Overslaan en naar de inhoud gaan


Waarover?

XR Developer@home is een nieuwe microdegree en is specifiek gericht op wie XR Software in productie wil brengen. Je leert XR-applicaties ontwikkelen, vanaf de basis van C# programmeren, tot 3D Programming in Unity, een gespecialiseerde 3D-Engine. We leren je alle kneepjes van het vak.

Voor wie?

Professionals met interesse in IT en programming die zich willen verdiepen in XR, Digital twins en/of gametech.

Deze @home-opleiding staat open voor iedereen die minimum 21 jaar is en/of werkstudent. Je kiest zelf wanneer je wilt studeren, wij begeleiden je via het internet. Er zijn ook enkele contactmomenten op de campus gepland. Afstandsonderwijs wordt hoofdzakelijk via onze krachtige LMS (Learning management system) gegeven. Je krijgt Nederlandstalige video-opnames van goede kwaliteit van het dagonderwijs, en een heleboel practica ter beschikking om op je eigen tempo de leerstof te verwerken.

Waarom?

Advanced Software Engineering en 3D-Programming (Platform Development 2) zijn noodzakelijk om XR-applicaties te ontwikkelen. XR-ontwikkeling komt meer en meer aan bod in de industrie. Secundair onderwijs zet meer in op het gebruik van VR-brillen, en wij zorgen dat de gebruiksvriendelijkheid van die applicaties zo goed mogelijk afgesteld is op de veranderende doelgroepen.

AIHP

Algemeen

Je volgt dezelfde modules van Advanced Software Engineering en 3D Programming als de reguliere MCT studenten om XR-ontwikkeling onder de knie te krijgen. Na deze opleiding ben je in staat om zelf 3D-omgevingen te bouwen en te programmeren. Je leert uitgebreid werken met Unity.

Howest MCT plant in om binnenkort vervolgtrajecten te lanceren rond XR Design en modules die inzetten op de specifiekere XR toepassingen die hot zijn.

Platform Development 2 — 3D Programming

Een Extended Reality applicatie bouwen begint bij het ontwikkelen van een programma. Met behulp van Unity, een 3D engine, maken we krachtige applicaties die in staat zijn om 3D assets en animaties weer te geven.

In deze module leer je onder andere:

 • Het uitbouwen van 3D scenes door gebruik te maken van verschillende model assets,textures en community packages
 • Hoe je gebruik kan maken van C# code en object georiënteerd programmeren om 3D logica en interactiviteit toe te voegen aan je applicatie als ook hoe je fysische simulaties kan uitvoeren op je objecten
 • De verschillende vormen van User Interfaces en hoe je een UI kan uitwerken
 • Welke stappen je kan ondernemen om de performantie van je applicatie te debuggen als ook hoe je gebruik kan maken van coding patterns om bepaalde optimalisaties door te voeren.
 • Een stevige introductie over hoe je aan de slag kan gaan met reinforcement learning en XR development

In deze samenwerking met Digital Arts & Entertainment (DAE) worden jullie klaargestoomd om te werken met de technologie achter tal van games.

Datum en locatie

Deze opleiding gaat online door. De kick-off (eerste les) staat gepland op 27 februari. Twee keer per semester kom je naar onze campus in Kortrijk. Naast de kick-off vindt ook het examen plaats op campus.

Duurtijd

Deze opleiding duurt 1 jaar.

Aantal studiepunten

Deze opleiding bestaat uit 12 studiepunten, 2 modules van 6 studiepunten.

Kostprijs

De kostprijs van deze opleiding in 2024 bedraagt 450 Euro.

Vlaams opleidingsverlof & kmo-portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor Vlaams Opleidingsverlof met de volgende code: ODB-X01091.

Deze opleiding komt in aanmerking voor steun via de kmo-portefeuille onder het thema beroepsspecifieke competenties (erkenningsnummer: DV.O241438). De steunaanvraag moet gebeuren binnen de veertien dagen na de start van de opleiding. Meer informatie vind je op www.kmo-portefeuille.be.

Contact: gene.vangampelaere [at] howest.be (j)johan.de.gelas [at] howest.be (ohan[dot]de[dot]gelas[at]howest[dot]be )

Steun­maatregelen

Vlaams opleidingsverlof

Wil je als werknemer je opleiding combineren met je job? Dan heb je misschien recht op Vlaams Opleidingsverlof. Ontdek hieronder alle informatie en de voorwaarden.

Lees meer

KMO-portefeuille

De kmo-portefeuille is een maatregel waardoor ondernemers financiële steun krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Howest is een erkende opleidingsverstrekker, waardoor het zou kunnen dat jouw opleiding in aanmerking komt voor deze maatregel.

Lees meer

Opleidingscheques

Wil je een opleiding volgen om jouw positie op de arbeidsmarkt te versterken? Misschien hebt je recht op een opleidingscheque, waarmee je een deel van die opleiding kan betalen. Zelf betaal je maar de helft van de opleidingscheque, de Vlaamse overheid betaalt de andere helft.

Lees meer

Inschrijven

Je inschrijving afronden voor het academiejaar 2024-2025 kan vanaf 1 juli 2024 op de infodagen op de campus, online en elke werkdag op afspraak in het studentensecretariaat van de Howest-campus waar jouw opleiding doorgaat. Je inschrijving verloopt online via de online registratie.

Welke documenten hou je klaar?

 • Tijdens de online registratie wordt een kopie van je ID gevraagd (voor en achterkant).
 • Je zal ook een kopie van je diploma hoger onderwijs moeten uploaden.

Online inschrijven

Na je registratie

 • Na het voltooien van de online registratie ontvang je een mail met alle informatie nodig om je inschrijving te vervolledigen.
 • Je dossier wordt eerst verwerkt en gecontroleerd door Howest. Pas daarna worden je contract en de vraag tot betaling van het studiegeld en extra studiekost elektronisch bezorgd.
Infoavond
Dinsdag 18 juni
VAN 18u TOT 20u
Meer info

Ontmoet Howest Academy

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Kortrijk:

Troeven van de opleiding

Link met de bedrijfswereld

Tijdens een opleiding aan Howest Academy ga je aan de slag met cases en uitdagingen uit jouw werkveld. Het docententeam van Howest wordt bovendien aangevuld met toonaangevende gastsprekers en experten ter zake. Op die manier garanderen we je een praktische vertaling van de aangeboden leerinhoud.

Straffe docenten

Als je kiest voor een opleiding aan Howest Academy, dan kies je voor kwaliteit. Onze docenten zijn niet alleen inhoudelijke experten in hun domein, ze zijn ook didactisch sterk om de lesinhoud te vertalen naar haalbare leerervaringen. Op die manier kan jij je vooropgestelde doelstellingen halen in combinatie met je werk en je gezin.

Altijd up-to-date

Deze opleiding speelt niet alleen in op de actuele veranderingen, ze is ook een stapje voor door de link met het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek dat aan Howest wordt gevoerd.

Officieel diploma van de hogeschool

Je ontvangt een officieel erkend diploma van de Hogeschool West-Vlaanderen, dat je helpt om een duurzame loopbaan uit te stippelen.

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Johan De Gelas

Johan De Gelas

Het doorlopen van de volledige online registratie impliceert dat je definitief bent ingeschreven en je je engageert tot het betalen van het inschrijvingsgeld. Na de behandeling van jouw dossier ontvang je per mail een factuur voor betaling van het inschrijvingsgeld.

De meeste vervolgopleidingen (zoals postgraduaten, micro degrees en navormingen) komen niet in aanmerking voor het studiebeurstarief. Beurstarieven zijn voorbehouden voor studenten met een diplomacontract in het reguliere opleidingsaanbod (graduaten en bachelors). Check wel de andere mogelijkheden van de Vlaamse overheid zoals Vlaams Opleidingsverlof, KMO-portefeuille en opleidingscheques.

Ja, dat is mogelijk. Stuur uw rekeningnummer en factuurgegevens naar howestacademy [at] howest.be. De terugbetaling van het oorspronkelijk betaalde inschrijvingsgeld zal pas gebeuren na registratie van de betaling met de KMO-wallet. U heeft dus tijdelijk een dubbele betaling uitstaan.

Als je opleiding gedeeltelijk of volledig gefinancierd wordt met financiële steun (KMO, Vlaams vormingsverlof, Vlaamse schooltoelage, Vlaamse opleidingscheques), is het belangrijk om de voorwaarden van het financiële steunprogramma met betrekking tot de aanwezigheidsplicht na te kijken. Studenten zijn verantwoordelijk voor de formele registratie van hun aanwezigheid door de docenten.

De coördinator van je cursus zal aangeven welk platform gebruikt zal worden voor kortlopende cursussen. Voor langlopende opleidingen staat je cursusmateriaal op leho.howest.be. Je kunt inloggen met de gegevens die je na inschrijving hebt ontvangen van de centrale studentenadministratie.

Stuur een e-mail naar howestacademy [at] howest.be en je krijgt snel antwoord.

Voor kortlopende postgraduaatopleidingen is directe inschrijving via de webpagina definitief en bindend. Voor diploma- en kredietopleidingen zoals bachelor-, associate- en micrograduaten is voorinschrijving niet bindend, maar het verzekert je wel van een plaats in het programma.

 • Voor een graduaats diploma:
  Je bent officieel ingeschreven als je je online voorinschrijving hebt voltooid en digitaal hebt ondertekend. Na verwerking en goedkeuring van je online inschrijving door de registrar ontvang je inloggegevens en een factuur voor de betaling van het inschrijfgeld.
 • Voor microdegrees:
  Je bent officieel ingeschreven nadat je vooraanmelding is verwerkt door de studentenadministrateur en nadat je je opleidingscontract hebt ondertekend. Dit kan handmatig of digitaal via het digitale leerplatform: https://leho.howest.be/ (snelkoppeling onderaan -> ibamaflex -> belangrijke informatie).

Betaling van het inschrijfgeld dient te geschieden uiterlijk 1 oktober of - indien de cursus op een ander tijdstip start - binnen 15 dagen na inschrijving. Voor betalingen per factuur geldt de uiterste betaaldatum vermeld op de factuur. Alleen in uitzonderlijke gevallen is betaling in termijnen toegestaan en alleen als er een termijnregeling is ingediend en akkoord bevonden door de financieel medewerker van Howest. Neem contact met ons op via howestacademy [at] howest.be (howestacademy[at]howest[dot]be) voor meer informatie.