-
Heb je interesse in het stimuleren van probleemoplossend en kritisch denken?
-
Wil je jongeren beter begrijpen en activeren?
-
Wil je eigen (mentaal) welzijn en dat van de jongeren verbeteren?
Kom dan op 16 juni 2023 naar de doe- en inspiratiedag in Howest, waar je je kan laten onderdompelen in uiteenlopende thema's en nieuwe technologieën. Je gaat naar huis met heel wat inspiratie, nieuwe expertise en concrete handvaten.
Doelgroep
Deze dag is bedoeld voor leraren, zorgcoördinatoren, graadcoördinatoren, technisch adviseurs, pedagogisch begeleiders, jeugdwerkers en al wie interesse heeft in onderwijsinnovatie.
Praktisch
Datum: vrijdag 16 juni (9u – 18u)
Locatie: Howest - The Penta, Sint-Martens-Latemlaan 1B in Kortrijk
Kostprijs: € 25 p.p.
Inbegrepen in de prijs:
- goodiebag met daarin oa draaiboek 'bootcamp' & bijhorend lesmateriaal
- koffie, lunch, hapjes en drankjes
- heel wat inspiratie!
Programma
8u30 - 9u00 | Ontvangst |
---|---|
9u15 - 10u15 | Welkomstwoordje Intro 'Open Innovatie in de Zorg' Toelichting doorlopen bootcamp 'De zorgprofessional van de toekomst' |
10u15 - 10u45 | Koffiepauze |
10u45 - 12u30 | Workshops A (Keuze uit 4 workshops)
|
12u30 - 13u30 | Lunch Mogelijkheid tot bezoek interactieve belevingsbeurs |
13u30 - 15u00 | Workshops B (Keuze uit 9 workshops)
|
15u00 - 15u20 | Koffiepauze |
15u20 - 16u50 | Workshops C Dit is een herhaling van workshops B. Terug keuze uit 9 workshops. |
16u50 - 18u00 | Hapje & drankje Mogelijkheid tot bezoek interactieve belevingsbeurs |
Toekomstige zorgprofessional zet STEM-petje op
We hoeven jullie niet te vertellen dat het zorg- en welzijnslandschap complexer wordt. De vraag naar medewerkers die interesse hebben in zowel zorg als technologie zal alleen maar toenemen. Daar spelen wij op in met onze Makerhealth innovatiestrategie. Zo organiseerden we onlangs Makerhealth bootcamp voor leerlingen uit de 3de graad van de Rhizo Zorgkrachtschool (Kortrijk). De leerlingen gingen aan de slag met een concrete vraag uit het werkveld. Een inspirerend traject dat we graag met jullie delen. We nemen jullie mee doorheen het doorlopen traject en reiken jullie de nodige handvaten, tips en tricks aan om het project ook zelf uit te rollen in jullie school.
Interactieve belevingsbeurs
Met Praktijkgericht onderzoek draagt Howest bij aan oplossingen voor uiteenlopende maatschappelijke vraagstukken. Het stimuleren van innovatie en creëren van impact staan hierbij steeds centraal. Op de interactieve belevingsbeurs laten we jullie proeven van enkele onderzoeksresultaten gelinkt aan de domeinen: 'gezondheid & zorg', 'mens & samenleving' en 'onderwijs'. Kom langs en laat je verrassen door laagdrempelige tools en methodieken.
Workshops voormiddag
Tijdens het bootcamp 'Toekomstige zorgprofessional zet STEM-petje op!' kregen de leerlingen een aantal workshops om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen.
Benieuwd naar de inhoud van zo'n workshop? Volg dan zeker eens van onderstaande workshops.
Tip: schrijf je in met enkele collega's, zo kan je als school meerdere workshops volgen en sta je sterker om een gelijkaardig project uit te rollen binnen jullie school.
Prototypen voor niet-ontwerpers
Een prototype is het ideale communicatiemiddel tijdens een ontwerp- en innovatietraject. Het maakt een idee op een snelle en goedkope manier tastbaar. Goed nieuws: je hoeft geen expert te zijn om het te leren én je hebt geen dure investeringen nodig. Kom mee experimenteren!
Stimuleren van creatief denken
Probleemoplossend vermogen kan je vergroten met creativiteit. In tegenstelling tot wat velen denken is creativiteit geen onveranderlijk talent, maar een vaardigheid. Tijdens deze workshop zoomen we in op creativiteit en laten we jullie ervaren hoe je met onze beproefde Innowiz methodiek leerlingen out-of-the-box kan laten denken!
Pitchen
Een idee, product of concept helder en beknopt communiceren is niet altijd een evidentie. Tijdens deze pitch-workshop geven we jullie concrete tips en tricks mee om de aandacht van een publiek te trekken en vast te houden, een boodschap helder en duidelijk over te brengen en een verhaal gestructureerd en memorabel te maken. The floor becomes yours!
Visueel documenteren
Documenteren van een doorlopen traject is meestal niet de favoriete activiteit van de leerlingen, met als resultaat oppervlakkige verslagen. Om die reden werd binnen dit project ingezet op de kracht van visueel documenteren. Tijdens deze workshop inspireren we jullie over mogelijke filmstijlen- en technieken. Daarnaast bieden we jullie de nodige tips & tricks aan om zelf aan de slag te gaan. Je hoeft geen audiovisuele expert te zijn en dure investeringen zijn uit den boze. Leer hoe je, samen met de leerlingen, een proces op een gevatte manier in beeld kan brengen. Omarm de beeldcultuur anno 2023!
Workshops namiddag
Howest is een innovatieve en ondernemende hogeschool die maatschappelijke uitdagingen niet uit de weg gaat. Tijdens de namiddag bieden enkele mensgerichte opleidingen een mooi aanbod van workshops aan om jullie te laten proeven van hun expertise.
Oplossingsgericht denken
Wat als... we niet hoeven te weten wat het probleem is, om er een gesprek over te voeren? Hoe kunnen we jongeren activeren om toekomstgericht over hun situatie na te denken, vanuit hun krachten?
En in welke mate is onze mindset als begeleider, leerkracht, mentor niet (té?) bepalend voor hoe we een situatie benaderen? Ontdek in deze workshop hoe je oplossingsgericht kan denken samen met de jongeren en welke concrete tools je kan gebruiken om met jongeren in gesprek te gaan.
Aangeboden door: Bachelor Sociale Redaptatiewetenschappen & Bachelor Sociaal Werk
Doorbreek de kwetsbaarheid
Waarom zoeken sommige leerlingen constant de grenzen op en overschrijden ze zelfs het toelaatbare? Hoe reageer je als steeds dezelfde leerling zijn/haar huiswerk niet gemaakt heeft? Wat doe je als je geconfronteerd wordt met leerlingen en ouders die totaal andere waarden en normen lijken te hebben dan jij als leerkracht, zorgcoördinator, directie...?
In deze workshop leer je om 'afwijkend gedrag' te bekijken vanuit een perspectief van maatschappelijke kwetsbaarheid. Geconfronteerd worden met die kwetsbaarheid is vaak zeer gelaagd en uitdagend, maar als school hebben we de cruciale rol in het helpen doorbreken van de maatschappelijke kwetsbaarheid. Ben jij de persoon die mee het verschil wil maken?
Aangeboden door: Bachelor Sociale Redaptatiewetenschappen
Ervaringsleren in en met de natuur
Verlaat dat muf leslokaal, ga de natuur in en ontdek de kracht van ervaringsleren ín en mét de natuur. Proef van een alternatief voor de klassieke benadering. De natuur biedt een extra dimensie en versterkt het welzijn & welbevinden op een unieke manier.
Benieuwd? Tijdens deze workshop ervaar je zelf de meerwaarde van authentieke ervaringen.
Aangeboden door: Bachelor Ergotherapie
Wellbeing & coaching
Wil je meer inzicht krijgen in de onafscheidelijke tandem van lichaam & geest en hoe die elkaar voortdurend beïnvloeden? Dan is deze workshop iets voor jou! Je leert meer over lichaamsgericht werken en komt te weten hoe je 'bewust' kunt ontspannen. Je ervaart bovendien dat het gebruik van deze technieken een betekenisvolle en creatieve bijdrage kunnen leveren aan je lessen én aan het bereiken van een hogere levenskwaliteit tout cours.
Aangeboden door: Bachelor Ergotherapie
Van Verbeelding tot Beeld: wat betekent werkgeluk voor jou?
Er is al heel wat inkt gevloeid over werkgeluk, maar wat betekent dat nu écht? In deze workshop gebruik je beelden om grip te krijgen op werkgeluk. Je gaat aan de slag met creatieve materialen om uit te drukken wat werkgeluk voor jou betekent, zonder dat creatief talent vereist is. In dialoog met elkaar ontdek je gelijkenissen en verschillen en krijg je nieuwe persoonlijke inzichten, wat bijdraagt aan het gelukkig voor de klas staan. De workshop biedt een warme en positieve beleving.
Aangeboden door: Onderzoeksproject Kapitein Werkgeluk & Bachelor Toegepaste Psychologie
Wat is hun super kracht? Peer support, wat ik niet leerde op school.
Wist je dat een op de vijf jongeren die aan hun schoolcarrière beginnen eindigen zonder kwalificatie die overeenkomt met hun talenten? Er gaat veel potentieel verloren door schooluitval en onderprestatie, op hun beurt veroorzaakt door diverse factoren zoals tuchtprocedures, demotivatie en negatieve gedachten. Bij goedbedoelde initiatieven zoals time-outprojecten wordt één fundamentele aspect vaak vergeten: de kracht van hun peers!
Hoe kunnen we jongeren aanmoedigen om elkaar te ondersteunen? Dit is een expertise die we vaak nog missen op scholen. Deze lezing verrast je over de niet te onderschatten kracht van peer-support die bijdraagt aan de kansen van jongeren om te bloeien en hun volledige potentieel te bereiken.
Aangeboden door: Postgraduaat Peer Support Coach & Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs
Exergaming in de Sportinnovatiecampus, de next level?
Exergaming, watte? Exergaming is een combinatie van "exercise" (oefening) en "gaming" (spel), waarbij fysieke activiteit wordt geïntegreerd in een game. In de Sportinnovatiecampus - dé proeftuin voor interactieve technologie en beweeggames van Howest en Sport Vlaanderen- werd in 2021 de 'Sportscube for Active Gaming' geopend, waar heel wat exergames kunnen worden gespeeld.
Tijdens deze sessie lichten we unieke cases toe, kan je zelf een aantal zaken beleven en worden de belangrijkste 'lessons learned' gedeeld. Benieuwd naar wat exergaming voor jouw lesprogramma kan betekenen?
Aangeboden door: Bachelor Sport en Bewegen
Blended zorgverlening
Er bestaan heel wat apps die proberen het (mentaal) welzijn van kinderen en jongeren te bevorderen. Een groot struikelblok daarbij is de moeizame zoektocht naar kwaliteitsvolle apps en websites, die je veilig kan doorgeven aan je leerlingen. Om die zoektocht vlotter te laten verlopen ontwikkelde Onlinehulp Vlaanderen (een netwerk van hogescholen, werkveldorganisaties en andere specialisten) www.onlinehulp-apps.be. Op deze website vind je ondertussen meer dan 140 kwaliteitsvolle apps en website rond welzijn en geestelijke gezondheid.
Tijdens de workshop gaan we kort door de screeningscriteria die gebruikt zijn, wordt een demo gegeven van de website en kan je op zoek naar apps die een meerwaarde kunnen zijn in jouw klaspraktijk of bij het begeleiden van een leerling.
Aangeboden door: Bachelor Toegepaste Psychologie
Helemaal mijn (stereo)type niet!
In deze workshop leer je ervaringsgewijs dat stereotiep denken noodzakelijk is in het leven van alledag, maar evenzeer dat dit soort handigheidje een problematisch karakter kan krijgen. Het gevaar van vooroordelen en discriminatie loert algauw om het 'ho(e)kje' waarin we ons denken al eens proberen te duwen... . Via eenvoudige doe- en denkoefeningen experimenteren we met wat “cultuur” allemaal kan zijn. We turen door de cultuurbril naar eigen referentiekader en leren hierdoor eigen denken en handelen beter kennen. Een absolute must voor wie zich sociaal vaardig in een samenleving vol diversiteit wil bewegen!
Aangeboden door: Bachelor Sociaal Werk
Standhouders
De interactieve belevingsbeurs is vrij te bezoeken tijdens de lunchpauze en/of na de workshops.
Ga langs en laat je verwonderen & inspireren.
Sportinnovatiecampus
Laat je op de stand van de Sportinnovatiecampus Brugge inspireren door laagdrempelige beweeggames, apps en interactieve technologie om verschillende doelgroepen aan het bewegen te krijgen. En/of ga gewoon zelf de uitdaging aan.
Vital Cities
Vital Cities is een interdisciplinaire onderzoeks- en expertisecentrum van Howest met expertise rond laagdrempelig bewegen en sporten in de openbare ruimte. Ze zetten in op het creëren van een duurzame, toegankelijke en uitnodigende omgeving zodat bewegen vanzelfsprekend wordt. Benieuwd naar hun aanpak? Ga dan zeker eens langs op hun stand.
GEN Z
Gen Z, geboren tussen 1995 en 2009, is de toekomst. Als burger, als consument, als werknemer. Maar Gen Z laat niet makkelijk in de kaarten kijken. Ondanks de beschikbare kennis en (online) tools blijft het voor organisaties een uitdaging om Gen Z te begrijpen, te bereiken en te activeren. Het GenZLab helpt deze digital natives te begrijpen en erop in te haken. Enerzijds door relevante Gen Z kennis te verzamelen, anderzijds door organisaties te helpen bij Gen Z activatie. Gen Z onderzoeken, activeren en/of tot gedrags- of leefstijlverandering aanzetten? GenZLab to the rescue.
Do It Yourself- Assistive Technology
De laatste jaren kent Do It Yourself een grote opmars. Technieken zoals 3D printing en lasercutting en materialen zoals textiel, hout en klei bieden veel mogelijkheden voor ergotherapeuten om een persoon verder te helpen als standaard hulpmiddelen niet volstaan. De opleiding Ergotherapie Howest voert al een tiental jaar praktijkgericht onderzoek uit naar Do It Yourself- Assistive Technology. Ze beschikken bijgevolg over een ruim gamma aangepaste hulpmiddelen en gezelschapsspelen. Op de expo worden verschillende realisaties (aangepaste hulpmiddelen en gezelschapsspelen) voorgesteld. Kom langs, test heel wat realisaties uit én laat je vooral inspireren.
Blended hulpverlening
Er bestaan heel wat apps die proberen het (mentaal) welzijn van kinderen en jongeren te bevorderen. Een groot struikelblok daarbij is de moeizame zoektocht naar kwaliteitsvolle apps en websites, die je veilig kan doorgeven aan je leerlingen. Om die zoektocht vlotter te laten verlopen ontwikkelde Onlinehulp Vlaanderen (een netwerk van hogescholen, werkveldorganisaties en andere specialisten) www.onlinehulp-apps.be. Op deze website vind je ondertussen meer dan 140 kwaliteitsvolle apps en website rond welzijn en geestelijke gezondheid. Ontdek op de stand welke apps en websites relevant zijn voor jouw klaspraktijk of bij het begeleiden van leerlingen.
Benieuwd naar hoe je apps en websites kunnen integreren in het zorgbeleid van jouw school of organisatie? Ontdek op de stand de mogelijkheden tot vorming op maat van jouw noden en wensen rond het integreren van digitale tools in jullie bestaand aanbod, wat we 'blended hulpverlening' noemen.
Hartcoherentie als antwoord op stress, hyperventilatie en burn-out!
De mallemolen van het leven eist steeds meer van ons, met alle gevolgen van dien, zoals stressklachten, hyperventilatie en burn-out.
Hartcoherentie is een wetenschappelijk onderbouwde ademhalingsmethode om zelf stress te leren beheersen. Het is een eenvoudige maar doeltreffende techniek die je helpt rustiger te blijven en te ontspannen en zo meer harmonie te ervaren in lichaam en geest.
Als we regelmatig of langdurig blootgesteld worden aan stress kan dit allerlei gevolgen hebben voor onze gezondheid en ons welzijn. Denk maar aan slaapproblemen, concentratiestoornissen, oververmoeidheid, minder weerstand, piekeren, depressie, burn-out.
Wil je meer weten over deze techniek? Breng dan zeker een bezoek aan deze stand.
Edhub
Edhub – onderzoek en dienstverleningscentrum is de onderzoeksgroep binnen Howest-lerarenopleidingen die zich inzet om innovatief en kwalitatief onderwijs te versterken door middel van onderzoek op drie pijlers:
- Digitale didactiek
- Welzijn
- Projectmatig werken
Vanuit elk van deze drie pijlers wordt onderzoek gedaan naar de nieuwste inzichten in onderwijs- en ontwerpwetenschap en worden deze inzicht toegepast in de lespraktijken van basis- en secundaire scholen.
MaM • Mind- and Makerspace
Het MaM is een open creatieve ruimte voor denkers én doeners in Brugge. Onze missie is om vaardigheden te ontwikkelen bij zowel individuen als organisaties om zo samen kleine en grote verandering op gang te brengen.
Het MaM ontvangt dan ook zowel scholen en sociale organisaties als individuele creatievelingen, ondernemers en studenten en heeft daarbovenop een publieke werking. Je kan als leerkracht niet enkel in het MaM terecht voor professionaliseringsactiviteiten, maar je vindt er ook de nodige ruimtes en infrastructuur om zelf les te geven of met de klasgroep een workshop te volgen. Meer 'Mind'-gerichte activiteiten focussen op brainstormen, ontwerp en creativiteitstechnieken, terwijl het 'Maker'-aspect uiting vindt in zowel de verschillende digitale én ambachtelijke maaktechnieken als de foto-, video-, audio- en VR-studio's.
MyMachine
Al gehoord van de Ruzie-oplosser 2.0, de Dierenvertaalmachine, de Emotiebot, de Huiswerkmachine of de Billenkletsmachine die pestkoppen een stevige klets op hun billen geeft?
Maak kennis met MyMachine Vlaanderen, een initiatief dat ondernemingszin, creativiteit, STE(A)M vaardigheden, ontwerpend en onderzoekend leren, talentontwikkeling, maakonderwijs en kruisbestuiving wil stimuleren binnen alle onderwijsniveaus (lager-, hoger-en secundair onderwijs).
Provincie West-Vlaanderen
Met de Provincie West-Vlaanderen nemen we verschillende initiatieven op het vlak van flankerend onderwijs. Tijdens de belevingsbeurs zijn wij er om je wegwijs te maken doorheen het uitgebreid aanbod van de Provincie. Er is voor ieders wat wils! Ben jij op zoek naar extra zuurstof en voeding voor je leerlingen, dan is Klasbakken een zinvolle volgende zoekactie in Google voor jou. Want je hoeft als leerkracht het warm water niet zelf opnieuw uit te vinden, er is een massa aan materialen… je moet het alleen weten te vinden! Broed jij eerder op een projectidee om te lanceren op je school of binnen je organisatie? Dan tonen we jou de mogelijkheden voor een projectsubsidie. Alle vragen zijn welkom!
Makerhealth
Makerhealth is een innovatiemethodiek voor zorgorganisaties gericht op "low tech, high impact" zorginnovaties die afkomstig zijn van de zorgprofessionals op de werkvloer en die bijdragen aan de zelfredzaamheid van patiënten of ter ondersteuning van zorgprofessionals zelf. In een tweejarig durend Vlaio Tetraproject werden 35 uniek zorgcases vanuit 11 diverse Vlaamse zorgbedrijven aangepakt. Deze expo geeft een greep uit de gerealiseerde zorginnovatie.
Dit project en deze innovatiestrategie was de basis waaruit we vertrokken zijn om een vertaalslag te maken naar een projectweek voor leerlingen uit het secundair onderwijs.
Bootcamp in beeld: kortfilmfestival
Benieuwd hoe de zesdejaars van de Rhizo Zorgkrachtschool Kortrijk het bootcamp ervaren hebben? Neem dan zeker de tijd om even te genieten van hun zelfgemaakt kortfilmfestival!
Bootcamp in beeld
Inschrijven
Inschrijven voor de Doe- en inspiratiedag voor onderwijs kan via onderstaand formulier.
Heb je nog een vraag rond dit event?
Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren!
Dit kan je doen door een mailtje te sturen naar enterprise [at] howest.be