Unieke keuzeminor Experience & Challenge

In je eerste opleidingsjaar kan je kiezen tussen twee minors die uniek zijn in Vlaanderen: Experience & Challenge en Wellbeing & Coaching. Zo leer je vanaf dag één, vanuit jullie eigen talenten en voorkeur, innoverend denken en anticiperen op de toekomstige gezondheidszorg.

In de minor Experience & Challenge leer je personen op een veilige manier uitdagen aan de hand van ervaringen in de natuur. Je haalt ze uit hun comfortzone en geeft ze zo de kans om tot bewustere keuzes in hun betekenisvol handelen te komen.

Inhoud

De keuzeminor Experience & Challenge loopt over twee semesters in het eerste jaar. In het eerste semester ligt de focus op het zelf ervaren van uitdagende activiteiten in de natuur. Je start altijd vanuit een ervaringsleeractiviteit. Daarna volgt de theoretische onderbouwing via opdrachten en (meta)reflectie. Eindigen doe je met het voorbereiden van een sessie waarin de vier elementen (ervaringsleren, uitdagen, reflecteren en natuur) verwerkt zitten.

In het tweede semester maak je kennis met de verschillende begeleidersstijlen en leer je je eigen stijl ontwikkelen. Je leert avontuurlijke activiteiten in de natuur opbouwen en aanpassen. Deze kennis oefen je daarna in met elkaar en bij verschillende doelgroepen.

Achtergrond

Contact met de natuur maakt opgang in de gezondheidszorg als middel om ziektes te voorkomen en te behandelen. Daarnaast gaan we steeds vaker op zoek naar nieuwe ervaringen, die best uitdagend mogen zijn. Tal van inspirerende initiatieven combineren vandaag het werken in en met de natuur met het leren uit uitdagende ervaringen. Hun nut als trigger voor het in gang zetten van een leerproces of een verandering komt in deze keuzeminor uitgebreid aan bod. 

Studenten ergotherapie in de minor Experience en Challenge

Jouw lesrooster 

Elke week heb je 20 à 24 uur les. De lesuren sluiten zo goed mogelijk op elkaar aan. Hieronder kan je een voorbeeldlesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster wordt in september afgerond. 

The Level - modern gebouw waar de lessen gegeven worden
Kostprijs
Kostprijs

Wat kost jouw inschrijving? En heb je recht op een studietoelage?

Lees meer

Starten in februari
Starten in februari

Je hebt het gevoel dat je niet de juiste studiekeuze hebt gemaakt, maar je wilt niet bij de pakken blijven zitten? Start een nieuwe opleiding in februari! Het kan!

Lees meer

Inschrijven
Inschrijven

Je kan je nu reeds online registreren. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 6 mei
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Kortrijk:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Studenten krijgen uitleg over opleiding aan Howest

Troeven van de opleiding

Inschrijven

Je kan je nu reeds online registreren. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Kwaliteit

Howest heeft de voorbije jaren een sterke kwaliteitscultuur opgebouwd. Onze gedeelde waarden Serve – Empower – Care dragen bij tot het verbeteren van de dagelijkse praktijk en de uitstraling van onze hogeschool.

Lees meer

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

  Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

  Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

  Laptops
  The Level

  Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

  Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

  Evy Schacht
  Howest Alumna 2021

  Overtuigd? Schrijf je in!

  Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

  Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

  Schrijf je in

  Studenten in pauze met koffie op de campus

  FAQ

  Indien je een laptop koopt via Howest, kan je hier bekijken welke laptop de richting aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties. 

  Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

  Je hebt geen specifieke voorkennis nodig voor de opleiding Ergotherapie. De basiskennis uit de humaniora (ASO, TSO) en gemotiveerd zijn, volstaan. Als je twijfelt over je wetenschappelijke voorkennis, kan je deelnemen aan onze instapcursus Wetenschappen voor ergotherapeuten. In deze instapcursus herhalen we de basiskennis fysica, biologie en chemie. Die kennis is noodzakelijk voor de wetenschappelijke vakken binnen de opleiding. Studenten met een ASO-diploma hebben in het middelbaar al de nodige wetenschappelijke achtergrond gekregen. Bijgevolg heeft deze cursus voor hen geen meerwaarde. De instapcursus Wetenschappen voor ergotherapeuten zal doorgaan in september 2023. Meer info volgt op deze website: https://www2.howest.be/instapcursussen

  Tijdens je opleiding ga je vanaf het eerste jaar op stage in het werkveld. In semester twee loop je 8 dagen stage, in semester drie 10 dagen, in semester vier18 dagen, in semester vijf 39 dagen en in semester zes 47 dagen. Tijdens de stages is het de bedoeling dat je de verworven kennis, vaardigheden en attitudes toepast in het werkveld. Tijdens de eerste twee stages ligt de focus op de rol van Gezondheidswerker en Manager. Vanaf de derde stage verschuift de focus naar de rol van Behandelaar en Handelingsdiagnosticus. Tijdens de laatste stage staat het evidence-based werken binnen het autonoom ergotherapeutisch behandelen centraal en profileer je je als toekomstige ergotherapeut. Na minstens 1000 uur stage bij de belangrijkste doelgroepen van een ergotherapeut, ben je klaar voor de stap naar het werkveld. 

  Voor elke stageperiode kan je een stageplaats kiezen uit onze lijst van stageplaatsen. Als student geef je je top vier door en op basis hiervan wijzen we de stageplaatsen toe. Je kiest zelf binnen welke beroepscontext (ouderenzorg, fysieke revalidatie, ontwikkelingsproblemen en geestelijke gezondheidszorg) je je stage loopt. We verwachten wel dat je op het einde van de opleiding stage hebt gelopen binnen de vier meest voorkomende beroepscontexten van een ergotherapeut.