Overslaan en naar de inhoud gaan

Expert in slimme energieoplossingen

In deze actuele bacheloropleiding focus je op energietechnologie en op het verlagen van het energieverbruik door Smart Energy Solutions te implementeren. Denk aan zonnepanelen, warmtepompen, energieopslag, smart grids, elektrische laadpalen, smart buildings, ventilatiesystemen, visualisaties of geothermie. Voor kantoren, fabrieken, overheids- en bedrijfsgebouwen of bij particulieren.

Vanaf 2023-2024 bouwt Howest deze opleiding af en wordt Energiemanagement hervormd naar BanaBa-opleidingen binnen het interessegebied Energie. De huidige studenten vervolledigen hun opleiding. Stages en projecten blijven ook mogelijk.

Nieuwe studenten kunnen echter niet meer inschrijven voor deze opleiding. Heb je interesse in energie, check dan zeker:

De onderzoeksgroep Smart Tech Energie Research blijft ook de activiteiten verderzetten. Interesse? Neem dan zeker research [at] howest.be (contact) op.

A secret energy project from Howest Energiemanagement

Van basis tot expert in 3 jaar!

Eerste jaar

In het eerste jaar kijken we hoofdzakelijk naar de residentiële context. Je leert alles over de energiesystemen in een woning op zowel elektrisch als thermisch vlak. Op het einde van het integratieproject 'Energy House' ga je je ouders adviseren over de energiestromen en optimalisaties in je eigen woning.

Voorkennis heb je niet nodig om te starten met Energiemanagement. Een gezonde interesse in energie is natuurlijk heel belangrijk. Heb je een technische, economische of wetenschappelijke achtergrond? Go for it!

Tweede jaar

In het tweede jaar ga je verder met industriële installaties. Hoe kan een bedrijf inzetten op warmtenetten of slimme elektrische netwerken? Big data, interfacing en visualisaties zijn daarbij van groot belang. Je leert ook hoe je je acties plant met een onderbouwd energieplan.

Derde jaar

In het derde en laatste jaar komen de hele grote installaties aan bod. Daarnaast kijken we ook naar de toekomst. Welke technologieën gaan de volgende jaren doorbreken? Hoe kan je aan de hand van data uit het verleden, het verbruik van de toekomst voorspellen?

De kers op de taart is de stage en je bachelorproef. Dit kan ook bij een buitenlands bedrijf!

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding

Word de energiemanager van de toekomst

Als energiemanager ga je op zoek naar innovatieve oplossingen om de energiefactuur zo laag mogelijk te houden. Vaak kom je terecht in een bedrijf of bij de overheid, maar ook particulieren kunnen je inschakelen als zelfstandig energieadviseur of energie-expert.

Vast staat dat werk een zekerheid is. Het aantal jobaanbiedingen blijft immers elk jaar sneller toenemen dan dat er energiemanagers afstuderen.

Enkele mogelijke werkplekken na de opleiding Energiemanagement:

  • Grote bedrijven: je concentreert je 100% op de optimalisatie van het energieverbruik. In eerste instantie voer je quick wins door via tijdelijke metingen. Op langere termijn werk je een efficiënt energiemanagementsysteem uit op basis van de ISO 50001-norm. Als energiemanager volg je de nieuwste technologieën van dichtbij en implementeer je slimme en creatieve energiebesparende maatregelen. Zo lever je een reële bijdrage aan het verlagen van de energiekosten.
  • Voedingsindustrie: je optimaliseert de bedrijfsprocessen van groenteverwerkende bedrijven (zeer talrijk in West- en Oost-Vlaanderen). Groenten wassen, versnijden en invriezen vraagt heel veel energie en is een belangrijke kost voor deze kmo’s. Met jouw energiebesparende maatregelen verlaag je de globale energiefactuur. Denk bijvoorbeeld aan de recuperatie van warmte uit de stoom waarmee groenten gewassen worden.
  • Energieconsultant: als externe energiedeskundige adviseer je bedrijven over mogelijke verbeteringen. Nadat je de huidige situatie in kaart hebt gebracht, bereid je een kant-en-klaar dossier voor dat de klant zelf kan uitvoeren. Voorbeeldprojecten zijn de relighting van de productiehal of energie-audits van bepaalde afdelingen.
  • De openbare sector: je werkt de plannen uit voor de energiebesparende renovatie van scholen, gemeentehuizen of ziekenhuizen. Die gebouwen voldoen vaak niet langer aan de normen op het vlak van isolatie, verlichting, verluchting… De energiemanager wordt de komende jaren dus een belangrijke partner voor hun aanpassing.
  • Studie- of architectenbureaus: je werkt het energieluik uit van een nieuwe woning of renovatie. Bij het zoeken naar energiezuinige oplossingen staat het comfort van de bewoners centraal.
  • Energieleveranciers: zit je liever aan de bron? Dan kan je aan de slag bij een energieleverancier. Ook zij onderzoeken continu hoe ze efficiënter energie kunnen opwekken.
  • Je eigen bedrijf: richt je eigen bedrijf op om advies te geven aan particulieren of kleine bedrijven.
Word jij de volgende energiemanager?

Alumnus Jonas, Coördinator Utilities & Energie bij Ardo

Alumnus Jonas,  Coördinator Utilities & Energy bij Ardo
Alumnus Maxim, Projectingenieur Energiemonitoring bij Emaze - Energy consultancy

Alumnus Maxim, Projectingenieur Energiemonitoring bij Emaze Consultancy

Alumnus Yentl, Projectleider Laadinfrastructuur bij Extrapower

Alumnus Yentl, Projectleider laadinfrastructuur bij Extrapower
Alumnus Jasper, Projectleader Energy Solution

Alumnus Jasper, Projectleader Energy Solution bij Ceratec

Kwaliteitsvolle opleiding

Kwaliteitszorg zit ingebed in de dagelijkse werking van onze opleidingen. We verbeteren continu en systematisch de kwaliteit van onze opleidingen. De betrokkenheid van studenten, werkveld en alumni is hierbij cruciaal. Lees meer over de kwaliteitszorg van onze opleidingen.

In 2019 werd de bacheloropleiding Energiemanagement beoordeeld door een onafhankelijk en extern panel. De accreditatie werd uitgevoerd door NVAO. De kwaliteit van de opleiding werd positief beoordeeld. Het rapport van het panel met de sterke punten en ontwikkelpunten kun je hier lezen.

Recent afgestudeerden van de bacheloropleiding Energiemanagement ijn tevreden over de kwaliteit van de gevolgde opleiding. Consulteer hier enkele kerncijfers over de tevredenheid.

Opleidingskwaliteitszorg aan Howest

Vanaf 2023-2024 bouwt Howest deze opleiding af en wordt Energiemanagement hervormd naar BanaBa-opleidingen binnen het interessegebied Energie. De huidige studenten vervolledigen hun opleiding. Stages en projecten blijven ook mogelijk.

Nieuwe studenten kunnen echter niet meer inschrijven voor deze opleiding. Heb je interesse in energie, check dan zeker:

Troeven van de opleiding

Futureproof

Geen enkele opleiding speelt meer in op de toekomstige noden van de maatschappij.

Je leert hoe we het met minder energie kunnen doen, maar je volgt ook de energietransitie vanop de eerste rij. Zo word je onder meer een expert in de omschakeling van traditionele energiebronnen zoals olie en gas naar hernieuwbare energiebronnen zoals waterstof.

Met theorie alleen lossen we de vele energievraagstukken echter niet op. En dus brengen we die in de praktijk tijdens projecten of oefensessies in het energielabo.

Op de Howest-campus in Kortrijk staat een zeer modern energielabo: The Reactor. Je zal er regelmatig praktische opdrachten uitvoeren.

Met de speciale opstellingen leer je de praktijk dus hands-on aan. Zo vind je er vier soorten vloerverwarming, een verluchtingsgroep, opstellingen voor smart buildings en smart grids, zonnepanelen en zonnecollectoren op het dak. Elke opstelling bevat heel wat sensoren en meetpunten als basis voor je analyses.

Neem virtueel een kijkje in ons labo

Via de samenwerking met het werkveld krijg je een goed beeld van het boeiende takenpakket van de energiemanager.

Tijdens bedrijfsbezoeken zie je hoe bedrijven gesensibiliseerd worden om energie op een andere manier te gebruiken en hoe ze energiebesparende oplossingen implementeren in hun processen. De docenten staan via research ook zeer dicht bij het werkveld en motiveren je om je grenzen te verleggen. Dat kan ook letterlijk tijdens een stage in het buitenland.

Vind je drie maanden te lang, dan proef je tijdens de jaarlijkse studiereis ook van de buitenlandse energie. Zo gingen we al op studiereis naar Stockholm, Groningen, Berlijn enRotterdam.

Enkele sfeerbeelden van bedrijfsbezoeken of studiereis

De verkiezing van de Junior Energy Manager is een initiatief van Energik (Vlaamse vereniging voor energie- en milieutechnologie), in samenwerking met AP Hogeschool en Howest. De award zet talentvolle, jonge energiemanagers in de kijker die duurzame oplossingen bedenken voor de energievraagstukken van vandaag en morgen.

Howest leverde al verschillende energiemanagers van het jaar af:

  • 2017: Asha Vanderbauwhede
  • 2018: Arne Seurinck
  • 2020: Jasper Dejonckheere
  • 2022: Senne Vanderplaetse
  • 2023: Xander Eeckhout

Lees meer op de site van Energik

Persoonlijke begeleiding

De bachelor Energiemanagement is een erg praktische opleiding. Die praktijk baseren we niet op algemene situaties, maar op concrete, persoonlijke projecten. Je eigen woning bijvoorbeeld.

Zelf voorstellen doen en actief meedenken zijn dus zeer belangrijk. Uiteraard helpen we je daarbij met persoonlijke begeleiding, projecten op maat, kleine groepjes en bereikbare lectoren.

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Samenwerken met Howest
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Jurgen Van Ryckeghem

Jurgen Van Ryckeghem

Curriculum coördinator

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

Nee, je hebt geen voorkennis nodig. Alle modules starten van nul en bouwen stap voor stap op. Heb je echter voorkennis in een bepaald domein, dan is dat mooi meegenomen en zullen die modules misschien iets makkelijker te studeren zijn. Zo heb je ook iets meer tijd om volledig nieuwe modules te verwerken. Door de kleine lesgroepen kunnen we ook individueler werken en gerichte begeleiding geven.

Van elke module krijg je elke week 5 uur les. Gemiddeld bestaat de helft daarvan uit theorie, de andere helft gaat naar labo, oefeningen of praktijk. Zo kunnen we de theorie onmiddellijk omzetten in praktische oefeningen of metingen.

In de opleiding Energiemanagement heb je enkel nog wiskunde (Problem Solving) in het eerste semester. Zoals de naam het zegt, gaat het hierbij vooral om probleemoplossend leren denken. Het niveau van de wiskunde komt overeen met de 3 à 4 uur wiskunde in het middelbaar. Je krijgt geen talenvakken als Frans of Engels. Wel zal je vaak handleidingen of nieuwe materie op het internet terugvinden in het Engels. Cursussen kunnen in het tweede en derde jaar ook deels in het Engels zijn. We verwachten dus wel dat je Engels begrijpt. 

We werken heel veel samen met het werkveld. Vanaf het eerste jaar komen gastsprekers langs in de lessen en gaan we op bedrijfsbezoek (dit is praktisch heel goed haalbaar door de kleine klasgroepen). Vanaf het tweede jaar kom je via het integratieproject nog meer in contact met het werkveld. In het derde en laatste jaar doe je je stage en bachelorproef gedurende 3 maanden in een bedrijf. Bij de voorstelling van je integratieproject bestaat de jury ook uit docenten en mensen uit het werkveld. In de lessen komen daarnaast vaak praktijkcases aan bod uit de industrie of het onderzoek waar we zelf mee bezig zijn. Een aantal lesmodules wordt (deels) gegeven door gastdocenten. Die staan dagelijks in de praktijk en delen hun kennis graag met onze studenten. 

Er zijn verschillende opties om verder te studeren na 3 jaar Energiemanagement. De twee meest voorkomende masteropleidingen die onze studenten kiezen, zijn:

European Master in Sustainable Energy System Management (een Engelstalig masterprogramma van anderhalf jaar waar ook Howest (onze opleiding) aan meewerkt)
Een Master Industrieel Ingenieur aan bijvoorbeeld UGent (2-3 jaar).

Daarnaast zijn er nog diverse andere mogelijkheden om in binnen- of buitenland verder te studeren.