Overslaan en naar de inhoud gaan

Forensisch Laboratoriumonderzoek in Brugge

Dit keuzetraject is uniek in Vlaanderen.

Je analyseert stalen van voedingsmiddelen, toxicologische en milieustalen en gebruikt de nieuwste software en laboratoriumtools om delicten in de milieu- en voedingssector, op dieren en in de agro-industrie op te sporen. Met jouw speurwerk en laboanalyses bind je mee de strijd aan tegen deze vormen van misdaad.

 • Is het labo je tweede thuis?
 • Is stalen analyseren voor jou een tweede natuur?
 • En droom je er stiekem van om met jouw onderzoek een bijdrage te leveren in de strijd tegen voedselfraude, milieucriminaliteit en illegale handel?

Kies dan in het eerste jaar van de bacheloropleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie voor het keuzetraject Forensisch Laboratoriumonderzoek, als onderdeel van de afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie.

Ga je mee de strijd aan tegen de misdaad?

Bekijk ook:

Student in labo

Jouw lesrooster

Elke week krijg je een mix aan onderwijsvormen: hoorcolleges, werkcolleges, practica... De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan.

Hieronder kan je een voorbeeld van een lesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster communiceren we in september.

Voorbeeldlesrooster

BST5

Wat komt aan bod in dit keuzetraject?

Deze opleidingsonderdelen uit het programma maken deel uit van jouw opleiding tot forensisch laboratoriumonderzoeker:

 • Wettelijke kaders: juridische basisbegrippen, straf- en civielrechtelijke procedures …
 • Milieu- en voedseldelicten
 • Inbreuken op dier en in agro
 • Casus: van analyse tot rechtszaal

De basis om op een zelfstandige manier in een laboratorium de nodige analyses uit te voeren, komt uitvoerig aan bod in de andere opleidingsonderdelen van de opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie.

Opleidingsprogramma Forensisch Laboratoriumonderzoek

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
student in het lab

De job van je leven als Forensisch Laboratoriumonderzoeker (FLO)

Forensisch analisten en onderzoekers zijn actief in allerlei beroepen waar de vraag naar oorzaak of schuld centraal staat. Je kan aan de slag in:

 • laboratoria
 • verzekeringsmaatschappijen
 • overheidsinstellingen
 • agentschappen voor voedselveiligheid
Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Forensisch Laboratoriumonderzoek aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 31 augustus
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Opleiding krijgt 4 excellents van externe audit

Vluhr Kwaliteitszorg gaf de opleiding Biologische Laboratoriumtechnologie aan Howest in december 2022 voor 6 van de 8 kwaliteitscriteria de hoogst mogelijke score, met een excellent voor het opleidingsprogramma, de krachtige leeromgeving (studie- en evaluatiemateriaal), de studentenbegeleiding en het opleidingsteam. Ook het beoogde en gerealiseerde eindniveau kreeg een maximumscore!

Lees het nieuwsbericht via deze link.

Quadrimestrieel systeem

Dit is een moeilijke naam om weer te geven dat de academische kalender georganiseerd wordt in vier perioden: twee per semester.

Zo worden er niet meer dan drie opleidingsonderdelen tegelijk gegeven: daardoor kan je als student meer de focus houden.

Er zijn dus ook vier examenperiodes per jaar, gevolgd door een snelle feedback: zo weet je meteen waar je staat en kunnen we sneller bijsturen. Dit zorgt voor een heel hoog doorstroomrendement.

Universal Design of Learning (UDL)

We kiezen resoluut voor Universal Design of Learning (UDL).

Dit betekent dat we gestructureerd rekening houden met faciliterende aspecten zoals een schreefloos lettertype voor alle communicatie (e-mail, syllabi, opdrachten, examenvragen…), een mondelinge toelichting bij een schriftelijk examen en gevarieerde onderwijsvormen.

Persoonlijke begeleiding

Je wordt individueel opgevolgd door een coach (een lector uit het team) en kan monitoraat aanvragen voor de leerstof die je niet helemaal begrijpt. Daarnaast kan je ook specifieke begeleiding krijgen of faciliteiten aanvragen (bijvoorbeeld voor dyslexie).

De practica worden altijd in kleine groepen (maximum 20 studenten) georganiseerd, zodat persoonlijke feedback en opvolging mogelijk is. Ook tijdens de werkcolleges word je in kleinere groepen opgedeeld om optimale leer- en werkomstandigheden te creëren.

Geoptimaliseerd studiemateriaal

De syllabi zijn voor de start van elk opleidingsonderdeel online beschikbaar. In het begin van elk hoofdstuk worden de leerdoelen vermeld, op het einde staan voorbeeldexamenvragen en toets-jezelf vragen (heb ik het hoofdstuk juist gestudeerd?).

Ondersteunende PowerPoint-presentaties en werkcolleges helpen je om de leerstof beter te begrijpen.

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je een specifieke vraag over deze opleiding? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Bart Quartier

Bart Quartier

Opleidingscoördinator

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

Onze studenten Biomedische Laboratoriumtechnologie komen uit diverse (wetenschappelijke) richtingen, zowel ASO als TSO (soms ook KSO).

Studenten met een gelijkaardige voorkennis hebben in het verleden met succes het diploma Biomedische Laboratoriumtechnologie behaald. Veel hangt uiteraard af van je motivatie, inzet en capaciteiten.

In september worden er instapcursussen georganiseerd om enerzijds de praktische skills in het lab wat te oefenen en anderzijds je kennis van algemene chemie op te frissen. Via deze link kom je op ons leerplatform terecht waar je meer info kan terugvinden over deze 2 instapcursussen. Daarnaast vind je op dit leerplatform ook uitleg en oefeningen over een aantal basisprincipes van wiskunde terug die je zeker nodig zal hebben tijdens de opleiding om wetenschappelijke berekeningen op te lossen. Indien je deze basisprincipes nog niet goed onder de knie hebt, kan je deze dus ook inoefenen via ons leerplatform.

Inderdaad, tijdens de onthaaldagen (de week voor de start van het academiejaar) kan je op de campus het labmateriaal aankopen. Het beperkt aantal boeken dat nodig is, kan online aangekocht worden. Het enige wat je nog zelf moet gaan aankopen, is de labojas. Deze heb je nodig vanaf de eerste lesweek. Schaf deze dus zeker aan voor de start van het academiejaar. De labojas moet voldoen aan volgende voorwaarden: zuurvast zijn, lange mouwen hebben en een lang model zijn (geen heupmodel). De cursussen worden via het elektronische leerplatform aangeboden en kunnen indien gewenst aan een voordelig tarief op school afgedrukt worden.

De grote meerderheid van onze studenten pendelt (bus, trein, fiets of auto). Onze campus ligt op wandelafstand van het station van Brugge. De andere groep zit op kot in Brugge (privékoten of in accommodatie van Howest).

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops