Experience & Challenge (keuzetraject)

Bachelor Ergotherapie

Experience & Challenge
"Unieke keuzeminor Experience & Challenge"

De opleiding Ergotherapie aan Howest heeft net dat tikkeltje meer. In je eerste opleidingsjaar kan je kiezen tussen twee unieke minors: Experience & Challenge en Wellbeing & Coaching. Door het aanbieden van keuzeminoren leren jullie vanaf dag één, vanuit jullie eigen talenten en voorkeur, innoverend denken en anticiperen op de toekomstige gezondheidszorg.

In deze unieke keuzeminor leer je cliënten op een veilige manier uitdagen aan de hand van ervaringen in de natuur. Door ze uit hun comfortzone te halen, geef je hen de kans om tot bewustere keuzes in hun betekenisvol handelen te komen.

Achtergrond

De disconnectie met de natuur wordt gezien als een bedreiging voor de gezondheid. Contact met de natuur maakt dan ook opgang in de gezondheidszorg als middel om ziektes te voorkomen en te behandelen. Daarnaast gaan we steeds vaker op zoek naar nieuwe ervaringen, die best uitdagend mogen zijn. Tal van inspirerende initiatieven combineren vandaag het werken in en met de natuur met het leren uit uitdagende ervaringen. Hun nut als trigger voor het in gang zetten van een leerproces of een verandering komt uitgebreid aan bod in deze keuzeminor. 

Inhoud

De keuzeminor Experience & Challenge loopt over twee semesters in het eerste jaar. In het eerste semester ligt de focus op het zelf ervaren van uitdagende activiteiten in de natuur. Er wordt steeds gestart vanuit een ervaringsleeractiviteit. Daarna volgt de theoretische onderbouwing via opdrachten en (meta)reflectie. Eindigen doe je met het voorbereiden van een sessie waarin de vier elementen (ervaringsleren, uitdagen, reflecteren en natuur) verwerkt zitten.
In het tweede semester maak je kennis met de verschillende begeleidersstijlen en leer je je eigen stijl ontwikkelen. Je leert avontuurlijke activiteiten in de natuur opbouwen en aanpassen. Deze kennis oefen je daarna in met elkaar en bij verschillende doelgroepen.

Bekijk ook de andere keuzeminor waarvoor je kan kiezen in het eerste jaar:

Unieke keuzeminors

Keuzetrajecten van de opleiding Bachelor Ergotherapie

Afstudeerrichting
Keuzetraject