Interieurdesign (keuzetraject)

Bachelor Industrieel Productontwerpen

Interieurdesign (keuzetraject)
"Je groeit stap voor stap uit van creatieveling tot echte designer. Die vormt, test, aanpast en uitpuurt..."

Wil je de wereld letterlijk mee vormgeven? Heb je interesse in architectuur, design, trends en meubelontwerp? Kom je graag creatief uit de hoek? Dan is het keuzetraject Interieurdesign van de bachelor Industrieel Productontwerpen je ongetwijfeld op het lijf geschreven!

Binnen dit keuzetraject van de opleiding Bachelor Industrieel Productontwerpen met uitdrukkelijke focus op interieur en interieurobjecten, verken je ruimtelijke concepten, leer je interieurconcepten uitwerken en bijhorende meubels en objecten ontwikkelen. Mét aandacht voor duurzaamheid, uitvoerbaarheid en beleving.

Kleur, licht, ruimte? Actie!

Ben je een creatieve duizendpoot die mateloos geboeid wordt door licht, kleur en ruimte, en zie je telkens nieuwe manieren om daarmee te spelen? Dan kan je na deze opleiding professioneel met deze passie aan de slag.

Bij Interieurdesign leer je op een hands-on manier hoe je met de juiste materialen je eigen meubels, objecten en verlichting ontwerpt. Met oog voor innovatie, experiment, duurzaamheid, esthetiek, functionaliteit en productiemogelijkheden. Publieke of private projecten? Woning of hotellobby? Winkel of poolhouse? Wat ook de doelruimte is, jij zorgt ervoor dat mensen er optimaal in kunnen leven, wonen en/of werken.

Maar je speelt niet alleen met ruimte en sfeer. Je ontwerpt meubels, innovatieve verlichting, tot zelfs servies en textiel. Hierbij heb je oog voor architectuur, trends, mode en industrial design, en leer je de producten niet alleen te ontwerpen, maar ook te ontwikkelen én op de markt te brengen.

Experimenteren en uitproberen

In het eerste jaar leggen we een brede theoretische basis, maar focussen we ook op projectwerk, creatieve processen, interieurconstructie, digitale tools en technieken, presentatie en prototyping en je eerste interieurprojecten. Onze lectoren volgen van nabij op hoe je je projecten aanpakt en sturen je coachend bij.

Dankzij deze intensieve begeleiding, kleine klasgroepen en nauw contact tussen studenten en lesgevers haal je het maximum uit deze creatieve en concrete opleiding. Je volgt die bovendien in de beste omstandigheden. Zo experimenteer je in ons state-of-the-art Industrial Design Center (IDC) met de meest uiteenlopende technieken: van hout-, metaal en textielbewerking over 3D-printing tot lasercutting en keramiek. In deze maker space groei je stap voor stap uit van creatieveling tot echte designer. Die vormt,
test, aanpast en uitpuurt.

Maar we blijven niet in ons Industrial Design Center. Met de ‘buitenklas’ trekken we ook de wijde wereld en het werkveld in. We bezoeken beurzen, doen interventies in gebouwen of publieke ruimtes en werken op die manier op ware grootte.

Na deze driejarige opleiding heb je dankzij dit ‘binnen- en buitenwerk’ al een mooi portfolio van woon-, werk- en beleefprojecten opgebouwd en daarbij een geheel eigen ontwerpstijl voor meubels en objecten ontwikkeld, die je gedurende je professionele carrière verder blijft verfijnen. Tijdens de opleiding kom je bovendien in nauw contact met het werkveld van studio’s, interieuragentschappen of maakbedrijven, loop je stage en lanceren we samen met jou je eerste start-up. Met je diploma kan je met andere woorden overal aan de slag: bij een ontwerpstudio, interieurbureau, meubelproducent … Of wie weet begin je wel je eigen studio?

Praktijkgericht en innovatie

Wie is de ideale student Interieurdesign? Iemand met een brede interesse, creatieve visie en hands-on mentaliteit. Nog te vaag? Dan kunnen deze hulpvragen misschien helpen.

Wil je niet zomaar ruimtes inrichten of producten ontwerpen, maar een échte beleving creëren? Wil je alle toepassingen leren kennen van materialen, technieken en bouwen? Ben je nieuwsgierig, creatief en technisch ingesteld? Heb je interesse in architectuur, trends en cultuur?

Is het antwoord op deze vragen volmondig ‘ja’? Dan garanderen wij je een buiten- en binnengewone ervaring!

Keuzetrajecten van de opleiding Bachelor Industrieel Productontwerpen

Afstudeerrichting
Keuzetraject

De opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

72157718519438767

Wil je op de hoogte blijven over deze opleiding?

We informeren je heel graag via mail. Laat hieronder gewoon even je gegevens na.
Vul hieronder je adres in.

Veelgestelde vragen over de opleiding

Wat is de ideale vooropleiding voor Interieurdesign?

Veel verschillende vooropleidingen zijn mogelijk! We raken artistieke, ruimtelijke, technische, wetenschappelijke en menskundige topics aan. Voor het ene vak kan je dus een voorsprong hebben, terwijl je voor een ander vak een groentje bent! In het curriculum voorzien we ‘portfoliomodules’. Die ondersteunen je in de overstap naar het hoger, je studiemethodiek en het ontdekken van je sterktes en zwaktes. Naast vooropleiding zijn je motivatie en interesses in trends, duurzaamheid, interieur, architectuur, materialen en technieken even belangrijk!

Wat is de verhouding tussen theorie en praktijk?

Elke module bevat theoretische bouwstenen en toepassingsgerichte praktijklessen. Interieurdesign is vooral een praktische opleiding met ongeveer twee derde labs, atelier of consult. Een derde van onze lessen is dus theoretisch, gaande van ergonomie, duurzaamheid, ontwerpmethodologie, geschiedenis van de vormgeving tot productietechnieken. Het curriculum bevat geen talen. Wiskunde passen we toe in de lessen interieurconstructie en 2D en 3D CAD. Door deze aanpak verdien je het hele jaar door punten en blijft ook de examenperiode een haalbare en aangename periode!

Wat is het verschil tussen de opleidingen Interieurdesign en Interieurvormgeving?

Interieurdesign legt de nadruk op het vormgeven van interieurs en ruimtes mét daarin objecten geïntegreerd: denk aan verlichting, textielproducten, wanddecoratie, meubilair, …

Interieurdesign biedt jou een stevige basis in materialenkennis en moderne productietechnieken. In het grote atelier van het Industrial Design Center zijn heel wat geavanceerde machines en technieken toegankelijk voor de student.

Daarnaast is er bij Interieurdesign meer aandacht voor de (eind)gebruiker: welke noden en behoeften zijn er? We leren jou gebruikersonderzoek uitvoeren, testmomenten organiseren met échte mensen en échte prototypes. Zo kan je je ontwerpproces heel interactief uittesten en bijsturen.

Bij Interieurdesign laten we jou je eigen ontwerpstijl verkennen én zal je die stijl ook gaan toepassen in gematerialiseerde ontwerpen, die dus in uitvoering een pak verder gaan dan de mood boards, de schetsen en de eerste maquettes.

Bij Interieurdesign zetten we hard in op samenwerking met bedrijven en richten we ons niet alleen op het maatwerk. Reproduceerbaarheid van de concepten is hierbij belangrijk, denk maar aan winkelpunten, parkeerruimtes, enz.

Is deze opleiding haalbaar voor mij?

We mikken op studenten uit TSO, ASO, KSO en BSO. De ene twijfelt over schetsvaardigheid, de andere over computerskills. Sommigen studeren makkelijk veel nieuwe leerstof, anderen hebben een voorsprong in materiaalbewerking of techniek. We proberen maximaal in te spelen op deze verschillen en vertrekken van ieders voorkennis. In elke module beginnen we vanaf nul, al ligt de snelheid hoger dan in het middelbaar.

In de ‘portfoliomodules’ begeleiden we elke student individueel doorheen zijn of haar traject. We werken competentiegericht. Dat betekent dat we samen in kaart brengen hoe je gebruik kan maken van je voorsprongen of hoe je achterstanden kan aanpakken. Bepaalde modules geven we ook op verschillende snelheden, afhankelijk van je voorkennis. Of we voorzien extra video- of zelfstudiemateriaal. Je moet er uiteindelijk van uitgaan dat elke bacheloropleiding even complex is en haalbaar moet zijn voor de meeste studenten na het middelbaar. Vooral je inhoudelijke interesse en inzet zijn dus doorslaggevend. Ben jij zo een creatieve duizendpoot?

Hoe groot zijn de klasgroepen?

In onze opleiding werken we voor een groot deel met labo-, consult- en feedbacklessen. Daarom zijn de klasgroepen beperkt tot een 20-tal studenten. Theorie geven we via online live webinars aan grotere groepen.

Wat zijn de werkvormen van de opleiding?

Voor gedetailleerde info over het curriculum neem je best een kijkje in de brochure of op de opleidingspagina. Over het algemeen kan je stellen dat we in Interieurdesign veel werkvormen afwisselen. De theorie laten terugkomen in de praktijklabs vinden we ook heel belangrijk.

De meer methodische ontwerpmodules vertrekken vaak vanuit een probleem. Andere modules zijn meer op het aanleren van skills of software gericht. Heel wat van onze opdrachten zijn ook projectmatig, meestal met echte bedrijfsopdrachten, waar je individueel of in team rond moet werken. Deze teams kunnen ook multidisciplinair zijn. Je werkt dan samen met studenten uit andere opleidingen die complementair zijn met interieurdesign. De rol van de docent is hier eerder om te coachen. 

In het laatste jaar krijg je niet meer echt ‘les’. Je vormt met enkele medestudenten een team, jullie runnen samen een heuse ontwerpstudio waarin je de hele week werkt voor enkele echte klanten.

Hoe kan ik me voorbereiden? Hoe weet ik of ik de juiste keuze maak?

We organiseren bootcamps in het begin en aan het einde van de zomervakantie. Tijdens deze tweedaagse workshops maak je kennis met onze manier van werken, het ontwerpproces en je toekomstige klasgenoten. Hier al eens ‘proeven’ kan je ook helpen bij het maken van je keuze voor Interieurdesign. En je leert er vanaf de start wat je sterke of zwakke punten zullen zijn wanneer je voor deze bachelor kiest.

Inschrijven kan via ipo@howest.be.

Hoeveel kost deze studie?

Naast het gewone inschrijvingsgeld is een krachtige laptop de grootste investering. We bouwen ook veel maquettes en prototypes, al doen we dit vaak met restmaterialen. Tekengerief en een gereedschapskoffer kopen we in groep aan. Verder maken we nog een paar kleine uitstappen en een studiereis.

Een overzicht van de kostprijs van de opleiding vind je via de wegwijzer.

Zal ik gemakkelijk werk vinden?

Als afgestudeerde Interieurdesigner kan je aan de slag in de R&D of ontwerpafdeling van een maakbedrijf in een hele brede waaier van sectoren (verlichting, textiel, meubilair, outdoor, ambacht, …), kan je ook een job vinden in een ontwerpbureau, bij een meubelfabrikant, in een creatieve studio of bij (interieur)architecten. Of je kunt starten als freelance designer.

Kan ik op Erasmus?

Ongeveer één student op drie vertrekt voor een kortere of langere periode naar het buitenland. Ze voeren een project uit met een buitenlandse partnerschool, volgen een semester les in het buitenland of lopen stage in een buitenlands ontwerpbureau, bedrijf. Ook Zuidbestemmingen horen bij de opties. 

Ook de thuisblijvers ervaren de internationale context tijdens internationale projectweken en door Engelstalige klasgenoten. Tot slot kan je mee op studiereis naar Shanghai, Tokio, San Francisco, Göteborg of Milaan. Geen verplichting, wel een aanrader!

Werken jullie met Windows of Apple?

Onze opleiding en het Howest-netwerk is in principe gericht op Windows. We adviseren nieuwe studenten bij de aankoop van een laptop dan ook te kiezen voor een Windows-toestel. Je kan echter ook op Apple werken als je altijd al een Mac-gebruiker was. Dat werkt in principe even goed. Je moet je Mac dan wel dual-boot installeren, dus ook Windows voorzien. Werkte je nooit eerder op een Apple, maakt dan nu zeker niet de overstap. Het is namelijk heel wat complexer om die voor CAD en het werken in ons netwerk te configureren.

Zijn er faciliteiten voor werkstudenten, functiebeperkingen, topsporters, …?

Onze opleiding is een boeiende mix van speciale vogels! Combineer je met werken? Heb je problemen met taal? Ben je minder mobiel? Neem je deel aan de Olympische Spelen? We houden rekening met ieders mogelijkheden. Sommige faciliteiten, zoals voldoende examentijd, zijn zelfs standaard. Heb je een van deze statuten? Dan helpen onze docenten, trajectbegeleiders en onze dienst Studentenvoorzieningen je graag verder.

Kan ik nog verder studeren na Interieurdesign?

Ongeveer één student op vier heeft na een bachelor studie de smaak te pakken en wil nog verder studeren. Dit kan in een aanvullende bachelor (textieltechnologie, creative business, industrieel productontwerpen, toegepaste architectuur, digital design….).

Of je kan kiezen voor een master (interieur)architectuur of productontwikkeling, in binnen- en buitenland;
Ook een postgraduaat, micro degree of masterclass is een slimme keuze om op korte tijd nog een specialisatie extra te verwerven. Dit kan bij Howest of bij een andere hogeschool of universiteit.

Waar kan ik het werk bekijken van studenten?

Op deze infodagpagina vind je de link naar onze social media kanalen. Hou deze in het oog! We posten er heel het jaar door werk van studenten.

Je kan ons ook vinden op verschillende beurzen zoals Interieur Kortrijk, Meubelbeurs Brussel, de Kortrijk Creativity-week of salonesatelite Milaan. Al is dat in coronatijden wat moeilijker.

Hoe ziet een lesrooster en de academische kalender eruit?

Een voorbeeld van een lesrooster en academische kalender vind je via deze link.

Waar heb ik les?

Campus Kortrijk Weide - Industrial Design Center (IDC)

Het IDC is ideaal gelegen op een boogscheut van het station. Het is het open kenniscentrum van Howest waar de industrie, onderzoekers en studenten elkaar ontmoeten, maken en co-creëren. In het IDC, de grootste makerspace van België, kan je naar hartenlust experimenteren met alle mogelijke technieken, je ontwerpen uittesten en technisch productieklaar maken. De ateliers kijken uit op een groene omgeving en het aangename terras brengt de studenten gezellig samen rond de vuurschaal of barbecue. De boog kan nu eenmaal niet altijd gespannen staan …

Contact details:

Marksesteenweg 58
8500 Kortrijk
+32 56 24 12 68
kortrijk@howest.be
Meer info en routeplan

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Volg het keuzetraject Interieurdesign op sociale media