Bachelor Energiemanagement

"Energie is één van de grootste uitdagingen van de toekomst. Het kan en moet anders!"

De opleiding in een notendop
In de bachelor Energiemanagement ligt de focus op het verlagen van het energieverbruik. Je maakt daarbij in detail kennis met zowel bestaande als innovatieve technologieën. En je leert hoe creatieve en intelligente oplossingen tot besparingen kunnen leiden. Op korte en lange termijn. In kantoren, fabrieken, overheids- en bedrijfsbebouwen of bij particulieren. 

Voor wie?
Heb je interesse in voor energie, ecologie en technologie? Een zwak voor techniek, zonder dat je een pure techneut bent? Volg je de evoluties op het vlak van hernieuwbare energie op de voet? Kijk je ernaar uit om bedrijven te helpen bij het energiezuinig(er) maken van hun processen? Dan is de opleiding Energiemanagement je op het lijf geschreven.
Mooi meegenomen is dat je als afgestudeerde energie-expert zicht hebt op een beroep met toekomst. Steeds meer werkgevers zien namelijk de meerwaarde in van jouw oplossingen om hun energieverbruik te optimaliseren of worden door de overheid verplicht maatregelen te nemen. Daarnaast kan je ook als zelfstandig energieadviseur aan de slag.

ECTS-fiches | Opleidingsbrochure

NIEUW!  European Master in Sustainable Energy System management
 

Getuigenissen

"Energiemanagement was de perfecte basis voor mijn huidige job: gevarieerd en toch gedetailleerd genoeg"

Steven Vermont

"Energiemanagement was de perfecte basis voor mijn huidige job: gevarieerd en toch gedetailleerd genoeg"

Steven Vermont

Energiemanagement

Na Elektromechanica in het middelbaar wilde ik verder in de technische richting. De bachelor Energiemanagement was toen gloednieuw. Een actueel thema, een vakgebied met toekomst, een boeiend programma, bereikbare lectoren, ... Ik had snel het licht gezien. En ik had het goed gezien. Inhoudelijk kreeg ik aan Howest de perfecte basis voor mijn huidige job: gevarieerd en toch gedetailleerd genoeg. De didactische aanpak speelde echter ook in op diverse vaardigheden: we zochten zoveel mogelijk zelf naar oplossingen, leerden redeneren, maakten kennis met timemanagement. De ideale voorbereiding dus op een carrière als energiemanager, in mijn geval op mijn stageplaats.

Nu aan de slag bij ...

Van Marcke Kortrijk - Projectleider hernieuwbare energie

"Mijn bachelorproef bij Total leverde me de titel Junior Energiemanager van het jaar op."

Arne Seurinck

"Mijn bachelorproef bij Total leverde me de titel Junior Energiemanager van het jaar op."

Arne Seurinck

Energiemanagement

Ik koos voor deze opleiding omdat ze inspeelt op heel actuele vraagstukken. Hoe vangen we bijvoorbeeld het tekort aan stroom op met nieuwe technologieën? Of hoe stappen we over van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energievormen. Aan Howest zochten we naar oplossingen, in een samenwerking tussen docenten, studenten en bedrijven. Zelfstandig werken leerde ik er ook, en dat komt van pas nu ik voor elektrotechnisch ingenieur bijstudeer. Dat mijn bachelorproef bij Total me de titel van Junior Energiemanager van het Jaar opleverde, daar had Howest trouwens een flink aandeel in. Zo gaven ze me in Kortrijk een mooie troef mee voor toekomstige sollicitaties.

Nu aan de slag bij ...

Stage Total - Junior Energiemanager van het jaar 2018

"Mijn internationale stage in Zweden heeft mijn ogen geopend en mijn blik verruimd!"

Michiel Verhalle

"Mijn internationale stage in Zweden heeft mijn ogen geopend en mijn blik verruimd!"

Michiel Verhalle

Energiemanagement

Na het middelbaar verbleef ik een tijd in Canada. Daar kreeg ik de smaak voor energie te pakken. Omdat deze internationale ervaring me wel beviel, koos ik in het laatste jaar Energiemanagement bewust om mijn stage in Zweden te doen. Cultureel en sociaal was deze buitenlandse periode zeer verrijkend, maar daarnaast bleek ze ook razend interessant voor mijn vakgebied. In Scandinavië pakken ze het energievraagstuk totaal anders aan dan bij ons. Warmtenetten zijn er volledig ingeburgerd, net als energieopwekking uit afval of elektriciteitsproductie met waterturbines. De woningen zijn er ook nog beter geïsoleerd en dus zeer energie-efficiënt. Je kan wel zeggen dat mijn stage mijn ogen geopend heeft. Bedankt Howest

Nu aan de slag bij ...

Lidl - Junior Energiemanager

"Mijn job als energiemanager geeft me elke dag weer voldoening. "

Dominique Hamerlinck

"Mijn job als energiemanager geeft me elke dag weer voldoening. "

Dominique Hamerlinck

Energiemanagement

Mijn job als energiemanager geeft me elke dag weer voldoening. Niet alleen omwille van de afwisseling en de contacten met heel veel afdelingen en mensen binnen ons bedrijf, maar vooral omdat ik voel dat mijn werk effectief iets uithaalt. Enerzijds voor het milieu en de wereld, door mijn steentje bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. Anderzijds voor Alpro, door de productiekosten te verlagen, advies te geven aan de engineeringafdelingen, effecten van acties te meten en data te analyseren. Mijn taak is ook brandend actueel en boeiend. Ik maak de wereldwijde energietransitie namelijk vanop de eerste rij mee.

Nu aan de slag bij ...

Alpro - Energy Manager

"Be the change you want to see in the world"

Koen Vanacker

"Be the change you want to see in the world"

Koen Vanacker

Energiemanagement

Waarom koos ik om een master te doen na bachelor energiemanagement?

Ik was al iets ouder (27 jaar) toen ik de studie van energiemanagement bachelor startte. Ervoor werkte ik voor een internationaal bedrijf in de IT afdeling. Ik las steeds meer en meer over de staat van onze planeet en wenste me dieper te verdiepen in de materie “energie” om op korte termijn een invloed te kunnen hebben op de wereld. Een beetje “be the change you want to see in the world”. Na het succesvol afwerken van de bachelor voelde ik me steeds meer gemotiveerd en liet de externe situatie (financiën, familie en tijd) het toe om nog verder te studeren. De keuze viel op hernieuwbare energie omdat dat in lijn viel van de bachelor, mijn voorkeur en interesse en ten laatste de ethiek.  

Wat waren mijn bevindingen?

Ik heb gekozen voor de EUREC EMRE (European Master in Renewable Energy). Daar zijn er verschillende specialisaties waarvan één het beste paste bij mij. Positief was ook dat ik een bijkomende internationale ervaring zou krijgen.

Nu het bijna voorbij is, kan ik overtuigend zeggen dat het zeker een goede keuze was. Ik heb gewoond en gestudeerd in 2 landen (Duitsland en Spanje). Daarbij heb een prachtig netwerk van internationale en gelijkgestemde mensen kunnen opbouwen. Bijkomend heb ik 2 talen extra onder knie. De specialisatie in grid integration lag volledig in de lijn van mijn interesse en kennis, die ik heb opgedaan tijdens de bachelor. Mijn specifiek traject was tijdens het eerste semester het zogezegde “core semester”. Deze opleiding heb ik gevolgd aan de Universiteit van Oldenburg, Duitsland. Daarna trok ik naar de Universiteit van Zaragoza, Spanje voor de specialisatie in “grid integration”. En dan finaal loop ik nog een stage in het Reiner Lemoine onderzoeksinstituut in Berlijn.

Welke zaken heb ik specifiek bijgeleerd?

Naast talen, culturen, mensen, city trips en landen heb ik het me het meest verdiept in de wereld van de off grid systemen. Er zijn nog steeds een miljard mensen die geen toegang hebben tot elektriciteit en daarvan leven meer dan 70% in rurale omgeving. Off grid systemen zoals een micro grid bieden hiervoor een perfecte oplossing.

Welke job wil ik later uitvoeren?

Ik hoop met dit master diploma, een job te vinden in de lijn van mijn verwachtingen. Waarom niet hier in de Howest? (Koen lacht) Of misschien voor een start up in de off grid systemen of energie efficiëntie welke diensten of producten verkoopt over de hele wereld en iemand zoekt die techniek en mensen samen brengt?
 

"De toekomstgerichtheid en werkzekerheid die dit met zich meebrengt zijn een groot pluspunt."

Jasper D'helft

"De toekomstgerichtheid en werkzekerheid die dit met zich meebrengt zijn een groot pluspunt."

Jasper D'helft

Energiemanagement

Jasper D’helft is na zijn studies Elektriciteit-Elektronica in het secundair gestart met Energiemanagement omdat ons energielandschap voor enorme uitdagingen staat. De toekomstgerichtheid en werkzekerheid die dit met zich meebrengt zijn een groot pluspunt. Ook zijn interesse in technologie en wetenschappen en de veelzijdigheid aan vakken waren een belangrijkste drijfveer om aan deze opleiding te beginnen.

Een belangrijke troef van Energiemanagement, volgens Jasper, is dat je wordt opgeleid tot energiespecialist met meer dan alleen technische kennis. Door het verduurzamen van de energiesector is de kennis van economie en management essentieel. Ook deze zaken komen grondig aan bod in de opleiding. Je hoeft dus zeker geen pure techneut te zijn om deze opleiding te volgen.

Door de vele projecten en samenwerking met de industrie wordt de kloof tussen de opleiding en de arbeidsmarkt heel klein. Er zijn ook heel wat docenten die zelf een eigen bedrijf hebben in de sector en zo dus uit de pure praktijk kunnen spreken.

"Tijdens de zoektocht naar de ideale opleiding was het belangrijk dat ook het niet technologische zoals het economische aspect aan bod kwam zoals in Energiemanagement."

Ruben D'helft

"Tijdens de zoektocht naar de ideale opleiding was het belangrijk dat ook het niet technologische zoals het economische aspect aan bod kwam zoals in Energiemanagement."

Ruben D'helft

Energiemanagement

Ruben D’helft zit in het laatste jaar Energiemanagement. Ruben heeft Elektriciteit-Elektronica gestudeerd in het VTI van Waregem, een pure technische richting. Tijdens de zoektocht naar de ideale opleiding was het belangrijk dat ook het niet technologische zoals het economische aspect aan bod kwam zoals in Energiemanagement.

Als enegiemanager word je niet opgeleid tot 1 specifiek beroep maar tot een energie-expert die in verschillende sectoren aan de slag kan. Howest heeft mooie labo’s waar we aan de slag kunnen met zonnepanelen, luchtgroepen en een warmtekrachtkoppeling waardoor de theorie direct kan omgezet worden in de praktijk.

"Het toekomstig energielandschap biedt veel potentieel en mooie uitdagingen!"

Arne Delaere

"Het toekomstig energielandschap biedt veel potentieel en mooie uitdagingen!"

Arne Delaere

Energiemanagement

Arne heeft al 2 jaar succesvol afgewerkt en zal dus volgend jaar afstuderen. Arne heeft geen technische achtergrond want hij heeft in het middelbaar Economie – Moderne talen gestudeerd in het Prizma College te Izegem. De interesse in duurzame energie en de toekomstgerichtheid van de opleiding heeft Arne overtuigd om Energiemanagement te kiezen. Het toekomstig energielandschap biedt veel potentieel en mooie uitdagingen!
Een extra troef is dat specifieke cursussen zoals EPC of ISO50001 gewoon ingebed zijn in het opleidingsprogramma, alsook de vele contacten met het werkveld en de bedrijfsbezoeken.
Als Arne volgend jaar afstudeert zou hij graag nog verder studeren voor een masterdiploma in de “sustainable energy”. Daarna wil Arne graag energieadviseur worden in de kantoor en woningmarkt. Toekomst verzekerd!
Wil jij meer weten over de opleiding Energiemanagement, kom dan zeker langs op één van onze infodagen, of stuur ons een email om een afspraak te maken met een docent die je met plezier meer uitleg en een rondleiding gaan geven.

"Het geeft zoveel zelfvoldoening als je mensen kan overtuigen van de noodzaak om anders om te gaan met energie."

Maxim Verhellen

"Het geeft zoveel zelfvoldoening als je mensen kan overtuigen van de noodzaak om anders om te gaan met energie."

Maxim Verhellen

Energiemanagement

Maxim heeft net het eerste jaar achter de rug. In het secundair heeft Maxim Elektriciteit-Elektronica gevolgd. De mix van vakken in Energiemanagement spraken Maxim direct aan omdat de focus niet alleen ligt op de elektrische kant. Het toffe aan de richting is dat de topics die je ziet in de les ook meteen worden toegepast op je eigen woning (in het eerste jaar).
Later zou Maxim graag energieadvies op maat geven aan bedrijven of bij mensen thuis. Het geeft zoveel zelfvoldoening als je mensen kan overtuigen van de noodzaak om anders om te gaan met energie. Het kan en moet anders.
In zijn vrije tijd kan Maxim zijn overtollige energie kwijt bij het jeugdbasket van Waregem waar hij speelt bij de tweede landelijke of soms ook wel eerste nationale ploeg.

"Energiebeheer is een boeiende en veelzijdige job waar je ook duidelijke resultaten van ziet."

Diane Litaj

"Energiebeheer is een boeiende en veelzijdige job waar je ook duidelijke resultaten van ziet."

Diane Litaj

Energiemanagement

De job van energiemanager is heel gevarieerd. Om dit concreet te maken hebben we aan Diane Litaj (Coordinator Production Projects) gevraagd wat zij juist doet bij Total Belgium NV in de Gentse Haven. Diane deelt ons ook graag enkele voorbeelden van acties die voor Total Belgium een serieuze besparing hebben opgeleverd.

Wat moet jij als Energiemanager bij Total Belgium NV juist doen?

Ik kan dit samenvatten als het aansturen van het energie management binnen het bedrijf. Concreet kan ik dit opdelen in een aantal taken:

 1. Het organiseren van energie reviews waar lopende acties worden besproken met de technische dienst, de productie en het management.
 2. Het aansturen van energie projecten en lopende acties : van het idee van een werknemer of expert tot finale uitwerking, inclusief aansturing van interne en externe partijen zoals studiebureaus, experts, contractors.
 3. Bijsturen op basis van gekozen indicatoren en energie monitoring systeem (extra controles organiseren, een nieuwe onderhoud aanvragen, een wijziging uitvoeren op een installatie); eventueel ook de indicatoren aanpassen bijvoorbeeld bij grote veranderingen op de site.
 4. Ook is de communicatie en sensibilisatie van het personeel heel belangrijk: bijvoorbeeld een communicatiecampagne op poten zetten samen met experten in het domein.

Heb je enkele voorbeelden van een energiebesparende maatregelen die je de laatste jaren hebt uitgevoerd en die een grote inpakt hebben gehad op het energieverbruik van het bedrijf?

 1. De eerste belangrijke investering was ons energiemonitoring systeem : 33 meetpunten die we continu/live kunnen opvolgen en analyseren via een online platform. Dit heeft ons zeker geholpen om onze grote verbruikers te identificeren en op te volgen en helpt ons dagdagelijks om de impact van testen/acties/investeringen ook effectief op te meten en te communiceren met onze mensen.
 2. Daarnaast hebben we ook in het eerste jaar al een reeks projecten/quick-wins achter de rug:
  1. Relighting van een productie hal met LED die gestuurd wordt in functie van beweging en gedimd in functie van de sterkte van het invallend daglicht die via lichtkoepels in de hal schijnt. Ons elektriciteitsverbruik voor verlichting daalde met maar liefst 90%.
  2. We hebben ook twee tanks geïsoleerd waarin warme producten worden opgeslagen. Hier besparen we 13500€ per jaar voor een investering van 37000€. Dit verdienen we binnen de 3 jaar terug!
  1. Een laatste quick-win is de opsporing van persluchtlekken (geschatte besparing van meer dan 40000€/jaar) en het opstarten van een studie voor optimaliseren van ons netwerk.

Nu aan de slag bij ...

Energiemanager bij Total Belgium NV

Infomomenten

Infodag in Brugge, Kortrijk en Oudenaarde

zaterdag
14/03 10u-16u
Infodag in Brugge, Kortrijk en Oudenaarde

Infodag in Brugge, Kortrijk en Oudenaarde

zaterdag
09/05 10u-16u
Infodag in Brugge, Kortrijk en Oudenaarde

Infodag in Brugge, Kortrijk en Oudenaarde

zaterdag
27/06 10u-16u
Infodag in Brugge, Kortrijk en Oudenaarde

Infodag in Brugge, Kortrijk en Oudenaarde

zaterdag
29/08 10u-13u
Infodag in Brugge, Kortrijk en Oudenaarde