Word business innovator
De wereld verandert razendsnel. Technologische evoluties zoals AI, blockchain en maatschappelijke vraagstukken zoals toenemende ongelijkheid en klimaatopwarming brengen een pak uitdagingen met zich mee. In de bacheloropleiding Netwerkeconomie (Business Innovation in het Engels) leer je die uitdagingen ombuigen in opportuniteiten.
Als Business Innovator help je organisaties innoveren met nieuwe producten, diensten en businessmodellen of zet je je eigen project op poten.
Deze opleiding staat helemaal in het teken van de genetwerkte maatschappij. Want een wereld zonder sociale netwerken, elektronische betalingen, online opzoekingen en delen van informatie kunnen we ons niet meer voorstellen.
Word jij de changemaker van de 21e eeuw?
In de opleiding Netwerkeconomie groei je uit tot een professional met een unieke skillset afgestemd op de noden van de 21e eeuw. Als bouwer van netwerken − als netwerkondernemer dus − plaats je delen, openheid, gelijkwaardigheid en betekenisvolle verandering centraal. In de projecten waar je tijdens de opleiding aan werkt, leer je skills zoals project management, systeemdenken en samenwerken, zodat ondernemen voor het netwerktijdperk een tweede natuur wordt.
Dat ondernemerschap maakt van jou de uitgelezen persoon om een blijvend en positief verschil te maken!
Vier keuzetrajecten
- Digital Entrepreneur: ondernemer met inzicht in de recentste digitale en technologische ontwikkelingen
- Social Entrepreneur: ondernemer met oog voor de maatschappij
- Organizational Designer: expert in veranderingsprocessen
- Business Innovation in Esports: business innovator in deze snelgroeiende sector
Elk keuzetraject zorgt ervoor dat je klaar bent voor de toekomst en dat je bedrijven en organisaties futureproof maakt in je rol van netwerkeconoom, een ondernemer gericht op de actuele ontwikkelingen in de maatschappij.
De focus ligt op de digitale technologie die de netwerkmaatschappij mogelijk maakt. Je verdiept je in e-commerce, artificial intelligence, blockchain, internet of things, virtual reality en smart cities.
Hier draait alles rond de veranderingen die het digitale netwerktijdperk met zich meebrengt en hoe je die veranderingen in een bedrijf of organisatie in goede banen kan leiden.
Dit keuzetraject draait helemaal rond sociaal ondernemen, in en voor de maatschappij. Je leert wat de digitale revolutie in de wereld rondom ons teweegbrengt.
Esports is nieuw en uniek in Vlaanderen. Het bereidt je in 3 jaar voor op een carrière in de booming business van esports. Experten uit de sector leren je de ins en outs van hun snelgroeiende sector.
Jouw lesrooster
Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan.
Het lesrooster kan per academiejaar afwijken en communiceren we in september.
In de opleidingsbrochure vind je alvast een voorbeeld van de vakken en modules die je per semester krijgt.
Eerste jaar
In het eerste jaar kan je al een eerste keer proeven van de vijf pijlers binnen Netwerkeconomie: entrepreneurship, digital skills, community building, research én je keuzetraject.
Je krijgt van een aantal vakken een eerste introductie: Netwerkeconomie, ICT en portfolio.
Daarnaast leer je hoe innovatie geëvolueerd is, welke bedrijven daaraan werken en wat het betekent om te ondernemen in de VUCA-wereld. Je zet ook je eerste stappen als storyteller om een product of dienst in de markt te zetten.
Tweede jaar
In het tweede jaar verdiep je je verder in innovatief en duurzaam ondernemen.
In het vierde semester kies je ook voor een van de drie keuzetrajecten:
- Wil je je verdiepen in de digitale technologie die de netwerkmaatschappij mogelijk maakt? Kies dan voor Digital Entrepreneur.
- Benieuwd hoe je kan ondernemen in en voor de maatschappij en de wereld? Dan is Social Entrepreneur iets voor jou.
- Wil je de veranderingsprocessen in bedrijven en organisaties in goede banen leiden? Dan is Organizational Designer geknipt voor jou.
Derde jaar
Het derde jaar is het volledig aan jou. In het eerste semester leer je samenwerken met verschillende opleidingen en nationaliteiten en bereid je jou voor om in het laatste semester de bedrijfs-/organisatiewereld te betreden.
Het tweede semester staat volledig in het teken van jouw stage van 6 weken, jouw bachelorproef en jouw liveproject: je lanceert je eigen bedrijf of organisatie als entrepreneur, of je gaat met dezelfde ondernemende spirit aan de slag als intrapreneur voor een bedrijf of organisatie.
Waar kom je later terecht?
Je wordt in eerste instantie een ondernemer die overweg kan met de snel veranderende realiteit van de netwerkmaatschappij.
Dat je een ondernemer wordt, wil nog niet zeggen dat je noodzakelijkerwijs een eigen bedrijf of organisatie moet oprichten. Het betekent wel dat je verantwoordelijkheid neemt en initiatieven ontwikkelt om problemen aan te pakken en oplossingen te realiseren voor jezelf of voor een ander.
Als netwerkeconoom kan je terecht binnen bedrijven en organisaties in alle mogelijke sectoren. Zij hebben jou nodig om futureproof te worden en om ze mee te nemen richting netwerktijdperk. Mogelijke rollen zijn die van:
- Teamcoach
- Change manager
- Projectmanager
- Data-analist
- Conversation manager
Als ondernemer kan je uiteraard ook in je eigen onderneming aan de slag. Zo bouw je misschien gewoon het bedrijf uit waarvoor je in het derde jaar de basis hebt gelegd.
Kwaliteitsvolle opleiding
Kwaliteitszorg zit ingebed in de dagelijkse werking van onze opleidingen. We verbeteren continu en systematisch de kwaliteit van onze opleidingen. De betrokkenheid van studenten, werkveld en alumni is hierbij cruciaal. Lees meer over de kwaliteitszorg van onze opleidingen.
In 2023-2024 wordt de bacheloropleiding Netwerkeconomie beoordeeld door een onafhankelijk en extern panel. De opleidingsaudit zal uitgevoerd worden door Vluhr KZ.
Recent afgestudeerden van de bacheloropleiding Netwerkeconomie zijn tevreden over de kwaliteit van de gevolgde opleiding. Consulteer hier enkele kerncijfers over de tevredenheid.
We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Netwerkeconomie aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.
De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.
Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!
Kom langs op onze infodagen
Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Kortrijk:
Opleiding in beeld
Troeven van de opleiding
Een unieke bachelor in meer dan één opzicht
- Nergens wordt er in het curriculum even intens en reëel ondernomen
- Geen enkele andere bacheloropleiding in Vlaanderen heeft alle examens afgeschaft en vervangen door projecten en opdrachten
- Geen enkele andere opleiding besteedt zoveel aandacht aan de socio-economische veranderingen in de maatschappij die het gevolg zijn van de digitale revolutie van de laatste dertig jaar
Focus op ondernemen
Tijdens de opleiding start je je eigen bedrijf op of ben je verantwoordelijk voor een project in een organisatie.
Vanaf de eerste dag brengen we je ook in contact met de wereld van ondernemen: via het werkveld, met gastprofessoren en lezingen of met concrete opdrachten en projecten. Je trekt er ook zelf op uit: via bedrijfsbezoeken, inspiratiereizen of werkplekervaringen.
Uitbouw van een professioneel netwerk
Tijdens de opleiding kom je in contact met heel veel bedrijven en organisatie in je opleiding. Zo heb je al een professioneel netwerk uitgebouwd nog voor je afgestudeerd bent.
Samenwerken met partners uit alle mogelijke hoeken vormt dan ook een belangrijk aandachtspunt tijdens de opleiding Netwerkeconomie.
Initiatief
Je wordt een initiatiefnemer met een hart voor innovatie en veranderingsprocessen. Je pakt problemen en kansen aan en ontwikkelt oplossingen die bijdragen aan een betere wereld.
Voor een dergelijk profiel staan heel wat bedrijven te springen.
Drie keuzetrajecten
Als Business Innovator ligt een breed terrein open, waarin oneindig veel te ontdekken valt. Daarom bieden we je de kans om één specifieke invalshoek te verkennen aan de hand van drie keuzetrajecten:
Samenwerken
Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen.
Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.
Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat.
Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.
Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.
Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.
Nieuws
Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.
Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.
Overtuigd? Schrijf je in!
Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community!
Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link.
FAQ
Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.
Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.
Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet!
Je hebt geen voorkennis nodig. We weten uit ervaring dat inzet en motivatie een grote rol spelen. Als opleiding zoeken we dan ook steeds naar methodes om elke student zo goed mogelijk te motiveren en te ondersteunen. We streven ernaar dat alle studenten afstuderen met stevige economische kennis.
Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet!