Bachelor Multimedia and Creative Technologies (MCT)

Bachelor Multimedia and Creative Technologies (MCT)
"The next IoT generation"

Do you have a strong interest in technology?
Do you want to learn how to develop smart applications from A to Z?
Do you also believe in learning by doing and solving real cases?

Multimedia & Creative Technologies (MCT) is a professional bachelor training program at Howest, campus Kortrijk. MCT trains you into the all-round IT engineer.

In the first three semesters you will become acquainted with the 4 optional tracks of MCT: smart technology & data analysis, web and app development, network technology or backend and AI. Depending on your preference, you will deepen yourself from the fourth semester (2nd year - from February) as:

  • Web App developer: you focus on the interface and smart web technology (e.g. chatbots)
  • Smart Tech & AI: with data analysis, machine learning and deep learning you make the new internet smarter.
  • IoT Infrastructure Engineer: you are able to connect smart devices to a grid as well as automatically deploy servers in the cloud.
  • AI Engineer: combine the power of AI with a structured and high-performance backend.

This program is unfortunately only available in Dutch, but MCT does have one English-taught semester: 

Next to that you can also sign up for the postgraduate certificate AI Engineer

For more info you can always contact: 

Minors of this study programme

Major
Minor

Waar heb ik les?

Campus Kortrijk Weide - Gebouw A

De campus ligt op een boogscheut van het station en vlak bij het centrum van Kortrijk. Die ideale locatie combineren we met aangename leslokalen, persoonlijke begeleiding en hightechinfrastructuur op de campus. In Kortrijk biedt Howest innovatieve opleidingen. Die vibe, die creativiteit, die zoektocht naar innovatie, die voel je op alle campussen in de stad.

Contact details:

Sint-Martens-Latemlaan 2B, 8500 Kortrijk
+32 56 24 12 11
kortrijk@howest.be
Meer info en routeplan

Howest is veel meer dan een hogeschool met 24 bachelor- en 12 graduaatsopleidingen. ​

Het is een hogeschool met passie voor jouw toekomst. Een hogeschool waar elke student centraal staat en waar we die via persoonlijke begeleiding op weg zetten naar een diploma dat voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.​

Veelgestelde vragen over de opleiding

Heb ik voorkennis nodig om aan de opleiding te starten?

Nee. Ons team past unieke onderwijsmethodes toe, aangepast aan jouw voorkennis. Het enige dat belangrijk is, is dat je aanwezig bent in de les en daarna de zaken waar je moeite mee hebt, inoefent. Aangezien Multimedia and Creative Technologies (MCT) je opleidt tot een professional die reallife IT-projecten kan realiseren, is weken niets doen en pas intens beginnen blokken in de laatste weken voor de examens geen goede optie. De lessen bijwonen en elke week je praktische skills bijwerken, zijn dus zeer belangrijk.

Welke basis aan wiskunde heb ik nodig? Hoe zwaar is de wiskunde?

Dit hangt sterk af van het gekozen keuzetraject (https://mct.be/programma/). Over het algemeen heb je met 3 à 4 uur wiskunde een goede basis. In de opleiding Multimedia and Creative Technologies gaat het vooral om het toepassen van wiskunde, niet om dé wiskunde. Wil je een van de AI-keuzetrajecten volgen, dan moet je wel enige interesse hebben in bijvoorbeeld statistiek. In dat geval is 5 uur wiskunde of meer aangeraden, maar ook hier geldt: passie en regelmatig oefenen zijn veel belangrijker dan voorkennis!

Wat is het inhoudelijk verschil tussen Multimedia and Creative Technologies en andere IT-opleidingen?

Andere IT-opleidingen zoals Toegepaste Informatica behoren tot het studiegebied van Handelswetenschappen & bedrijfskunde. Ze gaan dus altijd dieper in op business management en richten zich dus eerder op hoe grote ondernemingen IT gebruiken.

Multimedia and Creative Technologies behoort tot het domein van Industriële wetenschappen en Technologie. Vooral dat laatste woord is belangrijk: 'Agile' en creatief technologie inzetten, zit diepgeworteld in het DNA van de opleiding. Met andere woorden: MCT'ers worden opgeleid om creatief nieuwe technologie te implementeren in ondernemingen die veel sneller schakelen met methodes zoals SCRUM in start-ups, scale-outs, kmo's.

Niets is vervelender voor een MCT'er dan te horen “als je die verbetering moet doorvoeren, dan zal je toch eerst door procedure X moeten gaan om norm Y te halen en drie levels van bazen moeten overtuigen”. MCT'ers hebben een Vlaamse versie van de Silicon Valley-geest: ze zijn 'game changers' die coole technologie zo snel mogelijk 'in the wild' willen zien.

Wat is het verschil tussen Multimedia and Creative Technologies en andere IT-opleidingen op het vlak van onderwijs en einddoel?

Wij geloven dat onze studenten 'uitvinders', 'creatievelingen met een technologische hoek af' ('the IoT Generation') zijn. Het ultieme einddoel van de opleiding Multimedia and Creative Technologies is dan ook de realisatie van projecten. Niet één dag per week of in 'een vak zoals er wel meer zijn', maar tijdens een intense periode van 5 tot 6 weken, waarin je eerst alleen en daarna in groep, de nieuwste technologie uitprobeert en tot leven laat komen. Tijdens de projectweken focus je enkel en alleen op het uitvoeren van je project en ontdek je gaandeweg je sterktes en zwaktes.

Vanaf het tweede jaar krijg je teamopdrachten van kleine en grote bedrijven die de 'MCT Silicon Valley spirit' willen binnenhalen in hun bedrijf. Zij vragen je groepje om nieuwe technologieën om te zetten in een werkend proof of concept-project (https://mct.be/projecten/).

Hoe groot zijn de lesgroepen?

In het eerste jaar heb je ongeveer 30 procent theorie. Dan zit je uitzonderlijk eens samen met 130 tot 180 andere studenten. De meeste lessen krijg je echter in groepen van 20 tot 28 studenten. Hoe verder in de opleiding, hoe meer dat het geval is.

Tijdens de projectweken werk je bovendien intens samen in groepjes van drie tot vier studenten.

Telt het lessenrooster veel springuren?

Nee, de lessen gaan zo goed als altijd door tussen 8u30 en 17u45. Bij het opstellen van het lessenrooster proberen we altijd één dag per week 'lesvrij' te houden (en als dat niet lukt, twee halve dagen. Een voorbeeldlessenrooster vind je hier.

Waar vind ik een kot in Kortrijk?

Op kotwest.be vind je een ruim aanbod aan studentenkoten in Kortrijk. Over het algemeen krijg je in Kortrijk meer kwaliteit voor je geld dan in vele andere studentensteden.

Hoe ver ligt de campus van het station?

Ongeveer 1,2 km volgens Google Maps. We testen het zelf iedere dag: te voet heb je ongeveer 12 tot 15 minuten nodig.

Ready to enroll? Apply now

Information sessions

Infodag

Friday till Saturday
07/05 - 08/05
Infodag

Infodag

Saturday
26/06 10u-16u
Infodag

Infodag

Saturday
28/08 10u-13u
Infodag

Infodag

Friday
10/09 17u-20u
Infodag

Volg de bacheloropleiding Multimedia & Creative Technologies op sociale media