"Voedselfraude, milieudelicten, illegale handel in dieren en planten… Jouw analyses in het labo worden belangrijk bewijsmateriaal in de strijd tegen deze misdrijven."

 • Is het labo je tweede thuis? 
 • Is stalen analyseren voor jou een tweede natuur? 
 • En droom je er stiekem van om met jouw onderzoek een bijdrage te leveren in de strijd tegen voedselfraude, milieucriminaliteit en illegale handel?

Dan is het nieuwe keuzetraject Forensisch Laboratoriumonderzoek binnen de bacheloropleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie je op het lijf geschreven. Je kiest dit – in Vlaanderen unieke – keuzetraject in het eerste jaar, als onderdeel van de afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie.

Ga je mee de strijd aan tegen de misdaad?

Bekijk ook

Student in labo

Jouw lesrooster 

Elke week krijg je een mix aan onderwijsvormen: hoorcolleges, werkcolleges, practica ... De lesuren sluiten zo goed mogelijk op elkaar aan. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitief lesrooster wordt in september gecommuniceerd. 

Voorbeeld lessenrooster

BST5

Wat komt aan bod in dit keuzetraject?

Volgende opleidingsonderdelen in het programma maken deel uit van jouw opleiding tot forensisch laboratoriumonderzoeker:

 • Wettelijke kaders: juridische basisbegrippen, straf- en civielrechtelijke procedures …
 • Milieu- en voedseldelicten
 • Inbreuken op dier en in agro
 • Casus: van analyse tot rechtszaal

De basis om op een zelfstandige manier in een laboratorium de nodige analyses uit te voeren, komt uitvoerig aan bod in de andere opleidingsonderdelen van de opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie.

Opleidingsprogramma FLO

student in het lab

De job van je leven als Forensisch Laboratoriumonderzoeker (FLO)

Forensisch analisten en onderzoekers zijn actief in allerlei beroepen waar de vraag naar oorzaak of schuld centraal staat. Je kan aan de slag in

 • laboratoria,
 • verzekeringsmaatschappijen,
 • overheidsinstellingen,
 • agentschappen voor voedselveiligheid.
Kostprijs
Kostprijs

Wat kost jouw inschrijving? En heb je recht op een studietoelage?

Lees meer

Starten in februari
Starten in februari

Je hebt het gevoel dat je niet de juiste studiekeuze hebt gemaakt, maar je wilt niet bij de pakken blijven zitten? Start een nieuwe opleiding in februari! Het kan!

Lees meer

Inschrijven
Inschrijven

Je kan je nu reeds online registreren. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 6 mei
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Studenten krijgen uitleg over opleiding aan Howest

Troeven van de opleiding

Opleiding krijgt 4 excellents van externe audit

Vluhr Kwaliteitszorg gaf de BLT-opleiding aan Howest in december 2022 voor 6 van de 8 kwaliteitscriteria de hoogst mogelijke score met een excellent voor het opleidingsprogramma, de krachtige leeromgeving (studie- en evaluatiemateriaal), de studentenbegeleiding en het opleidingsteam! Ook het beoogd en gerealiseerd eindniveau kreeg een maximumscore! De visie en het beleid en de samenwerking met het werkveld is goed!

Quadrimestrieel systeem

Dit is een moeilijke naam om weer te geven dat de academische kalender georganiseerd wordt in vier perioden: twee per semester.

Zo worden er niet meer dan drie opleidingsonderdelen terzelfdertijd gegeven: daardoor kan je als student meer de focus houden.

Er worden dus ook vier examenperiodes ingericht, gevolgd door een snelle feedback: zo weet je meteen waar je staat en kan er indien nodig bijgestuurd worden. Dit resulteert in een heel hoog doorstroomrendement.

Universal Design of Learning (UDL)

De opleiding kiest resoluut voor Universal Design of Learning (UDL). Dit betekent dat allerlei faciliterende aspecten gestructureerd opgenomen zijn in de werking, zoals onder andere een schreefloos lettertype voor alle communicatie (e-mail, syllabi, opdrachten, examenvragen …), een mondelinge toelichting bij een schriftelijk examen en gevarieerde onderwijsvormen.

Persoonlijke begeleiding

De studenten worden individueel opgevolgd door een coach (dit is een lector uit het team) en kunnen monitoraat aanvragen over die delen van de leerstof die nog niet volledig begrepen zijn. Hiernaast is het ook mogelijk om specifieke begeleiding te krijgen of faciliteiten (bijvoorbeeld voor dyslexie) aan te vragen.

De practica worden steeds in een kleine groep (maximum 20 studenten) georganiseerd, zodat persoonlijke feedback en opvolging mogelijk is. Ook tijdens de werkcolleges worden de studenten in kleinere groepen opgedeeld om optimale leer- en werkomstandigheden te creëren.

Studenten die zichzelf willen uitdagen, kunnen kiezen voor het excellentietraject waarin artificiële intelligentie centraal staat. Kortom ... voor elke student is er plaats in onze opleiding! Jullie ontwikkeling is onze drijfveer.

Studiemateriaal

De syllabi zijn voor de start van elk opleidingsonderdeel online beschikbaar. In het begin van elk hoofdstuk worden de leerdoelen vermeld, toets-jezelf vragen (heb ik het hoofdstuk op een correcte manier en voldoende gestudeerd?) staan op het einde van elk hoofdstuk en voorbeeldexamenvragen zijn opgenomen. Ondersteunende PowerPointpresentaties, werkcolleges … helpen je om de leerstof beter te begrijpen.

Kwaliteit

Howest heeft de voorbije jaren een sterke kwaliteitscultuur opgebouwd. Onze gedeelde waarden Serve – Empower – Care dragen bij tot het verbeteren van de dagelijkse praktijk en de uitstraling van onze hogeschool.

Lees meer

The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je een specifieke vraag over deze opleiding? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Mieke Demeyere
Mieke Demeyere

Opleidingsmanager

Contacteer

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je hier bekijken welke laptop de richting aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties. 

Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

Onze studenten Biomedische Laboratoriumtechnologie komen uit diverse (wetenschappelijke) richtingen, zowel ASO als TSO (soms ook KSO).

Studenten met een gelijkaardige voorkennis hebben in het verleden met succes het diploma Biomedische Laboratoriumtechnologie behaald. Veel hangt uiteraard af van je motivatie, inzet en capaciteiten.

In september worden er instapcursussen georganiseerd om enerzijds de praktische skills in het lab wat te oefenen en anderzijds je kennis van algemene chemie op te frissen. Met hulp van de digitale bijspijkercursus kan je bijkomend naast een korte herhaling van de theoretische principes, aan de slag gaan met heel wat oefeningen. Je kan deze opvragen vanaf 16 augustus (na je inschrijving voor onze opleiding) door te mailen naar blt [at] howest.be.

Inderdaad, tijdens de onthaaldagen (de week voor de start van het academiejaar) kan je op de campus het labmateriaal aankopen. Het beperkt aantal boeken dat nodig is, kan online aangekocht worden. Het enige wat je nog zelf moet gaan aankopen, is de labojas. Deze heb je nodig vanaf de eerste lesweek. Schaf deze dus zeker aan voor de start van het academiejaar. De labojas moet voldoen aan volgende voorwaarden: zuurvast zijn, lange mouwen hebben en een lang model zijn (geen heupmodel). De cursussen worden via het elektronische leerplatform aangeboden en kunnen indien gewenst aan een voordelig tarief op school afgedrukt worden.

De grote meerderheid van onze studenten pendelt (bus, trein, fiets of auto). Onze campus ligt op wandelafstand van het station van Brugge. De andere groep zit op kot in Brugge (privékoten of in accommodatie van Howest).

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

  Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

  Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

  Laptops