Onze troeven

"Opleiding kleuteronderwijs: heel wat troeven"

De opleiding kleuteronderwijs biedt je verschillende voordelen. Niet alleen verrijk je de wereld van kleuters, je verruimt ook de blik op de jouwe!  

Extra informatie nodig? Neem dan gerust contact op met onze trajectbegeleider

Focus op praktijk

DSCN9454.JPG

De beste leermethode? Handen uit de mouwen! Want door te doen zet je theorie om in de praktijk en kom je in contact met de verschillende doelgroepen én het werkveld.

Bij Howest krijg je alle ruimte om dingen uit te proberen en zo al doende je vaardigheden te versterken. Uiteraard moet je dat niet op eigen houtje doen: ons lectorenteam en de partners uit het netwerk staan klaar om je maximaal te ondersteunen.

Een groot deel van je opleiding bestaat uit begeleide ateliers en stages in partnerscholen, waarin je over verschillende semesters heen stapsgewijs vertrouwd geraakt met het takenpakket van een leerkracht.

Heel concreet krijg je vanaf de start (twee)wekelijks de kans om de in modules opgedane kennis in de praktijk uit te testen. In het laatste jaar kan je zelfs stage volgen in methode- of buitengewoon onderwijs of in ‘alternatieve’ omgevingen zoals ziekenhuisscholen, educatieve centra of bibliotheken. Deze praktijkervaring buiten de onderwijssector maakt jouw professionele kansen zo groot mogelijk. 

Stapsgewijze begeleiding en coaching

DSC06925.JPG

Begeleiding staat binnen onze opleiding kleuteronderwijs centraal. Vanaf de start willen we zicht krijgen op jouw basiskennis, vaardigheden en verwachtingen, om daar vervolgens op verder te bouwen. Die begeleiding verloopt stapsgewijs, zodat je op een haalbaar tempo nieuwe inhoud kan verwerken en vaardigheden aanscherpen.

Extra begeleiding nodig? Hiervoor kan je altijd aankloppen bij: 

  • het lectorenteam
  • onze specifieke studie-, taal-, bachelorproef- en stagecoaches
  • onze monitoraten, voor specifieke vragen rond inhouden van een module
  • de opleidingsmentor
  • de talentcoach

Oog voor onderwijsinnovatie

DSC06915.JPG

Tijdens je opleiding maak je kennis met veranderingen en vernieuwingen binnen het (kleuter)onderwijs, bijvoorbeeld rond STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics) en co-teaching.

Je leert hier kritisch en onderzoekend naar kijken en ontdekt ook lopende onderzoeksprojecten. Door zo te werken, houden we de vinger aan de pols van onderwijstrends én maken we werk van een innovatief curriculum

Pluralistische kijk

DSC06969.JPG

Als pluralistische school wil Howest je grondig voorbereiden op een start in alle onderwijsnetten. Daarom houden we de focus op het werkveld zo breed mogelijk en stimuleren we je om een netwerk uit te bouwen over de onderwijsnetten heen. Dat verruimt je blik én verhoogt je tewerkstellingskansen.

Pluralisme vullen we verder in met een module ‘zingeving’: hierbinnen kan je zowel het attest rooms-katholieke godsdienst als niet-confessionele zedenleer voor basisonderwijs halen – voor dat laatste moet je evenwel nog een stuk van het postgraduaat na de opleiding afwerken. Met als (het in Vlaanderen unieke) alternatief ‘filosoferen met kinderen’.

Binnen de module zingeving ga je in interactie met de lectoren en sta je stil bij de keuzes die je maakt. 
Kern van dit alles: een open, gezonde en respectvolle kijk op andere levensbeschouwingen stimuleren. 

Internationale kansen

Sylvie_Senesael_Foto.1.jpg

Studie of stage in het buitenland? Sowieso een verrijking. Wij stimuleren dit bijgevolg graag, mede via ons ruime netwerk van internationale partners binnen en buiten Europa.

Daarnaast organiseren we binnen Howest inspiratiereizen naar China, India en de VS, waarbij je gedurende twee weken wordt ondergedompeld in de samenleving en dus ook het onderwijs ter plaatse. 

Instroommogelijkheden

DSC06893.JPG

Ben je reeds een opleiding in het hoger onderwijs begonnen en wil je de stap naar de lerarenopleiding zetten? Geen enkel probleem. Ga in gesprek met onze trajectbegeleider en bekijk samen wat mogelijk is.

Doorstroommogelijkheden

Omdat de bacheloropleidingen kleuter-, lager en secundair onderwijs intensief samenwerken hebben, worden voor jou mooie doorstroomkansen gecreëerd.

Heb je ook ambities om leerkracht voor een andere doelgroep te worden? Dat kan, via onze lerarenopleiding kan je in vier jaar tijd twee bachelordiploma’s halen. Heb je al een diploma bachelor onderwijs, of een masterdiploma in combinatie met een graduaat educatieve wetenschappen? Dan kun je via een verkort traject van één jaar kleuteronderwijzer of leerkracht secundair onderwijs worden.

Studeren op afstand

DSCN9461.JPG

Omdat wij de verkorte opleiding kleuteronderwijs in afstandsmodus aanbieden, kan je die perfect combineren met een job. Studeren op afstand is uiteraard geen sinecure, dus daarom ondersteunen we je hierin maximaal.

Onder meer via afstandsvriendelijk cursusmateriaal, online coachingmomenten en de mogelijkheid tot het doen van een stage op de eigen werkplek (indien je al werkt in een kleuterschool).