Maak van reizen je job
Vind je reizen zo fantastisch dat je er later je beroep van wil maken? Kriebelt het nu al om anderen een topreiservaring te bezorgen? Hou je van culturen en talen of droom je van een toekomst in het buitenland? Dan is de bachelor Toerisme en Recreatiemanagement iets voor jou.
Met een breed opleidingstraject en veel (internationale) projecten en stages stomen we je klaar voor een carrière in de leukste sector. Elke dag help je namelijk mensen om hun vakantiedroom waar te maken. Onze toerismeprofessionals noemen wij dan ook vakantiemakers. Ze ontwerpen, plannen, boeken en verkopen reizen en vrijetijdsactiviteiten, met veel aandacht voor topservice en de beleving van de reiziger.
Bovendien is toerisme ook nog eens een belangrijke sector! Wereldwijd verdient niet minder dan tien procent van de actieve bevolking zijn brood met toerisme.
Wil je deze opleiding van thuis uit studeren? Ontdek athome-traject Toerisme en Recreatiemanangement
Jouw lesrooster
Elke week heb je 20 tot 24 uur les. De lesuren sluiten daarbij zo goed mogelijk op elkaar aan. Het lesrooster kan per academiejaar afwijken en communiceren we in september.
In de opleidingsbrochure vind je alvast een voorbeeld van de vakken en modules die je per semester krijgt.
Eerste jaar
Vanaf dag 1 leren we je om originele reisprogramma’s te ontwerpen, van dagtrips tot citytrips of verre reizen. Je leert alle bouwstenen kennen die je daarvoor nodig hebt: boeiende bestemmingen, transport, logies... Je ontdekt zelf innovatieve belevingen en leert hoe je de beleving van de klant kan analyseren en verbeteren.
In het eerste jaar maak je ook kennis met de toeristische sector in al zijn veelzijdigheid. Je leert naar de sector kijken door de bril van een potentiële werknemer en ondernemer. En je legt al een stevige basis voor de talenkennis die je in de sector goed van pas zal komen.
Tweede jaar
Je leert creatieve producten ontwerpen, promoten én verkopen. Je ontwikkelt je professionele skills via projecten op school én op de werkvloer. We stellen ook je takenkennis verder op punt. Via de keuzevakken verdiep je je extra in de thema's die jou het meest aanspreken.
Derde jaar
In dit jaar kan je jezelf volledig bewijzen als toekomstige toerismeprofessional: je coördineert je eigen projectteam, je ontwerpt je favoriete product en je loopt maar liefst 15 weken stage als springplank naar je eerste job.
Toerisme is een heel brede sector. Je kan in zoveel verschillende jobs en bij zoveel verschillende bedrijven aan de slag! De grootste uitdaging voor jou is om uit te zoeken waar jij het beste past in het plaatje.
Love people
Wil je je passie voor reizen doorgeven aan klanten? Kun je goed overweg met verschillende soorten van mensen? Pas je graag je talen toe in de praktijk? Haal je voldoening uit het maken van aantrekkelijke reisvoorstellen en reisdossiers? Verwelkom je graag toeristen op hun bestemming? Dan kan je aan de slag als vakantieadviseur, reisbegeleider, lokale vertegenwoordiger, baliemedewerker, host, service agent...
Love product
Werk je liever achter de schermen aan een nieuw toeristisch product? Onderhandel je graag met leveranciers? Ben je geboeid door innovatie in de sector en wil je dit ook toepassen in je eigen job? Dan kan je aan de slag als productmanager, projectmanager, organisator, eventmanager, marketingmedewerker...
Waar kan je terecht?
- Toeristische diensten
- Touroperators
- Reisagenten
- Evenementenbureaus
- Luchthavens
- Toeristische attracties
De wereld is je werkterrein!
De toeristische sector is dé internationale sector bij uitstek! Je bachelordiploma opent dan ook deuren in binnen- en buitenland.
Afstandsonderwijs at home
Wil je je professionele leven een nieuwe wending geven en je kans wagen in de toeristische sector? Bij Howest kun je de opleiding Toerisme en Recreatiemanagement ook als afstandstraject volgen. Op die manier kan je je studie combineren met je huidige job, je gezin, … Je studeert zelfstandig van thuis uit, lessen hoef je niet te volgen. Ook examens organiseren we maximaal van thuis uit, op tijdstippen die je zelf kiest.
Verkort traject
Je eerste diploma op zak maar je wil je horizon toch nog verder verruimen? Schrijf je dan in in #deleuksteopleiding en behaal op 1 jaar een tweede diploma hoger onderwijs.
Het verkort traject toerisme (Track T) is de leukste upgrade voor wie al een hoger diploma behaalde met véél vreemde talen (Frans en Engels) en management (economie en marketing). Je kunt het verkort traject van 60 studiepunten volgen in dag- en in afstandsonderwijs.
Toerisme studeren in afstandsonderwijs
Is je nieuwsgierigheid gewekt? Bekijk dan zeker onze kennismakingsvideo. Je ontdekt er of jij het juiste profiel hebt om toerisme te studeren in afstandsonderwijs, en welke van onze drie trajecten het best bij jouw verwachtingen aansluit:
- De bachelor Toerisme en Recreatiemanagement voor wie een all-round training wil én een bachelordiploma
- Het verkorte traject T voor wie reeds een diploma heeft in aanverwante studiegebieden en nu graag een bijkomende specialisatie wil in toerisme én een bijkomend diploma
- De microdegree Reisorganisatie voor wie vooral op zoek is naar kennis over reisorganisatie, waarbij een officieel diploma minder van belang is.
Wat houdt at home studeren in?
Zelfstandig studeren van thuis uit
Ons afstandsonderwijs speelt zich grotendeels af @home. Lessen hoef je niet te volgen. Wij zetten alle studiemateriaal voor jou klaar op onze digitale leeromgeving en voorzien je van de nodige handboeken.
Studeren en projecten uitwerken doe je zoveel mogelijk van thuis uit, op de momenten die passen in jouw agenda. Ook examens organiseren we maximaal van thuis uit.
Je kunt uiteraard rekenen op een goede ondersteuning van alle docenten. Dat gebeurt in de mate van het mogelijke via e-mail en MS Teams.
En de examens?
Je bent slechts 1 muisklik van onze campus in Kortrijk verwijderd…In onze digitale leeromgeving is ook software aanwezig waarmee je van thuis uit schriftelijke en mondelinge examens kan afleggen. Dat maakt dat bijna alle evaluaties …. van thuis uit, eender waar in de wereld, kunnen worden afwerkt.
Voor wie?
Waarom afstandonderwijs kiezen?
Het afstandstraject is interessant voor wie nog geen bachelordiploma behaalde en alsnog zijn kans wil wagen. Voor veel studenten is onze opleiding de kortste weg naar een (betere) job.
Voor sommige studenten is het afstandstraject een mogelijkheid om te specialiseren. Zij haalden al een diploma binnen het studiegebied Handelwetenschappen en Bedrijfskunde en kunnen heel wat vrijstellingen krijgen. Op die manier behalen ze op korte tijd een tweede bachelordiploma terwijl ze werken.
Tot slot zien we ook heel wat studenten die ooit een heel ander diploma behaalden maar zich volledig wensen om te scholen. Ook voor hen is het afstandstraject een handige oplossing!
Voorwaarden
Als je aan de volgende twee voorwaarden voldoet kan je automatisch inschrijven in het afstandstraject.
- Je moet het statuut van werkstudent hebben. Dat betekent dat je werkt of ingeschreven bent als werkzoekende
- Je moet minstens 21 jaar zijn op 31 december van het desbetreffende academiejaar
Toelating tot het afstandstraject is ook mogelijk als je maar aan één van de twee voorwaarden voldoet. De opleiding beslist hierover na een intakegesprek. Sowieso voorzien we altijd een gesprek voor je inschrijft, om de haalbaarheid voor jou te onderzoeken en een traject op maat uit te stippelen.
Planning is alles
Onze aanpak
We bezorgen je voor de start van elk semester een kalender en een semesteroverzicht, met alle deadlines en mogelijke contact- of examenmomenten. Zo kan je hier ruim van tevoren rekening mee houden. Mogelijke examenmomenten zijn vaste weken waarin je zelf kan aangeven welk(e) examen(s) je wenst af te leggen. De contactmomenten op de campus zijn in ons afstandsonderwijs sterk beperkt. Bekijk hier alvast de examenkalender voor academiejaar 2024-2025.
In functie van jouw mogelijkheden
De weinige verplichte momenten op de campus worden bij de start van het semester gecommuniceerd en worden indien mogelijk ’s avonds ingepland. @home-studenten die onze kalender niet gecombineerd krijgen met werk- en/of gezinsleven kunnen hiervoor faciliteiten aanvragen bij Stuvo. In overleg maken we dan een individuele planning op.
Praktische details
Hoe lang duurt deze studie?
De duur van het studietraject is voor elke student anders en hangt af van jouw persoonlijke situatie. Heb je een drukke job en sociaal leven of heb je net extra tijd om te studeren? Dit gaan we samen met jou bekijken tijdens een gesprek, voor je inschrijft.
Hou er rekening mee dat het volledige studietraject 180 studiepunten bedraagt. Eén studiepunt staat voor een werkbelasting van 25 uur. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kun je dit traject afwerken in 4 of 5 jaar.
Voor studenten die al een ander hoger onderwijsdiploma behaalden in een opleiding met veel talen en management kan het vaak nog sneller, in bepaalde gevallen zelfs in twee jaar.
Elk traject wordt individueel besproken en vastgelegd in overleg met je trajectbegeleider. Ook tussentijds zijn aanpassingen in je traject mogelijk.
Wist je dat je jouw studietraject kan inkorten? Via een EVC-procedure kan je je werkervaring laten erkennen.
Opleidingsprogramma
De vakken in het opleidingsprogramma zijn georganiseerd in drie thematische pijlers:
- Travel & experience design
- Entrepreneurship
- Vreemde talen
Daarnaast is er een specialisatiepijler, met enkele anderstalige vakken en een sterke focus op toeristische trends. In elke pijler streven we naar een gezonde mix van theorie en praktijk, via projecten en stages.
Bekijk hier het opleidingsprogramma
Wil je nog meer praktische info?
Kwaliteitsvolle opleiding
Kwaliteitszorg zit ingebed in de dagelijkse werking van onze opleidingen. We verbeteren continu en systematisch de kwaliteit van onze opleidingen. De betrokkenheid van studenten, werkveld en alumni is hierbij cruciaal. Lees meer over de kwaliteitszorg van onze opleidingen.
In 2021 werd de bacheloropleiding Toerisme en Recreatiemanagement beoordeeld door een onafhankelijk en extern panel. De opleidingsaudit werd uitgevoerd door Vluhr KZ. De kwaliteit van de opleiding werd positief beoordeeld. Het rapport van het panel met de sterke punten en ontwikkelpunten kun je hier lezen.
Recent afgestudeerden van de bacheloropleiding Toerisme en Recreatiemanagement zijn tevreden over de kwaliteit van de gevolgde opleiding. Consulteer hier enkele kerncijfers over de tevredenheid.
We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Toerisme & Recreatiemanagement aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.
De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.
Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!
Kom langs op onze infodagen
Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Kortrijk:
Opleiding in beeld
Troeven van de opleiding
Reizen om te leren
Toerisme is onze core business en die moet je natuurlijk ook in de praktijk leren kennen! Dat betekent uiteraard dat je er geregeld opuit trekt. Meerdaagse trips in binnen- en buitenland met als top of the bill ons project WOW Albania in het tweede jaar zijn stuk voor stuk leerrijke, maar ook heel leuke reizen.
Je leert bestemmingen beter kennen, maar krijgt ook een blik achter de schermen van toffe hotels of eventlocaties. Bovenop die 'verplichte' reizen kan je ook vrijwillig mee op andere unieke reizen. Naar China, Tokio of Marokko. If you can dream it, you can do it…
Zelf je stage kiezen, waar ook ter wereld
Aan Howest kies je zelf je stageplaats. We hebben een ruim aanbod van toffe en leerrijke stageplaatsen in binnen- en buitenland, en met buitenland bedoelen we: waar ook ter wereld. Vind je daartussen je goesting niet? Ga dan gerust zelf op verkenning. Wij checken natuurlijk wel de kwaliteit van de stage en de omkadering, maar verder krijg je van ons carte blanche.
Onze studenten liepen al stage in Aruba, Nieuw-Zeeland, Guatemala, Chili of Indonesië, maar uiteraard kan het ook dichter bij huis, in Europa of in België.
Doen, doen, doen: praktijk!
Je duikt meteen de sector in! Toffe projecten vanaf dag één. Je maakt kennis met verschillende deelsectoren en je werkt opdrachten uit voor de sector. Elk project heeft andere thema’s en skills: creativiteit, teamskills, reisorganisatie, toeristische marketing…
Soms werk je alleen, soms in je klasgroep, soms in een internationaal team (WOW Albania!) en soms samen met andere Howest-opleidingen. De sector inspireert, begeleidt en… deelt punten uit. Hands-on, to the point en steeds met aandacht voor trends en innovatie!
Jouw klik met de sector zoeken
Toerisme is een heel brede sector. Zoveel verschillende jobs en zoveel verschillende bedrijven: echt, je hebt géén idee! Wij verkennen samen met jou de hele sector. Tijdens de lessen, maar ook door bedrijfsbezoeken, projecten en stages. Tegelijk helpen we jou om de klik met de sector te vinden! Ons geheime wapen is de portfolio, waarin je op zoek gaat naar jouw persoonlijke sterktes.
Je droomjob gevonden? Dan helpen wij je om je droom ook te laten uitkomen. In de modules professionele ontwikkeling leer je daarom je eigen doelen te formuleren en gericht actie te ondernemen om ze te bereiken.
10/10 voor sfeer en gezelligheid
Studeren is een fulltimejob en vraagt veel tijd en energie. En ja, je kiest uiteraard in de eerste plaats voor een goede opleiding. Toch vinden we het even belangrijk dat je je goed voelt aan Howest. Dat doen we door onze lessen interessant, gevarieerd en actief te maken. Maar ook daarbuiten investeren we in een goede sfeer. Een quiz op de campus, een Christmas party en tal van andere activiteiten.
Aan Howest ben je geen nummer. Alle docenten zijn direct aanspreekbaar, en in het eerste jaar krijg je een mentor die je persoonlijk begeleidt. We maken er echt werk van om elke student persoonlijk te leren kennen en gaan samen met jou op zoek naar jouw klik met de sector!
We willen niet alleen de beste, maar ook #deleuksteopleiding zijn.
Samenwerken
Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen.
Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.
Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat.
Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.
Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.
Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.
Nieuws
Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.
Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.
Overtuigd? Schrijf je in!
Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community!
Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link.
FAQ
Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.
Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.
Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet!
Dat kies je volledig zelf. Bij ons op de campus kan je Spaans of Chinees volgen. Maar in plaats daarvan kan je ook om het even welke andere taal volgen via een avondschool naar keuze.
Enkel in het eerste jaar is de keuzetaal verplicht. Vanaf het tweede jaar kan je de keuzetaal vervangen door extra toeristische specialisatie. Blijf je de keuzetaal volgen, dan komt er in jouw programma vanaf semester 4 sowieso ruimte voor extra toeristische specialisatie.
Niet als je bereid bent een tandje bij te steken. Je krijgt lessen aangepast aan jouw niveau om je achterstand vlot bij te spijkeren. Alle lessen Frans zijn zeer praktijkgericht en we zullen je waar mogelijk laten samenwerken met Waalse en Franse studenten. Je leert de taal dus écht gebruiken.
PS: Frans is een heel belangrijke taal om het te maken in de toeristische sector. Daarom is het zo belangrijk dat je je extra inzet om je niveau op peil te krijgen!
In het ideale geval heb je in het middelbaar een opleiding met redelijk wat vreemde talen gevolgd. Voor de rest maakt het niet zoveel uit, want enkel voor Frans en Engels heb je voorkennis nodig. Wij hebben een toffe mix van studenten uit het TSO en ASO.
Voor onze opleiding is een talenknobbel belangrijker dan een wiskundeknobbel. Maar natuurlijk moet je ook soms met cijfers aan de slag. Als travel designer werk je niet enkel leuke reisprogramma’s uit, je berekent ook een correcte verkoopprijs. En als je een idee voor een nieuw evenement uitwerkt, hoort daar ook een budget bij. Al deze zaken leer je bij ons vanuit de praktijk.
ICT vaardigheden leer je bij ons niet in een apart vak, maar vanuit de praktijk, op het moment dat je ze nodig hebt. Je leert vlot werken met de belangrijkste Office programma’s, maar ook met allerlei andere handige tools, zoals Canvas, Mailchimp, etc.