Van creatieveling naar échte interieurdesigner
Wil je de wereld letterlijk mee vormgeven? Heb je interesse in architectuur, design, trends en meubelontwerp? Kom je graag creatief uit de hoek? Dan is het keuzetraject Interieurdesign van de bachelor Industrieel Productontwerpen je op het lijf geschreven.
In dit keuzetraject met uitdrukkelijke focus op interieur en interieurobjecten verken je ruimtelijke concepten, leer je interieurconcepten uitwerken en bijhorende meubels en objecten ontwikkelen.
Je speelt niet alleen met ruimte en sfeer, maar je leert ook op een hands-on manier hoe je met de juiste materialen je eigen meubels, objecten, verlichting tot zelfs servies en textiel ontwerpt. Je gaat daarbij niet enkel voor een mooi design, maar houdt ook rekening met productieduurzaamheid, functionaliteit en productiemogelijkheden.
Publieke of private projecten? Woning of hotellobby? Winkel of poolhouse? Jij zorgt ervoor dat mensen er optimaal in kunnen leven, wonen en/of werken.
BOOTCAMP
Wil je graag weten hoe het er in (IPO) Interieurdesign aan toe gaat? Kom naar een bootcamp! Ze geven een voorproefje van de manier van werken binnen de opleiding, maak je kennis met ons Industrial Design Center, de lectoren en een aantal toekomstige medestudenten. De bootcamp is een goede manier om de manier van werken en de sfeer in IPO te leren kennen.
Schrijf je in voor een bootcamp op 14 februari, 8 mei, 4 september 2024
(van 13u30 tot 17u30) via onderstaande knop.
- Contactpersoon: jurgen.ceuppens [at] howest.be (Jurgen Ceuppens)
- Locatie: Howest / Industrial Design Center
Jouw lesrooster
Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan.
Hieronder kan je een voorbeeld van een lesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster communiceren we in september.
Een brede basis
In de eerste drie semesters leg je een stevige basis: een brede set van skills die je nodig hebt om interieurs vorm te geven en objecten te ontwerpen.
Je leert creatief en methodisch werken. Je focust op menskundige componenten als beleving, ergonomie of interactie. Je gaat dieper in op technische bouwstenen als interieurconstructie of productiegericht ontwerpen. Je leert schetsen en visualiseren en aan storytelling doen.
En natuurlijk ontwerp je zelf je eerste interieur- en meubelprojecten.
Semester 4: verdiepend
Vanaf semester vier bouw je verder op je technisch-creatieve basis, door de focus op interieur en objecten te verbreden.
Je leert dieper ingaan op private projecten voor wonen en leven, maar je kijkt ook verder. Bijvoorbeeld naar standenbouw, publieke gebouwen of outdoor. Tegelijk verdiep je je in interieurobjecten. Je ontwerpt meubels, verlichting of accessoires en brengt ze ook in productie: in kleine reeks of in massaproductie.
Professionalisering
In het laatste jaar zet je in op een heus totaalproject, doorloop je je stage en werk je aan een eindproject.
Bovendien zetten we samen met jou een heuse start-up op en laten we je in een interdisciplinair project samenwerken met studenten uit andere disciplines als multimedia, digital design of digital arts.
De portfoliomodules helpen je doorheen dit creatieve avontuur. Hier ga je namelijk dieper in op je persoonlijke en professionele ontwikkeling als interieurdesigner.
Waar kan je later terecht?
Als afgestudeerde Interieurdesigner kan je aan de slag in de R&D- of ontwerpafdeling van een maakbedrijf in een hele brede waaier aan sectoren: verlichting, textiel, meubilair, outdoor, ambacht...
Je kan ook een job vinden in ontwerpbureaus, bij meubelfabrikanten of keukenbouwers, in een creatieve studio of bij (interieur)architecten.
Of je kan starten als freelancedesigner.
Dagonderwijs
IPO start in september, maar er zijn ook instapmogelijkheden in februari. Je volgt dan een aangepast studietraject met 2 modules uit semester 1 in zelfstudie. Het aangepaste traject heeft, net als het modeltraject, een looptijd van 3 jaar.
Een flexibele wissel van IPO naar Interieurdesign, of omgekeerd, – zonder verschil in studievoortgang – is perfect mogelijk tot en met de start van semester 2 van de beide opleidingen.
Verkort traject
Heb je al een bacheloropleiding op zak? Dan kom je misschien voor bepaalde vrijstellingen in aanmerking. Sommige bachelors kunnen de studietijd bij IPO een semester inkorten (bv. ontwerp- en productietechnologie, industrieel ontwerpen, grafische en digitale media, modetechnologie, productontwikkeling, interieurvormgeving).
Omgekeerd kan ook: omwille van een specifieke situatie (combinatie werk, gezin, sport)… kan IPO ook langer in de tijd gespreid worden in een individueel traject.
We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Interieurdesign aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.
De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.
Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!
Kom langs op onze infodagen
Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Kortrijk:
Opleiding in beeld
Troeven van de opleiding
Uniek in Vlaanderen
Howest biedt als enige Vlaamse hogeschool de bachelor Industrieel Productontwerpen - Interieurdesign aan. Het is bovendien onderdeel van de unieke opleiding Industrieel Productontwerpen.
Hands-on
In onze ontwerpstudio’s en prototyping ateliers ga je aan de slag met actuele ontwerptools, technologie en allerhande machines. Je leert er een product op de juiste manier te ontwerpen en te prototypen. Je scherpt er je skills aan op het vlak van CAD, SketchUp, schetsen, grafisch ontwerpen en VR. Het is een moderne, goed uitgeruste omgeving waarin je alle mogelijkheden krijgt om aan echte cases en prototypes uit de industrie te werken.
Sterke link met het werkveld
Je werkt vaak en intensief samen met bedrijven en opdrachtgevers: tijdens labo’s, projecten en op stage pas je al je ontwerpvaardigheden toe in concrete opdrachten voor de maakindustrie. Daarnaast bezoek je beurzen en bedrijven en in de ontwerpweken word je gecoacht door bekende designers. Als je afstudeert, heb je niet alleen een diploma, maar ook al een mooi portfolio op zak.
Persoonlijke begeleiding
Aan Howest kennen de lectoren je bij naam. Bij ons geen overvolle aula’s, maar kleinere klasgroepen waar iedere student tot zijn recht komt. Het biedt het grote voordeel dat we je van dichtbij kunnen begeleiden.
Designregio Kortrijk
Je studeert in dé designstad van Vlaanderen. Dat zeggen we niet zomaar: Kortrijk is namelijk één van de Unesco cities of design. Dat merk je aan de vele creatieve opleidingen op onze campus én in de stad.
Samenwerken
Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen.
Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.
Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat.
Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.
Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.
Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.
Nieuws
Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.
Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.
Overtuigd? Schrijf je in!
Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community!
Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link.
FAQ
Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.
Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet!
Helaas, die bestaat eigenlijk niet. Of beter, elke vooropleiding heeft raakvlakken! We raken technische, artistieke, wetenschappelijke en menskundige topics aan. Uit bijna elke vooropleiding hebben we studenten. Voor het ene vak kan je dus een voorsprong hebben, terwijl je voor een ander vak een groentje bent! In het curriculum voorzien we ‘portfoliomodules’. Die ondersteunen je in de overstap naar het hoger, je studiemethodiek en het ontdekken van je sterktes en zwaktes. Naast vooropleiding zijn je motivatie en andere interesses even belangrijk! De slaagkansen zijn voor de meeste vooropleidingen ongeveer gelijk.
Elke module bevat theoretische bouwstenen en toepassingsgerichte praktijklessen. Industrieel Productontwerpen is vooral een praktische opleiding met ongeveer twee derde labs, atelier of consult. Een derde van onze lessen is dus theoretisch, gaande van ergonomie, technologie, geschiedenis van de vormgeving tot productietechnieken. Het curriculum bevat geen talen meer. Wiskunde leren we aan en passen we toe in de lessen technologie en engineering. Door deze aanpak verdien je het hele jaar door punten en blijft ook de examenperiode een haalbare en aangename periode!
Hoe weet ik of ik de juiste keuze maak? We organiseren bootcamps in het begin en aan het einde van de zomervakantie. Tijdens deze tweedaagse workshops maak je kennis met onze manier van werken, het ontwerpproces en je toekomstige klasgenoten. Hier al eens ‘proeven’ kan je ook helpen bij het maken van je keuze voor Industrieel Productontwerpen. En je leert er vanaf de start wat je sterke of zwakke punten zullen zijn wanneer je voor deze bachelor kiest. Inschrijven kan op howest.be/instapcursussen.
In eerste instantie willen we je opleiden tot bachelor Industrieel Productontwerpen. Maar in die drie jaar werken we ook aan je persoonlijke identiteit, interesses en abstractievermogen. Ongeveer één student op vijf heeft na Industrieel Productontwerpen de smaak te pakken en wil nog verder studeren. Dit kan in een aanvullende bachelor (sommige studenten kiezen bijvoorbeeld nog voor een verkorte opleiding meubelontwerp of kunststoffen). In eigen huis vind je de masteropleiding Industrieel Ontwerpen aan UGent. Of je kan kiezen voor een master architectuur of productontwikkeling, in binnen- en buitenland; Ook een postgraduaat is mogelijk. Zo kan je aan Howest een masterclass combineren met deeltijds werken, volg je onze start-up school of spring je in een andere hogeschool over naar een opleiding ‘brand and packaging’.