Brugse Mind- and Makerspace start met ‘open ateliers’ voor jonge makers

Brugse Mind- and Makerspace start met ‘open ateliers’ voor jonge makers

Brugse Mind- and Makerspace start met ‘open ateliers’ voor jonge makers

Vanaf 12 maart kunnen jonge makers tussen 7 en 15 jaar voortaan elke zaterdag in de Mind- and Makerspace (MaM) van Howest terecht voor een voormiddag boordevol creativiteit. Tijdens deze nieuwe, open ateliers kunnen ze ofwel vrij experimenteren, ofwel inoefenen wat ze leerden tijdens de workshops op woensdagmiddag. Tevens blijft het creatieve lab voor denkers en doeners van Howest ook voor +16-jarigen en volwassenen workshops en open ateliers aanbieden.

Open ateliers op zaterdag voor creatieve kids

TikTok-filmpjes maken met behulp van een green screen, werken met een 3D-printer of lasercutter, een zelfgemaakt T-shirt mee naar huis nemen, kleien, schilderen… Het kan vanaf 12 maart voortaan elke zaterdag van 9u tot 12u in de Mind- and Makerspace in Brugge (behalve tijdens de schoolvakanties). Deze ‘open ateliers voor jonge makers’ komen bovenop de workshops die de MaM al sinds 2019 organiseert.

“Tijdens de open ateliers kunnen kinderen volledig zelf creëren en leren, ook zonder dat ze vooraf een bepaald resultaat voor ogen hebben”, legt Tijs Verbeke, coördinator van de Mind- and Makerspace, uit. “Dat kan nadat ze een workshop of kamp in de MaM hebben gevolgd, maar ze kunnen er ook gewoon vrij experimenteren. Door jongeren een zekere ownership te geven, laten we ze al doende proeven van creatieve technieken en de aanwezige uitrusting uitproberen.”

Creatieve vrijheid voor iedereen tussen 7 en 15 jaar

“Door de deuren van de MaM open te zetten op zaterdagvoormiddag, willen we zoveel mogelijk jonge makers en uitvinders de kans bieden om hun creativiteit de vrije loop te laten”, gaat Tijs Verbeke verder. “Daarom werken we ook niet met een lidmaatschap of voorinschrijving. Voor een voormiddag maakpret betaal je enkel 6 euro toegang en eventuele materiaalkosten. Kinderen jonger dan 12 jaar moeten wel vergezeld worden door een volwassene. Die heeft echter een louter assisterende rol. Zo blijven de kinderen de baas over hun eigen project.”

Workshops op woensdag

Naast de open ateliers op zaterdagvoormiddag blijven ook de workshops in de Mind- and Makerspace doorgaan op woensdagnamiddag (van 13u30 tot 16u). Creatieve kids die graag maken, onderzoeken, ontdekken en ontwerpen kunnen dan onder begeleiding tal van machines en technieken leren kennen. Ze kiezen daarbij zelf of ze één keer komen of een workshopreeks volgen. Daarnaast is er ook een aanbod aan workshops voor volwassen en voor +16-jarigen. 

Over de Mind- and Makerspace

De Mind- and Makerspace of kortweg ‘MaM’ is een open, creatieve ruimte voor denkers en doeners die in Brugge opgericht werd door Howest, de hogeschool West-Vlaanderen. Makers, creatievelingen, verenigingen en scholen zijn er van harte welkom! Het is bij uitstek een plaats van ontmoeting en samenwerking. De locatie, vlak bij het station én dicht bij het stadscentrum, vormt daarbij een echte troef.

Meer informatie