Overslaan en naar de inhoud gaan

Word de digitale maker van de toekomst

Ontdek het volledige opleidingsprogramma op devine.be

Download de brochure

Ben je gebeten door websites met een verrassend design en innovatieve technologie? Maak jij de toekomstige interactieve AI powered digitale spektakels voor festivals en musea? Droom je over het ontwerpen van de volgende grote AR/VR/XR beleving?

In de bacheloropleiding Digital Design and Development (Devine) leiden we jou op tot een echte 'Deviner': een creatieve, digitale maker van de toekomst.

Devine is een innovatieve en toekomstgerichte bacheloropleiding in Kortrijk. Ze is opgebouwd rond drie pijlers: visual design, creative development en experience design. Zo verwerf je alle skills om te leren ontwerpen voor een digitaal medium. In het laatste jaar specialiseer je je in een van de drie expertmodules:

Voorkennis heb je niet nodig. Je start vanaf nul, maar bouwt hands-on aan je skills. Wat je wel nodig hebt, is een creatieve ingesteldheid, een zwak voor digitale technologie en veel goesting om met innovatieve technologie digitale, interactieve ervaringen te creëren.

Lijkt dit iets voor jou?

Schrijf je dan nu in of bezoek de campus tijdens een infodag. We helpen je graag verder!

  • Zaterdag 31 augustus 10:00 - 16:00
  • Vrijdag 13 september 17:00 - 19:30

Schrijf je in voor de opleiding.

Devine Showreel 2023
Expert Visual Design
Keuzetraject

Keuzetraject met focus op 'visual design' binnen de bachelor Digital Design & Development

Expert Creative Development
Keuzetraject

Keuzetraject met focus op 'development' binnen de bachelor opleiding Digital Design & Development

 Expert Experience Design
Keuzetraject

Keuzetraject met focus op 'Experience Design' binnen de bachelor Digital Design & Development

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 tot 24 uur les. Daarvan gaat ongeveer 20% online door. De lesuren sluiten zo goed mogelijk op elkaar aan. Het lesrooster kan per academiejaar afwijken en communiceren we in september.

In de opleidingsbrochure vind je alvast een voorbeeld van de vakken en modules die je per semester krijgt.

opleidingsbrochure

Een mix van theorie en (veel) praktijk

Theorielessen op de campus en online wisselen we af met labolessen op de campus. Theorie zet je dus meteen in tijdens opdrachten en integratieprojecten waar je zelfstandig of in groepjes aan werkt.

Studenten Devine op bezoek bij November Five in Antwerpen

Een uniek opleidingsprogramma

Het opleidingsprogramma evolueert mee met de actuele trends.
Op het einde van elk semester komt alles samen in één integratieopdracht waar je werkt voor inspirerende klanten als Volkswagen, Tomorrowland, ...

Eerste jaar

Van je comfort zone naar je uncomfort zone. Zo dagen we je uit om de creatiefste concepten te bedenken afgestemd op jouw doelpubliek.

Je leert hoe je een eigen stijl wikkelt en ontwerpt unieke en verbluffende visuele creaties. Tot slot breng je het geheel tot leven met piekfijne code en bezorgt elke gebruiker een unieke ervaring.

Ontdek het volledige opleidingsprogramma op devine.be

Download de brochure

Tweede jaar

Smartwatch, smartphone, wearables, desktop, ledwall of zelfs een gebouw als canvas? Geen uitdaging te groot om jouw digitale creaties te showcasen. Je versterkt deze met je visuele motion skills en je ux skills om de mensen voor wie je iets ontwerpt goed te begrijpen. Je gaat op uitwisseling met studenten van Rotterdam en geeft zo je studie een unieke internationale dimensie.

Derde jaar

In je laatste jaar kies je een eigen focus en ga je voluit voor uitdagende projecten waar je je helemaal in uitleeft. Je werkt voor échte klanten zoals Studio Brussel, Volkswagen, Smile Safari, …. Je sluit je opleiding af met een boeiende stage in binnen -of buitenland die misschien meteen eerste werkervaring wordt.

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
Studenten Devine op bezoek bij November Five in Antwerpen

Klaar voor de boeiende wereld van digitale communicatie

Als afgestudeerde Deviner kom je terecht in de boeiende wereld van digitale communicatie: bij webbureaus, creative studio’s, motion studio’s, evenementorganisatoren of contentmarketingbedrijven.

Afhankelijk van je specialisatie als Digital Designer, Creative Technologist of UX Researcher kan je meteen aan de slag als grafisch vormgever, UI/UX Designer, Motion Designer, Digital Storyteller, Front-end Developer, Creative Coder, Service Designer, Mobile Developer en tal van andere functies waar je futureproof skills voor meerwaarde zorgen. Neem een kijkje op creativeskills.be, dé jobsite voor de creatieve sector.

96% kan meteen aan de slag, 100% binnen het jaar

Niet minder dan 96% van onze alumni vinden meteen nadat ze zijn afgestudeerd werk in binnen- of binnenland. Meer dan 80% krijgt bovendien een contract aangeboden op hun stageplaats.

In het digitale tijdperk ben je als Deviner dus zeker van een job.

In de sector is Devine van Howest overigens dé referentie voor toptalent.

Uit het recente jobrapport van VDAB blijkt voor het tweede jaar op rij dat je als Devina alumni 100% werkzekerheid hebt binnen het jaar. Een unicum binnen de creatieve sector.

Kwaliteitsvolle opleiding

Kwaliteitszorg zit ingebed in de dagelijkse werking van onze opleidingen. We verbeteren continu en systematisch de kwaliteit van onze opleidingen. De betrokkenheid van studenten, werkveld en alumni is hierbij cruciaal. Lees meer over de kwaliteitszorg van onze opleidingen.

In 2023 werd de bacheloropleiding Digital Design & Development beoordeeld door een onafhankelijk en extern panel. De accreditatie werd uitgevoerd door NVAO. De kwaliteit van de opleiding werd positief beoordeeld. Het rapport van het panel met de sterke punten en ontwikkelpunten kun je hier lezen.

Recent afgestudeerden van bacheloropleiding Digital Design and Development zijn tevreden over de kwaliteit van de gevolgde opleiding. Consulteer hier enkele kerncijfers over de tevredenheid.

Opleidingskwaliteitszorg aan Howest
Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Digital Design and Development aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 31 augustus
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Kortrijk:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

200% werkzekerheid

Devine is dé referentie binnen de sector. Na je opleiding liggen jobs voor het grijpen in binnen- en buitenland. Bij grote of kleine bureaus. Als designer, developer of UX expert.

96% van de studenten kan meteen aan de slag. 100% van de alumni werkt binnen de sector. The future looks Devine!

Kies voor Nederlands of Engels

Devine kan je zowel in het Nederlands als het Engels volgen. Kies je voor de Engelstalige opleiding, dan kom je in een levendige en verrijkende mix van internationale studenten uit alle werelddelen terecht. Zo kan je vandaag al afgestudeerde Deviners vinden in IJsland, Noorwegen, Hong Kong, Griekenland, Canada of Italië.

Persoonlijke begeleiding

De opleiding zet sterk in op een intensieve persoonlijke begeleiding en feedback. je zit samen met je docenten en toetst regelmatig progressie af die jouw project in geen tijd op een hoger niveau tilt.

Een inspirerende campus in het hart van Kortrijk

Je krijgt les in de stimulerende creatieve omgeving van de Budafabriek. Deze voormalige textielfabriek bevindt zich op het Buda-eiland in het hart van de stad waar cultuur en creativiteit hand in hand gaan. Er is een prototypelab ondergebracht met 3D-printers, lasercutters en een heleboel machines voor creatief talent.

In het laatste semester loop je enkel nog stage bij een bedrijf naar keuze. Dat is hét hoogtepunt van je opleiding. In het aanbod zitten onder meer Studio Brussel, Tomorrowland, Volkswagen, Apple... Heel wat Deviners trekken naar buitenlandse bestemmingen zoals New York, Londen, Berlijn of Milaan. Meer dan 80% van de studenten wordt een vast contract aangeboden tijdens de stage.

Neem een kijkje

Focus op digitale beleving

Van alle (Engelstalige) keywords binnen Devine – digital design, storytelling, branding, motion graphics, immersive experience, creative coding, problem solving, user journeys, creative thinking – is 'digital' het allerbelangrijkste.

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops

Cases

Howest first year student, Paulina

Student aan het woord

Choosing Devine was one of the best decisions I ever made! This unique program has provided me with countless opportunities to grow and develop my skills in the areas of UX, design, and development. To my surprise, the past year has been a remarkably transformative period, fueling my creativity and inspiring me like never before.

In my opinion, the program is challenging but the teachers are always there to provide support, not just academically but also regarding the challenges that international students may encounter. I appreciate that they constantly encourage us to think outside the box through engaging projects and activities, allowing us to gain practical knowledge.

However, what is making my international journey at Devine even more incredible are the people I met there. Being away from home can be tough, but friends can provide strong support that makes the transition much easier and offer help in moments of uncertainty. The campus itself is a unique creative space, distinct from the typical university interior. It offers a vibrant atmosphere and hosts periodic events and festivals, ensuring that there is always something interesting for everyone.

Choosing Devine means embracing hard work, but I can personally attest that it's worth every effort. The unique set of skills and knowledge you acquire will undoubtedly set you apart.

Paulina
First year student

Devine in beeld

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Klaus Delanghe

Klaus Delanghe

Opleidingscoördinator

Als je kiest om Devine te studeren, dien je een Macbook van Apple aan te kopen. Je kan deze aankopen met een studentenkorting.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

Omdat studenten soms twijfelen over de opleiding en de kost van een Macbook, staan we het toe om met een ander toestel te werken (bvb een windows laptop) tot het einde van het eerste semester in het eerste jaar. Vanaf januari is het voor alle studenten verplicht om met een Apple laptop te werken.

Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

Voorkennis is mooi meegenomen, maar geen vereiste. We starten in elke module op niveau 0. Samen bouwen we aan een stevig tempo aan je skills.  

Je komt terecht in de wereld van digitale communicatie, reclamebureaus, content marketing bedrijven, event builders, creatieve studio's, motion agencies, ... Afhankelijk van de expertise die je kiest in het laatste jaar, vervul je een andere rol binnen het bedrijf.

We leren je niet filmen. Jij verwerkt het videomateriaal dat je aangeleverd krijgt en monteert dit tot een vlot geheel. We leren je wel animeren in 2D en als expert Design ga je aan de slag met 3D. Je werkt op visual identities, zoals een logo-animatie voor Nike. Je ontwikkelt uiteindelijk een eigen illustratie en animatiestijl, zoals onze alumnus Soren Selleslagh. Ontdek zijn portfolio.

We verwachten van jou een open blik op de wereld rondom je. Ga naar musea, theater, muziek, ... Wil je je illustratieskills alvast opkrikken, dan kan je op deze site de basistechnieken ontdekken. Of ga online op zoek naar een 30 day drawing challenge. 

Devine is een gespecialiseerd programma dat bestaat uit ongeveer 350 studenten. De klassen bestaan bewust uit een klein aantal studenten, wat zorgt voor een persoonlijke follow-up en een "familiaire" sfeer voor de studenten. Klassessies variëren van één-op-één coaching met de lectoren tot workshops voor 35 tot 50 studenten.

Pure algebra en dergelijke komen niet aan bod in Devine. Toch doen we vaak een beroep op je analytisch vermogen. Programmeren is vaak een kwestie van logisch denken, abstraheren, connecties maken, … Hoe meer wiskunde je hebt gekregen in het middelbaar, hoe meer je dit (onrechtstreeks) traint. Studenten die minder dan 3 uur wiskunde kregen, blijken het vaak moeilijker te hebben tijdens de developmentlessen.

Het aanbod aan koten is ruim genoeg in Kortrijk. Kijk alvast eens rond op www.kotwest.be om een idee te krijgen van de prijzen en locaties. Ook buiten dit aanbod kan je nog veel koten vinden. 

In het laatste jaar kies je zelf je stageplaats. Een derde van onze studenten trekt naar het buitenland. Op ons eigen platform kan je ook kiezen uit alle stageaanvragen die we krijgen van bedrijven. Dat zijn er elk jaar meer dan honderd. In deze lijst staan alle top digital agencies van Vlaanderen. 

In je laatste jaar kies je jouw specialisatie: Experience Design, Visual Design of Development. Hierbinnen krijg je extra skills aangereikt en de kans om een persoonlijk passion project uit te werken.

Nee, er is geen toelatingsproef, je kan je wel inschrijven voor een bootcamp om te proeven of Devine iets voor jou is.

Registreer je voor de bootcamp

Stuur een e-mail naar howestacademy [at] howest.be en je krijgt snel antwoord.