Unieke keuzeminor Wellbeing & Coaching
In je eerste jaar kan je kiezen tussen twee minors die uniek zijn in Vlaanderen: Wellbeing & Coaching en Experience & Challenge. Zo leer je vanaf dag één, vanuit je eigen talenten en voorkeur, innoverend denken en anticiperen op de toekomstige gezondheidszorg.
In de minor Wellbeing & Coaching leer je personen versterken vanuit hun eigen kracht. Je leert hoe je als ergotherapeut ‘wellbeing’ voor je doelgroep kan bereiken en je maakt kennis met coachingmethodieken en complementaire technieken.
Inhoud
De keuzeminor Wellbeing & Coaching loopt over twee semesters in het eerste jaar. In het eerste semester maak je kennis met de achtergrond van wellbeing en met de manier waarop je wellbeing kan integreren in de ergotherapie met het oog op een hogere levenskwaliteit. Tijdens het daaropvolgende inlevingspracticum ervaar je zelf wat ‘bewust ontspannen' is, wat lichaamsgericht werken is en hoe lichaam en geest verbonden zijn.
In het tweede semester maak je kennis met coachingmethodieken en complementaire technieken. Twee wetenschappelijk onderbouwde complementaire technieken krijgen bijzondere aandacht: aromatherapie (inclusief massage) en yoga (inclusief kinderyoga). Die leer je integreren in een ergotherapeutisch (be)handelplan bij verschillende doelgroepen.
Achtergrond
Onze huidige maatschappij vraagt veel van een mens. Die druk is nog groter bij personen met een handelingsprobleem. Bij deze groep komen psychische en psychosomatische problemen bijgevolg vaker voor. Die hebben een duidelijke weerslag op het dagelijkse handelen en de levenskwaliteit. Complementaire technieken kunnen een zinvolle aanvulling zijn op de klassieke vormen van ergotherapie. Ze blijken met name een waardevolle stimulans bij het betrekken van een persoon in dagelijkse activiteiten.
We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Wellbeing & Coaching aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.
De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.
Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!
Kom langs op onze infodagen
Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Kortrijk:
Opleiding in beeld
Troeven van de opleiding
Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!
Samenwerken
Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen.
Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.
Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat.
Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.
Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.
Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.
Nieuws
Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.
Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.
Overtuigd? Schrijf je in!
Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community!
Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link.
FAQ
Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.
Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.
Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet!
Je hebt geen specifieke voorkennis nodig voor de opleiding Ergotherapie. De basiskennis uit de humaniora (ASO, TSO) en gemotiveerd zijn, volstaan. Als je twijfelt over je wetenschappelijke voorkennis, kan je deelnemen aan onze instapcursus Wetenschappen voor ergotherapeuten. In deze instapcursus herhalen we de basiskennis fysica, biologie en chemie. Die kennis is noodzakelijk voor de wetenschappelijke vakken binnen de opleiding. Studenten met een ASO-diploma hebben in het middelbaar al de nodige wetenschappelijke achtergrond gekregen. Bijgevolg heeft deze cursus voor hen geen meerwaarde. De instapcursus Wetenschappen voor ergotherapeuten gaat door op donderdagvoormiddag 7 september 2023. Meer info en inschrijven via deze website: https://www2.howest.be/instapcursussen
Tijdens je opleiding ga je vanaf het eerste jaar op stage in het werkveld. In semester twee loop je 8 dagen stage, in semester drie 10 dagen, in semester vier18 dagen, in semester vijf 39 dagen en in semester zes 47 dagen. Tijdens de stages is het de bedoeling dat je de verworven kennis, vaardigheden en attitudes toepast in het werkveld. Tijdens de eerste twee stages ligt de focus op de rol van Gezondheidswerker en Manager. Vanaf de derde stage verschuift de focus naar de rol van Behandelaar en Handelingsdiagnosticus. Tijdens de laatste stage staat het evidence-based werken binnen het autonoom ergotherapeutisch behandelen centraal en profileer je je als toekomstige ergotherapeut. Na minstens 1000 uur stage bij de belangrijkste doelgroepen van een ergotherapeut, ben je klaar voor de stap naar het werkveld.
Voor elke stageperiode kan je een stageplaats kiezen uit onze lijst van stageplaatsen. Als student geef je je top vier door en op basis hiervan wijzen we de stageplaatsen toe. Je kiest zelf binnen welke beroepscontext (ouderenzorg, fysieke revalidatie, ontwikkelingsproblemen en geestelijke gezondheidszorg) je je stage loopt. We verwachten wel dat je op het einde van de opleiding stage hebt gelopen binnen de vier meest voorkomende beroepscontexten van een ergotherapeut.