Howest biedt lerarenopleidingen voor zij-instromers vanaf september ook aan in Kortrijk

Howest biedt lerarenopleidingen voor zij-instromers vanaf september ook aan in Kortrijk

Howest biedt lerarenopleidingen voor zij-instromers vanaf september ook aan in Kortrijk

Vanaf dit academiejaar gaat Howest zijn lerarenopleidingen voor zij-instromers ook in Kortrijk aanbieden. De nieuwe locatie komt bovenop de bestaande locaties in Brugge en Oudenaarde en speelt in op de toenemende vraag vanuit de regio om dicht bij huis een aangepast traject te kunnen volgen ter voorbereiding op de overstap naar het onderwijs.

“Steeds meer geïnteresseerden uit de regio Kortrijk vroegen ons om in de buurt een opleiding te kunnen volgen die hen klaarstoomt op een overstap naar het onderwijs”, kadert opleidingsmanager Wouter Van Hoorne de nood aan een derde locatie. “Van de huidige zij-instromers in onze lerarenopleidingen is vandaag al twintig procent uit Kortrijk afkomstig. Door Kortrijk toe te voegen aan de bestaande locaties Brugge en Oudenaarde kunnen we ze dichter bij huis de lerarenopleiding laten volgen.”

Verkorte Educatieve Bachelor en Educatief Graduaat

Howest zal in Kortrijk twee specifieke trajecten aanbieden op maat van wie wil overstappen naar het secundair onderwijs: de Verkorte Educatieve Bachelor in het Secundair Onderwijs en het Educatief Graduaat Secundair Onderwijs. Het eerste richt zich tot houders van een bachelor- of masterdiploma die les willen gaan geven, het tweede op wie minstens drie jaar nuttige beroepservaring heeft en die expertise wil delen in het secundair onderwijs. Voor beide trajecten zijn een modulair programma en een variabele opleidingsduur mogelijk afgestemd op de persoonlijke situatie van de cursist. Met een nieuw, verkort traject Lager Onderwijs mikt Howest bovendien vanaf september ook op zij-instromers die les willen beginnen geven in de lagere school.

Lokaal inspelen op lerarentekort

Terwijl scholen overal in België kampen met een tekort aan leerkrachten, vormen zij-instromers een deel van de oplossing. Doordat zij het behalen van hun pedagogisch bekwaamheidsbewijs in veel gevallen combineren met werk en vaak ook een gezin, is een opleidingslocatie in de buurt een belangrijke factor bij de keuze. “Daarom zullen we vanaf dit academiejaar ook monitoraten aanbieden in Kortrijk”, aldus Wouter Van Hoorne. “Dat zullen we doen in de Penta, de nieuwste campus in Kortrijk waar we ook heel wat andere opleidingen organiseren. De monitoraten zullen gegeven worden door de docenten die al lesgeven in Brugge of Oudenaarde. Een aantal onder hen woont trouwens in de regio Kortrijk, waardoor de extra locatie dus ook voor hen een win-win situatie is.”

Flexibiliteit centraal

De focus binnen de lerarenopleidingen gericht op zij-instromers ligt op flexibiliteit. Niet alleen qua locatie, maar ook qua organisatie en planning. Zo kan de opleiding gespreid worden over meerdere semesters, is instappen zowel in september als in februari mogelijk en kan voor heel wat opleidingsonderdelen gekozen worden tussen contact- en afstandsonderwijs. “Door deze trajecten op maat in te richten, maken we de overstap naar het onderwijs perfect haalbaar in combinatie met werk en/of gezin. Door de flexibiliteit in afstandsonderwijs kan trouwens ook wie al een pedagogisch bekwaamheidsbewijs bezit een extra onderwijsvak op afstand bijstuderen”, besluit Wouter Van Hoorne.

Specifieke infosessie

Naast de twee resterende infodagen op 27 augustus en 9 september, richt Howest op donderdag 1 september ook een online infoavond in voor wie overweegt om de stap naar het onderwijs te zetten. Inschrijven voor deze infosessie kan op de website van Howest.