De Howest-community Industrieel Productontwerpen verovert in primeur de Meubelbeurs in Milaan

De aanwezigheid van de meest praktijkgerichte productontwerpopleiding van het land -  Industrieel Productontwerpen van Howest - op het Salone del Mobile in Milaan is een primeur. En dat gebeurt meteen op de 3 niveaus: studenten, oud-studenten én medewerkers doen mee. Howest zelf werd twee maal geselecteerd: met een opmerkelijk studentenontwerp van een internationaal team laatstejaars – zij engineerden een opvouwbare kruk – enerzijds; anderzijds met het onderzoeksproject ‘Makerhealth’ van het D4E1-lab, dat met praktijkgedreven open design strategieën nieuwe hulpmiddelen en zorginnovaties ontwikkelt. Het zal in Milaan ook een beetje thuiskomen zijn, want ook de docenten en afgestudeerden van de opleiding tonen er op eigen initiatief of i.s.m. hun werkgever hun realisaties aan het brede publiek en bij de sector.

“We zijn blij dat deze selectie bijdraagt aan een nieuwe koers van de meubelbeurs. Het gaat post-covid niet louter en alleen meer om meubels, maar het volledige spectrum van industrieel ontwerp begint aan een opmars tijdens dit jaarlijkse internationale en intercontinentale event”, zegt Becky Verthé, opleidingscoördinator van de opleiding Industrieel Productontwerpen.

The Lost Graduation Show

De TLGS-beursstand is een selectie van 170 ontwerpen van pas afgestudeerden van 48 scholen uit 22 verschillende landen. Deze selectie gaat verder dan het meubelstuk. Onze maatschappelijke verantwoordelijkheid als ontwerper is niet meer weg te denken. De uitdagingen rond mobiliteit, inclusiviteit, klimaatopwarming, materiaalschaarste,… kunnen en mogen we niet meer negeren.

De ‘Compact-C’ van Howest-studenten is een extreem compacte, opvouwbare ellenboogkruk die in je rugzak past. Ze beoogt een verhoogd comfort, autonomie en mobiliteit van de gebruiker. Het ontwerp is circulair opgevat waarbij het product als een service wordt aangeboden. Logisch, toch? De meeste krukgebruikers hebben deze slechts tijdelijk nodig en het zou zonde zijn dat deze producten een tweede leven ontglippen op de zolder van de ex-krukgebruiker.

The object becomes

‘The object becomes’, een productie van BELGIUM IS DESIGN, is een film die in première getoond wordt in Milaan. Hij brengt het verhaal van Belgisch design op een historisch kantelpunt wat betreft de rol van ontwerpers in onze industrie en onze maatschappij.

BELGIUM IS DESIGN vertegenwoordigt Belgische ontwerpers in de wereld. Met de selectie van negen spraakmakende Belgische projecten durven ze nu het traditionele productontwerpen in vraag te stellen en scheppen ze met de documentaire een beeld van de nieuwe rollen, mogelijkheden en (maatschappelijke) verantwoordelijkheden van productontwerpers. Mede ‘dankzij’ de covidcrisis vertaalde deze selectie zich niet in een traditionele fysieke tentoonstelling in Milaan, maar wel in een beeldende film “The object becomes.” met voorvertoningen in de Anteo-cinema van Milaan.

Ook Howest komt in beeld in de documentaire: het D4E1-lab onderzoekt heel praktijkgericht hoe burgers en zorgprofessionals een actieve rol kunnen spelen in het ontwerpen van een zorgoplossing. De ‘open design’ principes spelen hierin een belangrijke rol om te komen tot een meer inclusief welzijn.

Het Vlaio Makerhealth-project, met steun van de Vlaamse overheid, exploreert hoe nieuwe methodieken en Fablab-technieken binnen de zorg kunnen leiden tot toegankelijke, werknemersgedreven innovaties.

We focussen op ‘low tech, high impact’ zorginnovaties waarbij de zinvolheid en de haalbaarheid primeren. Als voorbeeld is de belpeer een alomtegenwoordig belsysteem in zorgorganisaties. Het steeds binnen handbereik hebben van de belpeer wordt verkeerdelijk opgelost door het apparaat in het bed van de patiënt te leggen. Dit leidt tot onbedoelde oproepen, verkeerd gebruik, oververhitting van het apparaat, schade aan het touchscreen, breuk door het vallen uit een bed, etc. De SUDL-belpeerhouder van onze student Kim Jolie illustreert hoe een eenvoudige, slimme add-on het veelzijdige probleem verhelpt”, aldus Lieven De Couvreur en Katrien De Schepper, lab researchers van D4E1 bij Howest. 

Ook oud-student Sep Verboom, door Knack Weekend uitgeroepen tot Designer of the Year in 2020, is een van de 9 geselecteerde ontwerpers in deze film.

Stacker in het Isola Design District

Amber Dewaele studeerde in juni 2020 af als productontwerper aan Howest . Met haar diploma op zak ging ze door met een van haar ideeën waar ze aan begon tijdens haar studies. Stacker zal te zien zijn tijdens de Milan Design Week als onderdeel van de expo Playful, Young, Design in het bruisende Isola Design District van de meubelbeurs.

Amai

Op de Meubelbeurs kan je ook de nieuwe Amai productreeks van Extremis vinden. Howest docent-ontwerper Nils Ferlin werkte hiervoor intensief samen met Dirk Wynants en het ontwerpteam van Extremis. Ook zag laatstejaarsstudent Industrieel Productontwerpen Bert Verdonck de mogelijkheid om tijdens zijn bachelorproef voor Extremis een ‘side extension table’ voor dit meubel te ontwerpen. Ook dat zal te zien zijn in Milaan. Extremis vind je op de Accademia Costume & Moda, het nieuwe gebouw van een van de meest bekende modeopleidingen van Italië. 

Nieuw keuzetraject Interieurdesign vanaf september 2021 in Kortrijk

De bacheloropleiding Industrieel Productontwerpen van Howest biedt vanaf september ook een specialisatietraject aan in interieurdesign. Dit traject is op maat van studenten die, naast technisch ontwerp- en productie-inzicht, feeling voor kleur-materiaal-vorm-textuur én probleemoplossend mensgericht ontwerpen, ook extra affiniteit en een voorliefde voor de thema’s wonen, leven, lifestyle en ruimtelijk ontwerp hebben. 

Engelstalige bacheloropleiding Industrieel Productontwerpen vanaf september 2022 in Kortrijk

De aanwezigheid op een internationale beurs als het Salone del Mobile is dankbaar, zeker gezien de internationale plannen van Howest. Na een positief geëvalueerde taalaanvraag bij de Commissie Hoger Onderwijs, zal de opleiding Industrieel Productontwerpen vanaf academiejaar 2022-2023 aangeboden worden als anderstalige bacheloropleiding. Alle lessen zullen aangeboden worden in het Engels. De Engelstalige bachelor of Industrial Product Design richt zich tot internationale studenten, maar ook ambitieuze Nederlandstalige studenten zullen kunnen instappen.