Met passie voor de klas!

Heb je tenminste een bachelordiploma en wil je met passie je (werk)ervaring(en) delen met leerlingen uit het secundair onderwijs, dan ben je bij ons aan het juiste adres. De opleiding bestaat uit 60 studiepunten en wordt ingedeeld in drie onderdelen: theorie, praktijk en stage. Je kan de opleiding op eigen tempo volgen. We maken samen een traject op zodat de combinatie met werk/gezin optimaal is en je alle kansen op slagen hebt.

Dankzij je bachelor -of masterdiploma heb je een uitstekende vakkennis. Nu wil je ook anderen enthousiast maken voor je vakgebied en de stap naar onderwijs zetten. Je wordt niet alleen leerkracht, maar ook opvoeder, begeleider, innovator en onderzoeker, creatieve organisator en cultuurparticipant. Je werkt samen met leerlingen, ouders, een schoolteam en externe organisaties. Een veelzijdige en fijne uitdaging!

De opleiding kan gevolgd worden in campus Brugge, campus Oudenaarde of campus Kortrijk. Voor heel wat opleidingsonderdelen kan je zelfs kiezen voor afstandsonderwijs.

Meer info? Neem vrijblijvend contact op met onze opleidingscoördinator karen.nys [at] howest.be.

Infofolder

Foto Verkorte bachelor SO

Jouw lesrooster

Een voorbeeld van jouw lessenrooster kan je hier downloaden. 

Voorbeeld Lesrooster 

VBGSO 2
Theorie

Zowel in het deeltijds als voltijds traject kunnen de meeste theoretische opleidingsonderdelen (behalve communicatie en overleg) in afstand gevolgd worden. Dat betekent dat je zelfstandig de leerstof verwerkt. We bieden deze opleidingsonderdelen blended aan. Je doorloopt leerpaden, volgt online monitoraten, je maakt opdrachten om de leerstof te verwerken en op het einde heb je voor bepaalde opleidingsonderdelen een examen. Je krijgt ondersteuning en feedback van de lector aan de hand van online monitoraten.

Praktijk

Afhankelijk van het traject dat je volgt, kom je voor de praktijk naar de campus en doe je aan microteaching of voer je opdrachten uit op de werkplek (zie voorwaarden LIO-traject).

Stage

Tijdens de stage zetten we in op maximale flexibiliteit. We laten je kennis maken met verschillende doelgroepen en bieden een ruime keuze aan opdrachten aan. Ook kun je de stages doen binnen de verschillende doelgroepen en educatieve settings.

VBGSO3

Jouw toekomst?

Met je diploma van verkorte educatieve bachelor kom je terecht in het brede onderwijsveld. We bereiden je voor op een loopbaan voor de klas in een secundaire school, maar ook in het buitengewoon onderwijs, het tweedekansonderwijs, centra voor volwassenonderwijs – en basiseducatie…

Howest is een pluralistische hogeschool, dat betekent dat je terecht kan in alle onderwijsnetten. Vast staat dat leerkracht een knelpuntberoep is. Eenmaal je diploma op zak heb je dus snel zicht op werk. Veel studenten starten zelfs met lesgeven voordat ze hun diploma hebben behaald. En aangezien je vanaf het eerste semester de theorie hebt omgezet in de praktijk, zet je goed voorbereid de stap naar het werkveld.

 

 

Opleidingstrajecten

We bieden een modulair programma aan. Je bepaalt grotendeels zelf hoe je de opleiding volgt. Je kan kiezen tussen:

Modeltraject

4 semesters, gespreid over minimaal 2 academiejaren

Voltijds traject

2 semesters, gespreid over minimaal 1 academiejaar

Persoonlijk traject

1,5 tot 2 academiejaren

Leraar-in-opleiding

LIO-traject, gespreid over minimaal 1 academiejaar, indien al lesopdracht

Voltijds of deeltijds studeren

Ben je momenteel niet aan het werk, dan kan je voltijds studeren. Je kan dan de opleiding afwerken in één jaar, twee semesters dus.

Wil je de opleiding combineren met werk en heb je maar beperkte tijd om naar de les te komen, opdrachten te maken en te studeren, stage in te plannen, … dan raden we je aan om ongeveer 15 studiepunten per semester op te nemen. De opleiding duurt dan 2 jaar. Kom je in aanmerking voor vrijstellingen dan kan je de opleiding eventueel op anderhalf jaar afwerken.

Gepersonaliseerd traject

Aan elke inschrijving gaat een trajectgesprek vooraf. We vertrekken steeds vanuit de vraag/nood van de student. Wanneer kan je les volgen? Hoeveel tijd heb je om met de opleiding bezig te zijn? Welke lesmomenten passen voor jou? Heb je een voorkeur voor contact -of afstandsonderwijs? Ben je al aan werk als leerkracht? Heb je weinig ervaring met ICT? Heb je extra ondersteuning nodig (voor bv dyslexie, dyscalculie…)?

We maken een traject op maat op en bekijken hoeveel studiepunten je kan opnemen. Afhankelijk daarvan zal je traject langer of korter duren. De minimale opleidingsduur van één jaar.

Kostprijs
Kostprijs

Wat kost jouw inschrijving? En heb je recht op een studietoelage?

Lees meer

Starten in februari
Starten in februari

Je hebt het gevoel dat je niet de juiste studiekeuze hebt gemaakt, maar je wilt niet bij de pakken blijven zitten? Start een nieuwe opleiding in februari! Het kan!

Lees meer

Inschrijven
Inschrijven

Je kan je nu reeds online registreren. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Karen Nys
Karen Nys

Opleidingscoördinator

Contacteer

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je hier bekijken welke laptop de richting aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties. 

Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

Heb je (binnenkort) een bachelor of master (licentiaats) diploma, dan kan je de opleiding starten.

De opleiding is een mix van theorie en praktijk in een krachtige leeromgeving.

We maken hiervoor samen met jou een traject op maat.

De opleiding omvat 60 studiepunten. Dat betekent dat je de opleiding op minimaal een jaar kan afwerken. Dan neem je 30 studiepunten per semester op, wat voltijds studeren betekent.

Wie de opleiding combineert met werk en/of gezin raden we aan de opleiding te spreiden over 2 jaar. Dan neem je 15 studiepunten per semester op.

Je kan ook kiezen voor een gepersonaliseerd traject dat bijvoorbeeld loopt over 3 semesters.

Voor wie al lesgeeft is het Leraar-in-Opleiding (LIO) de beste keuze. We stellen dan een flexibel studieprogramma op maat op. Start je met de opleiding en vind je ondertussen werk in het onderwijs, dan kan je traject aangepast worden naar een LIO-traject. / 16

Alle theorievakken (behalve ‘communicatie en overleg’) kan je (ook) op afstand volgen. De leerstof verwerk je thuis en je maakt opdrachten. We voorzien ook tussentijds in online monitoraten om jullie extra te ondersteunen. Meer info over elk opleidingsonderdeel krijg je telkens bij aanvang van het semester.

Alle vakken zijn praktijkgericht; ook de theorievakken hebben deze insteek en bevatten een link naar de onderwijsrealiteit.

Alle vakken zijn semestervakken. Dat betekent dat je in januari en juni examens zal hebben.

Sommige vakken worden permanent geëvalueerd. Dat betekent dat je geen examen hebt op het einde, maar dat je gedurende het hele semester opdrachten en oefeningen zal krijgen, waarop je regelmatig feedback zal ontvangen.

Je kan starten aan onze opleiding in september en februari op onze campussen in Brugge, Oudenaarde en Kortrijk. Om je programma vorm te geven, maak een afspraak met je de trajectbegeleider.

Infodag
Zaterdag 6 mei
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Studenten krijgen uitleg over opleiding aan Howest

Troeven van de opleiding

Innovatief en praktijkgericht

Dankzij een grote flexibiliteit kan deze opleiding gecombineerd worden met werken en gezin. Zo beslis je zelf over de opleidingsduur, het instapmoment, de lesmomenten en het soort onderwijs (bijvoorbeeld blended learning waarbij je een (groot) deel van de leerstof thuis verwerkt of contactonderwijs).

Modulair programma

We bieden een modulair programma aan. Dit betekent dat je grotendeels zelf bepaalt hoe je de opleiding afwerkt. Zo kan je kiezen tussen:

 • Het regulier traject (4 semesters, verspreid over minimaal 2 schooljaren)
 • Het eenjarig traject (2 semesters, verspreid over minimaal 1 schooljaar)
 • Een gepersonaliseerd traject
 • Het traject leraar-in-opleiding (LIO-traject, voor wie al een lesopdracht in het secundair onderwijs heeft)
 • Flextracks (4 semesters combinatie extra onderwijsvak of een schakelprogramma naar het lager onderwijs)

Stage vanaf het eerste semester

Vanaf semester 1 dompelen we je onder in de didactische praktijk.

Hoe breng je jouw kennis en vaardigheden op een uitdagende manier over op jongeren? Je observeert lessen , geeft lessen aan elkaar en krijgt vaardigheden mee om die pedagogisch en wetenschappelijk te onderbouwen.

 Stapsgewijs leren lesgeven

Je krijgt tijd en ruimte om te experimenteren met lesgeven. We bouwen stap voor stap op. Zo kan je met succes aan de stages beginnen. 

Als leerkracht communiceer je met leerlingen, ouders en collega’s. Hoe je dat het beste doet, leer je tijdens de opleiding zodat je voorbereid en zelfzeker kan starten.

Kwaliteit

Howest heeft de voorbije jaren een sterke kwaliteitscultuur opgebouwd. Onze gedeelde waarden Serve – Empower – Care dragen bij tot het verbeteren van de dagelijkse praktijk en de uitstraling van onze hogeschool.

Lees meer

The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

  Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

  Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

  Laptops