Overslaan en naar de inhoud gaan

De minor Design for Industry is een onderdeel van de bachelor Industrieel Productontwerpen en kies je in het vierde semester van de opleiding.

Heb je een fascinatie voor hoe dingen gemaakt worden? En wil je je extra verdiepen in de meest technische aspecten van de opleiding. Dan is deze minor iets voor jou. Je doorloopt het integrale ontwerpproces met extra aandacht voor productie, materialisatie, technische detaillering en engineering van producten.

De modules in deze minor focussen op het technische ontwerp van industrial goods en de zuivere engineering van consumer goods.

Er is in deze minor ook plaats voor mechanisch ontwerp, smart products, advanced CAD/CAM/CAE, geavanceerde productietechnieken, zoals 3D-printing en VR-Design reviews.

Deze minor gaat ook dieper in op het duurzaam productontwerpen. Zo pas je ecodesigntechnieken toe om de producten van vandaag efficiënter, milieuvriendelijker, herstelbaar en recycleerbaar te ontwerpen.

In deze minor gaat het over de directe link tussen de ontwerptafel en de productie.

examples industry

Kies je minor in semester 4

Deze keuzeminor is een onderdeel van de bachelor Industrieel Productontwerpen en gaat door in het vierde semester van de opleiding.

Door jouw keuze voor Design for Industry leg je een bepaald accent in je opleiding tot industrieel productontwerper.

Je krijgt in dit semester ook wel de overkoepelende module 'Industrial Design', maar zelfs deze module wordt afgestemd op je keuzeminor.

In de andere drie lesmodules van het vierde semester krijg je specifieke vakken die horen bij jouw keuzeminor.

Via de knop hieronder kan je het programma van de drie keuzeminors vergelijken.

Opleidingsprogramma

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Design for Industry aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 29 juni
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Kortrijk:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Uniek in Vlaanderen

Howest biedt als enige Vlaamse hogeschool de opleiding Bachelor Industrieel Productontwerpen aan. Bovendien heb je de mogelijkheid om het volledige IPO programma te volgen in het Engels, samen met internationale studenten van over de hele wereld. Bovendien is Kortrijk één van de Unesco cities of design. Dat merk je aan de vele creatieve opleidingen op onze campus én in de stad.

HANDS-ON

In onze ontwerpstudio’s en prototyping ateliers ga je aan de slag met actuele ontwerptools, technologie en allerhande machines. Je leert er een product op de juiste manier te ontwerpen en te prototypen. Je scherpt er je skills aan op het vlak van CAD, schetsen, grafisch ontwerpen, elektronica en VR. Het is een moderne, goed uitgeruste omgeving waarin je alle mogelijkheden krijgt om aan echte cases uit de industrie te werken.

Sterke link met het werkveld

Je werkt vaak en intensief samen met bedrijven en opdrachtgevers: tijdens labo’s, projecten en op stage pas je al je ontwerpvaardigheden toe in concrete opdrachten voor de maak industrie. Daarnaast bezoek je beurzen en bedrijven en in de ontwerpweken word je gecoacht designers uit het werkveld. Als je afstudeert, heb je niet alleen een diploma, maar ook al een mooie portfolio op zak. Volkswagen, B’twin, Samsonite, Orange, P&G, Extremis, Renson, Barco, Inbev, Sioen, maar ook de zorgsector,... zijn nog maar enkele van de vele bedrijven en organisaties waar we mee samenwerk(t)en. Dit maakt ook dat er een grote jobzekerheid is na het behalen van je IPO diploma.

Persoonlijke begeleiding

Aan Howest kennen de lectoren je bij naam. Bij ons geen overvolle aula’s, maar kleinere klasgroepen waar iedere student tot zijn recht komt. Het biedt het grote voordeel dat we je van dichtbij kunnen begeleiden.

Internationale mogelijkheden

Kijk je graag over de grenzen heen? Dan krijg je daar tijdens de opleiding Industrieel Productontwerpen aan Howest zeker de kans toe. Tijdens studiereizen doe je inspiratie op bij ontwerpers in Europa, de VS en Azië en bezoek je gerenommeerde bedrijven als Lenovo of Boeing. Af en toe krijg je ook les van buitenlandse gastsprekers of werk je samen met internationale studenten in thematische ontwerpweken. In het laatste jaar kan je een semester studeren aan een buitenlandse designschool overal ter wereld of je stage in een buitenlands bedrijf doen.

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Becky Verthé

Becky Verthé

Opleidingscoördinator

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

Helaas, die bestaat eigenlijk niet. Of beter, elke vooropleiding heeft raakvlakken! We raken technische, artistieke, wetenschappelijke en menskundige topics aan. Uit bijna elke vooropleiding hebben we studenten. Voor het ene vak kan je dus een voorsprong hebben, terwijl je voor een ander vak een groentje bent! In het curriculum voorzien we ‘portfoliomodules’. Die ondersteunen je in de overstap naar het hoger, je studiemethodiek en het ontdekken van je sterktes en zwaktes. Naast vooropleiding zijn je motivatie en andere interesses even belangrijk! De slaagkansen zijn voor de meeste vooropleidingen ongeveer gelijk.

Elke module bevat theoretische bouwstenen en toepassingsgerichte praktijklessen. Industrieel Productontwerpen is vooral een praktische opleiding met ongeveer twee derde labs, atelier of consult. Een derde van onze lessen is dus theoretisch, gaande van ergonomie, technologie, geschiedenis van de vormgeving tot productietechnieken. Het curriculum bevat geen talen meer. Wiskunde leren we aan en passen we toe in de lessen technologie en engineering. Door deze aanpak verdien je het hele jaar door punten en blijft ook de examenperiode een haalbare en aangename periode!
 

Hoe weet ik of ik de juiste keuze maak? We organiseren bootcamps in het begin en aan het einde van de zomervakantie. Tijdens deze tweedaagse workshops maak je kennis met onze manier van werken, het ontwerpproces en je toekomstige klasgenoten. Hier al eens ‘proeven’ kan je ook helpen bij het maken van je keuze voor Industrieel Productontwerpen. En je leert er vanaf de start wat je sterke of zwakke punten zullen zijn wanneer je voor deze bachelor kiest. Inschrijven kan op howest.be/instapcursussen.

In eerste instantie willen we je opleiden tot bachelor Industrieel Productontwerpen. Maar in die drie jaar werken we ook aan je persoonlijke identiteit, interesses en abstractievermogen. Ongeveer één student op vijf heeft na Industrieel Productontwerpen de smaak te pakken en wil nog verder studeren. Dit kan in een aanvullende bachelor (sommige studenten kiezen bijvoorbeeld nog voor een verkorte opleiding meubelontwerp of kunststoffen). In eigen huis vind je de masteropleiding Industrieel Ontwerpen aan UGent. Of je kan kiezen voor een master architectuur of productontwikkeling, in binnen- en buitenland;  Ook een postgraduaat is mogelijk. Zo kan je aan Howest een masterclass combineren met deeltijds werken, volg je onze start-up school of spring je in een andere hogeschool over naar een opleiding ‘brand and packaging’.