Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanvullend diploma in Toerisme en Recreatiemanagement

Je eerste diploma op zak maar je wil je horizon toch nog verder verruimen? Schrijf je dan in in #deleuksteopleiding en behaal op 1 jaar een tweede diploma hoger onderwijs.

Het verkort traject toerisme (Track T) is de leukste upgrade voor wie al een hoger diploma behaalde met véél vreemde talen (Frans en Engels) en management (economie en marketing). Je kunt het verkort traject van 60 studiepunten volgen in dag- en in afstandsonderwijs.

Check het opleidingsprogramma in dagonderwijs

Check het opleidingsprogramma in afstandsonderwijs

Studenten Toerisme en Recreatiemanagement op studiereis in Albanië

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 à 24 uur les. De lesuren sluiten zo goed mogelijk op elkaar aan. Hieronder kan je een voorbeeld lesrooster consulteren. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitief lesrooster wordt in september gecommuniceerd.

Studenten Toerisme en Recreatiemanagement tijdens een les op de campus
Student Toerisme en Recreatiemanagement aan monument

Toerisme is een heel brede sector. Zoveel verschillende jobs, en zoveel verschillende bedrijven: echt, je hebt géén idee! De grootste uitdaging voor jou is om uit te zoeken waar jij het best past in het plaatje. Misschien herken je jezelf wel in één van de volgende profielen?

Love people

Wil je je passie voor reizen doorgeven aan klanten? Kun je goed overweg met verschillende soorten van mensen? Pas je graag je talen toe in de praktijk? Haal jij voldoening uit het maken van interessante en aantrekkelijke reisvoorstellen en reisdossiers? Verwelkom je graag toeristen op hun bestemming? Dan kan je aan de slag als vakantieadviseur, reisbegeleider, lokale vertegenwoordiger, baliemedewerker, host, service agent...

Love product

Werk je liever achter de schermen aan een nieuw toeristisch product? Onderhandel je graag met leveranciers? Ben je geboeid door innovatie in de sector en wil je dit ook toepassen in je eigen job? Bijt je je graag vast in uitdagende projecten die je van A tot Z tot een goed einde brengt? Dan kan je aan de slag als productmanager, projectmanager, organisator, event manager, marketing medewerker...

Bij welke bedrijven kan je terecht?

  • Attracties
  • Toeristische diensten
  • Touroperators
  • Reisagenten
  • Evenementenbureaus
  • Luchthaven
  • ...

De wereld is je werkterrein!

De toeristische sector is dé internationale sector bij uitstek! Je bachelordiploma opent deuren in binnen- en buitenland.

At home

Wil je je professionele leven een nieuwe wending geven en je kans wagen in de toeristische sector? Bij Howest kun je deze verkorte opleiding Toerisme en Recreatiemanagement ook als afstandstraject volgen.

Op die manier kan je je studie combineren met je huidige job, je gezin, … Je studeert zelfstandig van thuis uit, lessen hoef je niet te volgen. Ook examens organiseren we maximaal van thuis uit, op tijdstippen die je zelf kiest.

Wist je dat je jouw studietraject kan inkorten? Via een EVC-procedure kan je je werkervaring laten erkennen.

Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Track T - Toerisme en Recreatiemanagement in verkort traject aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 31 augustus
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Kortrijk:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

Reizen om te leren

Toerisme is onze core business en die moet je natuurlijk ook in de praktijk leren kennen! Dat betekent uiteraard dat je er geregeld op uittrekt. Meerdaagse trips in binnen- en buitenland met als top of the bill ons project WOW Albania in het tweede jaar. Stuk voor stuk leerrijke, maar ook heel leuke reizen.

Bestemmingen beter leren kennen, maar ook een blik achter de schermen van toffe hotels, eventlocaties, … Bovenop die “verplichte” reizen kun je op vrijwillige basis intekenen op andere unieke reizen. Naar China, Tokyo, Marokko, … If you can dream it, you can do it…

Zelf je stage kiezen, waar ook ter wereld!

In Howest kies je zelf je stageplaats. We hebben een ruim aanbod van toffe en leerrijke stageplaatsen in binnen- en buitenland, en met buitenland bedoelen we: waar ook ter wereld. Vind je daar je goesting niet? Ga dan gerust zelf op verkenning. Wij checken natuurlijk wel de kwaliteit van de stage en de omkadering, maar verder krijg je van ons carte blanche. Onze studenten liepen al stage in Aruba, Nieuw-Zeeland, Guatemala, Chili, Indonesië, … maar uiteraard kan het ook dichter bij huis, in Europa, of België.

Doen, doen, doen: praktijk!

Je duikt meteen de sector in! Toffe projecten vanaf dag één. Je maakt kennis met verschillende deelsectoren, je werkt opdrachten uit voor de sector. Elk project heeft andere thema’s en skills: creativiteit, teamskills, reisorganisatie, toeristische marketing…

Soms werk je alleen, soms in je klasgroep, soms in een internationaal team (WOW Albania!) en soms samen met andere Howestopleidingen. De sector inspireert, begeleidt en… deelt punten uit. Hands-on, to the point en steeds met aandacht voor trends en innovatie!

10/10 voor sfeer en gezelligheid

Studeren is een full-time job en vraagt veel tijd en energie. En ja, je kiest uiteraard in de eerste plaats voor een goede opleiding! Toch vinden we het even belangrijk dat je je goed voelt in Howest, in de opleiding, in je klasgroep. Dat doen we door onze lessen interessant, gevarieerd, en actief te maken. Maar ook daarbuiten investeren we in een goede sfeer. Een kwis op de campus, een christmasparty en tal van andere activiteiten.

In Howest ben je geen nummer. Alle docenten zijn direct aanspreekbaar, en in het eerste jaar krijg je een mentor die je persoonlijk begeleidt. We maken er echt werk van om elke student persoonlijk te leren kennen en gaan samen met jou op zoek naar jouw klik met de sector!

We willen niet alleen de beste, maar ook #deleuksteopleiding zijn.

Jouw klik met de sector zoeken

Toerisme is een heel brede sector. Zoveel verschillende jobs, en zoveel verschillende bedrijven: echt, je hebt géén idee! Wij maken er een uitdaging van om samen met jou de hele sector te verkennen. Niet alleen tijdens lessen, maar ook door bedrijfsbezoeken, projecten en stages. En dan is het aan jou om jouw klik met de sector te vinden. Uiteraard helpen we je hierbij! Ons geheime wapen is de portfolio, waarin je op zoek gaat naar jouw persoonlijke sterktes. Je mentor begeleidt je persoonlijk bij deze zoektocht.

Heb je je droomjob gevonden, dan helpen wij je om je droom ook te laten uitkomen. In de modules professionele ontwikkeling leer je je eigen doelen te formuleren en gericht actie te ondernemen om ze te bereiken... zodat je je dromen ook echt kan realiseren.

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

Dat kies je volledig zelf. Bij ons op de campus kan je Spaans of Chinees volgen. Maar in plaats daarvan kan je ook om het even welke andere taal volgen via een avondschool naar keuze.
Enkel in het eerste jaar is de keuzetaal verplicht. Vanaf het tweede jaar kan je de keuzetaal vervangen door extra toeristische specialisatie. Blijf je de keuzetaal volgen, dan komt er in jouw programma vanaf semester 4 sowieso ruimte voor extra toeristische specialisatie.

Niet als je bereid bent een tandje bij te steken. Je krijgt lessen aangepast aan jouw niveau om je achterstand vlot bij te spijkeren. Alle lessen Frans zijn zeer praktijkgericht en we zullen je waar mogelijk laten samenwerken met Waalse en Franse studenten. Je leert de taal dus écht gebruiken. 

PS: Frans is een heel belangrijke taal om het te maken in de toeristische sector. Daarom is het zo belangrijk dat je je extra inzet om je niveau op peil te krijgen! 

In het ideale geval heb je in het middelbaar een opleiding met redelijk wat vreemde talen gevolgd. Voor de rest maakt het niet zoveel uit, want enkel voor Frans en Engels heb je voorkennis nodig. Wij hebben een toffe mix van studenten uit het TSO en ASO.

Voor onze opleiding is een talenknobbel belangrijker dan een wiskundeknobbel. Maar natuurlijk moet je ook soms met cijfers aan de slag. Als travel designer werk je niet enkel leuke reisprogramma’s uit, je berekent ook een correcte verkoopprijs. En als je een idee voor een nieuw evenement uitwerkt, hoort daar ook een budget bij. Al deze zaken leer je bij ons vanuit de praktijk.

ICT vaardigheden leer je bij ons niet in een apart vak, maar vanuit de praktijk, op het moment dat je ze nodig hebt. Je leert vlot werken met de belangrijkste Office programma’s, maar ook met allerlei andere handige tools, zoals Canvas, Mailchimp, etc.