Howest-studenten maken het nieuws tijdens Radio Sinksen

Howest-studenten maken het nieuws tijdens Radio Sinksen

Howest-studenten maken het nieuws tijdens Radio Sinksen

Geen klassieke Sinksenfeesten dit jaar, maar wel ‘Sinksen in de wolken’. Samen met het lokale radiostation Quindo brengt Sinksen dan al z’n klassiekers tot in de Kortrijkse woonkamers. Uiteraard wordt de driedaagse dit jaar anders dan anders, maar ze biedt de laatstejaars Journalistiek van Howest wel een mooie kans om praktijkervaring op te doen.

Ultieme praktijkopdracht

Radio Sinksen gaat op zaterdag 30 mei om 18 uur in de ether. Voor de gelegenheid krijgt het Quindo-vrijwilligersteam drie dagen lang versterking van de twintig studenten van het laatste jaar Journalistiek aan Howest. “Tijdens het laatste semester van hun studies lopen onze studenten Journalistiek stage op een redactie. In normale omstandigheden althans”, legt Arno Van Haverbeke, lector aan Howest, uit. “Die praktijkervaring ligt momenteel een stuk moeilijker, maar tijdens Sinksen in de wolken kunnen we onze studenten toch nog een mooi leermoment bieden. Drie dagen lang sturen we ze namelijk op pad om reportages te maken, interviews af te nemen en live verslag uit te brengen. Dat nieuws zullen ze zelf brengen op onze frequentie 92.2 FM.”

Alternatief voor nieuws op nationale radio

“Op Quindo brengen we normaal geen vaste nieuwsbulletins”, vult Broos Claerhout van Quindo aan. “Tijdens Sinksen willen we echter een totaalpakket bieden. Naast de vele alternatieven voor de gewone Sinksenfeesten, zullen we ook de actualiteit tot bij onze luisteraars brengen. Niet enkel uit Kortrijk, maar van over het hele land. Zo willen we in het pinksterweekend een waardig alternatief zijn voor de traditionele nationale zenders. Luisteraars zullen dus niet moeten switchen van Quindo naar een ander station om te weten wat er buiten Kortrijk gebeurt.” 

Professionele nieuwsredactie

Arno Van Haverbeke: “Het is de bedoeling dat onze studenten zelf actief op zoek gaan naar nieuws, daar reportages in hun eigen stijl over maken en die op de radio brengen. Tijdens Sinksen20 vormen ze een volledig redactieteam met vliegende reporters en nieuwslezers in de studio. Op die manier krijgen ze de kans om voor ze afstuderen drie dagen lang zelf nieuws te maken voor de radio. Als een soort laatste training voor ze dit enkele maanden later misschien ook als hun job gaan doen.”