enkele andere opleiding besteedt zoveel aandacht aan de socio-economische veranderingen in de maatschappij die het gevolg zijn van de digitale revolutie van de laatste dertig jaar

Focus op ondernemen

Tijdens de opleiding start je je eigen bedrijf op of ben je verantwoordelijk voor een project in een organisatie.

Vanaf de eerste dag brengen we je ook in contact met de wereld van ondernemen: via het werkveld, met gastprofessoren en lezingen of met concrete opdrachten en projecten. Je trekt er ook zelf op uit: via bedrijfsbezoeken, inspiratiereizen of werkplekervaringen.

Uitbouw van een professioneel netwerk

Tijdens de opleiding kom je in contact met heel veel bedrijven en organisatie in je opleiding. Zo heb je al een professioneel netwerk uitgebouwd nog voor je afgestudeerd bent.

Samenwerken met partners uit alle mogelijke hoeken vormt dan ook een belangrijk aandachtspunt tijdens de opleiding Netwerkeconomie.

Zin voor initiatief

Je wordt een initiatiefnemer met een hart voor innovatie en veranderingsprocessen. Je pakt problemen en kansen aan en ontwikkelt oplossingen die bijdragen aan een betere wereld.

Voor een dergelijk profiel staan heel wat bedrijven te springen.

Je zet veranderingsprocessen in gang

Als Business Innovator ligt een breed terrein open, waarin oneindig veel te ontdekken valt.

Als Organizational Designer leid jij veranderingsprocessen in goede banen.

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

Je hebt geen voorkennis nodig. We weten uit ervaring dat inzet en motivatie een grote rol spelen. Als opleiding zoeken we dan ook steeds naar methodes om elke student zo goed mogelijk te motiveren en te ondersteunen. We streven ernaar dat alle studenten afstuderen met stevige economische kennis. 

Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet!