Overslaan en naar de inhoud gaan

Een opleiding starten in februari? Ontdek de mogelijkheden!

Het academiejaar begint traditioneel in september. Maar misschien was jij in september nog niet klaar om te kiezen? Of ligt de opleiding die je koos je toch minder dan je had gedacht?

Voor bijna al onze opleidingen bieden wij de mogelijkheid om begin februari in te stappen. Zo hoef je niet te wachten tot de start van het volgende academiejaar. De mogelijkheden verschillen per opleiding, maar in deze blog zetten we graag een aantal praktische zaken op een rijtje.

Wat als … september februari werd?

Stel: je stak in juni je diploma van het middelbaar op zak, maar je wist twee maanden later nog niet welke richting je wou inslaan. Misschien maakte je met veel twijfels en zonder veel overtuiging toch een keuze, of stelde je jouw start in het hoger onderwijs uit.

In beide gevallen stelt Howest je in het voorjaar een oplossing voor. In heel wat van onze opleidingen kan je namelijk ook bij het begin van het tweede semester starten.

  • De februari-optie is handig als blijkt dat je verkeerd hebt gekozen. Zelfs al was je in september eigenlijk wel overtuigd van je keuze, een opleiding kan je bij nader inzien altijd minder goed liggen of te moeilijk zijn.
  • Na een half jaar ‘extra bedenktijd’ weet je ondertussen misschien wel waar je naartoe wil.

Het voordeel van starten in februari

De grootste bonus van instromen in februari is tijdwinst. Op het eerste gezicht klinkt dat wat raar. Je stapt namelijk een half jaar later in dan de septemberstarters van dit academiejaar. Tegelijk start je wel zes maanden eerder dan de septemberstarters van het volgende academiejaar. Je kan dus al een aantal vakken opnemen in het voorjaar, waardoor het traject haalbaarder wordt dan wanneer je zou wachten tot september om te beginnen.

In sommige opleidingen kan je zelfs alle vakken van het eerste semester al opnemen in het voorjaar en zo een halfjaar 'winnen' dan wanneer je zou wachten tot september om te beginnen aan je nieuwe studie. Informeer dus zeker vrijblijvend bij de trajectbegeleider van jouw opleiding, zij zullen je met plezier de mogelijkheden toelichten.

Instappen na het eerste semester: praktisch

Als hogeschool stellen we ons flexibel op voor studenten die in februari een nieuwe start willen nemen. Begin jij jouw opleiding in het voorjaar? Dan stellen we een individueel traject op, dat houdt rekening met je persoonlijke situatie en eventuele vrijstellingen. In bepaalde opleidingen kan je zelfs een volledige doorstart maken, wat wil zeggen dat studenten alle vakken van het eerste semester kunnen opnemen tussen februari en juni.

De eerste stap voor studenten die halverwege het jaar willen (her)starten, is dus contact opnemen met de trajectbegeleider van de opleiding. Die stippelt een traject op jouw maat uit. Samen bekijk je welke modules en hoeveel studiepunten je opneemt in jouw eerste half jaar. Ook de planning van de rest van de opleiding wordt dan al bekeken.

Lijkt dit je haalbaar en ben je overtuigd? Contacteer ons dan zeker om de mogelijkheden te bekijken!

Goed om weten

Starten in februari is ook ideaal voor wie aan het werk is en denkt aan een carrièreswitch. Je wil dan wellicht het liefst zo snel mogelijk instappen, zonder dat je gebonden bent aan de traditionele start van het academiejaar. Veel belangrijker is dat je (opnieuw) kan studeren volgens een traject op maat dat haalbaar is. Deeltijds of voltijds, al dan niet in combinatie met je werk.

De meeste studenten studeren af in juni (of september). Zij dingen dan allemaal samen naar hun plek de arbeidsmarkt. Studeer je af in februari, dan moet je het tegen minder ‘concurrenten’ opnemen voor je eerste job. En je toekomstige werkgever is blij dat hij niet nog een half jaar moet wachten om een vacature in te vullen.

Hulp bij je studiekeuze?

Onze dienst Studentenvoorzieningen (Stuvo) helpt je vrijblijvend bij het kiezen van een opleiding, ook als je nog niet voor Howest hebt gekozen.

Samen met onze studiecoach ga je op zoek naar de opleiding die aansluit bij jouw talenten. Deze oefening leert je niet alleen veel over jezelf, ze verhoogt ook je slaagkansen.

Maak een afspraak

Infoavond ‘Starten in februari’

Op 1 februari 2024 organiseren we een specifieke infoavond over starten in februari. Tijdens een online infosessie kan je in dialoog gaan met lectoren en trajectbegeleiders van de opleiding met een volwaardig opstartmoment in februari.

Meer informatie