Graduaat Online & Offline Graphic Design

Online & Offiline Graphic Design
"Als afgestudeerde in Online & Offline Graphic Design* heb je de nodige design- en developmentskills om aantrekkelijk en doeltreffend te ontwerpen."

Ben je een creatieve doener? Iemand die in beelden denkt? Wil je mensen verbluffen met je mooie grafische designs? 

Dan is de designgerichte opleiding Online & Offline Graphic Design écht iets voor jou. Een graduaat waarin je leert hoe je de ideeën in je hoofd feilloos omzet in bits en pixels!

We leven vandaag in een beeldcultuur. Om ervoor te zorgen dat jouw ontwerpen op grafische en digitale media opvallen door hun kwaliteit en functionaliteit, heb je computerskills nodig. In dit graduaat leer je alle nodige programma’s en tools kennen waarmee je teksten, beelden en video’s moeiteloos bewerkt en online zet. Niet met pakken theorie, wel integendeel: alles wat je leert, zet je meteen om in de praktijk. Onze ateliers, het hart van de opleiding, zijn namelijk een soort ontwerpbureau waar je hands-on ontdekt hoe je offline communicatiedragers (logo’s, huisstijlen, flyers, brochures, magazines …) en websites aantrekkelijk en functioneel ontwerpt. Vaak crossmediaal en steeds op maat van de klant en doelgroep bovendien. Want dat is misschien nog het belangrijkste: eerst inleven in de vraag, daarna pas creatief aan de slag!

Het is bij uitstek een opleiding voor praktische creatieve doeners. Geen examens, wel veel taken en projecten. Want ontwerpen leer je door vooral veel te … ontwerpen!

Door de focus op praktijk en het feit dat we van nul starten, is dit voor veel studenten een haalbare overstap van het secundair. En al zeker voor wie de bachelor te zwaar vindt.

Ook is deze opleiding een mooie aanvulling voor wie reeds een diploma hoger onderwijs in handen heeft en zich nu ook de grafische skills wil eigen maken.

Omwille van de praktijkgerichtheid wordt deze tweejarige opleiding ingericht als een voltijdse dagopleiding.

De opleiding bestaat uit 4 pijlers:

Om op het einde van de opleiding een zo allround mogelijke grafisch designer te worden, hebben we opleiding in vier pijlers opgedeeld. Op die manier kunnen we grondig ingaan op alle aspecten van grafisch ontwerp:

1. Design Thinking

Hier verdiep je je in de zo belangrijke aspecten van esthetiek en structuur, met als bedoeling op het einde van de rit tot het enige juiste grafische ontwerp te komen.

2. Design Skills

Dit domein komt in wezen neer op veel oefenen: werken aan computervaardigheden die je toelaten om feilloos digitaal te ontwerpen, te tekenen en beelden en video’s te bewerken.

3. Web Development

Een mooi grafisch ontwerp is één ding, maar je wil het vooral delen. In dit domein ontwikkel je de nodige technische skills om je ontwerp te vertalen in een efficiënt werkende website.

4. Atelier

Zonder overdrijven kunnen we stellen dat dit domein de ruggengraat van de opleiding vormt. Je ontwerpt hier grafische en digitale media op maat van klant en doelgroep. De ateliers zijn jouw speelterrein: om hands-on opdrachten tot een goed einde te brengen zet je al jouw aangeleerde skills hier maar al te vaak crossmediaal in.

Nadat je Design Thinking, Design Skills, Web Development en Atelier hebt doorlopen, zal geen enkel grafisch programma nog geheimen voor je hebben! Kers op de taart? Je kan je als Howest-student creatief volledig uitleven in onze Mind- and Makerspace (MaM), de speeltuin op onze campus voor creatievelingen voorzien van foto- en videostudio’s, laser cutter, 3D printers, snijplotter, etspersen, keramiek- en glasoven, …

Dit is de opleiding voor de creatieve doener: wij zetten alles in op oefenen, toepassen en experimenteren. Met je laptop als onafscheidelijke buddy!

Wil je meer zien, volg dan zeker het werk van onze studenten via onze Instagram-account (@howest_oog).

Veel succes met het maken van jouw studiekeuze en hopelijk tot binnenkort!

*De opleiding Online & Offline Graphic Design is een keuzetraject binnen Multimedia en Informatietechnologie (graduaat Industriële informatica, multimedia)

Passie voor jouw toekomst​

Howest is veel meer dan een hogeschool met 24 bachelor- en 12 graduaatsopleidingen. ​

Het is een hogeschool met passie voor jouw toekomst. Een hogeschool waar elke student centraal staat en waar we die via persoonlijke begeleiding op weg zetten naar een diploma dat voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.​

De opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

72157716562669852

Virtuele expo

Waar heb ik les?

Campus Brugge Station – BST1

Campus Brugge Station bevindt zich vlak bij het station van Brugge en op wandelafstand van alles waar de stad zo bekend om is: de Reien, de Grote Markt, de Burg of de vele winkeltjes, cafeetjes en koffiebars. Op de campus zitten trouwens bedrijven die er een lokaal huren – het werkveld is dus letterlijk vlakbij!

Contact details:

Rijselstraat 1
8200 Brugge
+32 50 68 26 66
brugge@howest.be
Meer info en routeplan

Veelgestelde vragen over de opleiding

Wanneer is deze opleiding iets voor mij?

Ben je een creatieve doener? Iemand die in beelden denkt? Wil je mensen verbluffen met je mooie grafische designs? Dan is de opleiding Online & Offline Graphic Design écht iets voor jou. Een graduaat waarin je leert hoe je de ideeën in je hoofd feilloos omzet in bits en pixels!

In welke sector kom ik terecht?

Zoals de naam van de opleiding al weggeeft, ga je aan de slag als grafisch vormgever. Maar de omgeving kies je zelf. Grafisch ontwerpbureau? Web agency, communicatiebureau of marketingbureau? Dienst communicatie? Het kan allemaal. En wie houdt je tegen om als zelfstandige aan de slag te gaan en je eigen bureau op te starten? Dankzij de combinatie van een brede blik, aantoonbare grafische skills en de nodige computervaardigheden, word je namelijk dé ondersteunende factor bij de uitvoering van de creatieve ideeën van je team.

Is voorkennis vereist?

Voorkennis is mooi meegenomen, maar geen vereiste. We starten in elke module vanaf nul. Samen bouwen we verder aan jouw skills.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Om op het einde van de opleiding een zo allround mogelijke grafisch designer in het werkveld te droppen, hebben we opleiding in vier pijlers opgedeeld. Op die manier kunnen we grondig ingaan op alle aspecten van grafisch ontwerp: nadat je Design Thinking, Design Skills, Web Development en Atelier hebt doorlopen, zal geen enkel grafisch programma nog geheimen voor je hebben! Kers op de taart? Je kan je als Howest-student creatief volledig uitleven in onze Mind & Makerspace (MaM), die uitgerust is met een state-of-the-art foto- en videostudio!

Wat is de pijler ‘Atelier’?

Ons atelier, het hart van de opleiding, is een soort ontwerpbureau waar je hands-on ontdekt hoe je offline communicatiedragers (logo’s, huisstijlen, flyers, brochures, magazines …) en websites aantrekkelijk en functioneel ontwerpt. Op maat van de klant en doelgroep bovendien. Want dat is misschien nog het belangrijkste: eerst inleven in de vraag, daarna pas creatief aan de slag!
In dit graduaat leer je alle nodige programma’s en tools kennen waarmee je teksten, beelden en video’s moeiteloos bewerkt en online zet. Niet met pakken theorie, wel integendeel: alles wat je leert, zet je meteen om in de praktijk.

Wat is de pijler ‘Design Thinking’?

Hier verdiep je je in de zo belangrijke aspecten van esthetiek en structuur, met als bedoeling op het einde van de rit tot het enige juiste grafische ontwerp te komen.

Wat is de pijler ‘Design Skills’?

Dit domein komt in wezen neer op veel oefenen: werken aan computervaardigheden die je toelaten om feilloos digitaal te ontwerpen, te tekenen en beelden en video’s te bewerken.

Wat is de pijler ‘Web Development’?

Een mooi grafisch ontwerp is één ding, maar je wil het vooral delen. In dit domein ontwikkel je de nodige technische skills om je ontwerp te vertalen in een efficiënt werkende website.

We gaan vaak aan de slag in … ‘MaM’?

De Mind- and Makerspace of kortweg ‘MaM’ is dé creatieve ruimte voor denkers en doeners in Brugge. Makers, creatievelingen, verenigingen en scholen zijn er allen van harte welkom! MaM beschikt over een breed gamma aan toestellen, van laagdrempelig tot hoogtechnologisch. Hier maken wij binnen en buiten de lesuren maar al te graag gebruik van. Net zoals onze opleiding kun je MaM terugvinden op onze Campus Howest Brugge Station.

Is dit een ‘zware’ opleiding?

Deze opleiding is een haalbare overstap van secundair: door de focus op praktijk en het feit dat we van nul starten, is dit voor veel studenten een behapbare opleiding. En al zeker voor wie een bachelor te zwaar vindt.

Hoelang duurt de opleiding?

In twee jaar kun je jouw diploma behalen. Na die twee jaar zwaai je af als grafisch ontwerper die zowel thuis is in de online- als offlinewereld.

Wat is het verschil tussen een graduaats- en bacheloropleiding?

Een bacheloropleiding duurt drie jaar, een graduaatsopleiding slechts twee jaar. Bovendien draait een graduaatsopleiding meer om werkveldprojecten en minder om theorie. Een graduaatsopleiding is bovendien heel praktijkgericht, met veel opdrachten. Dankzij het aangepaste lesschema is hier ook de nodige tijd voor beschikbaar. In het laatste semester (van de 4) kun je aan de slag op een stageplaats.

Zijn er examens?

Dit is een opleiding voor doeners. Het is dan ook een volledig taakgerichte opleiding. En aan examens doen we niet: wij zetten alles in op oefenen, toepassen en experimenteren. Wel zijn er veel taken en projecten want ontwerpen leer je door vooral veel te … ontwerpen! Uiteraard met je laptop als onafscheidelijke buddy.

Sta ik er helemaal alleen voor?

Binnen Howest maken lectoren er een erezaak van om jou optimaal persoonlijk te begeleiden en te coachen. We bieden jou binnen de opleiding ook de mogelijkheid om maximaal met je medestudenten samen te werken.

Ben ik na de opleiding helemaal klaar voor mijn eerste job?

Aangezien de opleiding voor één derde uit werkplekleren bestaat, kom je intensief in contact met bedrijven en bureaus. Je bouwt op die manier ook al snel een mooi portfolio op.

Welke laptop en/of fototoestel heb ik nodig?

Hiervoor verwijzen we je graag door naar pagina over het laptopproject.

  • Beschik je reeds over een degelijke (reflex)camera dan kan je jouw fototoestel voorleggen aan onze lector fotografie: bram.de.muynck@howest.be
  • Beschik je reeds over een degelijke laptop dan kan je jouw toestel met de nodige specificaties voorleggen aan onze lector web: frederic.vlummens@howest.be
Dien ik cursussen aan te kopen?

Je hoeft geen cursussen of boeken aan te kopen. Onze lectoren stellen zelf hun cursussen samen en stellen deze online beschikbaar.

Hoe kan ik me voorbereiden?

Snor alles op wat te maken heeft met beeldcultuur en kijk met een open blik naar de wereld rondom jou.

Waar gaat deze opleiding door?

Howest Campus Brugge Station bevindt zich vlak bij het station van Brugge en op wandelafstand van alles waar de stad zo bekend om is: de Reien, de Grote Markt, de Burg en de vele winkeltjes, cafeetjes en koffiebars. Op de campus zitten trouwens bedrijven die er een lokaal huren – het werkveld is dus letterlijk vlakbij!

Studeren in Brugge?

Tijdens je opleiding deel je de stad met toeristen uit alle hoeken van de wereld. Die mix werkt perfect. Ontspannen op een terrasje? Sporten in het groen tussen twee lessen door? De toerist uithangen op de Reien? Of een avondje ‘napraten’ in het rijke horecabestand? In Brugge die scone kan het allemaal.

Hoeveel kost deze opleiding?

Een overzicht van de kostprijs van de opleiding vind je via de wegwijzer.

Praktische info

Studentenvoorzieningen en Stuvo

De dienst studentenvoorzieningen (Stuvo) is een professionele dienst die alle studenten van Howest en UGent (campus Kortrijk) de kans geeft om in optimale omstandigheden te studeren en die het leven aan de hogeschool of universiteit boeiend, aangenaam en zorgeloos wil maken.

Studentensecretariaat

Voor informatie over je inschrijving aan Howest en je administratief dossier kan je het studentensecretariaat contacteren.

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Getuigenissen

"Onze studentengroep is heel divers"

Dianna Baghdasaryan

"Onze studentengroep is heel divers"

Dianna Baghdasaryan

Graduaat Online & Offline Graphic Design

Deze creatieve opleiding sprak me vooral aan omdat je de aangeleerde theorie meteen leert toepassen. Vanaf dag één werden we uitgedaagd om creatief in het atelier aan de slag te gaan. Vanaf dag één voelden we ook hoe Howest het verschil maakt met zijn persoonlijke begeleiding. Onze studentengroep is heel divers. Sommigen vatten voor het eerst hogere studies aan, anderen zien het als een aanvulling op een eerder behaald diploma. Zelf volgde ik geen grafische vooropleiding, maar dat blijkt geen probleem te zijn. We leren alles stap voor stap aan. Over mijn keuze heb ik nog geen moment spijt gehad. Ik verdiep me dan ook met plezier in de vele grafische stijlen en toepassingen.

"Eerst de klant en pas dan het ontwerp!"

Michiel Verhaege

"Eerst de klant en pas dan het ontwerp!"

Michiel Verhaege

Graduaat Online & Offline Graphic Design

Uiteraard is het belangrijk de meest gebruikte tools en instrumenten goed onder de knie te krijgen: Sketch, Adobe XD, Invision, Mac … Maar het is vooral het inzicht dat juist moet zitten. Het komt er in de eerste plaats op neer de klant te begrijpen en je in zijn vraag in te leven. Pas dan zal je de juiste stijlkeuze kunnen maken. En of je dat design dan in tool a of b maakt, doet er eigenlijk niet zo heel veel toe. De klant begrijpen, zijn doelgroepen leren kennen, onderzoeken waar je meerwaarde schuilt … En dit vervolgens vertalen naar de juiste stijl en communicatie. Eerst de klant – en diens eindklant – en pas dan het ontwerp!

Nu aan de slag bij ...

Creative director DUO

"De juiste programma’s goed onder de knie krijgen is een groot voordeel bij het uitwerken van allerlei grafische opdrachten."

Bert Van Haute

"De juiste programma’s goed onder de knie krijgen is een groot voordeel bij het uitwerken van allerlei grafische opdrachten."

Bert Van Haute

Graduaat Online & Offline Graphic Design

Wat wij vooral zoeken, zijn designers die grafisch inzicht combineren met de nodige technische kennis en passie voor het vak. De juiste programma’s goed onder de knie krijgen is een groot voordeel bij het uitwerken van allerlei grafische opdrachten, ik denk dan in de eerste plaats aan InDesign. Maar ook Illustrator is een must (voor het maken van logo’s en illustraties), net als Photoshop voor beeldbewerking. Daarnaast is ook Adobe XD heel belangrijk op vlak van webdesign & user interfaces.

Nu aan de slag bij ...

Art director & zaakvoerder Studio Engarde

"Je leert gaandeweg hoe je de klant en doelgroep kan begrijpen!"

Jochen Matthys

"Je leert gaandeweg hoe je de klant en doelgroep kan begrijpen!"

Jochen Matthys

Graduaat Online & Offline Graphic Design

Of je moet kunnen tekenen om deze opleiding te starten? Nee, we beginnen hier echt vanaf nul. Wat wij vooral willen, zijn studenten met passie voor vormgeving en interesse in esthetiek. Je leert hier vooral bij door vaak te oefenen en door van je medestudenten te leren – je bespreekt namelijk regelmatig elkaars werk. Zodoende leer je gaandeweg hoe je de klant en doelgroep kan begrijpen, hoe je naar het grote geheel kijkt en structuren herkent. En uiteraard hoe je mooie, functionele designs maakt. Als lector wil ik je vooral out of the box leren denken. Zoals ik zeventien jaar lang als art director in de reclame- en communicatiewereld heb gedaan.

Nu aan de slag bij ...

Lector Howest

Nieuws & evenementen

Deze opleidingen zijn misschien ook iets voor jou?

Volg de graduaatsopleiding Online & Offline Graphic Design op sociale media