Overslaan en naar de inhoud gaan

Expertmodule Experience Design

In dit keuzetraject zit je aan de frontlinie van elk digitaal project. Met je User Experience skills verfijn je elke interface tot een efficiënt en bruikbaar geheel. Daarvoor stel jij alle belangrijke vragen vóór er gestart wordt aan het design en de development.

  • Wie is jouw gebruiker?
  • Waar zie jij patronen opduiken in je dataset?
  • Kan je deze groeperen en verwerken naar een bruikbaar geheel?

In je laatste jaar Devine krijg je als expert lezingen over de belangrijke thema’s in het domein van mens-computer interactie. Zo verdiep je je onder meer in de oorsprong ervan en in de gangbare internationale onderzoeksmethodieken, gedragspsychologie, nieuwe interactiemogelijkheden....

Daarnaast staat je eigen exploratie en onderzoek centraal onder begeleiding van een persoonlijke mentor. Zo spits je jezelf toe op je eigen onderzoeksvraag. Je richt je kritische blik op de maatschappij en zoekt naar opportuniteiten voor digitale innovatie.

Devine studenten

Jouw lesrooster

Elke week heb je 20 tot 24 uur les. Daarvan gaat ongeveer 20% online door. De lesuren sluiten zo goed mogelijk op elkaar aan. Het lesrooster kan per academiejaar afwijken en communiceren we in september.

In de opleidingsbrochure vind je alvast een voorbeeld van de vakken en modules die je per semester krijgt.

Een mix van theorie en (veel) praktijk

Theorielessen op de campus en online wisselen we af met labolessen op de campus. Theorie zet je dus meteen in tijdens opdrachten en integratieprojecten waar je zelfstandig of in groepjes aan werkt.

Eerste jaar

Van je comfort zone naar je uncomfort zone. Zo dagen we je uit om de creatiefste concepten te bedenken afgestemd op jouw doelpubliek.

Je leert hoe je een eigen stijl wikkelt en ontwerpt unieke en verbluffende visuele creaties. Tot slot breng je het geheel tot leven met piekfijne code en bezorgt elke gebruiker een unieke ervaring.

Tweede jaar

Smartwatch, smartphone, desktop, ledwall of zelfs een gebouw als canvas? Geen uitdaging te groot om jouw digitale creaties te etaleren die je nu ook met motion graphics versterkt. Je gaat op uitwisseling met studenten van Rotterdam en geeft zo je studie een unieke internationale dimensie.

Derde jaar

In je laatste jaar kies je een eigen focus en ga je voluit voor uitdagende projecten waar je je helemaal in uitleeft. Je werkt voor échte klanten zoals Studio Brussel, Volkswagen, Smile Safari, …. Je sluit je opleiding af met een boeiende stage in binnen -of buitenland die misschien meteen eerste werkervaring wordt.

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
Studenten Devine op bezoek bij November Five in Antwerpen

Klaar voor de boeiende wereld van digitale communicatie

Als afgestudeerde Deviner kom je terecht in de boeiende wereld van digitale communicatie: bij webbureaus, evenementorganisatoren, creative studio’s, motion studio’s of contentmarketingbedrijven.

Afhankelijk van je specialisatie als Digital Designer, Creative Technologist of UX Researcher kan je meteen aan de slag als grafisch vormgever, UI/UX Designer, Motion Designer, Digital Storyteller, Front-end Developer, Creative Coder, Service Designer, Mobile Developer en tal van andere functies waar je futureproof skills voor meerwaarde zorgen.

96% kan meteen aan de slag

Niet minder dan 96% van onze alumni vinden meteen nadat ze zijn afgestudeerd werk in binnen- of binnenland. Meer dan 80% krijgt bovendien een contract aangeboden op hun stageplaats.

In het digitale tijdperk ben je als Deviner dus zeker van een job.

In de sector is Devine van Howest overigens dé referentie voor toptalent.

Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Expert Experience Design aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 31 augustus
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Kortrijk:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Troeven van de opleiding

200% werkzekerheid

Devine is dé referentie binnen de sector. Na je opleiding liggen jobs voor het grijpen in binnen- en buitenland. Bij grote of kleine bureaus. Als designer, developer of UX expert.

96% van de studenten kan meteen aan de slag. 100% van de alumni werkt binnen de sector. The future looks Devine!

Focus op digitale beleving

Van alle (Engelstalige) keywords binnen Devine – design, storytelling, branding, motion graphics, immersive experience, creative coding, problem solving, user journeys, creative thinking – is 'digital' het allerbelangrijkste.

Kies voor Nederlands of Engels

Devine kan je zowel in het Nederlands als het Engels volgen. Kies je voor de Engelstalige opleiding, dan kom je in een levendige en verrijkende mix van internationale studenten uit alle werelddelen terecht. Zo kan je vandaag al afgestudeerde Deviners vinden in IJsland, Noorwegen, Hong Kong, Griekenland, Canada of Italië.

In het laatste semester loop je enkel nog stage bij een bedrijf naar keuze. Dat is hét hoogtepunt van je opleiding. In het aanbod zitten onder meer Studio Brussel, Tomorrowland, Volkswagen, Apple... Heel wat Deviners trekken naar buitenlandse bestemmingen zoals New York, Londen, Berlijn of Milaan. Meer dan 80% van de studenten wordt een vast contract aangeboden tijdens de stage.

Neem een kijkje

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Laptops
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

KlausDelanghe

KlausDelanghe

Opleidingscoördinator

Als je kiest om Devine te studeren, dien je een Macbook van Apple aan te kopen. Je kan deze aankopen met een studentenkorting.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

Omdat studenten soms twijfelen over de opleiding en de kost van een Macbook, staan we het toe om met een ander toestel te werken (bvb een windows laptop) tot het einde van het eerste semester in het eerste jaar. Vanaf januari is het voor alle studenten verplicht om met een Apple laptop te werken.

Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

Voorkennis is mooi meegenomen, maar geen vereiste. We starten in elke module op niveau 0. Samen bouwen we aan een stevig tempo aan je skills.  

Je komt terecht in de wereld van digitale communicatie, reclamebureaus, content marketing bedrijven, event builders, creatieve studio's, motion agencies, ... Afhankelijk van de expertise die je kiest in het laatste jaar, vervul je een andere rol binnen het bedrijf.

We leren je niet filmen. Jij verwerkt het videomateriaal dat je aangeleverd krijgt en monteert dit tot een vlot geheel. We leren je wel animeren in 2D en als expert Design ga je aan de slag met 3D. Je werkt op visual identities, zoals een logo-animatie voor Nike. Je ontwikkelt uiteindelijk een eigen illustratie en animatiestijl, zoals onze alumnus Soren Selleslagh. Ontdek zijn portfolio.

We verwachten van jou een open blik op de wereld rondom je. Ga naar musea, theater, muziek, ... Wil je je illustratieskills alvast opkrikken, dan kan je op deze site de basistechnieken ontdekken. Of ga online op zoek naar een 30 day drawing challenge. 

Devine is een gespecialiseerd programma dat bestaat uit ongeveer 350 studenten. De klassen bestaan bewust uit een klein aantal studenten, wat zorgt voor een persoonlijke follow-up en een "familiaire" sfeer voor de studenten. Klassessies variëren van één-op-één coaching met de lectoren tot workshops voor 35 tot 50 studenten.

Pure algebra en dergelijke komen niet aan bod in Devine. Toch doen we vaak een beroep op je analytisch vermogen. Programmeren is vaak een kwestie van logisch denken, abstraheren, connecties maken, … Hoe meer wiskunde je hebt gekregen in het middelbaar, hoe meer je dit (onrechtstreeks) traint. Studenten die minder dan 3 uur wiskunde kregen, blijken het vaak moeilijker te hebben tijdens de developmentlessen.

Het aanbod aan koten is ruim genoeg in Kortrijk. Kijk alvast eens rond op www.kotwest.be om een idee te krijgen van de prijzen en locaties. Ook buiten dit aanbod kan je nog veel koten vinden. 

In het laatste jaar kies je zelf je stageplaats. Een derde van onze studenten trekt naar het buitenland. Op ons eigen platform kan je ook kiezen uit alle stageaanvragen die we krijgen van bedrijven. Dat zijn er elk jaar meer dan honderd. In deze lijst staan alle top digital agencies van Vlaanderen. 

In je laatste jaar kies je jouw specialisatie: Experience Design, Visual Design of Development. Hierbinnen krijg je extra skills aangereikt en de kans om een persoonlijk passion project uit te werken.

Nee, er is geen toelatingsproef, je kan je wel inschrijven voor een bootcamp om te proeven of Devine iets voor jou is.

Registreer je voor de bootcamp

Stuur een e-mail naar howestacademy [at] howest.be en je krijgt snel antwoord.