Skip to main content

Unieke keuzeminor Experience & Challenge

In je eerste opleidingsjaar kan je kiezen tussen twee minors die uniek zijn in Vlaanderen: Experience & Challenge en Wellbeing & Coaching. Zo leer je vanaf dag één, vanuit jullie eigen talenten en voorkeur, innoverend denken en anticiperen op de toekomstige gezondheidszorg.

In de minor Experience & Challenge leer je personen op een veilige manier uitdagen aan de hand van ervaringen in de natuur. Je haalt ze uit hun comfortzone en geeft ze zo de kans om tot bewustere keuzes in hun betekenisvol handelen te komen.

Inhoud

De keuzeminor Experience & Challenge loopt over twee semesters in het eerste jaar. In het eerste semester ligt de focus op het zelf ervaren van uitdagende activiteiten in de natuur. Je start altijd vanuit een ervaringsleeractiviteit. Daarna volgt de theoretische onderbouwing via opdrachten en (meta)reflectie. Eindigen doe je met het voorbereiden van een sessie waarin de vier elementen (ervaringsleren, uitdagen, reflecteren en natuur) verwerkt zitten.

In het tweede semester maak je kennis met de verschillende begeleidersstijlen en leer je je eigen stijl ontwikkelen. Je leert avontuurlijke activiteiten in de natuur opbouwen en aanpassen. Deze kennis oefen je daarna in met elkaar en bij verschillende doelgroepen.

Achtergrond

Contact met de natuur maakt opgang in de gezondheidszorg als middel om ziektes te voorkomen en te behandelen. Daarnaast gaan we steeds vaker op zoek naar nieuwe ervaringen, die best uitdagend mogen zijn. Tal van inspirerende initiatieven combineren vandaag het werken in en met de natuur met het leren uit uitdagende ervaringen. Hun nut als trigger voor het in gang zetten van een leerproces of een verandering komt in deze keuzeminor uitgebreid aan bod.

Studenten ergotherapie in de minor Experience en Challenge
Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Experience & Challenge aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Study financing

Together with a social service staff member, you can check your eligibility for study financing.

Read more

Inschrijven

You can already register online for 2023-24. After completing registration, you will receive an email with all the info needed to complete your enrolment. Book your place at Howest now!

Read more

Info day
Saturday 31 August
FROM 10h TILL 16h
Read more

Come and visit us

These are the next info days in Kortrijk:

All info days

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

You can already register online for 2023-24. After completing registration, you will receive an email with all the info needed to complete your enrolment. Book your place at Howest now!

Read more

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Lieze Mertens

Lieze Mertens

Opleidingscoördinator

In the case you buy a laptop through Howest, you can look here which laptop is recommended by your course. In the case you already own a laptop or wish to buy a new one yourself, it needs to qualify to the same specifications.

Would you like to study abroad for a semester? Or are you interested in an international internship? You can! You will discover all the opportunities to go abroad within Howest on this page. During your studies, we will work together to make your international adventure a reality!

Je hebt geen specifieke voorkennis nodig voor de opleiding Ergotherapie. De basiskennis uit de humaniora (ASO, TSO) en gemotiveerd zijn, volstaan. Als je twijfelt over je wetenschappelijke voorkennis, kan je deelnemen aan onze instapcursus Wetenschappen voor ergotherapeuten. In deze instapcursus herhalen we de basiskennis fysica, biologie en chemie. Die kennis is noodzakelijk voor de wetenschappelijke vakken binnen de opleiding. Studenten met een ASO-diploma hebben in het middelbaar al de nodige wetenschappelijke achtergrond gekregen. Bijgevolg heeft deze cursus voor hen geen meerwaarde. De instapcursus Wetenschappen voor ergotherapeuten gaat door op donderdagvoormiddag 7 september 2023. Meer info en inschrijven via deze website: https://www2.howest.be/instapcursussen

Tijdens je opleiding ga je vanaf het eerste jaar op stage in het werkveld. In semester twee loop je 8 dagen stage, in semester drie 10 dagen, in semester vier18 dagen, in semester vijf 39 dagen en in semester zes 47 dagen. Tijdens de stages is het de bedoeling dat je de verworven kennis, vaardigheden en attitudes toepast in het werkveld. Tijdens de eerste twee stages ligt de focus op de rol van Gezondheidswerker en Manager. Vanaf de derde stage verschuift de focus naar de rol van Behandelaar en Handelingsdiagnosticus. Tijdens de laatste stage staat het evidence-based werken binnen het autonoom ergotherapeutisch behandelen centraal en profileer je je als toekomstige ergotherapeut. Na minstens 1000 uur stage bij de belangrijkste doelgroepen van een ergotherapeut, ben je klaar voor de stap naar het werkveld. 

Voor elke stageperiode kan je een stageplaats kiezen uit onze lijst van stageplaatsen. Als student geef je je top vier door en op basis hiervan wijzen we de stageplaatsen toe. Je kiest zelf binnen welke beroepscontext (ouderenzorg, fysieke revalidatie, ontwikkelingsproblemen en geestelijke gezondheidszorg) je je stage loopt. We verwachten wel dat je op het einde van de opleiding stage hebt gelopen binnen de vier meest voorkomende beroepscontexten van een ergotherapeut.