Overslaan en naar de inhoud gaan

Leer je creatieve ideeën vertalen in aantrekkelijke grafische ontwerpen

Ben je een creatieve doener? Iemand die in beelden denkt? Wil je mensen verbluffen met je mooie grafische designs? Dan is de designgerichte opleiding Digitale Vormgeving - Online & Offline Graphic Design (met keuze uit Foto & Video Skills of 3D Modeling Skills) écht iets voor jou. Een graduaat waarin je leert hoe je de ideeën in je hoofd feilloos omzet in bits en pixels!

We leven vandaag in een beeldcultuur. Om ervoor te zorgen dat jouw ontwerpen op grafische en digitale media opvallen door hun kwaliteit en functionaliteit, heb je computerskills nodig. In dit graduaat leer je alle nodige programma’s en tools kennen waarmee je teksten, beelden en video’s moeiteloos bewerkt en online zet.

Dit graduaat is bij uitstek een opleiding voor praktische creatieve doeners. Geen examens, wel veel taken en projecten. Want ontwerpen leer je door vooral veel te … ontwerpen! Onze ateliers, het hart van de opleiding, zijn een soort ontwerpbureau waar je hands-on ontdekt hoe je offline communicatiedragers (logo’s, huisstijlen, flyers, brochures, magazines …), websites, beursstanden, 3D models of video’s aantrekkelijk en functioneel ontwerpt. Vaak crossmediaal en altijd op maat van de klant en doelgroep. Want dat is misschien nog het belangrijkste: eerst inleven in de vraag, daarna pas creatief aan de slag.

Eenmaal je jouw diploma op zak hebt, zal geen enkel grafisch programma nog geheimen voor je hebben! Kers op de taart? Je kan je als Howest-student creatief volledig uitleven in onze Mind- and Makerspace (MaM), de speeltuin op onze campus voor creatievelingen voorzien van foto- en videostudio’s, lasercutter, 3D-printers, snijplotter, etspersen, keramiek- en glasoven…

Twee keuzetrajecten

Kies het studieprogramma dat het best bij jouw interesses aanleunt. Naast grafisch ontwerpen bieden we jou de keuze om je skills uit te breiden met Foto & Video of 3D Modeling.

Graphic Design + Foto & Video Skills

Vanaf semester 2 start je naast grafisch ontwerp met coole video’s monteren, grafische animaties maken en krachtige foto’s nemen.

Graphic Design + 3D Modeling Skills

Vanaf semester 2 start je naast grafisch ontwerp met het maken van knappe illustraties, aantrekkelijke displays en uitnodigende beursstanden in 3D.

Wil je meer zien? Volg dan zeker het werk van onze studenten via onze Instagram-account (@howest_oog).

Instagram-account

Howest - Online & Offline Graphic Design (keuzetraject) Graduaat Digitale Vormgeving

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan. Het lesrooster kan per academiejaar afwijken en communiceren we in september.

In de opleidingsbrochure vind je alvast een voorbeeld van de vakken en modules die je per semester krijgt.

Jouw lesrooster?

Eerste jaar

Om een zo allround mogelijke digitaal vormgever, met een passie voor grafische vormgeving en de nodige Foto & Video of 3D Modeling Skills, in het werkveld te droppen, delen we de opleiding op in vier pijlers. Op die manier gaan we grondig in op alle aspecten van grafisch ontwerp: nadat je Design Thinking, Design Skills, Web Development en Atelier hebt doorlopen, zal geen enkel grafisch programma nog geheimen voor je hebben!

Onze ateliers, het hart van de opleiding, zijn een soort ontwerpbureau waar je hands-on ontdekt hoe je offline communicatiedragers (logo’s, huisstijlen, flyers, brochures, magazines...), websites, beursstanden, 3D models of video’s aantrekkelijk en functioneel ontwerpt.

Check ons opleidingsprogramma

Tweede jaar

In het tweede jaar kom je verder intensief in contact met het werkveld en werk je voor hen bovendien ook opdrachten uit.

De opleiding sluit af met 15 weken stage. Op die manier bouw je al snel een mooi portfolio op. Na twee jaar zwaai je af als digitaal vormgever die thuis is in zowel de online- als offlinewereld.

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
Online en Offline Graphic Design - Jobs

Waar kom je later terecht?

De naam van de opleiding geeft het al weg: je gaat aan de slag als digitaal vormgever met een passie voor grafisch ontwerp.

De omgeving waarin je digitaal gaat vormgeven, die kies je zelf.

 • Een grafisch ontwerpbureau?
 • Een web agency, communicatie-, marketing- of evenementenbureau?
 • De dienst communicatie?

Het kan allemaal!

En wie houdt je tegen om als zelfstandige aan de slag te gaan en je eigen bureau op te starten? Dankzij de combinatie van een brede blik, aantoonbare grafische skills en de nodige computervaardigheden, word je namelijk dé ondersteunende factor bij de uitvoering van de creatieve ideeën van je team.

Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Online & Offline Graphic Design + Foto & Video Skills aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 29 juni
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Oefenen, experimenteren, toepassen

Dit is een opleiding voor doeners. Geen examens, wel veel taken en projecten. Want ontwerpen leer je door vooral veel te … ontwerpen!

Een haalbare overstap van het secundair

Door de focus op praktijk en het feit dat we van nul starten, is dit voor veel studenten een haalbare opleiding. En al zeker voor wie een bachelor te zwaar vindt.

Een diploma hoger onderwijs in 2 jaar!

Omdat de focus ligt op de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om later een boeiende job uit te oefenen, kan je het diploma behalen in twee jaar.

Na deze twee jaar word je de trotste eigenaar van een diploma hoger onderwijs (Associate Degree). Je zwaait af als een digitaal vormgever die thuis is in zowel de online- als offlinewereld.

Contact met bedrijven

Doorheen de opleiding kom je intensief in contact met partners en werk je voor hen opdrachten uit. Je bouwt op die manier ook al snel een mooi portfolio op.

Bovendien sluit je de opleiding af met een stage van 3 maanden. Dit is een mooie kans om al de kennis en vaardigheden die je aanleerde, toe te passen in een echte werkomgeving.

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

In een graduaatsopleiding ligt de focus op werkplekleren. Samenwerkingen met bedrijven en organisaties staat hier dus centraal.

Een kort project, een volledige projectweek of een semester lang samenwerken met een groep graduaatsstudenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Wouter De Meester

Wouter De Meester

Opleidingscoach

Laptop

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je hier bekijken welke laptop de richting aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties. Indien je reeds beschikt over een degelijke laptop dan kan je jouw toestel met de nodige specificaties voorleggen aan onze lector web: frederic.vlummens [at] howest.be (frederic[dot]vlummens[at]howest[dot]be)

Fototoestel

Een goed fototoestel is vanaf semester 2 noodzakelijk voor alle studenten binnen de opleiding OOG (voor de vakken rond fotografie en video). Qua Prijs/kwaliteit adviseren wij normaal de Sony a6100. Maar door de globale schaarste aan grondstoffen is deze camera overal uitverkocht en ligt de productie stil. Studenten dienen zelf voor een camera te zorgen, er kan helaas geen camera aangekocht worden via Howest.

De fotocamera dient aan onderstaande eisen te voldoen:

 • Spiegelreflexcamera (DSLR) of systeemcamera (mirrorless) met mogelijkheid van verwisselbare lenzen.
 • Fotograferen in RAW bestandsformaat
 • Handmatig instellingen (diafragma, sluitertijd, iso) kunnen bedienen (M, A, S, P – standen)
 • Een ‘hotshoe’ waar een externe flitser op kan gemonteerd worden
 • Een zoomlens met brandpuntafstanden van ongeveer 16 – 50 mm, 18 – 55mm, … Een ruimer zoombereik mag ook maar kost vaak iets meer.
 • Een zoeker, en dus niet enkel een lcd-scherm.

Aanvullende specificaties voor wie het studieprogramma Online & Offline Graphic + FOTO & VIDEOSKILLS volgt:

 • Mogelijkheid tot opnemen video
 • Een aansluiting voor een externe microfoon. In het 2e jaar leer je video’s opnemen en dan is de mogelijkheid om een externe microfoon aan te sluiten op je camera heel handig maar we verplichten die niet. Je kunt ook je geluid apart opnemen met je smartphone maar dan dien je beeld en geluid achteraf te synchroniseren. Deze manier van werken is wel omslachtiger en kost meer tijd. Wie zich verder wil verdiepen in video raden we wel aan om toch een toestel te kopen met een ingang voor een externe microfoon.

Als je reeds beschikt over een degelijke (reflex)camera dan kan je jouw fototoestel voorleggen aan onze lector fotografie: joris.deleersnyder [at] howest.be (joris[dot]deleersnyder[at]howest[dot]be).

Een bacheloropleiding duurt drie jaar, een graduaatsopleiding slechts twee jaar. Bovendien draait een graduaatsopleiding meer om werkveldprojecten en minder om theorie. Een graduaatsopleiding is bovendien heel praktijkgericht, met veel opdrachten. Dankzij het aangepaste lesschema is hier ook de nodige tijd voor beschikbaar. In het laatste semester (van de 4) kun je aan de slag op een stageplaats.

Voorkennis is mooi meegenomen, maar geen vereiste. We starten in elke module vanaf nul. Samen bouwen we verder aan jouw skills. Aangezien we geen examens hebben in onze opleiding verwachten we wel een goede werkhouding om alle opdrachten tot een goed einde te brengen.

Dit is een opleiding voor doeners. Het is dan ook een volledig taakgerichte opleiding. En aan examens doen we niet: wij zetten alles in op oefenen, toepassen en experimenteren. Wel zijn er veel taken en projecten want ontwerpen leer je door vooral veel te … ontwerpen! Uiteraard met je laptop als onafscheidelijke buddy.

Om op het einde van de opleiding een zo allround mogelijke grafisch designer in het werkveld te droppen, hebben we opleiding in vier pijlers opgedeeld. Op die manier kunnen we grondig ingaan op alle aspecten van grafisch ontwerp: nadat je Design Thinking, Design Skills, Web Development en Atelier hebt doorlopen, zal geen enkel grafisch programma nog geheimen voor je hebben! Kers op de taart? Je kan je als Howest-student creatief volledig uitleven in onze Mind & Makerspace (MaM), die uitgerust is met een state-of-the-art foto- en videostudio!

Kies het studieprogramma dat het best bij jouw interesses aanleunt. Naast grafisch ontwerpen laten we jou de keuze om je te verdiepen in Foto & Video of 3D Modeling. Je kiest er vanaf semester 2 voor om coole video’s te monteren, grafische animaties te maken en krachtige foto’s te trekken. Of je maakt de keuze om knappe illustraties, aantrekkelijke displays en uitnodigende beursstanden in 3D te ontwerpen.

Heb je de verkeerde keuze gemaakt? Geen zorgen! De definitieve keuze maak je pas op het einde van het eerste semester. Zo kan je je nog steeds bedenken als je al een beetje van de opleiding geproefd hebt.

Zoals de naam van de opleiding al weggeeft, ga je aan de slag als digitaal vormgever met een passie voor grafisch ontwerp. Maar de omgeving die kies je zelf. Grafisch ontwerpbureau? Web agency, communicatie-, marketing- of evenementenbureau?

Dienst communicatie? Het kan allemaal. En wie houdt je tegen om als zelfstandige aan de slag te gaan en je eigen bureau op te starten? Dankzij de combinatie van een brede blik, aantoonbare grafische skills en de nodige computervaardigheden, word je namelijk dé ondersteunende factor bij de uitvoering van de creatieve ideeën van je team.

Aangezien de opleiding voor één derde uit werkplekleren bestaat, kom je intensief in contact met bedrijven en bureaus. Je bouwt op die manier ook al snel een mooi portfolio op. Doorheen de opleiding geven we jullie een sollicitatietraining. En in het laatste semester van de opleiding heb je ook het opleidingsonderdeel Atelier 4/ Portfolio, hierin begeleiden we jullie om je portfolio helemaal op punt te zetten zodat je klaar bent om te solliciteren binnen de sector.