Overslaan en naar de inhoud gaan

Op het slotevent van het 10-daagse FTI festival gingen twee van de zeven FTI Awards naar Howest-studenten: Thibo Destatsbader in de categorie ‘Energy-Tech’ en Mari Gallet in de categorie ‘Flanders Next Academy’. "Deze awards bewijzen eens te meer het innovatieve en toekomstgerichte karakter van onze opleidingen”, aldus een opgetogen algemeen directeur Frederik D’hulster.

Drie finaleplaatsen voor Howest

In het kader van de FTI Awards konden studenten van hogescholen en universiteiten cases indienen die concrete oplossingen boden voor uitdagingen van morgen. “We kregen 46 studentenprojecten binnen. De drie cases die door Howest-studenten werden ingediend, stonden in de finale. Twee daarvan namen ook de hoofdprijs mee naar huis”, legt festivaldirecteur Dries Mahieu uit. "In de categorie ‘Energy-Tech’ kon Thibo Destatsbader de jury het meest bekoren met een geavanceerd energiemanagementsysteem. Mari Gallet was de beste in de categorie ‘Flanders Next Academy’ met een kortfilm gemaakt door zes studenten van de gameopleiding Digital Arts and Entertainment van Howest. Naast een trofee winnen ze een begeleidingstraject van Vlaio voor 1 jaar.

Pionier in technologie en innovatie

Frederik D’hulster, algemeen directeur van Howest, toonde zich een tevreden man na de uitreiking van de FTI Awards. “Dat twee van onze studenten in de prijzen vallen, is een bevestiging van onze voortrekkersrol op het gebied van technologie en innovatie. Op het vlak van gametechnologie stonden we al sterk met onze bachelor Digital Arts and Entertainment. Nu we in september ook een professionele master in Game Technology opstarten (in partnership met Breda University of Applied Sciences), hebben we nog een sterker aanbod op dit vlak en vervolledigen we de professionele leerladder in Vlaanderen. Daarnaast bieden we ook vooruitstrevende opleidingen aan op het vlak van AI, cybersecurity en energie. En niet te vergeten: met Digital Design and Development (Devine) beschikken we over een unieke opleiding voor de brede entertainmentsector.”

Student Digital Arts & Entertainment
Thrickton

Energie besparen met Harmony

Thibo Destatsbader behaalde eerst een bachelordiploma Energiemanagement aan Howest en daarna de Europese master in Sustainable Energy System Management. Daarnaast kreeg hij de ondernemingszin mee aan Howest. Zo werd hij medeoprichter van TrikThom. “Met dit bedrijf zit Thibo in ons energielabo The Reactor in Kortrijk", zegt lector Tim Vandendriessche. "Het is een mooi voorbeeld van hoe wij onze studenten ook na hun diploma blijven ondersteunen. Om zijn onderneming met succes verder uit te bouwen, volgt Thibo vandaag bovendien het Start-Up School navormingstraject bij ons." Het is met ‘Harmony’ van TrikThom dat Thibo de ‘Energy-Tech’ award binnenhaalde. Dit energiemanagementplatform biedt inzicht en helpt om energie te besparen in gebouwen, zonder afbreuk te doen aan het comfort.

Prijswinnende kortfilm

Mari Gallet haalde het in de categorie ‘Flanders Next Academy’ met ‘Giant of the Steppe’. Deze kortfilm realiseerde ze in vier maanden met zes studenten van de Howest-opleiding Digital Arts and Entertainment (DAE). Zelf was ze concept artist en animeerde ze de karakters, de rest van het team kwam uit de majors Game Development, 3D Animation en Visual Effects van DAE. Eerder viel Mari ook al in de prijzen op de prestigieuze Rookie Awards: in 2023 met haar portfolio en als Rookie of the Year, en dit jaar met ‘Giant of the Steppe’.

Giant of Steppe Mari Gallet