Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor wetenschappelijke onderzoekers van de 21ste eeuw

De bacheloropleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie is breed, polyvalent en bijzonder praktijkgericht. Ze is ook nog eens uniek in West-Vlaanderen.

Het programma stoomt je als data scientist helemaal klaar voor de biomedische uitdagingen van de 21ste eeuw. We werken in kleine groepen, zodat we je goed en individueel kunnen coachen.

 • Je leert de exacte waarden van je bloed meten en interpreteren.
 • Je ontrafelt de mysteries van het DNA met de nieuwste technologieën.
 • Je ontdekt hoe een nicotinepleister helpt bij rookverslaving.
 • Je legt mee de geheimen bloot van ziektebeelden zoals kanker en aids en geneesmiddelen
 • Je spoort mee delicten op in de milieu- en voedingssector, op dieren en in de agro-industrie.

In deze praktijkgerichte bachelor experimenteer je volop in het labo. Zo groei je uit tot een polyvalente onderzoeker of analist die klaar is om de farmaceutische, biologische en medische uitdagingen van de toekomst aan te pakken.

Studenten Biomedische Laboratoriumtechnologie

Begin jouw opleiding in februari

Bij Howest begrijpen we dat het vinden van de juiste studierichting een uitdaging kan zijn. Misschien is je gekozen opleiding niet wat je had verwacht of vallen de resultaten na de eerste examens tegen. Blijf niet bij de pakken zitten en maak een nieuwe start in februari!

Hoe?

 • Neem contact op met de opleiding;
 • Vraag eventuele vrijstellingen aan;
 • Zet de tweede week van februari in je agenda, want dan maak je een nieuwe start!

Studenten onthaaldagen
Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie
Afstudeerrichting

We dompelen je onder in specifieke farmaceutische, microbiologische, analytische en moleculair biologische technieken.

Forensisch Laboratoriumonderzoek
Keuzetraject

Jouw analyses in het labo worden belangrijk bewijsmateriaal in de strijd tegen deze misdrijven.

Medische Laboratoriumtechnologie
Afstudeerrichting

Je wordt specialist in de pathologische anatomie, medische microbiologie en klinische chemie en hematologie.

Jouw lesrooster

Elke week krijg je tijdens je opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie een mix aan onderwijsvormen: hoorcolleges, werkcolleges, practica...

De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster communiceren we in september.

Voorbeeldlesrooster

Howest studenten Biomedische Laboratoriumtechnologie

Twee gemeenschappelijke jaren

Een groot voordeel van de studie Biomedische Laboratoriumtechnologie aan Howest, is dat de eerste twee jaren gemeenschappelijk zijn. Hierdoor kunnen we je tijdens de opleiding voorbereiden op een keuze tussen beide afstudeerrichtingen.

Opleidingsprogramma 1ste en 2de jaar

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding

Biomedische Laboratorium­technologie is een kwaliteitsvolle opleiding

Kwaliteitszorg zit ingebed in de dagelijkse werking van onze opleidingen. We verbeteren continu en systematisch de kwaliteit van onze opleidingen. De betrokkenheid van studenten, werkveld en alumni is hierbij cruciaal. Lees meer over de kwaliteitszorg van onze opleidingen.

In 2022 werd de bacheloropleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie beoordeeld door een onafhankelijk en extern panel. De opleidingsaudit werd uitgevoerd door Vluhr KZ. De kwaliteit van de opleiding werd positief beoordeeld. Lees het rapport van het panel met de sterke punten en ontwikkelpunten.

Recent afgestudeerden van de bacheloropleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie zijn tevreden over de kwaliteit van de gevolgde opleiding. Consulteer hier enkele kerncijfers over de tevredenheid.

Studenten Biomedische Laboratoriumtechnologie tijdens practica
Kostenraming voor deze opleiding
Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 9 maart
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Opleiding krijgt 4 excellents van externe audit

Vluhr Kwaliteitszorg gaf de opleiding Biologische Laboratoriumtechnologie aan Howest in december 2022 voor 6 van de 8 kwaliteitscriteria de hoogst mogelijke score, met een excellent voor het opleidingsprogramma, de krachtige leeromgeving (studie- en evaluatiemateriaal), de studentenbegeleiding en het opleidingsteam. Ook het beoogde en gerealiseerde eindniveau kreeg een maximumscore!

Lees het nieuwsbericht via deze link.

Quadrimestrieel systeem

Dit is een moeilijke naam om weer te geven dat de academische kalender georganiseerd wordt in vier perioden: twee per semester.

Zo worden er niet meer dan drie opleidingsonderdelen tegelijk gegeven: daardoor kan je als student meer de focus houden.

Er zijn dus ook vier examenperiodes per jaar, gevolgd door een snelle feedback: zo weet je meteen waar je staat en kunnen we sneller bijsturen. Dit zorgt voor een heel hoog doorstroomrendement.

Universal Design of Learning (UDL)

We kiezen resoluut voor Universal Design of Learning (UDL).

Dit betekent dat we gestructureerd rekening houden met faciliterende aspecten zoals een schreefloos lettertype voor alle communicatie (e-mail, syllabi, opdrachten, examenvragen…), een mondelinge toelichting bij een schriftelijk examen en gevarieerde onderwijsvormen.

Persoonlijke begeleiding

Je wordt individueel opgevolgd door een coach (een lector uit het team) en kan monitoraat aanvragen voor de leerstof die je niet helemaal begrijpt. Daarnaast kan je ook specifieke begeleiding krijgen of faciliteiten aanvragen (bijvoorbeeld voor dyslexie).

De practica worden altijd in kleine groepen (maximum 20 studenten) georganiseerd, zodat persoonlijke feedback en opvolging mogelijk is. Ook tijdens de werkcolleges word je in kleinere groepen opgedeeld om optimale leer- en werkomstandigheden te creëren.

Wil je jezelf extra uitdagen? Kies dan voor het excellentietraject waarin artificiële intelligentie centraal staat.

Geoptimaliseerd studiemateriaal

De syllabi zijn voor de start van elk opleidingsonderdeel online beschikbaar. In het begin van elk hoofdstuk worden de leerdoelen vermeld, op het einde staan voorbeeldexamenvragen en toets-jezelf vragen (heb ik het hoofdstuk juist gestudeerd?).

Ondersteunende PowerPoint-presentaties en werkcolleges helpen je om de leerstof beter te begrijpen.

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Getuigenis

Kenny Billiet (alumnus, momenteel werkzaam bij Alpro)

"Door de persoonlijke begeleiding heb ik me aan de Howest nooit een nummer gevoeld."

Waarom ik er destijds voor gekozen heb om mijn studies Biomedische Laboratoriumtechnologie af te werken aan Howest Brugge en niet in Gent, waar ik mijn studies destijds ben gestart?

Er zijn minder studenten per practicumgroep met dus een betere begeleiding. De sfeer tussen de studenten is aan Howest gezellig en warm, maar er is ook veel meer aandacht voor elke student afzonderlijk. Door de kleine afstand tussen lectoren en studenten kan je altijd vragen stellen. De lectoren maken altijd tijd om extra uitleg in te plannen, zelfs al is dat maar voor één student. Door deze persoonlijke begeleiding heb ik me aan de Howest nooit een nummer gevoeld, wat ik van mijn twee jaar in Gent jammer genoeg niet kan zeggen.

Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met de mening van de studenten. Dankzij de studentenparticipaties is het altijd mogelijk om in gesprek te gaan en worden er blijvend aanpassingen gedaan zo een optimale sfeer te creëren. Hierdoor krijg je als student het gevoel dat ook jij als student gerespecteerd wordt.

Ten slotte zijn de lectoren altijd heel gemakkelijk via e-mail te bereiken, zodat je ook tijdens het studeren niet moet vrezen dat eventuele onduidelijkheden of vragen niet beantwoord worden.

Dit alles heeft er voor mij persoonlijk voor gezorgd dat ik heel graag BLT heb gestudeerd aan Howest in Brugge en dat ik zeker kan zeggen dat ik destijds niets beter had kunnen beslissen dan Gent in te ruilen voor het mooie Brugge.

Kenny Billiet

Getuigenis

Eline Declerck (alumna, momenteel werkzaam als Senior associate Scientist bij ProDigest)

"In de opleiding BLT krijg je al een zeer mooie basis mee die veel bedrijven kunnen appreciëren."

Wetenschap boeide mij al sinds ik een kind was en toen ik hoorde over de opleiding BLT heb ik mij ingeschreven. Ik kan al meegeven dat de opleiding BLT in Howest Brugge een topper is! Na een moeilijk eerste jaar in het hoger zag ik het even niet meer zitten. Maar ik ben de lectoren, die mij overhaald hebben om toch verder te doen, heel dankbaar.

Na de opleiding FBT heb ik besloten om ook nog de opleiding MLT bij te studeren, zo kon ik beide werkvelden ontdekken en kennis opdoen.

Ik werk nu in ProDigest, een FBT labo waar we het maagdarmkanaal in-vitro simuleren, een zeer boeiende job! We hebben een vrij brede waaier aan technieken/ analyses zoals analytische en moleculaire technieken, celculturen, metabolomics ... Er zijn heel veel technieken die ik op mijn job heb geleerd omdat we de enige zijn in België die het maagdarmkanaal simuleren met de SHIME®. In de opleiding BLT krijg je al een zeer mooie basis mee die veel bedrijven kunnen appreciëren. De practica worden bewust in kleinere groepen gehouden zodat iedereen voldoende aan zijn skills kan werken en de lectoren een overzicht kunnen behouden.

Het leuke is dat ik nu beide kanten heb kunnen ervaren, enerzijds als stagestudent zelf en anderzijds als begeleider voor stagestudenten op mijn job. Ondertussen heb ik al vier studenten van Howest mogen begeleiden in het labo. Ik probeer het enthousiasme die de lectoren mij hebben meegegeven, ook mee te geven naar de stagestudenten.

Kortom, de studentenbegeleiding van BLT Howest (campus Rijselstraat) is super. Je wordt gezien en gehoord als persoon en student!

Eline

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

  Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

  Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

  Laptops

  FAQ

  Vind je niet wat je zoekt of heb je een specifieke vraag over deze opleiding? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

  Bart Quartier

  Bart Quartier

  Opleidingscoördinator

  Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

  Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

  Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

  Onze studenten Biomedische Laboratoriumtechnologie komen uit diverse (wetenschappelijke) richtingen, zowel ASO als TSO (soms ook KSO).

  Studenten met een gelijkaardige voorkennis hebben in het verleden met succes het diploma Biomedische Laboratoriumtechnologie behaald. Veel hangt uiteraard af van je motivatie, inzet en capaciteiten.

  In september worden er instapcursussen georganiseerd om enerzijds de praktische skills in het lab wat te oefenen en anderzijds je kennis van algemene chemie op te frissen. Met hulp van de digitale bijspijkercursus kan je bijkomend naast een korte herhaling van de theoretische principes, aan de slag gaan met heel wat oefeningen. Je kan deze opvragen vanaf 16 augustus (na je inschrijving voor onze opleiding) door te mailen naar blt [at] howest.be.

  Inderdaad, tijdens de onthaaldagen (de week voor de start van het academiejaar) kan je op de campus het labmateriaal aankopen. Het beperkt aantal boeken dat nodig is, kan online aangekocht worden. Het enige wat je nog zelf moet gaan aankopen, is de labojas. Deze heb je nodig vanaf de eerste lesweek. Schaf deze dus zeker aan voor de start van het academiejaar. De labojas moet voldoen aan volgende voorwaarden: zuurvast zijn, lange mouwen hebben en een lang model zijn (geen heupmodel). De cursussen worden via het elektronische leerplatform aangeboden en kunnen indien gewenst aan een voordelig tarief op school afgedrukt worden.

  De grote meerderheid van onze studenten pendelt (bus, trein, fiets of auto). Onze campus ligt op wandelafstand van het station van Brugge. De andere groep zit op kot in Brugge (privékoten of in accommodatie van Howest).