Overslaan en naar de inhoud gaan

Microdegree Sociale wetgeving

Heb je zin om je kennis over HR te versterken, maar ben je niet meteen in de mogelijkheid om de volledige graduaatsopleiding te doorlopen? Dan kies je voor één van onze microdegrees, die je bovendien kan combineren met je job.

In de microdegree Sociale wetgeving word je ondergedompeld in de wereld van het arbeids- en sociale zekerheidsrecht.

Wil je graag verder studeren? Het behaalde micro degree is een eerste onderdeel van de opleiding graduaat HR-support.

Wil je ook graag een kortlopend traject volgen die zich meer toespitst op de aspecten 'Instroom, doorstroom en uitstroom' binnen de hr-cyclus? Neem dan een kijkje bij onze microdegree Instroom, doorstroom en uitstroom.

Algemeen HRS

Voor wie?

Onze doelgroep zijn professionals die

 • een carrièreswitch overwegen naar de hr-sector
 • aan het begin van een hr-carrière staan
 • het hr-beleid (mee) willen uitbouwen in hun organisatie

Inhoud

In deze microdegree volg je drie opleidingsonderdelen:

 • Wetgeving in de hr-praktijk 1
 • Wetgeving in de hr-praktijk 2
 • Wetgeving in de hr-praktijk 3

Onder het tabblad 'Opleidingsprogramma' kan je meer info terugvinden over de verschillende topics die binnen deze onderdelen aan bod komen.

Eerste semester

Wetgeving in de hr-praktijk 1

Dit opleidingsonderdeel bestaat uit twee delen.

 • Het onderdeel 'Juridisch kader van een organisatie' geeft een introductie in een aantal topics die relevant zijn binnen een hr-context. Denk maar aan de Belgische staatsstructuur, verbintenissenrecht, de GDPR en een inleiding op het collectief arbeidsrecht.
 • Het onderdeel 'Arbeidsovereenkomsten' staat stil bij alle aspecten van een arbeidsovereenkomst. Dit gaat van de verschillende soorten arbeidsovereenkomsten over de verschillende mogelijke schorsingsgronden tot het einde van de arbeidsovereenkomst.

Wetgeving in de hr-praktijk 3

Binnen het onderdeel 'wetgeving in de hr-praktijk 3' staan we stil bij een volgende reeks thema's. Thema's zoals uitzendarbeid, het sociaal statuut van de zelfstandige, loon- en loonkostberekening komen aan bod.

Tweede semester

Wetgeving in de hr-praktijk 2

In dit onderdeel wordt er gewerkt rond twee belangrijke thema's, namelijk 'Arbeidsreglementering' en 'Sociale zekerheid'. In het onderdeel 'Arbeidsreglementering' komen topics zoals de arbeidsduur, overloon, feestdagen... aan bod. In het onderdeel 'Sociale zekerheid' leer je alles over het Belgische sociale zekerheidssysteem, van de RSZ tot de verschillende takken van onze sociale zekerheid.

Datum

De microdegree Sociale wetgeving kan je starten in september, bij aanvang van het academiejaar. De opleiding wordt georganiseerd via afstandsonderwijs.

Duurtijd

Deze opleiding wordt gespreid over één academiejaar.

Aantal studiepunten

Deze opleiding bestaat uit 20 studiepunten.

Wens je ook de microdegree Instroom, doorstroom en uitstroom op te nemen, dan neem je 32 studiepunten op.

Organisatie opleiding

De opleiding volg je in afstandsonderwijs. Aan de hand van doordachte online leeractiviteiten en online contactmomenten, begeleiden de verschillende docenten je doorheen de leerstof.

Je sluit aan bij de studenten afstandsonderwijs Graduaat HR-support. De lessen gaan online door op dinsdag- en/of donderdagavond van 19u30 tot 21u30.

De schoolvakanties worden gevolgd. Er zijn dus geen lessen in juli en augustus, en tijdens de herfst-, kerst- en paasvakantie.

Getuigschrift

Wanneer je slaagt voor alle vakken, ontvang je een getuigschrift.

Kostprijs

De kostprijs voor het volgen van de microdegree opleiding bestaat uit een vast gedeelte en een variabel gedeelte. Net zoals bij onze reguliere opleidingen.

 • Vast gedeelte AJ 2023-2024: €282,10 (niet-beurstarief)
 • Variabel gedeelte AJ 2023-2024: €13,5per opgenomen studiepunt (niet-beurstarief)

Verder komt er nog een Howest-brede studiekost bij van €112 en betaal je een kleine bijdrage voor de aankoop van de software om de examens op afstand te maken.

Meer info

Afhankelijk van de microdegree die je kiest, dien je nog één à twee handboeken aan te kopen.

Steun­maatregelen

Vlaams opleidingsverlof

Wil je als werknemer je opleiding combineren met je job? Dan heb je misschien recht op Vlaams Opleidingsverlof. Ontdek hieronder alle informatie en de voorwaarden.

Lees meer

KMO-portefeuille

De kmo-portefeuille is een maatregel waardoor ondernemers financiële steun krijgen voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Howest is een erkende opleidingsverstrekker, waardoor het zou kunnen dat jouw opleiding in aanmerking komt voor deze maatregel.

Lees meer

Opleidingscheques

Wil je een opleiding volgen om jouw positie op de arbeidsmarkt te versterken? Misschien hebt je recht op een opleidingscheque, waarmee je een deel van die opleiding kan betalen. Zelf betaal je maar de helft van de opleidingscheque, de Vlaamse overheid betaalt de andere helft.

Lees meer

Inschrijven

Je inschrijving afronden voor het academiejaar 2024-2025 kan vanaf 1 juli 2024 op de infodagen op de campus, online en elke werkdag op afspraak in het studentensecretariaat van de Howest-campus waar jouw opleiding doorgaat. Je inschrijving verloopt online via de online registratie.

Welke documenten hou je klaar?

 • Tijdens de online registratie wordt een kopie van je ID gevraagd (voor en achterkant).
 • Je zal ook een kopie van je diploma hoger onderwijs moeten uploaden.

Online inschrijven

Na je registratie

 • Na het voltooien van de online registratie ontvang je een mail met alle informatie nodig om je inschrijving te vervolledigen.
 • Je dossier wordt eerst verwerkt en gecontroleerd door Howest. Pas daarna worden je contract en de vraag tot betaling van het studiegeld en extra studiekost elektronisch bezorgd.
Infodag
Zaterdag 31 augustus
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Ontmoet Howest Academy

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Troeven van de opleiding

Link met de bedrijfswereld

Tijdens een opleiding aan Howest Academy ga je aan de slag met cases en uitdagingen uit jouw werkveld. Het docententeam van Howest wordt bovendien aangevuld met toonaangevende gastsprekers en experten ter zake. Op die manier garanderen we je een praktische vertaling van de aangeboden leerinhoud.

Straffe docenten

Als je kiest voor een opleiding aan Howest Academy, dan kies je voor kwaliteit. Onze docenten zijn niet alleen inhoudelijke experten in hun domein, ze zijn ook didactisch sterk om de lesinhoud te vertalen naar haalbare leerervaringen. Op die manier kan jij je vooropgestelde doelstellingen halen in combinatie met je werk en je gezin.

Altijd up-to-date

Deze opleiding speelt niet alleen in op de actuele veranderingen, ze is ook een stapje voor door de link met het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek dat aan Howest wordt gevoerd.

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Evy Lagae

Evy Lagae

Opleidingsverantwoordelijke

Het doorlopen van de volledige online registratie impliceert dat je definitief bent ingeschreven en je je engageert tot het betalen van het inschrijvingsgeld. Na de behandeling van jouw dossier ontvang je per mail een factuur voor betaling van het inschrijvingsgeld.

De meeste vervolgopleidingen (zoals postgraduaten, micro degrees en navormingen) komen niet in aanmerking voor het studiebeurstarief. Beurstarieven zijn voorbehouden voor studenten met een diplomacontract in het reguliere opleidingsaanbod (graduaten en bachelors). Check wel de andere mogelijkheden van de Vlaamse overheid zoals Vlaams Opleidingsverlof, KMO-portefeuille en opleidingscheques.

Ja, dat is mogelijk. Stuur uw rekeningnummer en factuurgegevens naar howestacademy [at] howest.be. De terugbetaling van het oorspronkelijk betaalde inschrijvingsgeld zal pas gebeuren na registratie van de betaling met de KMO-wallet. U heeft dus tijdelijk een dubbele betaling uitstaan.

Als je opleiding gedeeltelijk of volledig gefinancierd wordt met financiële steun (KMO, Vlaams vormingsverlof, Vlaamse schooltoelage, Vlaamse opleidingscheques), is het belangrijk om de voorwaarden van het financiële steunprogramma met betrekking tot de aanwezigheidsplicht na te kijken. Studenten zijn verantwoordelijk voor de formele registratie van hun aanwezigheid door de docenten.

De coördinator van je cursus zal aangeven welk platform gebruikt zal worden voor kortlopende cursussen. Voor langlopende opleidingen staat je cursusmateriaal op leho.howest.be. Je kunt inloggen met de gegevens die je na inschrijving hebt ontvangen van de centrale studentenadministratie.

Stuur een e-mail naar howestacademy [at] howest.be en je krijgt snel antwoord.

Voor kortlopende postgraduaatopleidingen is directe inschrijving via de webpagina definitief en bindend. Voor diploma- en kredietopleidingen zoals bachelor-, associate- en micrograduaten is voorinschrijving niet bindend, maar het verzekert je wel van een plaats in het programma.

 • Voor een graduaats diploma:
  Je bent officieel ingeschreven als je je online voorinschrijving hebt voltooid en digitaal hebt ondertekend. Na verwerking en goedkeuring van je online inschrijving door de registrar ontvang je inloggegevens en een factuur voor de betaling van het inschrijfgeld.
 • Voor microdegrees:
  Je bent officieel ingeschreven nadat je vooraanmelding is verwerkt door de studentenadministrateur en nadat je je opleidingscontract hebt ondertekend. Dit kan handmatig of digitaal via het digitale leerplatform: https://leho.howest.be/ (snelkoppeling onderaan -> ibamaflex -> belangrijke informatie).

Betaling van het inschrijfgeld dient te geschieden uiterlijk 1 oktober of - indien de cursus op een ander tijdstip start - binnen 15 dagen na inschrijving. Voor betalingen per factuur geldt de uiterste betaaldatum vermeld op de factuur. Alleen in uitzonderlijke gevallen is betaling in termijnen toegestaan en alleen als er een termijnregeling is ingediend en akkoord bevonden door de financieel medewerker van Howest. Neem contact met ons op via howestacademy [at] howest.be (howestacademy[at]howest[dot]be) voor meer informatie.

Ben je ingeschreven voor een bachelor-na-bachelor, een postgraduaat, een micro degree en/of een navorming? Dan kom je niet in aanmerking voor financiële ondersteuning in je studiekosten.

Heb je hier toch vragen rond? Neem contact op met de sociale dienst van Stuvo