Meet & greet

Contacteer ons

howest illustraties_Nog vragen- cropped.png

Heb je vragen over de opleiding bachelor onderwijs? Aarzel niet om ons te contacteren. Wij nemen spoedig contact met jou op.

Jouw trajectbegeleider

howest illustraties_programma cropped.png

Heb je vragen in verband met jouw studietraject? Wil je weten hoe je studietraject eruit zal zien? Heb je al eens een opleiding hoger onderwijs aangevat en vraag je je af of je eventuele vrijstellingen kunt bekomen voor bepaalde modules? Kies je voor een ander traject dan het modeltraject?

Met al deze vragen kun je terecht bij de trajectbegeleider van de opleiding bachelor onderwijs kleuteronderwijs. Deze zal jou helpen bij het opstellen van jouw studietraject.

Lectorenteam lerarenopleiding kleuteronderwijs

Voor ons sta je als student werkelijk centraal. We zijn er voor jou als lectorenteam. 
 

foto gwen copy.jpg

Gwendoline Hotton

/ Opleidingscoördinator bachelor kleuter- en lager onderwijs
/ Lector

In 2003 studeerde ik af als licentiaat in de pedagogische wetenschappen. Na het behalen van mijn diploma specifieke lerarenopleiding pedagogische wetenschappen in 2004 zette ik de stap in het onderwijs waar ik tot vandaag de dag nog steeds met heel veel motivatie en enthousiasme achter sta. Ik startte mijn loopbaan als zorgcoördinator in scholengroep Brussel GO!. Daarna werkte ik een tiental jaren binnen de vakgroep onderwijskunde aan de Vrije Universiteit Brussel waar ik expertise heb opgebouwd inzake schoolculturen, curriculumontwikkeling en kennisproductieve werk-leeromgevingen binnen lerarenopleidingen. In 2013 koos ik ervoor mijn ambities te richten op de lerarenopleiding eerst als lector, sinds 2016 als opleidingscoördinator. Een job die ik combineer met een rol in het dagelijks bestuur van de opleiding voor lerarenopleiders. Mijn ambities voor de toekomst? Samen met mijn team, onze studenten en het werkveld een kwaliteitsvolle lerarenopleiding op de kaart zetten. Jouw als student klaar stomen voor een prachtige job. Je job graag doen, , met passie in je job staan en verder kunnen bouwen op je talenten en kwaliteiten dat wens ik iedereen toe.

Van der Stock Leen Howest-2017-080.jpg

Leen Van Der Stock

/ Trajectbegeleider
/ Stagecoördinator
/ Lector

In 1999 behaalde ik mijn masterdiploma in de geografie aan de Universiteit Gent. Onmiddellijk na het afstuderen ben ik gestart als leerkracht Secundair Onderwijs in aso-, tso- en bso-richtingen. Ik gaf er doorheen de jaren verschillende vakken zoals aardrijkskunde, Project Algemene Vakken, projecten in vrije ruimte. De praktijkervaringen die ik daar opdeed, hebben me destijds aangezet om me te solliciteren als lector aan howest.
Sinds 2007 werk ik voor de opleiding bachelor kleuter- en lager onderwijs waar ik mee verantwoordelijk ben voor de modules wereldoriëntatie en kinderuniversiteit en de organisatie van stages en trajecten. Voeling houden met de doelgroep, kleuters en leerlingen lager onderwijs is voor mij ontzettend belangrijk. Naast het geven van skilessen aan kinderen van 3 tot en met 12 jaar in de wintervakanties, ben ik ook steeds bereid workshops te verzorgen voor deze doelgroep in de week van de wetenschap. Ik help ook actief mee met de uitbouw van de kinderuniversiteit. Mijn droom voor jullie: “kinderen te allen tijde blijven verwonderen”.

  howest illustraties_Nog vragen- cropped.png

  Carine Vanmassenhove

  / Verantwoordelijke IKZ
  / Stagecoördinator

  Afgestuurd als master in de Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Brussel begon ik mijn carrière in diverse bedrijfssectoren waar ik een waaier aan praktische ervaring opdeed.In 1995 maakte ik de overstap naar het onderwijs. Een nieuwe uitdaging begon waarbij de focus niet meer op het commerciële lag, wel op het onderwijskundige. Sinds 1997 werk ik voor howest. Driemaal zes is blijkbaar scheepsrecht. Zes jaar kon ik mijn praktijkervaring delen als lector communicatie in de opleidingen office management, marketing, logistiek management en toegepaste architectuur. Zes jaar coördineerde ik de opleiding office management. Zes jaar deelde ik mijn onderwijskundige ervaringen met alle opleidingen binnen Howest als stafmedewerker dienst onderwijs. Tegenwoordig ben ik stagecoördinator en kwaliteitsmedewerker voor BABO. Ik werk samen met collega’s aan een praktijkgerichte opleiding waar stage een essentieel onderdeel van uitmaakt en waar kwaliteitsvol onderwijs een vast gegeven is. Ik sta altijd klaar om jullie met raad en daad te ondersteunen beginnende bij de start van jullie opleiding.

   Ringoet Els.jpg

   Els Ringoet

   / Mentor
   / Lector

   In 1985 studeerde ik af als licentiaat in de Germaanse filologie aan de Vrije Universiteit Brussel en behaalde ik het diploma van geaggregeerde in het secundair onderwijs. Les geven was immers wat ik altijd al wilde. In de beginjaren van mijn carrière was ik leerkracht Nederlands en Engels in diverse athenea. Sinds 1993 ben ik als lector Nederlands verbonden aan howest in de opleidingen bachelor kleuter- en lager onderwijs. De studenten, die me zeer na aan het hart liggen, wil ik mijn passie voor het Nederlands overbrengen, zodat ze op hun beurt de kinderen in hun klas een rijk taalklimaat aanbieden. Als mentor van de opleiding bied ik een luisterend oor voor wie het moeilijk heeft op studiegebied of op persoonlijk vlak. Welbevinden is immers geen hol begrip in howest.

   Devos Kenneth Howest-2017-092.jpg

   Kenneth Devos

   / Coördinator afstandsonderwijs
   / Lector

   In 2007 studeerde ik af als leerkracht lager onderwijs aan howest. De praktijkervaringen die ik hier opdeed, hebben me destijds aangezet om me verder te verdiepen in de onderwijskundige materie. Drie jaar later behaalde ik mijn Master in de Pedagogische Wetenschappen. Sinds 2013 werk ik voor de opleiding bachelor kleuter- en lager onderwijs waar ik mee verantwoordelijk ben voor de uitbouw van de pedagogische modules, didactische ateliers en stages. Onderzoekend leren en onderzoek spreken mij bijzonder aan. Voor inspiratie inzake STEM en integratie van ICT in de klaspraktijk kun je bij mij terecht. Ik hou ervan om mijn kennis en ervaring te delen. Niet alleen met mijn studenten maar ook met het werkveld. Om mijn voeling met de praktijk niet te verliezen, zet ik me in om mijn interesses aan jonge nieuwsgierigen over te brengen. Naast het verzorgen van workshops voor deze doelgroep in de week van de wetenschap, help ik ook actief mee met de uitbouw van de kinderuniversiteit en de wetenschapsacademies. Ik hoop alvast mijn passie voor onderwijs aan jullie door te geven.

   Forrier Sabine Howest-2017-088 copy.jpg

   Sabine Forrier

   / Verantwoordelijke taalbeleid
   / Lector

   In juni 2001 mocht ik me de titel Logopediste aanschaffen en ruilde ik de schoolbanken van Hogeschool Gent in voor ziekenhuizen en revalidatiecentra. Ik kwam er in contact metverschillende doelgroepen. Daar ontdekte ik dat ik een grote voorliefde heb om te werken met kinderen in volle ontwikkeling en ook met volwassenen die beroepsmatig hun stem en spraak dienen te verzorgen en te verfijnen. Een carrièrewissel drong zich op en ik ruilde de medische setting voor de onderwijswereld. Ik ging aan de slag bij Taalvaart: een taalstimulerend onderwijsproject in hartje Brussel. Dit project groeide snel uit tot het Onderwijscentrum Brussel. 14 jaar was ik er actief als onderwijsondersteuner in Brussels Nederlandstalig onderwijs. Ik coachte er leerkrachten, teams en directies om samen de onderwijsaanpak bij te sturen, zo ook de leerkansen te verhogen en leerlingresultaten te verbeteren. Ik heb ervaren dat oog hebben voor elke leerling en elke docent, een successleutel is in innoverend samen school maken. Binnen de opleiding ben ik vooral actief in de modules kleuteronderwijs. Wiskundige initiatie en wereldoriëntatie staan ook op het menu. Mijn boodschap voor studenten: “Ik wil jullie onderdompelen in de magische wereld van thematisch werken en grenzen tussen vakken doen vervagen. Ik wil jullie helpen inzicht te krijgen in jullie docentenstijl(en) en de nodige coaching bieden om eigen leerkrachtvaardigheden te verbreden en te verdiepen”. Zelf geef ik graag les op een interactieve, coachende, inspirerende en praktijkgerichte manier. Mijn motto is dan ook: Laten we samen een leven lang leren!

   Kris Hulsen.JPG

   Kris Hulsen

   / Bachelorproefcoördinator
   / Lector

   Als kleine jongen droomde ik reeds weg bij de natuurdocumentaires van kapitein Cousteau, sir David Attenborough, de Bush Tucker Man en vele anderen. Getuigenissen van onbekende landen en onmetelijke oceanen, ontzagwekkende dieren en tropische planten. Ze lieten een grote indruk op me na. Sinds die tijd namen mijn grootvader en vader me graag mee de natuur in in binnen- en buitenland: we visten er tot de zon onderging (en langer). Ik kreeg de smaak te pakken en het liet me niet meer los. In 1995 studeerde ik als bioloog af aan de Gentse universiteit. Mijn passie voor water en vissen had toen een ietwat andere wending gekregen. Als plantkundige ging mijn interesse vooral uit naar ziektes bij planten en de bestrijding ervan. Na enkele jaren van boeiend onderzoek kwam ik in de lerarenopleiding howest terecht. Sindsdien heb ik de kracht van het delen en doorgeven van een passie pas écht begrepen: ze maken van een leerkracht een ‘leef-kracht’.In de cursus wereldoriëntatie vul ik natuurbeleving en techniekonderwijs aan kinderen inhoudelijk (wat?) en didactisch (hoe?) in. Hoe krijg je verwondering en wat kan je er verder mee doen? Hoe inspireer je kinderen en maak je hen kritisch-creatief? Hoe buig je alledaagse problemen om tot uitdagingen voor in de klas en daarbuiten?

   howest illustraties_Nog vragen- cropped.png

   Tamar Engels

   / Lector
   / Verantwoordelijke alumniwerking

   Ik studeerde creatieve therapie Drama aan de Hogeschool van Utrecht. Het lerarenberoep trok mij echter aan en in 2001 studeerde ik af als leraar Nederlands, aardrijkskunde en geschiedenis voor het secundair onderwijs. Onlangs behaalde ik het diploma creatief agogisch coach. Ik combineerde het lesgeven en het dramatisch spel in verschillende jobs en freelance opdrachten. Sinds 2009 doe ik dat in howest in de modules expressieve ontwikkeling, leercoach en in de didactische ateliers. Ik hou van actieve en ervaringsgerichte lessen en vind het belangrijk om studenten te begeleiden in hun persoonlijke groei naar het leraarschap.

   Mareel Line Howest-2017-101.jpg

   Line Mareel

   / Lector

   In 2000 studeerde ik af als Meester in de beeldende kunst aan Lucca school of Art, een deel van die studie deed ik als Erasmusstudent aan het Kent Institute of Art and Design. Pedagogische en didactische ervaring deed ik op tijdens mijn aggregaatsopleiding aan de Academie van Antwerpen en tijdens mijn werkervaring als begeleider en uitvoerder van creatieve projecten in scholen in binnen en buitenland. Zelf ben ik ook actief als kunstenaar. www.linemareel.be. Sinds 2003 geef ik expressieve ontwikkeling en cultuur en maatschappij aan de Bachelors kleuter- en lager onderwijs. In deze modules ontdekken we de wereld via kunst, cultuur en reizen, leren we respect hebben voor het ‘andere in de ander’ en zien we wat je verantwoordelijkheid opnemen als burger van deze democratische samenleving kan betekenen.

   De Maré Rik Howest-2017-094.jpg

   Rik De Maré

   / Lector expressieve ontwikkeling – muziek

   Als lector muziek hoop ik jullie de meerwaarde van muzische vorming te laten beleven. Na mijn diploma “master in muziek” was ik vooral werkzaam als muzikant en leerkracht gitaar. Het spelenderwijs musiceren als onderdeel van de harmonische ontwikkeling is voor kinderen belangrijk.  "Elemental music is never just music. It's bound up with movement, dance and speech, and so it is a form of music in which one must participate, in which one is involved not as a listener but as a co-performer." Carl Orff.

   Drama, beeld en muziek vinden elkaar dus in de lessen expressieve ontwikkeling. Door samenzang, muziek beluisteren en gitaar spelen verkennen we de specifieke aspecten van muziek. Actief musiceren, improviseren en componeren vormen een onderdeel van de lessen.  Vanuit een respectvolle houding verkennen we de eigen expressiemogelijkheden.  Maar ook kunst en cultuur krijgen aandacht in de opleiding. Een orkestrepetitie of  theatervoorstelling bijwonen, behoort ook tot de mogelijkheden.

   howest illustraties_Nog vragen- cropped.png

   Davy Barbez

   / Roosteraar
   / Lector

   In 1997 behaalde ik het diploma master in de wiskundige wetenschappen en de specifieke lerarenopleiding wiskunde. Na een interessante periode in het secundair onderwijs kreeg ik de kans mij te verdiepen in de vakdidactiek wiskunde van het lager onderwijs. Verschillende jaren ben ik verantwoordelijk voor de modules wiskunde 1, 2 en 3. Naast de vele doelen eigen aan het vak hecht ik veel belang aan wat ik een positieve wiskundige attitude noem. Geloven in eigen denken, steunen op begrip, plezier in wiskunde is wat ik jullie graag wil meegeven.

   howest illustraties_Nog vragen- cropped.png

   Celine Sercu

   / Lector

   Mijn geloof in de kracht van onderwijs en mijn liefde voor het lerarenberoep brachten me er op het einde van mijn middelbaar onderwijs toe de master in de pedagogische wetenschappen aan te vatten. Onmiddellijk na het afstuderen combineerde ik de ‘specifieke lerarenopleiding’ met een deeltijdse job bij ‘Studio Globo’, een ngo gespecialiseerd in ontwikkelingseducatie. Daar stimuleerde ik kinderen uit het lager onderwijs om een brede blik op diversiteit te ontwikkelen via begeleiding van inleefateliers en ontwerpen van didactisch materiaal.
   Na enkele jaren als educatief medewerker te werken, maakte ik de gedroomde overstap naar de lerarenopleiding. In de bachelor lager onderwijs geef ik hoofdzakelijk les in de algemene pedagogische modules. Dat de leerkracht van de toekomst gelooft in zijn of haar kracht het verschil te kunnen maken voor elk kind blijft mijn ultieme drijfveer om binnen de lerarenopleiding howest te werken.

   howest illustraties_Nog vragen- cropped.png

   Lindsey Devlieghere

   / Lector

   In 2001 startte mijn howest-verhaal en vatte ik de opleiding leerkracht lager onderwijs aan, drie jaar later had ik mijn diploma op zak. De onderwijsmicrobe was zo sterk dat ik nog meer wou leren over kinderen en onderwijs. Ik besliste om verder te studeren en zo behaalde ik mijn Master in de Pedagogische wetenschappen, optie onderwijspedagogiek. Sinds 2008 werk ik in de lerarenopleiding howest waar ik mee verantwoordelijk ben voor de uitbouw van de pedagogische modules, didactische ateliers en stages. Onderwijs en in het bijzonder de jongste kinderen zijn mijn passie. Dat geef ik graag door aan de studenten. Tijdens de lessen probeer ik inzicht te geven in een kindgerichte manier van lesgeven en stimuleer ik studenten om een brede kijk te ontwikkelen op opvoeding en onderwijs. Naast het lesgeven aan studenten geef ik diverse workshops aan leerkrachten kleuteronderwijs. Voor mij is dit een van de manieren om in contact te treden met het werkveld. Dit vind ik ontzettend belangrijk; zo weet ik wat er leeft in het onderwijs en blijf ik up-to-date.

   Gert Muylle.JPG

   Gert Muylle

   / Lector

   Reeds 20 jaar ben ik werkzaam in het kleuter- en lager onderwijs als leerkracht bewegingsopvoeding in Menen en Brugge. Daar kon ik mijn energie en passie delen met deze doelgroep. Sinds 2012 werk ik voor de opleiding bachelor kleuter- en lager onderwijs waar ik mee verantwoordelijk ben voor de verschillende modules bewegingsopvoeding, didactische ateliers en stages. Mijn focus ligt vooral op het doorgeven van mijn praktijkervaringen aan studenten.

   Howest-2017-231.jpg

   Julie Lippens

   / Lector

   De rijkdom van de Franse taal, de cultuur en geschiedenis hebben me van jongs af aangesproken. Vanuit die interesse begon ik zoveel jaren geleden aan de Master Taal-en letterkunde Frans-Engels die ik afsloot met een masterproef rond de romans van de Franse auteur Michel Houellebecq. Sinds 2015 werk ik voor de opleidingen lager en secundair onderwijs aan howest, waar ik de passie voor de Franse taal wil overdragen op toekomstige leerkrachten Frans en onderwijzers. Naast mijn vaste lesopdracht zet ik me in om studenten en het werkveld met elkaar in contact te brengen door onder andere een uitwisselingsnamiddag in Howest te organiseren voor leerkrachten Frans onder de naam ‘Creacours’. Frans is vandaag de dag voor vele studenten niet het geliefkoosde vak. Daarom tracht ik mijn lessen zo interactief en gevarieerd mogelijk in te vullen door integratie van muziek, poetry slam, spelvormen en beweging. Naast het doorgeven van gedegen kennis van de Franse taal streef ik ernaar om studenten maximaal voor te bereiden op hun toekomstige job als onderwijzer of leerkracht Frans door hen veelvuldig te laten werken met gebruiksklaar lesmateriaal.

   howest illustraties_Nog vragen- cropped.png

   Inge Duytschaever

   / Lector

   Na mijn master en postgraduaat in de filosofie, koos ik ervoor om ‘de hoge toren’ filosofie achter mij te laten en te zoeken hoe ik mijn vaardigheden praktisch kon inzetten in de maatschappij (1999). In de praktische filosofie trainde ik volwassenen in het maken van morele oordelen (doen wat juist is) en allerlei filosofische vaardigheden zoals vragen stellen, luisteren, redeneren. Daarenboven filosofeer ik al jaren met kinderen van het basisonderwijs, ik combineer dit vaak met kunstprojecten. Ik hou ervan kinderen samen te laten nadenken zonder inhoudelijk te bepalen waar ‘het’ naartoe moet. Ik vind het dus belangrijk te werken met wat er leeft in de groep, en in te gaan op wat er aangebracht wordt door de studenten, kinderen.

   howest illustraties_Nog vragen- cropped.png

    

   Eva Roelandt

   / Verantwoordelijke postgraduaat NCZ
   / Lector

   howest illustraties_Nog vragen- cropped.png

   Bieke Van Parys

   / Lector

   In 1995 studeerde ik af als licentiate ( huidige master) in de Godsdienstwetenschappen. Daarna ben ik gestart als leerkracht in het kunstsecundair onderwijs waar ik in de hogere jaren RKG gaf. Mijn passie voor kunst en mijn ruime interesse in alles wat met cultuur en religie te maken heeft wil ik graag doorgeven. Sinds 2016 geef ik zingeving, optie RKG binnen de opleiding bachelor kleuter- en lager onderwijs. Ik wil de studenten, naast een theoretisch- godsdienstige basis, een waaier aan mogelijkheden, tips en originele praktische uitwerkingen geven, om als leerkracht godsdienst aan de slag te kunnen. Picasso schreef: “Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is: hoe er één te blijven als je groot wordt”. Ook als toekomstig godsdienstleerkracht kunnen we deze quote omzetten naar onze zingeving. Ik hoop jullie te kunnen inspireren.

   howest illustraties_Nog vragen- cropped.png

   Katelijn Vanrobaeys

   / Lector

   Ik ben de spreekwoordelijke nestor binnen het team. In 1983 studeerde ik af als logopediste en startte toen onmiddellijk mijn eigen praktijk, wat in die tijd nog uitzonderlijk was. Niettegenstaande ik tot op vandaag erg geboeid ben door de inzichten en vaardigheden die de logopedische begeleiding bij kinderen en jongeren mij aanreikt, voelde ik in 2004 een honger naar meer. In het kader van levenslang leren ;-) startte ik op 1 september 2004 de opleiding licentiaat in de onderwijspedagogie aan de UGent en rondde die 4 jaar later af. Niettegenstaande dit niet meteen in mijn planning was opgenomen, werd ik in september voltijds lector aan de opleiding Bachelor Lager Onderwijs. Twee jaar geleden verhuisde ik gedeeltelijk naar de onderwijskundige dienst van howest waar ik mij -samen met een paar collega’s- buig over onderwijsvernieuwing en onderwijskwaliteitszorg. Ik blijf echter ook met een heel grote gedrevenheid inzetten op het lesgeven aan jonge mensen die net zoals ik uitermate geboeid zijn door het leren en ontwikkelen van kinderen en de rol die ze kunnen opnemen in het proces. Ik hoop niet enkel mijn ervaring en kennis te delen maar ook mijn passie en overtuiging dat leerkrachten niet enkel het verschil kunnen maken maar dat kinderen daar ook recht op hebben.

   Verstraete Stefanie Howest-2017-057_1.jpg

   Stefanie Verstraete

   / Onderzoekscoördinator

   De Laere Frederik Howest-2017-128.jpg

   Frederik De Laere

   / Coördinator internationalisering 

   Proefstuderen

   howest illustraties_toekomst cropped.png

   Zit je in je laatste jaar secundair onderwijs en ben je benieuwd hoe het is om te studeren in de lerarenopleiding? Wil je weten hoe het eraan toegaat in een les? Wil je al eens kennismaken met lectoren en studenten? Kom dan zeker langs voor een sessie proefstuderen.

   Voor de opleidingen KleuteronderwijsLager onderwijs en Secundair onderwijs kun je in de periode februari tot en met eind juni om het even wanneer een les komen volgen.

   Contacteer de opleiding voor het bijwonen van een proefles. 

   Volg ons op sociale media

   Locatie Campus lerarenopleiding howest

   howest illustraties_locatie cropped.png

   De lerarenopleiding howest bevindt zich in Brugge, Campus Sint-Jorisstraat en is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Rondom de campus is betalend parkeren mogelijk. De campus beschikt ook over een overdekte fietsenstalling.