Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondernemen in de esportssector

Business Innovation in Esports is nieuw en uniek in Vlaanderen. Deze opleiding bereidt je voor op een carrière in de booming business van esports. Daarbij leer je niet gamen op zich of het maken van games, maar wel hoe je als ondernemer waarde kan creëren in de wereld van het competitieve gamen.

Business innovation toegepast op esports

 • Wat zijn de verdienmodellen van esports?
 • Welke opportuniteiten zijn er op reclamevlak voor esports?
 • Hoe zet je een eigen esportscompany of -platform op?

De topics business en ondernemerschap, marketing, IT, communicatie en community building uit de opleiding Netwerkeconomie worden specifiek toegepast op esports. Met andere woorden: je verwerft een set van transferable skills die je in staat stellen om in diverse sectoren aan de slag te gaan.

De ruggengraat van deze opleiding blijft business!

 • Ben je esporter met de ambitie om een merk van jezelf te maken?
 • Of toch eerder een ondernemer die een eigen esportsplatform wil oprichten?

Deze opleiding is er voor studenten die een gezonde belangstelling hebben in games én in de economische kant van esports en het hele ecosysteem errond.

  Student aan computer

  Jouw lesrooster

  Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan. Het lesrooster kan per academiejaar afwijken en communiceren we in september.

  In de opleidingsbrochure vind je alvast een voorbeeld van de vakken en modules die je per semester krijgt.

  The Level - modern gebouw waar de lessen gegeven worden

  Eerste jaar

  In het eerste jaar kan je al een eerste keer proeven van de verschillende pijlers binnen Business Innovation in Esports. Je krijgt van een aantal vakken een eerste introductie: Netwerkeconomie, ICT en portfolio zijn daar enkele voorbeelden van.

  Daarnaast leer je hoe innovatie geëvolueerd is, welke (esports)bedrijven daaraan werken en wat het betekent om te ondernemen in de esportssector. Je zet ook jouw eerste stappen als storyteller om een product of dienst in de markt te zetten.

  Bekijk ons opleidingsprogramma

  Tweede jaar

  In het tweede jaar leer je meer over Netwerk mapping, leer je Desk- and fieldresearch en kom je in aanraking met change management. Daarnaast verdiep je je verder in marketing in Esports communication en Esports event management.

  Derde jaar

  Nu is het volledig aan jou! Naast een stage van 6 weken en het schrijven van je bachelorproef, gaat ook jouw eigen project live: je lanceert je eigen bedrijf of organisatie als Business Innovator in Esports, of je gaat met dezelfde ondernemende spirit aan de slag als intrapreneur voor een Esports bedrijf of organisatie.

  Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
  foto van student tijdens pitch voor het werkveld

  Pionier voor boomende sector

  Als afgestudeerde Business Innovator met specialisatie esports ben je een pionier die volop zijn waarde zal kunnen bewijzen voor hr-bedrijven, FMCG-bedrijven, softwarebedrijven en tal van andere dynamische organisaties. Zij hebben jou nodig om futureproof te worden en het enorme (omzet)potentieel van esports te ontginnen.

  Track E

  In deze innovatieve verkorte bachelor Netwerkeconomie, die slechts 1 jaar duurt, bouw je verder op je diploma en word je klaargestoomd om als intrapreneur of entrepreneur aan de slag te gaan in de genetwerkte maatschappij van vandaag.

  Je leert tools, technieken en nieuwe businessmodellen kennen om complexe problemen op te lossen of in te spelen op nieuwe opportuniteiten. En je maakt kennis met boeiende materie als design en integral thinking, netwerktheorie en complexe adaptieve systemen.

  Track E verruimt op die manier je arsenaal aan kennis en skills in business innovatie, zodat je na afloop vlot aan de slag gaat om projecten te realiseren – in een bedrijfscontext of voor je eigen onderneming.

  Track E in detail

  Kostenraming voor deze opleiding
  Inschrijven

  Je kan je nu reeds online registreren voor 2023-24. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

  Lees meer

  Kom langs op onze infodagen

  Alle infodagen

  Meer info?

  Ontvang de brochure per post
  Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

  Studenten krijgen uitleg over opleiding aan Howest

  Troeven van de opleiding

  De eerste volwaardige bacheloropleiding esports in Vlaanderen

  Dit innovatieve keuzetraject is geen postgraduaat, expert class of aparte module binnen een andere opleiding, maar een volwaardig driejarig traject met in het laatste jaar een bachelorproef en stage in hetzelfde domein. Dat is uniek in Vlaanderen.

  Ondernemen toegepast op esports

  Netwerkeconomie is een top businessopleiding met aandacht voor ondernemerschap, marketing, IT en community building. Die topics vertalen we naar de veelbelovende wereld van competitief gamen.

  Dé gameschool van Vlaanderen

  Gaming zit in het DNA van Howest. De expertise op dat vlak nemen we mee naar de invulling van dit innovatieve keuzetraject.

  Praktijkgericht

  De focus ligt op projectwerk. Niet de reproductie van kennis – je hebt geen examens – is cruciaal, wel de toepassing in concrete projecten. Je zet tijdens je opleiding ook je eigen bedrijf binnen de esportssector op.

  Werkveld centraal

  Al tijdens je opleiding word je ondergedompeld in het werkveld tijdens lezingen, workshops en bedrijfsbezoeken. Alle modules worden bovendien gegeven door experts met ruime ervaring in het werkveld.

  Je kan je nu reeds online registreren voor 2023-24. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

  Lees meer

  Samenwerken

  Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

  Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

  Bekijk onze onderzoeksprojecten

  Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

  Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

   Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

   Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

   Laptops
   The Level

   Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

   Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

   Evy Schacht
   Howest Alumna 2021

   Overtuigd? Schrijf je in!

   Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

   Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

   Schrijf je in

   Studenten in pauze met koffie op de campus

   FAQ

   Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

   Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

   Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

   Je hebt geen voorkennis nodig. We weten uit ervaring dat inzet en motivatie een grote rol spelen. Als opleiding zoeken we dan ook steeds naar methodes om elke student zo goed mogelijk te motiveren en te ondersteunen. We streven ernaar dat alle studenten afstuderen met stevige economische kennis. 

   Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet!