Bachelor Energiemanagement

Word jij de nieuwe energiemanager?
"Smart Energy Solutions zijn de sleutel om de energie-uitdagingen van de toekomst aan te pakken! Met ons vernieuwd programma zijn we klaar om deze slimme energie-oplossingen te implementeren in bedrijven en organisaties. "

De opleiding in een notendop

In de bachelor Energiemanagement ligt de focus op energietechnologie en op het verlagen van het energieverbruik door Smart Energy Solutions te implementeren. Je maakt daarbij in detail kennis met zowel bestaande als innovatieve technologieën zoals zonnepanelen, warmtepompen, energie-opslag, slimme netten, elektrische laadpalen, smart buildings, ventilatiesystemen, visualisaties, geothermie, ... . En je leert hoe intelligente oplossingen tot energiebesparingen kunnen leiden, op korte en lange termijn. In kantoren, fabrieken, overheids- en bedrijfsbebouwen of bij particulieren.

Voor wie?

  • Heb je interesse in voor (hernieuwbare) energie, ecologie en (smart) technologie?
  • Een zwak voor techniek of fysica, zonder dat je een pure techneut bent?
  • Volg je de evoluties en actualiteit op het vlak van hernieuwbare energie op de voet?
  • Kijk je ernaar uit om bedrijven te helpen bij het energiezuinig(er) maken van hun processen?

Dan is de opleiding Energiemanagement (Smart Energy Solutions) je op het lijf geschreven.
 

Mooi meegenomen is dat je als afgestudeerde energie-expert zicht hebt op een beroep met toekomst. Werkgevers zien namelijk de meerwaarde in van jouw slimme oplossingen om hun energieverbruik te optimaliseren of worden door de overheid verplicht maatregelen te nemen. Daarnaast kan je ook als zelfstandig energieadviseur aan de slag.

Passie voor jouw toekomst​

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

Onze troeven

Voor de bachelor Energiemanagement vormen inzichten rond hernieuwbare energie, warmtepompen, ventilatie, slimme sturingen en visualisaties van de energiestromen in een gebouw de absolute basis van het vakdomein.

Jouw toekomst

Als energiemanager zoek je naar innovatieve oplossingen zodat bedrijven en particulieren de energiefactuur zo laag mogelijk kunnen houden. Je gaat aan de slag bij een bedrijf of de overheid, maar je kan even goed zelfstandig energieadviseur en -expert worden.

Cursus Energietransitie in de Campus Cup 2022

"Elk jaar gaat Otto Jan Ham op zoek naar de slimste studenten in de Campus Cup op één.
In elke aflevering is er een docent te gast met zijn cursus."

Meet & greet

Vind je geen antwoord op je vraag op deze site? Wil je graag meer te weten komen over de opleiding Energiemanagement? We helpen je graag verder!

Onderzoek en dienstverlening

Naast het lesgeven vormt "Onderzoek en dienstverlening" een belangrijk onderdeel voor de docenten van de opleiding Energiemanagement. We helpen bedrijven en organisaties in hun energietransitie.

De opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

72157694246307524

Waar heb ik les?

Campus Kortrijk Weide - Gebouw A

De campus ligt op een boogscheut van het station en vlak bij het centrum van Kortrijk. Die ideale locatie combineren we met aangename leslokalen, persoonlijke begeleiding en hightechinfrastructuur op de campus. In Kortrijk biedt Howest innovatieve opleidingen. Die vibe, die creativiteit, die zoektocht naar innovatie, die voel je op alle campussen in de stad.

Contact details:

Sint-Martens-Latemlaan 2B
8500 Kortrijk
+32 56 24 12 11
kortrijk@howest.be
Meer info en routeplan

Wil je op de hoogte blijven over deze opleiding?

We informeren je heel graag via mail. Laat hieronder gewoon even je gegevens na.
Vul hieronder je adres in.

Veelgestelde vragen over de opleiding

Moet ik specifieke voorkennis hebben om aan Energiemanagement te beginnen?

Nee, je hebt geen voorkennis nodig. Alle modules starten van nul en bouwen stap voor stap op. Heb je echter voorkennis in een bepaald domein, dan is dat mooi meegenomen en zullen die modules misschien iets makkelijker te studeren zijn. Zo heb je ook iets meer tijd om volledig nieuwe modules te verwerken. Door de kleine lesgroepen kunnen we ook individueler werken en gerichte begeleiding geven.

Welke vooropleiding is de beste? Moet ik iets gevolgd hebben in de energie?

De perfecte vooropleiding bestaat niet. Onze studenten komen uit het aso, tso, kso en bso. Ken je al iets van elektriciteit of programmeren, dan is dat een pluspunt, maar geen garantie om te slagen. Elke student die tijdens het jaar goed werkt en regelmatig studeert, kan slagen, ongeacht de vooropleiding.   

Kijk zeker eens bij de getuigenissen op de website. Daar zal je zien dat studenten en alumni totaal verschillende vooropleidingen hebben gevolgd: van Industriële Wetenschappen, Elektromechanica, Elektrotechniek tot Sportwetenschappen of Economie-Moderne Talen.  

Een technische of wetenschappelijke interesse helpen je wel heel goed!  

Ik volg nu een algemene opleiding en heb dus maar weinig praktische ervaring met elektriciteit en programmeren. Is dat een probleem?

Nee, dit is zeker geen probleem. We beginnen van nul, maar we raden je wel aan om de lessen goed te volgen en regelmatig te studeren, want week na week bouwen we de leerstof op. Als je mee bent, zal het je zeker lukken. De docenten en andere studenten met voorkennis staan ook klaar om je extra uitleg te geven. Kreeg jij meer wiskunde in het middelbaar? Dan kan jij je medestudenten daarbij helpen. Onze studenten Energiemanagement vormen een hechte groep en samen met de lectoren halen we het beste uit elke student.  

Is er een instapcursus voor ik start in het eerste jaar?

Er wordt een instapcursus aangeboden voor wiskunde. Heb je 3 uur of minder wiskunde gehad in het middelbaar, dan raden we je aan om deze cursus te volgen. In de instapcursus frissen we de basis op zodat je vlot kan starten met de lessen.  

Waarom is er geen instapcursus voor de vakken van de technische modules?

In de technische modules starten we vanaf nul. In een instapcursus zou alleen de leerstof van de eerste week aan bod komen. Door de kleine groepen kunnen we je echter tijdens het jaar heel goed begeleiden en is het waardevoller de kennis week per week op te bouwen in plaats van een snelcursus op 1 dag.  

Hoeveel uur les krijg ik per week?

In het middelbaar krijg je 32 uren les van 50 minuten. In het hoger onderwijs telt elk lesuur 60 minuten. In de opleiding Energiemanagement heb je er elke week 25, opgesplitst in telkens 5 uur per module. Elke module is dan ook even belangrijk in ons opleidingsprogramma.

Hoe is de verdeling tussen theorie en praktijk?

Van elke module krijg je elke week 5 uur les. Gemiddeld bestaat de helft daarvan uit theorie, de andere helft gaat naar labo, oefeningen of praktijk. Zo kunnen we de theorie onmiddellijk omzetten in praktische oefeningen of metingen.   

Krijg ik nog algemene vakken en talen?

In de opleiding Energiemanagement heb je enkel nog wiskunde (Problem Solving) in het eerste semester. Zoals de naam het zegt, gaat het hierbij vooral om probleemoplossend leren denken. Het niveau van de wiskunde komt overeen met de 3 à 4 uur wiskunde in het middelbaar. 

Je krijgt geen talenvakken als Frans of Engels. Wel zak je vaak handleidingen of nieuwe materie op het internet terugvinden in het Engels. Cursussen kunnen in het tweede en derde jaar ook deels in het Engels zijn. We verwachten dus wel dat je Engels begrijpt. 

Heb ik veel springuren?

Je hebt geen springuren in het lessenrooster. Pendelen kan dus perfect. Moet je ’s avonds even wachten op je trein, dan kan je op de campus nog wat werken aan opdrachten of iets lezen. 

Hoe ziet de jaarkalender eruit? Wanneer heb ik examens?

De jaarkalender kan je in het hoger onderwijs opdelen in twee semesters (van half september tot en met januari en van februari tot en met juni).

Halfweg semester 1 en 2, na ongeveer 6 weken les, krijg je enkele testexamens. (Dit is de week na de herfstvakantie en de week voor de lentevakantie). Zo kan je zien of je mee bent met de nieuwe leerstof, maar leer je ook hoe examens verlopen in het hoger onderwijs, welk type vragen de docenten stellen, …   

Op het einde van elk semester (januari en juni) sluiten de eindexamens het semester af. Indien het nodig is, krijg je een tweede examenkans in augustus.  

De vakanties lopen gelijk met het secundair, behalve de krokusvakantie. Bij ons valt deze week na de examens in januari, als lesvrije week voor het tweede semester begint. Hou er ook rekening mee dat de wintervakantie rond Nieuwjaar een blokvakantie is voor de examens van januari.  

Hoe ziet een lesrooster en academische kalender eruit?

Een voorbeeld van een lesrooster en een academische kalender vind je via deze link.

Is er veel vraag op de arbeidsmarkt? Zal ik vlot werk vinden?

Er is zeker heel wat vraag van de arbeidsmarkt. We merken dit bijvoorbeeld aan het aantal stageaanvragen. Maar ook aan het aantal jobaanbiedingen dat onze studenten reeds in het laatste jaar krijgen. Met je diploma op zak zal je dus kunnen kiezen uit verschillende jobs.   

Op onze website vind je tal van getuigenissen van alumni. Ze geven je met plezier een inkijk in hun job. 

Hoe werkt de opleiding samen met het werkveld?

We werken heel veel samen met het werkveld.  

Vanaf het eerste jaar komen gastsprekers langs in de lessen en gaan we op bedrijfsbezoek (dit is praktisch heel goed haalbaar door de kleine klasgroepen).

Vanaf het tweede jaar kom je via het integratieproject nog meer in contact met het werkveld. In het derde en laatste jaar doe je je stage en bachelorproef gedurende 3 maanden in een bedrijf.

Bij de voorstelling van je integratieproject bestaat de jury ook uit docenten en mensen uit het werkveld.  

In de lessen komen daarnaast vaak praktijkcases aan bod uit de industrie of het onderzoek waar we zelf mee bezig zijn. 

Een aantal lesmodules wordt (deels) gegeven door gastdocenten. Die staan dagelijks in de praktijk en delen hun kennis graag met onze studenten. 

Heb ik specifiek materiaal/laptop/software nodig?

Om de opleiding Energiemanagement te volgen, heb je een laptop nodig. Details over het laptopproject

Op je laptop werk je met officiële software. De standaardlicenties hiervoor zijn inbegrepen in de extra studiekost. Meer informatie

Elke student heeft ook een multimeter nodig om metingen uit te voeren. Vanaf het tweede jaar gebruiken we ook een Raspberry Pi. We leggen je in het begin van elk academiejaar uit welk type je nodig hebt en waar je dit kan aankopen.  

Moet ik veel boeken aankopen?

Per jaar zal je 1 of 2 boeken moeten kopen. De boekenlijst ontvang je begin september. De boeken kan je ofwel tijdens de boekenverkoop op de campus ofwel online aankopen.

Is de campus goed bereikbaar?

Onze lessen gaan door op de campus Kortrijk-Weide. Die ligt op 10 à 15 minuten stappen van het station van Kortrijk. 

Kom je met de wagen (probeer zoveel mogelijk te carpoolen), dan kan je parkeren in de straat van de campus.

Wanneer kan ik inschrijven?

Vanaf maart kan je je al registreren (= voorinschrijving). Dit kan online van thuis uit.

Deze voorinschrijving kan je pas definitief maken vanaf begin juli, zodra je je diploma van het secundair onderwijs hebt behaald. Heb je je keuze gemaakt voor Energiemanagement, wacht dan niet tot juli om je voorinschrijving in orde te brengen. Zo kunnen we je alvast op de hoogte houden van alle praktische formaliteiten die moeten gebeuren voor de start van het academiejaar. 

Welke opties zijn er om naar het buitenland te gaan?

We hechten veel belang aan de contacten met het werkveld, ook in het buitenland. Elk jaar organiseren we begin november een studiereis voor de studenten uit het tweede en derde jaar. De voorbije jaren trokken we naar Stockholm, Groningen en Berlijn. 

Wil je  voor een langere periode naar het buitenland? Dat kan ook via je stage in semester 6. Zo liepen onze studenten al stage in Oeganda, Zweden, Cuba, … Elke bestemming is in principe mogelijk, zolang je er een nuttig project kan uitvoeren.   

In de tweede helft van het jaar komen ook de masterstudenten les volgen op onze campus. Je kan buddy worden van een van hen en ze wegwijs maken in Howest en Kortrijk. Ook dit kan een leuke internationale kennismaking zijn met studenten uit andere landen.  

Kan ik verder studeren na Energiemanagement?

Er zijn verschillende opties om verder te studeren na 3 jaar Energiemanagement. 

De twee meest voorkomende masteropleidingen die onze studenten kiezen, zijn: 

Daarnaast zijn er nog diverse andere mogelijkheden om in binnen- of buitenland verder te studeren.

Hoe goed is de opleiding Energiemanagement?

Sinds 2017 organiseert Energik de “Junior Energiemanager van het jaar”. Van de eerste drie edities ging deze prijs twee keer naar een student van Howest! Het verslag kan je lezen op onze website. 

In 2019 hebben we, samen met studenten van UGent, deelgenomen aan de gerenommeerde internationale wedstrijd Solar Decathlon Europe. De studenten kregen de opdracht om het volledige elektrische gedeelte, inclusief de slimme sturing, van de woning te realiseren. Het resultaat werd bekroond met twee mooie awards op Europees topniveau: de “Smart House Special Award” en “Energy Balance Award”. Hiervan kan je een verslag lezen op de website.

De opleiding Energiemanagement leidt naar een knelpuntberoep en is bijgevolg gratis voor werkzoekenden. Welke stappen moet ik hiervoor ondernemen?

Energiemanagement is officieel erkend als knelpuntberoep. Er is dus een grote werkzekerheid na je studies. Werkzoekenden die aan bepaalde voorwaarden voldoen, kunnen de opleiding gratis volgen. De voorwaarden worden bepaald door de VDAB. Meer info online.

Hoeveel kost deze opleiding?

Een overzicht van de kostprijs van de opleiding vind je via de wegwijzer.

Praktische info

Studentenvoorzieningen en Stuvo

De dienst studentenvoorzieningen (Stuvo) is een professionele dienst die alle studenten van Howest en UGent (campus Kortrijk) de kans geeft om in optimale omstandigheden te studeren en die het leven aan de hogeschool of universiteit boeiend, aangenaam en zorgeloos wil maken.

Studentensecretariaat

Voor informatie over je inschrijving aan Howest en je administratief dossier kan je het studentensecretariaat contacteren.

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Getuigenissen

"De docenten stimuleren je keer op keer met nieuwe actuele projecten en opdrachten."

Sebbe Delobelle

"De docenten stimuleren je keer op keer met nieuwe actuele projecten en opdrachten."

Sebbe Delobelle

Bachelor Energiemanagement

Mijn vooropleiding in het secundair was Techniek Wetenschappen in VLTI Torhout

Waarom kiezen voor Energiemanagement een goed plan is :

-    Uitdagende richting: De docenten stimuleren je keer op keer met nieuwe actuele projecten en opdrachten waaraan je in groep samen werkt tot de beste oplossing.    
-    Toekomstgericht: Energie is zeer belangrijk in onze maatschappij en zal in de toekomst belangrijk blijven. Als energiemanager help je om energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken.
-    Leuke groep: We zijn met niet veel, maar dat maakt het juist fantastisch. Iedereen kent elkaar, er heerst een topsfeer en iedereen helpt elkaar.
-    Top opvolging door de docenten: Door de kleinere groepen is het mogelijk voor de docenten het persoonlijker aan te pakken. Hierdoor heeft iedereen de nodige opvolging en sturing waar nodig.
-    Veelzijdige richting: Tijdens je opleiding bestudeer je al de aspecten die je later kunnen helpen bij het verbeteren van de energy performance van zowel huizen als bedrijven.
-    Mee met de tijd: We komen telkens in aanraking met de nieuwe technologieën en evolueren mee met de tijd.
-    Iets nieuws: Wil je niet zoals iedereen een richting kiezen die al eeuwen bestaat maar liever iets nieuws dan kies je het best voor Energiemanagement.
-    Voor iedereen: Je hebt helemaal geen speciale vooropleiding nodig. Ondanks dat ik vooral een theoretische vooropleiding heb gehad met niet veel elektriciteit kan ik volledig mee.
-    Niet ver van Gent: Twijfel je voor deze richting omdat deze niet in Gent is ? Niet gevreesd met een campus kaart sta je voor 1 euro en in een kleine 30 min in Gent 😉.

Met andere woorden geen reden om niet voor Energiemanagement te kiezen. Ik sta vanaf dag 1 achter mijn keuze.

 

"Onze energieprojecten zorgen voor een duurzamere manier van produceren!"

Lowie Van de Walle

"Onze energieprojecten zorgen voor een duurzamere manier van produceren!"

Lowie Van de Walle

Bachelor Energiemanagement

Als energie ingenieur ben ik verantwoordelijk voor de energie efficiëntie van de Unilin sites. Dit is op vele vlakken een uitdagende job want naast technisch inzicht en energetische kennis, moet je ook de soft skills en economische capaciteiten te hebben om projecten tot een goed einde te brengen. Deze projecten zijn heel uiteenlopen, het gaat over aanpassingen van machines, opstarten van een energiemanagementsysteem tot voldoen aan de eisen van de overheid. Deze projecten zorgen voor een duurzamere manier van produceren. Dit vertaalt zich dan verder in een lagere productiekost en een gezondere leefomgeving. De bovengenoemde aspecten komen allen aan bod in de opleiding energiemanagement. Hierdoor word je helemaal klaargestoomd om deze functie te kunnen uitvoeren.

Nu aan de slag bij ...

Unilin - Energy Engineer

"Het sterke aan de richting is vooral de verschillende pistes die we bekijken, leren combineren en ontdekken in de praktijk."

Zara Cottry

"Het sterke aan de richting is vooral de verschillende pistes die we bekijken, leren combineren en ontdekken in de praktijk."

Zara Cottry

Bachelor Energiemanagement

Na mijn opleiding elektrische installatietechnieken aan het VTI van Diksmuide wou ik zeker iets studeren die aansloot bij mijn al opgebouwde kennis. Ik had wel totaal nog geen idee wat dat kon zijn. Tot ik op de sid-in beurs plots op de richting energiemanagement botste. Het enthousiasme van de docenten op de beurs en op de infodag in combinatie met de veelbelovende toekomst in energie heeft me uiteindelijk redelijk snel de keuze laten maken. De richting ademde een sfeer uit waarin ik me zeker op m'n gemak kon voelen.

Toen ik aan de opleiding begon, ontwikkelde ik al snel een grote interesse om nog verder te gaan met energie en mensen te stimuleren om hier beter over na te denken. Iedereen weet ondertussen dat energie een belangrijk en actueel topic is, maar toch zijn we er nog veel te weinig op de juiste manier mee bezig. Ik merkte wel dat het met mijn beperkte kennis van het middelbaar, vooral op het vlak van wiskunde, niet altijd ideaal is, maar een extra tandje bijsteken en met de begeleiding van de docentenlukt het uiteindelijk ook wel!

Het sterke aan de richting is vooral de verschillende pistes die we bekijken, leren combineren en ontdekken in de praktijk. Wanneer je een audit mag uitvoeren en de theorie kan toepassen, leer je nog steeds het meest! Nu tijdens mijn stage bijvoorbeeld maakte ik de keuze om eens helemaal niet met elektriciteit bezig te zijn, op deze manier leer je heel veel nieuwe dingen. Door al de verschillende pistes zijn er heel veel opties wanneer je afstudeert, je bent dus niet enkel een energiemanager, maar er is nog zoveel meer mogelijk!

In het middelbaar was ik steeds het enige meisje, nu had ik geluk dat we met twee waren! Toch merken we dat vrouwen niet altijd de stap durven maken, want wij waren de enige twee in heel onze opleiding. Men denkt vaak dat je als vrouw veel nadelen hebt, die zijn er natuurlijk ook, maar er zijn ook zoveel voordelen aan verbonden! Je mag dus zeker niet bang zijn om je te verdiepen in je interesses en zeker als vrouw ook de stap durven zetten! Dat heb ik ook gedaan en het is zeker een aanrader! Ik hoop dat onze richting de komende jaren nog nieuwe vrouwen kan aantrekken.

 

"Het toekomstgerichte van de opleiding heeft me echt overtuigd. Energie is een zeer actueel thema en er is veel mee te doen. "

Toon Van de Wiele

"Het toekomstgerichte van de opleiding heeft me echt overtuigd. Energie is een zeer actueel thema en er is veel mee te doen. "

Toon Van de Wiele

Bachelor Energiemanagement

Na mijn laatste jaar industriële wetenschappen in het VTI van Diksmuide was ik opzoek naar een richting die de perfecte mix heeft tussen praktijk en theorie.

Toen mijn oog viel op deze richting, wist ik dat dit een geschikte richting kon worden. Na een bezoek aan de infodag was ik ervan overtuigd, dit is de richting waar ik naar opzoek was.
Energiemanagement is een richting waar de studenten en docenten dicht bij elkaar staan, waar er individueel naar je gekeken wordt en de docenten openstaan voor vragen en feedback.
Ook heeft de richting oor naar de vraag van bedrijven en de feedback en opmerkingen van studenten. Hierdoor is het mogelijk continu bij te sturen waar nodig. Zo kunnen ze na 3 jaar het perfecte profiel van een energiemanager afleveren aan het werkveld.

Sinds kort hebben ze een troef extra, een masteropleiding. Het is een European Master in Sustainable Energy System management. Hiervoor werken ze samen met Hanzehogeschool in Groningen, Nederland.

Wat mij nu echt overtuigd heeft om voor deze richting te kiezen is het toekomst gerichte aspect. Energie is een zeer actueel thema en er is veel mee te doen. Aansluitend aan energie heb je ook nog de economische aspecten dat we bespreken en de klimaatdoelen die behaald moeten worden. Hierdoor is de richting niet gericht op 1 specifiek beroep maar meer gericht op een energie-expert profiel die in verschillende sectoren aan de slag kan.

Dankzij een ruim en modern labo is het mogelijk de geziene theorie toe te passen in de praktijk. Hierdoor moeten we niet een volle dag stil zitten.
Voor iedereen die een richting zoekt waar praktijk, theorie en het economische aspect een perfecte mix is, heeft een toekomstige energiemanager in zich. Toekomst verzekerd!!!

"Doe iets dat je echt graag doet!"

Jonas Soetaert

"Doe iets dat je echt graag doet!"

Jonas Soetaert

Bachelor Energiemanagement

Jonas werkt in een team dat bestaat uit 4 personen: de verantwoordelijke automatisering en project ingenieur, de safety, health en environment manager, plant director en mezelf. In het energieteam werken we voornamelijk aan projecten die in het kader van het EBO zijn opgesteld. Hierbij wordt er constant geïnvesteerd en geoptimaliseerd om de energie-efficiëntie van de fabriek te verbeteren. Er is geen specifiek budget aan de kant gelegd voor het energieteam. Investeringen die op energetisch vlak de potentiële besparingen kunnen verwezenlijken, worden veelal goedgekeurd, mits de nodige motivatie.

Welke taken behoren tot je functie?

Ik ben constant bezig om de productieprocessen op energetisch vlak op te volgen en te verbeteren. Hierbij wordt er intensief samengewerkt met de sleutelpersonen in de productie om het energieverbruik (elektriciteit, gas, maar ook water) binnen bepaalde grenzen te houden.
Naast de dagelijkse opvolgingen zijn er ook nog wekelijkse rapporteringen en maandelijkse evaluatiemomenten met alle verantwoordelijken binnen productie om de voorafgaande periode te evalueren en daarop te coördineren.
Verder ben ik verantwoordelijk voor alles omtrent utilities (koeling, stoomketels, perslucht, waterzuivering en watervoorziening). Uit deze zaken onderzoek ik energiebesparende maatregelen en bij groen licht trek aan de kar om deze van A tot Z te implementeren.

Wat vond je goed aan de opleiding?

In de opleiding heb ik een brede waaier aan zaken mogen ontdekken. Veel kennis dat ik heb bijgeleerd rondom elektriciteit, warmte, stromingsleer, automatisering en management heb ik al vaak nuttig kunnen gebruiken tijdens mijn werk.

 

Nu aan de slag bij ...

Ardo (site Koolskamp en Kortemark) - Coördinator Utilities & Energy

"Zelfs zonder technische vooropleiding beoefen ik nu een technische job! "

Asha Vanderbauwhede

"Zelfs zonder technische vooropleiding beoefen ik nu een technische job! "

Asha Vanderbauwhede

Bachelor Energiemanagement

Asha had in het middelbaar economie moderne talen gestudeerd. Het was dus geen logische stap om met Energiemanagement te starten, al kwam de economische achtergrond heel goed van pas! Nu is Asha projectleider bij Callens in Waregem.

Welke taken behoren tot je functie?

Enkele taken waar ik een groot deel van de tijd mee bezig ben zijn:

  • Projectvoorbereiding vanaf het moment dat een project verkocht is aan de klant.
  • Nacalculatie van de verkochte installatie (stoom & CV - ketel, pompen, berekening voor afsluiters, expansie,...)
  • Aankoop materialen + beheer van budget
  • Opmaak & beheer van planning voor de uitvoering
  • Toelichting geven op de werf aan de werfleider, zo zit ik niet altijd achter mijn bureau!
  • Aanspreekpunt bij klant voor, tijdens en na uitvoering van project

Wat vond je positief aan de opleiding?

In Energiemangement krijg je heel wat technische voorkennis zoals HVAC, thermodynamica, stoom  & proceswarmte, ... Dit heb ik dagelijks nodig in mijn job. Je krijgt een heel breed lessenpakket waardoor je ook veel soorten jobs kan doen, en niet alleen energiemanager. Vooraf had ik totaal geen technische voorkennis maar de opleiding heeft me een goede technische kennis mee gegeven om toch een technische job uit te voeren!

Heb je nog tips voor toekomstige studenten?

Heb geen schrik om misschien de enige vrouw te zijn in een technische mannenwereld! Ik heb er alleen nog maar voordelen van ervaren. Je wordt overal graag gezien en ze hebben heel veel respect voor een vrouw met technische kennis, vaak gaan ze dan en extra effort doen om het werk uit te voeren. Na 3 jaar studeren heb je gegarandeerd direct een job!

Wist je dat ...

Asha behaalde met haar bachelorproef de titel "Junior Energiemanager van het jaar 2017"

Nu aan de slag bij ...

Callens - Project Engineer - Junior Energiemanager van het jaar 2017

"De opleiding energiemanagement is een mooie combinatie tussen labo en theorie."

Arthur Vankeirsbilck

"De opleiding energiemanagement is een mooie combinatie tussen labo en theorie."

Arthur Vankeirsbilck

Bachelor Energiemanagement

In het Guldensporencollege van Kortrijk volgde Arthur de richting Industriële wetenschappen, wat een heel goede voorbereiding is op de bachelor Energiemanagement.

Arthur koos voor Energiemanagement omdat de energietransitie een actueel en uitdagend probleem is. De omslag naar hernieuwbare energie moet er gewoon komen in de nabije toekomst. Het is een mooie uitdaging om hieraan te kunnen meewerken en er niet alleen over te praten wat we zouden kunnen doen! De opties om verder te kunnen studeren zijn ook heel mooi, de European Master in Sustainable Energy System Management (SESym) spreekt Arthur erg aan. Het energieprobleem is geen lokaal probleem, hierover van ideeën kunnen wisselen met andere Europese studenten in deze master is heel interessant. En Howest werkt mee in deze master.

In het middelbaar had ik in de richting IW veel theorie gecombineerd met labo, dit wou ik ook verder kunnen zetten in mijn bachelor. Deze mooie combinatie is dan ook terug te vinden in deze richting. We kunnen ons helemaal uitleven in ons eigen labogebouw The Reactor. Theorie en praktijk zijn in Howest geen holle woorden.

"Als energiemanager kan je meeschrijven aan het verhaal van de toekomst."

Jolien Vercnocke

"Als energiemanager kan je meeschrijven aan het verhaal van de toekomst."

Jolien Vercnocke

Bachelor Energiemanagement

Al van jongs af aan ben ik geprikkeld door elektriciteit en het klimaat maar had er nog niet veel mee gedaan. Op de sid-in beurs botste ik toevallig op de richting Energiemanagement en was direct gefascineerd door de toekomstgerichtheid. Ik had zeker niet de ideale vooropleiding omdat ik kunsthumaniora had gevolgd in Brugge. Hier had ik echter wel een goede theoretische basis opgebouwd, de technische aspecten leerde ik snel tijdens de labo's.

Het sterke aan de opleiding Energiemanagement is dat het niet puur theoretisch is maar dat er ook veel tijd wordt voorzien om die theorie om te zetten naar de praktijk. Zo bevat ons leslokaal "The Reactor" verschillende systemen waarmee we kunnen experimenteren tijdens de lessen. Naast die interne labo’s worden we ook uit onze comfortzone gehaald voor projecten bij bedrijven. In het 2de jaar werden we betrokken bij de deelname van UGent aan een internationale wedstrijd. Het startte met een projectweek en eindigde met een maandje Hongarije en de "smart house award", een enorme ervaring waarbij ik veel nieuwe mensen leerde kennen en ook andere culturen.  Een andere grote meerwaarde aan de richting vind ik dat er wordt gefocust op verschillende maar toch aan elkaar gelinkte pijlers: elektriciteit, warmte, automatisering en management.

Tijdens de drie jaar Energiemanagement zijn er voor mij verschillende nieuwe werelden opengegaan waaronder automatisering. Daaruit groeide mijn keuze om volgend jaar een bachelor elektromechanica te gaan studeren met als afstudeerrichting automatisering.

Nu aan de slag bij ...

Stagair Energiemanager - Stad Brugge

"De praktische aanpak in de opleiding vind ik super!"

Thibo Destatsbader

"De praktische aanpak in de opleiding vind ik super!"

Thibo Destatsbader

Bachelor Energiemanagement

Thibo studeerde in het middelbaar Topsportwetenschappen in het KA Voskesnlaan in Gent. Een van zijns levensdoelen is om de wereld positief te beïnvloeden, wat zeker mogelijk is als energiemanager! De opleiding is heel toekomstgericht en geeft zicht op een heel goede werkzekerheid, wat de keuze voor deze opleiding mee heeft bepaald.

Tijdens de infodag gaven de docenten me het gevoel dat ze eerder een coach zijn dan een echte leraar, wat ik alleen maar kan beamen nu ik bijna op het einde van het eerste jaar ben. Dit kwam extra naar boven tijdens de corona-crisis. Als ik dat zo van mijn vrienden hoor zijn er heel weinig richtingen waar de begeleiding zo goed was. Onze klasgroep is niet zo groot, hierdoor hebben we echt een groepsgevoel en helpen we elkaar ook veel, naast de individuele begeleiding die we krijgen van de docenten.

Mijn wetenschapsvakken uit het middelbaar helpen we me heel goed in de verschillende modules van energiemanagement. Het grote verschil met het middelbaar is dat het "papegaaienwerk" zo goed als over is en dat we nu alles leren toepassen. Deze praktische aanpak vind ik super!

"Energiemanagement was de perfecte basis voor mijn huidige job: gevarieerd en toch gedetailleerd genoeg"

Steven Vermont

"Energiemanagement was de perfecte basis voor mijn huidige job: gevarieerd en toch gedetailleerd genoeg"

Steven Vermont

Bachelor Energiemanagement

Na Elektromechanica in het middelbaar wilde ik verder in de technische richting. De bachelor Energiemanagement was toen gloednieuw. Een actueel thema, een vakgebied met toekomst, een boeiend programma, bereikbare lectoren, ... Ik had snel het licht gezien. En ik had het goed gezien. Inhoudelijk kreeg ik aan Howest de perfecte basis voor mijn huidige job: gevarieerd en toch gedetailleerd genoeg. De didactische aanpak speelde echter ook in op diverse vaardigheden: we zochten zoveel mogelijk zelf naar oplossingen, leerden redeneren, maakten kennis met timemanagement.

Wist je dat ...

De opleiding was de ideale voorbereiding op een carrière als energiemanager, in mijn geval op mijn stageplaats.

Nu aan de slag bij ...

Van Marcke Kortrijk - Projectleider hernieuwbare energie

"Mijn bachelorproef bij Total leverde me de titel Junior Energiemanager van het jaar op."

Arne Seurinck

"Mijn bachelorproef bij Total leverde me de titel Junior Energiemanager van het jaar op."

Arne Seurinck

Bachelor Energiemanagement

Ik koos voor deze opleiding omdat ze inspeelt op heel actuele vraagstukken. Hoe vangen we bijvoorbeeld het tekort aan stroom op met nieuwe technologieën? Of hoe stappen we over van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energievormen. Aan Howest zochten we naar oplossingen, in een samenwerking tussen docenten, studenten en bedrijven. Zelfstandig werken leerde ik er ook, en dat komt van pas nu in mijn huidige job als projectleider.

Wist je dat ...

Dat mijn bachelorproef bij Total me de titel van Junior Energiemanager van het Jaar opleverde, daar had Howest trouwens een flink aandeel in. Zo gaven ze me in Kortrijk een mooie troef mee voor toekomstige sollicitaties.

Nu aan de slag bij ...

Flanders Air Technic - Projectleider/calculator

"Mijn internationale stage in Zweden heeft mijn ogen geopend en mijn blik verruimd!"

Michiel Verhalle

"Mijn internationale stage in Zweden heeft mijn ogen geopend en mijn blik verruimd!"

Michiel Verhalle

Bachelor Energiemanagement

Na het middelbaar verbleef ik een tijd in Canada. Daar kreeg ik de smaak voor energie te pakken. Omdat deze internationale ervaring me wel beviel, koos ik in het laatste jaar Energiemanagement bewust om mijn stage in Zweden te doen. Cultureel en sociaal was deze buitenlandse periode zeer verrijkend, maar daarnaast bleek ze ook razend interessant voor mijn vakgebied. In Scandinavië pakken ze het energievraagstuk totaal anders aan dan bij ons. Warmtenetten zijn er volledig ingeburgerd, net als energieopwekking uit afval of elektriciteitsproductie met waterturbines. De woningen zijn er ook nog beter geïsoleerd en dus zeer energie-efficiënt. Je kan wel zeggen dat mijn stage mijn ogen geopend heeft. Bedankt Howest.

Nu aan de slag bij ...

Lidl - Consultant Energiemanager

Volg de bacheloropleiding Energiemanagement op sociale media