Bachelor Energiemanagement

Bachelor Energiemanagement

Heb je interesse voor energie, ecologie en technologie? Een zwak voor techniek, zonder dat je een pure techneut bent? Volg je de evoluties op het vlak van hernieuwbare energie op de voet? En kijk je ernaar uit om bedrijven te helpen om ze zo energiezuinig mogelijk te maken?

Dan is de bachelor Energiemanagement iets voor jou.

Bekijk de opleidingsbrochure, ontdek de opleidingsprogramma’s, de troeven, oriëntatie in het werkveld en zoveel meer.

Brochure downloaden Brochure aanvragen Inkijk cursusmateriaal Opleidingswebsite

Wil je onze campussen ‘in het echt’ zien? Reserveer je bezoek

Vind je geen gepast tijdstip? Mail naar bezoek@howest.be

Volg de bacheloropleiding Energiemanagement op sociale media

Een vraag over de opleiding?

Stuur een e-mail of chat met de opleiding

Vragen over de bacheloropleiding Energiemanagement? We beantwoorden graag je vraag via e-mail of chat.

Stuur email Start chat

Stel je vraag aan een van de lectoren

De opleidingscoördinator en lectoren staan vandaag voor je klaar. Zij antwoorden met plezier op je specifieke vragen. Vuur je vragen per e-mail af.

Pedro Ligneel

Pedro Ligneel

Opleidingscoördinator en stagecoördinator

Stuur e-mail
Tim Vandendriessche

Tim Vandendriessche

Traject- en studentenbegeleider en coördinator internationalisering

Stuur e-mail
Jurgen Van Ryckeghem

Jurgen Van Ryckeghem

Lector Smart Grids en onderzoekscoördinator

Stuur e-mail
Nikolaas Boucquey

Nikolaas Boucquey

Lector Warmte- en stromingsleer / Master SESyM  

Stuur e-mail
Henk Bostyn

Henk Bostyn

Lector Datacaptatie en Automatisering

Stuur e-mail

Opleiding in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Graag geven we je een sneakpreview van wat je te wachten staat.

Campus Kortrijk Weide - Gebouw A

De campus ligt op een boogscheut van het station en vlak bij het centrum van Kortrijk. Die ideale locatie combineren we met aangename leslokalen, persoonlijke begeleiding en hightechinfrastructuur op de campus. In Kortrijk biedt Howest innovatieve opleidingen. Die vibe, die creativiteit, die zoektocht naar innovatie, die voel je op alle campussen in de stad.

Contactgegevens:

Sint-Martens-Latemlaan 2B, 8500 Kortrijk
+32 56 24 12 11
kortrijk@howest.be
Meer info en routeplan

Veelgestelde vragen over de opleiding

Moet ik specifieke voorkennis hebben om aan Energiemanagement te beginnen?

Nee, je hebt geen voorkennis nodig. Alle modules starten van nul en bouwen stap voor stap op. Heb je echter voorkennis in een bepaald domein, dan is dat mooi meegenomen en zullen die modules misschien iets makkelijker te studeren zijn. Zo heb je ook iets meer tijd om volledig nieuwe modules te verwerken. Door de kleine lesgroepen kunnen we ook individueler werken en gerichte begeleiding geven.

Welke vooropleiding is de beste? Moet ik iets gevolgd hebben in de energie?

De perfecte vooropleiding bestaat niet. Onze studenten komen uit het aso, tso, kso en bso. Ken je al iets van elektriciteit of programmeren, dan is dat een pluspunt, maar geen garantie om te slagen. Elke student die tijdens het jaar goed werkt en regelmatig studeert, kan slagen, ongeacht de vooropleiding.   

Kijk zeker eens bij de getuigenissen op de website. Daar zal je zien dat studenten en alumni totaal verschillende vooropleidingen hebben gevolgd: van Industriële Wetenschappen, Elektromechanica, Elektrotechniek tot Sportwetenschappen of Economie-Moderne Talen.  

Een technische of wetenschappelijke interesse helpen je wel heel goed!  

Ik volg nu een algemene opleiding en heb dus maar weinig praktische ervaring met elektriciteit en programmeren. Is dat een probleem?

Nee, dit is zeker geen probleem. We beginnen van nul, maar we raden je wel aan om de lessen goed te volgen en regelmatig te studeren, want week na week bouwen we de leerstof op. Als je mee bent, zal het je zeker lukken. De docenten en andere studenten met voorkennis staan ook klaar om je extra uitleg te geven. Kreeg jij meer wiskunde in het middelbaar? Dan kan jij je medestudenten daarbij helpen. Onze studenten Energiemanagement vormen een hechte groep en samen met de lectoren halen we het beste uit elke student.  

Is er een instapcursus voor ik start in het eerste jaar?

Er wordt een instapcursus aangeboden voor wiskunde. Heb je 3 uur of minder wiskunde gehad in het middelbaar, dan raden we je aan om deze cursus te volgen. In de instapcursus frissen we de basis op zodat je vlot kan starten met de lessen.  

Waarom is er geen instapcursus voor de vakken van de technische modules?

In de technische modules starten we vanaf nul. In een instapcursus zou alleen de leerstof van de eerste week aan bod komen. Door de kleine groepen kunnen we je echter tijdens het jaar heel goed begeleiden en is het waardevoller de kennis week per week op te bouwen in plaats van een snelcursus op 1 dag.  

Hoeveel uur les krijg ik per week?

In het middelbaar krijg je 32 uren les van 50 minuten. In het hoger onderwijs telt elk lesuur 60 minuten. In de opleiding Energiemanagement heb je er elke week 25, opgesplitst in telkens 5 uur per module. Elke module is dan ook even belangrijk in ons opleidingsprogramma.

Hoe is de verdeling tussen theorie en praktijk?

Van elke module krijg je elke week 5 uur les. Gemiddeld bestaat de helft daarvan uit theorie, de andere helft gaat naar labo, oefeningen of praktijk. Zo kunnen we de theorie onmiddellijk omzetten in praktische oefeningen of metingen.   

Krijg ik nog algemene vakken en talen?

In de opleiding Energiemanagement heb je enkel nog wiskunde (Problem Solving) in het eerste semester. Zoals de naam het zegt, gaat het hierbij vooral om probleemoplossend leren denken. Het niveau van de wiskunde komt overeen met de 3 à 4 uur wiskunde in het middelbaar. 

Je krijgt geen talenvakken als Frans of Engels. Wel zak je vaak handleidingen of nieuwe materie op het internet terugvinden in het Engels. Cursussen kunnen in het tweede en derde jaar ook deels in het Engels zijn. We verwachten dus wel dat je Engels begrijpt. 

Heb ik veel springuren?

Je hebt geen springuren in het lessenrooster. Pendelen kan dus perfect. Moet je ’s avonds even wachten op je trein, dan kan je op de campus nog wat werken aan opdrachten of iets lezen. 

Hoe ziet de jaarkalender eruit? Wanneer heb ik examens?

De jaarkalender kan je in het hoger onderwijs opdelen in twee semesters (van half september tot en met januari en van februari tot en met juni).

Halfweg semester 1 en 2, na ongeveer 6 weken les, krijg je enkele testexamens. (Dit is de week na de herfstvakantie en de week voor de lentevakantie). Zo kan je zien of je mee bent met de nieuwe leerstof, maar leer je ook hoe examens verlopen in het hoger onderwijs, welk type vragen de docenten stellen, …   

Op het einde van elk semester (januari en juni) sluiten de eindexamens het semester af. Indien het nodig is, krijg je een tweede examenkans in augustus.  

De vakanties lopen gelijk met het secundair, behalve de krokusvakantie. Bij ons valt deze week na de examens in januari, als lesvrije week voor het tweede semester begint. Hou er ook rekening mee dat de wintervakantie rond Nieuwjaar een blokvakantie is voor de examens van januari.  

Hoe ziet een lesrooster en academische kalender eruit?

Een voorbeeld van een lesrooster en een academische kalender vind je via deze link.

Is er veel vraag op de arbeidsmarkt? Zal ik vlot werk vinden?

Er is zeker heel wat vraag van de arbeidsmarkt. We merken dit bijvoorbeeld aan het aantal stageaanvragen. Maar ook aan het aantal jobaanbiedingen dat onze studenten reeds in het laatste jaar krijgen. Met je diploma op zak zal je dus kunnen kiezen uit verschillende jobs.   

Op onze website vind je tal van getuigenissen van alumni. Ze geven je met plezier een inkijk in hun job. 

Hoe werkt de opleiding samen met het werkveld?

We werken heel veel samen met het werkveld.  

Vanaf het eerste jaar komen gastsprekers langs in de lessen en gaan we op bedrijfsbezoek (dit is praktisch heel goed haalbaar door de kleine klasgroepen).

Vanaf het tweede jaar kom je via het integratieproject nog meer in contact met het werkveld. In het derde en laatste jaar doe je je stage en bachelorproef gedurende 3 maanden in een bedrijf.

Bij de voorstelling van je integratieproject bestaat de jury ook uit docenten en mensen uit het werkveld.  

In de lessen komen daarnaast vaak praktijkcases aan bod uit de industrie of het onderzoek waar we zelf mee bezig zijn. 

Een aantal lesmodules wordt (deels) gegeven door gastdocenten. Die staan dagelijks in de praktijk en delen hun kennis graag met onze studenten. 

Heb ik specifiek materiaal/laptop/software nodig?

Om de opleiding Energiemanagement te volgen, heb je een laptop nodig. Details over het laptopproject

Op je laptop werk je met officiële software. De standaardlicenties hiervoor zijn inbegrepen in de extra studiekost. Meer informatie

Elke student heeft ook een multimeter nodig om metingen uit te voeren. Vanaf het tweede jaar gebruiken we ook een Raspberry Pi. We leggen je in het begin van elk academiejaar uit welk type je nodig hebt en waar je dit kan aankopen.  

Moet ik veel boeken aankopen?

Per jaar zal je 1 of 2 boeken moeten kopen. De boekenlijst ontvang je begin september. De boeken kan je ofwel tijdens de boekenverkoop op de campus ofwel online aankopen.

Is de campus goed bereikbaar?

Onze lessen gaan door op de campus Kortrijk-Weide. Die ligt op 10 à 15 minuten stappen van het station van Kortrijk. 

Kom je met de wagen (probeer zoveel mogelijk te carpoolen), dan kan je parkeren in de straat van de campus.

Wanneer kan ik inschrijven?

Vanaf maart kan je je al registreren (= voorinschrijving). Dit kan online van thuis uit.

Deze voorinschrijving kan je pas definitief maken vanaf begin juli, zodra je je diploma van het secundair onderwijs hebt behaald. Heb je je keuze gemaakt voor Energiemanagement, wacht dan niet tot juli om je voorinschrijving in orde te brengen. Zo kunnen we je alvast op de hoogte houden van alle praktische formaliteiten die moeten gebeuren voor de start van het academiejaar. 

Welke opties zijn er om naar het buitenland te gaan?

We hechten veel belang aan de contacten met het werkveld, ook in het buitenland. Elk jaar organiseren we begin november een studiereis voor de studenten uit het tweede en derde jaar. De voorbije jaren trokken we naar Stockholm, Groningen en Berlijn. 

Wil je  voor een langere periode naar het buitenland? Dat kan ook via je stage in semester 6. Zo liepen onze studenten al stage in Oeganda, Zweden, Cuba, … Elke bestemming is in principe mogelijk, zolang je er een nuttig project kan uitvoeren.   

In de tweede helft van het jaar komen ook de masterstudenten les volgen op onze campus. Je kan buddy worden van een van hen en ze wegwijs maken in Howest en Kortrijk. Ook dit kan een leuke internationale kennismaking zijn met studenten uit andere landen.  

Kan ik verder studeren na Energiemanagement?

Er zijn verschillende opties om verder te studeren na 3 jaar Energiemanagement. 

De twee meest voorkomende masteropleidingen die onze studenten kiezen, zijn: 

Daarnaast zijn er nog diverse andere mogelijkheden om in binnen- of buitenland verder te studeren.

Hoe goed is de opleiding Energiemanagement?

Sinds 2017 organiseert Energik de “Junior Energiemanager van het jaar”. Van de eerste drie edities ging deze prijs twee keer naar een student van Howest! Het verslag kan je lezen op onze website. 

In 2019 hebben we, samen met studenten van UGent, deelgenomen aan de gerenommeerde internationale wedstrijd Solar Decathlon Europe. De studenten kregen de opdracht om het volledige elektrische gedeelte, inclusief de slimme sturing, van de woning te realiseren. Het resultaat werd bekroond met twee mooie awards op Europees topniveau: de “Smart House Special Award” en “Energy Balance Award”. Hiervan kan je een verslag lezen op de website.

De opleiding Energiemanagement leidt naar een knelpuntberoep en is bijgevolg gratis voor werkzoekenden. Welke stappen moet ik hiervoor ondernemen?

Energiemanagement is officieel erkend als knelpuntberoep. Er is dus een grote werkzekerheid na je studies. Werkzoekenden die aan bepaalde voorwaarden voldoen, kunnen de opleiding gratis volgen. De voorwaarden worden bepaald door de VDAB. Meer info online.

Hoeveel kost deze opleiding?

Een overzicht van de kostprijs van de opleiding vind je via de wegwijzer.

Meer informatie over de studentenvoorzieningen en -faciliteiten aan Howest

Studentenvoorzieningen en -faciliteiten

Op zoek naar de juiste studiekeuze? Vragen over studentenfaciliteiten, studietoelage, financiële ondersteuning, huisvesting of tussenkomst in de vervoerskosten van en naar de campus? Andere persoonlijke vragen?

Meer informatie