Brussel, 23 april 2024 – In de VUB werden gisterenavond de allereerste Future Proef Awards uitgereikt. Howest-IOT-alumnus Jors Vandevelde werd heel mooi tweede in de categorie graduaatsproeven. Hij ontwikkelde tijdens zijn stage een ‘ongrid batterijsysteem’ dat 22 batterijen slim aanstuurt in combinatie met 180 zonnepanelen. “De graduaatsproef van Jors maximaliseert het gebruik van hernieuwbare energie en minimaliseert de aankoop van elektriciteit. Een op en top duurzaam project dus”, aldus de jury.
De Future Proef Award beloont eindproeven die bijdragen aan een duurzame toekomst. Voor de allereerste editie werden bijna tweehonderd eindproeven ingediend. Uit de inzendingen van hun eigen studenten kon elke deelnemende onderwijsinstelling een top 3 selecteren voor elk onderwijsniveau (master, bachelor of graduaat). Alle genomineerde eindproeven werden daarna beoordeeld door een externe jury. Uit de 16 finalisten (6 masterproeven, 6 bachelorproeven en 4 graduaatsproeven) werden gisterenavond de laureaten bekendgemaakt tijdens een awardceremonie aan de VUB.
Gesofisticeerd batterijsysteem
De graduaatsproef van Jors Vandevelde ging over de implementatie van een ongrid batterijsysteem met zonnepanelen in een geitenmelkerij in Lokeren. “Ik werkte een systeem uit met 180 zonnepanelen en 22 batterijen om het elektriciteitsverbruik van de melkerij te optimaliseren. Met behulp van geavanceerde software en Europese meteonormen slaagde ik erin de opwekking, het verbruik en de opslag van zonne-energie in detail te berekenen”, legt de runner-up in de categorie graduaatsproeven uit.
“Dankzij deze voorspellingen ging het aandeel aangekochte elektriciteit van de melkerij sterk naar omlaag. Omgekeerd ging het gebruik van hernieuwbare energie naar omhoog. Met mijn project zorgde ik dus niet alleen voor duurzame energievoorziening, maar ook voor een aanzienlijke besparing op de elektriciteitskosten.”
Internet of Things: een toekomstgerichte graduaatsopleiding
Jors rondde vorig academiejaar de graduaatsopleiding Internet of Things af aan Howest. “Dit graduaat focust op de installateur van de toekomst”, legt lector en stagebegeleider Tim Vandendriessche uit. “Studenten ontdekken hoe ze slimme toestellen kunnen installeren, connecteren en configureren. Kennis van elektriciteit en netwerken is daarbij cruciaal. De graduaatsproef van Jors paste perfect binnen het opzet van de opleiding. Hij werkte namelijk niet alleen rond de installatie en configuratie, maar bracht ook het slim aansturen van de batterijen en zonnepanelen in de praktijk. Een mooi voorbeeld van wat onze studenten leren in de opleiding Internet of Things.”
Focus op duurzaamheid
De Future Proef Award zet eindproeven in de kijker die een antwoord bieden op de duurzaamheidsvraagstukken van morgen. De graduaatsproef van Jors past helemaal binnen dit plaatje, aldus de jury. “Een geavanceerd systeem dat de productie, de opslag en het verbruik van energie voorspelt, is sowieso al duurzaam, maar de innovatie van Jors bevordert ook het ecologische bewustzijn. Zonnepanelen verminderen bovendien de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en het batterijsysteem – dat fungeert als energiebuffer – draagt bij aan een gebalanceerd elektriciteitsnet. Het systeem van Jors biedt ook meer dan financiële voordelen, want het draagt bij aan een cultuurshift naar duurzamer gedrag. Daar horen onder meer batterijtechnologieën voor het balanceren van het elektriciteitsnet en het maximaliseren van hernieuwbare energiebronnen bij.”