Howest onderhoudt banden met China ook in covidtijden

Howest onderhoudt banden met China ook in covidtijden

Howest onderhoudt banden met China ook in covidtijden

Eind maart trekt traditioneel een groep Howest-studenten naar China in het kader van het ‘China from within’-programma. Vorig jaar diende deze unieke studiereis in extremis gecanceld te worden, dit jaar werd in samenwerking met de partneruniversiteit in Hangzhou meteen voor een online alternatief gekozen. Howest-studenten uit 6 opleidingen schreven in voor de online-editie van 27 maart tot 2 april.

“China from within is een unieke kans om China, haar cultuur en jongeren van binnenuit te leren kennen. We werken daarvoor al twaalf jaar samen met de Zhejiang Gongshang University in Hangzhou”, legt Isabelle Pertry, diensthoofd Internationalisering van Howest uit. “Vorig jaar stonden 64 studenten uit 14 opleidingen klaar om te vertrekken voor drie weken, maar uiteindelijk moesten we alles afblazen. Dit jaar zijn we zelfs niet begonnen met de organisatie van de reis. Om de banden met onze partneruniversiteit toch te onderhouden en onze studenten de kans te bieden om kennis te maken met China, beslisten we wel om een online-editie op te zetten.”

Mix van lezingen en interactie

Van zaterdag 27 maart tot vrijdag 2 april worden elke dag twee onlinesessies aangeboden. In de voormiddag (Belgische tijd) worden de 29 ingeschreven studenten vanuit China onder meer ingewijd in de Chinese taal, cultuur, kalligrafie, kungfu en economie. In de namiddag gaan ze in discussie met hun Chinese collega’s over diverse thema’s zoals de verschillen tussen de levensstijl en eetgewoontes in China en België, COVID-19, studeren in het buitenland of de impact van artificiële intelligentie op de maatschappij. “Die interactie ligt eigenlijk aan de grondslag van ons partnerschap met de universiteit in Hangzhou”, legt Isabelle Pertry uit. “Terwijl de uitwisseling voor onze studenten een unieke kans is om China te leren kennen, wil de Chinese universiteit vooral het niveau Engels van haar studenten opkrikken door ze actief te laten communiceren met onze studenten.”

Foodbox voor Chinagevoel

Dit jaar schreven 29 tweede- en derdejaarsstudenten in voor de ‘online Chinaweek’ (waaronder een groot aantal uit de bachelor Toegepaste Architectuur). Aanvankelijk voorzag ons Confuciusinstituut in Brugge ook een coronaproof workshop kalligrafie en een Chinese foodbox voor elke deelnemer.  Helaas overleefde enkel de foodbox de opnieuw verstrengde coronamaatregelen. “Met dit extraatje versterken we toch een beetje het Chinagevoel. En ondertussen kruisen we de vingers dat we in 2022 de draad weer kunnen oppakken en wel weer naar Hangzhou kunnen afreizen.”