Skip to main content

Een brede bedrijfsopleiding

Deze bedrijfsopleiding is als een Zwitsers zakmes: door de combinatie van economie én (project) management ben je erna multi-inzetbaar in elk bedrijf en elke organisatie.

 • Ben je geïnteresseerd in economie en management?
 • Ben je geboeid door all things digital?
 • Ben je sterk in wiskunde, economie en wetenschappen?
 • Of twijfel je om aan de universiteit te starten omwille van de theoretische insteek?

Dan is het keuzetraject Toegepaste Bedrijfseconomie binnen de bacheloropleiding Bedrijfsmanagement je op het lijf geschreven.

Mix van economie en management

Dit keuzetraject leidt je op tot een business consultant die zich vastbijt in hoe bedrijven functioneren. Je begrijpt hoe alles binnen een organisatie met elkaar verbonden is en weet hoe je processen kan bijsturen en optimaliseren. Dankzij jou vallen heel wat puzzelstukjes in elkaar.

Je leert alle aspecten van een bedrijf of organisatie kennen. Zo word je een allrounder die vlot verbanden legt tussen verkoop, inkoop, marketing en finance.

Ons studieprogramma bestaat uit een mix van bedrijfskundige vakken, werkplekleren en leren werken met de meest recente softwaretools die de performantie van elk bedrijf verhogen.

Waar kom je terecht?

Je grootste troeven? Je multi-inzetbaarheid en je helikopterzicht op de verschillende afdelingen van een onderneming. Met je diploma ‘Bedrijfsmanagement – Toegepaste Bedrijfseconomie’ heb je dan ook heel wat mogelijkheden:

 • Aan de slag bij bedrijven of de overheid
 • Van kmo’s tot multinationals
 • In zowat alle sectoren

Je komt ook in aanmerking voor een brede waaier aan mogelijke functies binnen verschillende afdelingen: bedrijfseconoom, project manager, sales manager, aankoopverantwoordelijke, marketing assistent, big data analist, ERP-, WMS- of CRM-consultant...

Toegepaste Bedrijfseconomie_studenten

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan.

Hieronder kan je een voorbeeldlesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster communiceren we in september.

Voorbeeldlesrooster

The Level - modern gebouw waar de lessen gegeven worden

Eerste jaar

In je eerste jaar krijg je veel modules die voor elke student Bedrijfsmanagement essentieel zijn.

Deze algemene managementmodules worden aangevuld met een aantal specifieke modules uit het keuzetraject Toegepaste Bedrijfseconomie.

Tegelijk maak je al kennis met het werkveld.

Tweede jaar

Vanaf het tweede jaar gaat de focus meer naar de specifieke modules uit het keuzetraject Toegepaste Bedrijfseconomie. Hierdoor word je een specialist in jouw domein.

Bovendien zet je in het tweede opleidingsjaar je eerste stappen in het werkveld.

Derde jaar

In het derde jaar stomen we je helemaal klaar voor het werkveld!

Stages, projecten en de bachelorproef zorgen ervoor dat je met en voor het werkveld werkt. Daar ligt dan ook de nadruk op in het laatste jaar.

De voorbereiding op het werkveld vullen we aan met specifieke modules uit het keuzetraject Toegepaste Bedrijfseconomie.

Course unit descriptions for this study programme
Toegepaste Bedrijfseconomie aan het werk

Jouw toekomst

Diploma op zak?

Met je diploma Toegepaste Bedrijfseconomie’ kan je veel kanten uit:

 • Je kan aan de slag in bedrijven (van kmo's tot multinationals) of in een overheidsinstelling
 • In nagenoeg alle sectoren
 • Als bedrijfseconoom, accountmanager, projectcoördinator, logistiek verantwoordelijke, verkoopmanager, IT-consultant, big data analist, aankoop- en marketingassistent…

Verder studeren?

Door de stevige basis aan bedrijfsmanagementvakken kan je in een zeer korte periode (1 tot 1,5 jaar) een tweede bachelordiploma Bedrijfsmanagement behalen.

Via een schakelprogramma kan je doorstromen naar een master waar je misschien al zo lang van droomt:

 • Business Administration (E)
 • Business Economics
 • Economics
 • Handelswetenschappen
 • Management (E)
 • Toegepaste Economische Wetenschappen

Op de website van Howest Academy kan je ons actuele aanbod aan bijscholingen vinden.

Dagonderwijs

Het dagtraject kan je (in 3 jaar) volgen als voltijds dagstudent. Je hebt dan 20 tot 24 uur les per week. Daarnaast studeer je en werk je aan werkveldprojecten.

Heb je al een andere opleiding gevolgd en kom je in aanmerking voor vrijstellingen? Of wil je een dagtraject combineren met een (deeltijdse) job? Dan kunnen we een traject op maat van jouw situatie uitwerken.

Contacteer hiervoor lieven.theys [at] howest.be (Lieven Theys), trajectbegeleider van de opleiding Bedrijfsmanagement.

Verkort traject

Heb je al een graduaatsdiploma op zak? Dan kan je mogelijk het bachelordiploma Bedrijfsmanagement behalen in 1,5 tot 2 jaar. We voorzien een verkort traject vanuit het:

Neem contact op met trajectbegeleider lieven.theys [at] howest.be (Lieven Theys) voor meer informatie.

Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Toegepaste Bedrijfseconomie aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Study financing

Together with a social service staff member, you can check your eligibility for study financing.

Read more

Inschrijven

You can already register online for 2023-24. After completing registration, you will receive an email with all the info needed to complete your enrolment. Book your place at Howest now!

Read more

Info day
Saturday 29 June
FROM 10h TILL 16h
Read more

Come and visit us

These are the next info days in Bruges:

All info days

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Je wordt het Zwitserse zakmes van de businesswereld

Jij begrijpt hoe alles binnen een organisatie met elkaar verbonden is en weet hoe je processen kan bijsturen en optimaliseren. Dankzij jou vallen heel wat puzzelstukjes in elkaar.

De nieuwste digitale tools

Je kan vlot overweg met de hedendaagse softwaretools die de bedrijfsvoering aansturen, zoals ERP, WMS en CRM. Je leert ook werken met grafische software en behaalt een Google Marketing-certificaat.

Je wordt dus futureproof opgeleid. En dat is net wat bedrijven vandaag nodig hebben. Young potentials die hen kunnen helpen om de digitale transformatie waar te maken.

Boeiende, reële projecten

Vanaf de start kom je in contact met het werkveld. Zo krijg je de kans om échte projecten in en voor bedrijven en organisaties uit te voeren.

Twee voorbeelden:

 • Voor een gerenommeerd ziekenhuis brachten studenten Toegepaste Bedrijfseconomie structuur in de traceerbaarheid van de materialen die door externe firma’s gereinigd worden. Hun gestructureerde analysemethode werd effectief geïmplementeerd, waardoor het ziekenhuis de outsourcingkost kon optimaliseren.
 • Voor een voedingsbedrijf ontwierpen en implementeerden studenten een overzichtelijk digitaal dashboard waarmee het bedrijf het stockbeheer kon optimaliseren en 'fast movers' kon detecteren.

Eindeloos veel mogelijkheden

Met je diploma meteen aan de slag

Je loopt in totaal 21 weken stage, gespreid over twee stageperiodes. In combinatie met real life challenges en je allroundprofiel ben je op het einde van deze opleiding direct inzetbaar in heel veel domeinen binnen de bedrijfswereld.

Werken of verder studeren? Het kan allebei!

Meer dan twee derde van de studenten blijft werken op hun stageplaats. De anderen kiezen er bewust voor om te schakelen naar het masterprogramma.

Na de initiële twijfels aan het begin van je studie, sta je nu sterk in je schoenen voor de unief.

AI fundamentals

Je leert hoe je grote hoeveelheden data kan analyseren en visualiseren om zo gefundeerde beslissingen te nemen. Je krijgt inzicht in hoe je artificiële intelligentie (AI) kan inzetten om nog betere resultaten te behalen met je bedrijf of organisatie.

You can already register online for 2023-24. After completing registration, you will receive an email with all the info needed to complete your enrolment. Book your place at Howest now!

Read more

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Rudi Fredericq

Rudi Fredericq

Lector

In the case you buy a laptop through Howest, you can look here which laptop is recommended by your course. In the case you already own a laptop or wish to buy a new one yourself, it needs to qualify to the same specifications.

Would you like to study abroad for a semester? Or are you interested in an international internship? You can! You will discover all the opportunities to go abroad within Howest on this page. During your studies, we will work together to make your international adventure a reality!

Bij Howest kies je voor praktijkgericht onderwijs. In ons curriculum maken we dan ook 1/3de van de studiepunten vrij voor ‘werkveld’ (zie roze balk in het studieprogramma). 1/3 van ons lessenrooster is werkplekleren waar je de theorie toepast in de praktijk in samenwerking met bedrijven.
Daarnaast is Howest zeer persoonlijk waarbij we elke student coachen in het zoeken naar zijn of haar eigen plekje binnen het bedrijfsleven. Ook dit zie je weerspiegeld in de uren ‘professional&personal development’ waar je de kans krijgt jouw eigen interesses en passies te ontdekken.

Bij Howest kies je meteen – vanaf dag één van jaar één – voor de richting die het best aansluit bij je interesses en talenten. Hierdoor krijg je meer diepgang in het lessenpakket en word je al meteen voorbereid op de job die bij jou past.

Een pasklaar antwoord op deze vraag bestaat niet. Het verschil zit enerzijds in de hoeveelheid te verwerken leerstof en anderzijds in de hoeveelheid praktijk. Aan de hogeschool krijg je een goede theoretische basis en ga je in de diepte via toepassing in de praktijk. Daardoor kan je met je diploma op zak meteen meedraaien in een bedrijf. Aan de universiteit ga je meer in de diepte op het vlak van theorie en theoretische modellen. Die geven je een goede basis om te starten op een job, maar de praktijkervaring die je opdoet tijdens je opleiding is beperkter.

Kortom: steek je graag de handen uit de mouwen, hou je van de praktijk of heb je schrik om grote pakken leerstof te verwerken, dan raden we je aan om voor een bachelor te kiezen. Daarna kan je via een schakelprogramma nog altijd je master behalen.

Neen hoor, talen of wiskunde moeten je zeker niet afschrikken om deze opleiding te starten.
Voor talen wordt gewerkt met niveaugroepen zodat de talen in kleine groepjes worden aangeleerd. Bovendien krijg je in het Personal & Professional Development traject ook de ruimte om je bij te scholen, indien je dit wenst.

Voor wiskunde zetten we dan weer in op cijfervaardigheid. ASO- en TSO-studenten kunnen dit zeker aan. Mocht je twijfelen, dan is er ook altijd de mogelijkheid om een instapcursus, net voor de aanvang van het academiejaar, te volgen.

Bij Howest Bedrijfsmanagement kiezen we voor een mix tussen Nederlands en Engels.
Opleidingen zoals International Business Management en Toegepaste Bedrijfseconomie worden resp. voor ongeveer 25% en 15% van de studiepunten in het Engels gedoceerd.
Je ontmoet in deze vakken ook heel vaak onze internationale studenten.
Er wordt geen enkele opleiding volledig in het Engels gedoceerd.

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging of heb je geen tijd om voltijds les te volgen? Dan kan je voor de richtingen Accountancy alle vakken ook op afstand volgen. Samen stellen we hiervoor een persoonlijk studietraject op.

Howest staat voor een gepersonaliseerde aanpak. Dus ook bij deze vraag helpen we jou graag verder. Als je bijvoorbeeld in een vorige opleiding voor bepaalde vakken credits behaalde, kom je mogelijk in aanmerking voor vrijstellingen. We bekijken samen je dossier en stellen een individueel traject voor je op. Wens je hier meer over te weten, dan kan je altijd contact opnemen met de opleidingsverantwoordelijke.