Overslaan en naar de inhoud gaan

Word de digitale maker van de toekomst

Ben je gebeten door websites met een verrassend design en innovatieve technologie? Droom je over het ontwerpen van de volgende grote app? Maak jij de toekomstige interactieve digitale spektakels voor festivals en musea?

In de bacheloropleiding Digital Design and Development (Devine) leiden we jou op tot een echte 'Deviner': een creatieve, digitale maker van de toekomst.

Devine is een innovatieve en toekomstgerichte bacheloropleiding in Kortrijk. Ze is opgebouwd rond drie pijlers: visual design, development en user experience research. Zo verwerf je alle skills om te leren ontwerpen voor een digitaal medium. In het laatste jaar specialiseer je je in een van de drie expertmodules:

Voorkennis heb je niet nodig. Je start vanaf nul, maar bouwt hands-on aan je skills. Wat je wel nodig hebt, is een creatieve ingesteldheid, een zwak voor digitale technologie en veel goesting om met innovatieve technologie digitale, interactieve ervaringen te creëren.

Devine Showreel 2022
Expert Digital Design
Keuzetraject

Keuzetraject met focus op 'visual design' binnen de bachelor Digital Design & Development

Expert Creative Development
Keuzetraject

Keuzetraject met focus op 'development' binnen de bachelor opleiding Digital Design & Development

 Expert UX Research
Keuzetraject

Keuzetraject met focus op 'User Experience Research' binnen de bachelor Digital Design & Development

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 tot 24 uur les. Daarvan gaat ongeveer 20% online door. De lesuren sluiten zo goed mogelijk op elkaar aan. Hieronder kan je een voorbeeldlesrooster bekijken.

Een mix van theorie en (veel) praktijk

Theorielessen op de campus en online worden afgewisseld met labolessen op de campus. Theorie zet je dus meteen in tijdens opdrachten en integratieprojecten waar je zelfstandig of in groepjes aan werkt.

Studenten Devine op bezoek bij November Five in Antwerpen

Eerste jaar

Van je comfort zone naar je uncomfort zone. Zo dagen we je uit om de creatiefste concepten te bedenken afgestemd op jouw doelpubliek.

Je leert hoe je een eigen stijl wikkelt en ontwerpt unieke en verbluffende visuele creaties. Tot slot breng je het geheel tot leven met piekfijne code en bezorgt elke gebruiker een unieke ervaring.

Tweede jaar

Smartwatch, smartphone, desktop, ledwall of zelfs een gebouw als canvas? Geen uitdaging te groot om jouw digitale creaties te etaleren die je nu ook met motion graphics versterkt. Je gaat op uitwisseling met studenten van Rotterdam en geeft zo je studie een unieke internationale dimensie.

Derde jaar

In je laatste jaar kies je een eigen focus en ga je voluit voor uitdagende projecten waar je je helemaal in uitleeft. Je werkt voor échte klanten zoals Studio Brussel, Volkswagen, Smile Safari, …. Je sluit je opleiding af met een boeiende stage in binnen -of buitenland die misschien meteen eerste werkervaring wordt.

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
Studenten Devine op bezoek bij November Five in Antwerpen

Klaar voor de boeiende wereld van digitale communicatie

Als afgestudeerde Deviner kom je terecht in de boeiende wereld van digitale communicatie: bij webbureaus, evenementorganisatoren, creative studio’s, motion studio’s of contentmarketingbedrijven.

Afhankelijk van je specialisatie als Digital Designer, Creative Technologist of UX Researcher kan je meteen aan de slag als grafisch vormgever, UI/UX Designer, Motion Designer, Digital Storyteller, Front-end Developer, Creative Coder, Service Designer, Mobile Developer en tal van andere functies waar je futureproof skills voor meerwaarde zorgen.

96% kan meteen aan de slag

Niet minder dan 96% van onze alumni vinden meteen nadat ze zijn afgestudeerd werk in binnen- of binnenland. Meer dan 80% krijgt bovendien een contract aangeboden op hun stageplaats.

In het digitale tijdperk ben je als Deviner dus zeker van een job.

In de sector is Devine van Howest overigens dé referentie voor toptalent.

Kwaliteitsvolle opleiding

Kwaliteitszorg zit ingebed in de dagelijkse werking van onze opleidingen. We verbeteren continu en systematisch de kwaliteit van onze opleidingen. De betrokkenheid van studenten, werkveld en alumni is hierbij cruciaal. Lees meer over de kwaliteitszorg van onze opleidingen.

De bacheloropleiding Digital Design and Development werd opgestart in 2018 en doorliep een Toest Nieuwe Opleiding uitgevoerd door de NVAO. Het besluit van deze Toets Nieuwe Opleiding is hier te raadplegen. In 2023 doorloopt deze opleiding een accreditatie door de NVAO. Na deze accreditatie volgt de opleiding de zesjarige kwaliteitszorgcyclus van onze eigen regie.

Recent afgestudeerden van bacheloropleiding Digital Design and Development zijn tevreden over de kwaliteit van de gevolgde opleiding. Consulteer hier enkele kerncijfers over de tevredenheid.

Opleidingskwaliteitszorg aan Howest
Kostenraming voor deze opleiding
Studiefinanciering

Bekijk in hoeverre je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je nu reeds online registreren voor 2023-24. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 1 juli
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Kortrijk:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Studenten krijgen uitleg over opleiding aan Howest

Troeven van de opleiding

200% werkzekerheid

Devine is dé referentie binnen de sector. Na je opleiding liggen jobs voor het grijpen in binnen- en buitenland. Bij grote of kleine bureaus. Als designer, developer of UX expert.

96% van de studenten kan meteen aan de slag. 100% van de alumni werkt binnen de sector. The future looks Devine!

Focus op digitale beleving

Van alle (Engelstalige) keywords binnen Devine – design, storytelling, branding, motion graphics, immersive experience, creative coding, problem solving, user journeys, creative thinking – is 'digital' het allerbelangrijkste.

Kies voor Nederlands of Engels

Devine kan je zowel in het Nederlands als het Engels volgen. Kies je voor de Engelstalige opleiding, dan kom je in een levendige en verrijkende mix van internationale studenten uit alle werelddelen terecht. Zo kan je vandaag al afgestudeerde Deviners vinden in IJsland, Noorwegen, Hong Kong, Griekenland, Canada of Italië.

In het laatste semester loop je enkel nog stage bij een bedrijf naar keuze. Dat is hét hoogtepunt van je opleiding. In het aanbod zitten onder meer Studio Brussel, Tomorrowland, Volkswagen, Apple... Heel wat Deviners trekken naar buitenlandse bestemmingen zoals New York, Londen, Berlijn of Milaan. Meer dan 80% van de studenten wordt een vast contract aangeboden tijdens de stage.

Neem een kijkje

Je kan je nu reeds online registreren voor 2023-24. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

  Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

  Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

  Laptops
  Testimonial

  Ik koos de opleiding Devine omdat het de ideale opleiding was die mijn interesse voor development combineerde met creativiteit. Wat ik zo goed vind aan Devine is dat er voortdurend wordt ingezet op vernieuwing. Zo krijg je als student steeds het beste aanbod. Deze mindset is er één die ik zelf ook probeer mee te dragen.

  Het is belangrijk om ‘curieus’ en up to date te blijven en er niet voor terug te deinzen om af en toe jezelf heruit te vinden. Deze attitude zie je ook op onze werkvloer.

  Bij Edenspiekermann wordt er erg ingezet op het uitwisselen van ideeën om elkaars creativiteit te stimuleren.

  Margot Verbeke
  Howest Alumna, UX DESIGNER bij Edenspiekermann.com, Berlijn

  Overtuigd? Schrijf je in!

  Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

  Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

  Schrijf je in

  Studenten in pauze met koffie op de campus

  FAQ

  Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

  Klaus Delanghe

  Klaus Delanghe

  Opleidingscoördinator

  Indien je een laptop koopt via Howest, kan je hier bekijken welke laptop de richting aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

  Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

  Voorkennis is mooi meegenomen, maar geen vereiste. We starten in elke module op niveau 0. Samen bouwen we aan een stevig tempo aan je skills.  

  Je komt terecht in de wereld van digitale communicatie, reclamebureaus, content marketing bedrijven, event builders, creatieve studio's, motion agencies, ... Afhankelijk van de expertise die je kiest in het laatste jaar, vervul je een andere rol binnen het bedrijf.

  We leren je niet filmen. Jij verwerkt het videomateriaal dat je aangeleverd krijgt en monteert dit tot een vlot geheel. We leren je wel animeren in 2D en als expert Design ga je aan de slag met 3D. Je werkt op visual identities, zoals een logo-animatie voor Nike. Je ontwikkelt uiteindelijk een eigen illustratie en animatiestijl, zoals onze alumnus Soren Selleslagh. Ontdek zijn portfolio.

  We verwachten van jou een open blik op de wereld rondom je. Ga naar musea, theater, muziek, ... Wil je je illustratieskills alvast opkrikken, dan kan je op deze site de basistechnieken ontdekken. Of ga online op zoek naar een 30 day drawing challenge. 

  In Devine kiezen we voor kleine groepen van gemiddeld 25 studenten. Deze klasgroepen combineren we naargelang het soort les. Voor theorie zit iedereen samen, sommige modules volg je met 2 klasgroepen. Dit geeft veel flexibiliteit en maakt de lessen persoonlijk. 

  Onderzoek naar het ontwerp- en ontwikkelingsproces is de sleutel om te weten hoe je het juiste 'ding' maakt en om bestaande producten en diensten te verbeteren. Je doet onderzoek om dingen te maken die een meerwaarde zijn voor mensen en hun leven. 

  Pure algebra en konsoorten komen niet aan bod in Devine. Toch doen we vaak een beroep op je analytisch vermogen. Programmeren is vaak een kwestie van logisch denken, abstraheren, connecties maken, … Hoe meer wiskunde je hebt gekregen in het middelbaar, hoe meer je dit (onrechtstreeks) traint. Studenten die minder dan 3 uur wiskunde kregen, blijken het vaak moeilijker te hebben tijdens de developmentlessen. 

  Het aanbod aan koten is ruim genoeg in Kortrijk. Kijk alvast eens rond op www.kotwest.be om een idee te krijgen van de prijzen en locaties. Ook buiten dit aanbod kan je nog veel koten vinden. 

  In het laatste jaar kies je zelf je stageplaats. Een derde van onze studenten trekt naar het buitenland. Op ons eigen platform kan je ook kiezen uit alle stageaanvragen die we krijgen van bedrijven. Dat zijn er elk jaar meer dan honderd. In deze lijst staan alle top digital agencies van Vlaanderen. 

  In je laatste jaar kies je jouw specialisatie: Research, Design of Development. Hierbinnen krijg je extra skills aangereikt en de kans om een persoonlijk passion project uit te werken.  

  Nee, vanaf dit jaar is de toelatingsproef vervangen door een vrijblijvend bootcamp. Registreer je hier voor het bootcamp.

  Stuur een mailtje naar howestacademy [at] howest.be en je ontvangt snel een antwoord.