Studenten lerarenopleiding Howest bereiden leerlingen voor op fietsexamen

25 tweedejaarsstudenten uit de bacheloropleiding Lager Onderwijs van Howest gaan leerlingen uit het zesde leerjaar van twaalf basisscholen uit Assebroek en Sint-Andries bijstaan bij het inoefenen van de verkeersregels. Op die manier worden de leerlingen extra voorbereid op het fietsexamen, terwijl de Howest-studenten nuttige praktijkervaring kunnen opdoen.

Praktijkgerichte verkeersopvoeding

Voor het eerst in Vlaanderen worden 25 studenten van de lerarenopleiding van Howest ingeschakeld in de finale voorbereiding op het fietsexamen. Door deze ondersteuning doen de tweedejaarsstudenten uit de opleiding Lager Onderwijs extra praktijkervaring op en tegelijk zijn ze ook een meerwaarde voor de leerkrachten en de leerlingen van het zesde leerjaar. De leerkrachten in spe zullen de leerlingen namelijk helpen om vaardigheden zoals links en rechts afslaan, een drukke weg oversteken, een rotonde nemen, een hindernis ontwijken of de voorrangsregels juist toepassen nog eens extra in te oefenen, en dit in het echte verkeer. De Howest-studenten kregen trouwens zelf ook de nodige opleiding langs een van de VERO’s.

400 leerlingen uit 12 basisscholen

De begeleiding door de Howest-studenten zal zich afspelen langs twee van de zes bewegwijzerde VERO’s (verkeerseducatieve routes) die de Brugse preventiedienst in 2021 voorziet. Zo’n VERO is een bewegwijzerd fietstraject doorheen een deelgemeente waarlangs jonge fietsers van 10 tot 12 jaar met hun leerkracht of (groot)ouders de nodige verkeerservaring kunnen opdoen. Op het einde van het basisonderwijs volgt dan een heuse fietstest van zo’n 25 minuten langs het volledige parcours.

Aan dit Brugse proefproject nemen 25 Howest-studenten en zo’n 400 leerlingen van het zesde leerjaar uit 12 basisscholen uit Assebroek en Sint-Andries deel. Nadat de leerlingen ook nog minstens één keer met ouders of grootouders langs de VERO zullen geoefend hebben, volgen eind april en begin mei de individuele fietsexamens langs deze routes.

Meer info over verkeerseducatieve routes in Brugge via www.brugge.be/verkeerseducatieve-route