header--person header--title

Bachelor Toerisme en Recreatiemanagement 

Bachelor Toerisme en Recreatiemanagement 

Hou je van reizen, culturen en talen? Kijk je verder dan de kerktoren en droom je van een toekomst in het buitenland? Verlang je ernaar om anderen een topreiservaring te bezorgen? Dan is de bachelor Toerisme en Recreatiemanagement iets voor jou.

Met een breed opleidingstraject en veel (internationale) projecten en stages stomen we je klaar voor een carrière in de leukste sector.

Bekijk de opleidingsbrochure, ontdek de opleidingsprogramma’s, de troeven, oriëntatie in het werkveld en zoveel meer.

Brochure downloaden Brochure aanvragen Inkijk cursusmateriaal Opleidingswebsite

Volg de bacheloropleiding Toerisme en Recreatiemanagement op sociale media

Een vraag over de opleiding?

Stuur een e-mail

Vragen over de bacheloropleiding Toerisme- en Recreatiemanagement? We beantwoorden graag je vraag via e-mail.

Stuur e-mail

Stel je vraag aan een van de lectoren

De opleidingscoördinator en lectoren staan voor je klaar. Zij antwoorden met plezier op je specifieke vragen. Vuur je vragen per e-mail af.

Vicky Van Den Heede

Vicky Van Den Heede

Opleidingscoördinator & bachelorproefcoördinator

Stuur e-mail
Christine Van Slambrouck

Christine Van Slambrouck

Stagecoördinator

Stuur e-mail
Eliza Bruneel

Eliza Bruneel

Lector Inkomend Toerisme en Event

Stuur e-mail
Chantal Gernier

Chantal Gernier

Lector Frans

Stuur e-mail
Dominique Vansteenkiste

Dominique Vansteenkiste

Lector Engels

Stuur e-mail
Peggy De Buysere

Peggy De Buysere

Lector Uitgaand Toerisme

Stuur e-mail
Griet Laenen

Griet Laenen

Lector Frans en Spaans

Stuur e-mail
Peter De Vleeschouwer

Peter De Vleeschouwer

Lector Marketing

Stuur e-mail
Filiep Vanhonacker

Filiep Vanhonacker

Lector Economie

Stuur e-mail
Pieter Van Oudenhove

Pieter Van Oudenhove

Lector IT en Communicatieve vaardigheden

Stuur e-mail

Ben je al overtuigd van je studiekeuze? Nu inschrijven

Toerisme studeren, wat houdt dat in?

Bekijk onze presentatie om beter te begrijpen wat je van de toeristische sector en van de opleiding mag verwachten. 

Toerisme studeren na corona? Nu meer dan ooit!

Twijfel je om de grote sprong naar toerisme te wagen door die *** coronacrisis? Begrijpelijk, maar eigenlijk niet terecht. De toerismesector is namelijk wel wat gewoon. Aswolken uit vulkanen, terroristische aanslagen, … Maar steeds krabbelt onze sector weer overeind en daarna groeit en bloeit hij als nooit tevoren. Weet dus dat ook dit weer voorbij gaat. En dan zullen de mensen staan trappelen om “uit hun kot” te komen in hun vrije tijd. 

Iedereen snakt naar uitstapjes en reizen. En raad eens welke sector dat allemaal mogelijk maakt? Bekijk volgende getuigenissen van ervaren toerismeprofessionals. Ook zij zeggen dat ze jong talent nodig hebben, nu meer dan ooit.

Bekijk volgende getuigenissen van ervaren toerismeprofessionals. Ook zij zeggen dat ze jong talent nodig hebben, nu meer dan ooit.

Campus Kortrijk Weide - The Penta

The Penta ligt op een boogscheut van het station en vlak bij het centrum van Kortrijk. De ideale bereikbaarheid combineren we met perfect uitgeruste leslokalen, een familiale sfeer en persoonlijke begeleiding. In Kortrijk geniet je ook mee van de kruisbestuiving met de opleiding uit de pijlers Design & Technologie en Bedrijf & Organisatie

Contactgegevens:

Sint-Martens-Latemlaan 1B, 8500 Kortrijk
kortrijk@howest.be

Veelgestelde vragen over de opleiding

Kan ik met een diploma Toerisme enkel in toerisme een job vinden?

Wij zien onze afgestudeerden het liefst in een job in de toerismesector, maar ook daarbuiten biedt dit diploma heel wat mogelijkheden. Door de mix van vreemde talen, managementskills en de vele hands-on projecten zien ze je ook in andere sectoren graag komen.

Concreet gaan afgestudeerden ook heel geregeld aan de slag in de HR-sector, in marketing en communicatie, en in administratieve en commerciële functies. 

Kan ik verder studeren na de bachelor Toerisme?

Ja, dat kan. Je kan je bachelor upgraden naar een master. Er is een master in toerisme in Leuven, maar je kan ook heel wat andere masterdiploma's halen. Ook een bijkomende bachelor is een mogelijkheid. Kies je een verwante opleiding zoals Communicatiemanagement, dan kan dat zelfs op één jaar tijd. 

Is Toerisme wel een ernstige opleiding en sector?

De combinatie 'toerisme en studeren' of de combinatie 'toerisme en werken' roept bij sommige mensen kritische vragen op. Maar wees gerust, dat is totaal onterecht. Toerisme op zich mag dan wel te maken hebben met reizen en vrije tijd, toerisme studeren of in de toeristische sector werken, is behalve leuk ook heel serieus. 

Deze opleiding is dus niet alléén fun. Er wordt ook ernstig gestudeerd: naast de vakken die met toerisme zelf te maken hebben, krijg je ook veel talen, economie en marketing. En in de vele toffe projecten leren we je de handen uit de mouwen te steken. De opleiding staat dus niet gelijk aan drie jaar de toerist uithangen. 

Toerisme is ook een heel belangrijke sector. Wereldwijd heeft 1 op 10 mensen een job dankzij toerisme, rechtstreeks of onrechtstreeks, en toerisme draagt sterk bij aan de economische welvaart. 

En ok, door de coronacrisis gaat het nu inderdaad wat minder. Maar wees gerust: we’ll be back!

Heeft een opleiding Toerisme nog wel zin in tijden van corona?

We begrijpen je vraag. Toerisme is vandaag zowat de zwaarst getroffen sector. Weet echter dat ook dit weer voorbij zal gaan. En dan zullen mensen staan trappelen om in hun vrije tijd “uit hun kot” te komen. Iedereen snakt naar uitstapjes en reizen. En raad eens welke sector dat allemaal mogelijk maakt? 

Mensen zullen misschien wel anders gaan reizen. En bepaalde bestemmingen zullen misschien strenger optreden om 'overtoerisme' in te perken. De reisagent, die zijn klanten meer dan ooit zal helpen om gerust op reis te kunnen gaan, zal dus aan belang winnen.  

Wil je meer lezen over dit onderwerp, snuister dan eens op deze website. Of googel eens de hashtags #reisbewust #reisgerust of #TravelTomorrow. Of bekijk de getuigenissen van toerisme-experts op onze Instagram (howest_toerisme).  

De secretaris-generaal van de World Tourism Organisation formuleert het als volgt: 

“Tourism must be recognized as a key pillar for building a better future in all world regions. Past recoveries prove that the importance of our sector cannot be overstated.”  

Samengevat: onze sector wordt nu inderdaad heel zwaar dooreengeschud, zoals de hele wereld trouwens. Maar wij geloven dat dit een unieke kans is om toerisme als sector te transformeren. Naar een sector die niet alleen bijdraagt aan het bruto nationaal product, maar ook aan het bruto nationaal geluk. Een sector die kiest voor anders en bewust reizen, met respect voor onze planeet. Onze sector zal wereldwijd een sleutelrol hebben in een duurzame economische heropstart. En nieuw talent om dit mogelijk te maken, hebben we nu en straks meer dan ooit nodig. 

#samentegencorona  

Wat zijn de belangrijkste troeven van Toerisme en Recreatiemanagement?

Omdat eigen lof stinkt, beperken we ons tot drie zaken: onze persoonlijke aanpak, de praktijkgerichtheid en de vele mogelijkheden tot internationalisering (waarbij je ook zelf je buitenlandstage kan kiezen). Lees vooral verder op onze website en stel je vragen vandaag aan onze studenten tijdens de chatsessies. 

Hoe internationaal is de opleiding?

Héél internationaal. Het laatste jaar kan je volledig in het buitenland doorbrengen (Erasmus + stage), maar ook in het tweede jaar zijn er veel mogelijkheden voor kortere internationale ervaringen. Zo zijn onze studenten grote fans van het project China from within, een uitwisseling van drie weken met een Chinese partneruniversiteit. Voor sommige projecten is het aantal deelnemers beperkt, maar sowieso hebben we binnen de opleiding het project WOW Rabat voor alle studenten. Op onze campus in Kortrijk zal je ook ruimschoots de kans krijgen om kennis te maken met buitenlandse studenten. 

Zijn er veel studiereizen?

Eén meerdaagse studiereis in het eerste jaar, naar Limburg en Wallonië. Twee meerdaagse studiereizen in het tweede jaar: een vierdaagse citytrip naar Londen in november en een week Marokko in maart. In het derde jaar is het aan jou. In semester 5 kan je in het buitenland gaan studeren én in semester 6 kan je ook je stage in het buitenland doen. Have a great trip! 

PS 1: Alle reizen zijn even leuk, maar ze maken ook steeds deel uit van grotere projecten. Het zijn dus nooit alleen maar plezierreisjes.  

PS 2: We streven steeds naar betaalbare studiereizen en houden daar rekening mee in de keuze van transport en logies. Verwacht dus geen verblijf in een 5 sterrenhotel!

Wanneer kan ik op Erasmus?

In het laatste jaar kan je een volledig semester in het buitenland studeren. Wij hebben partners binnen en buiten Europa. Onder bepaalde voorwaarden kan je een beurs krijgen om je Erasmusavontuur mogelijk te maken. 

Mag ik zelf een stageplek kiezen? Kan ik stage lopen in het buitenland? Kan ik een beurs krijgen voor buitenlandstage?

Je hebt een dag kijkstage in het eerste jaar, een stage van drie weken in het tweede jaar en een volledig semester stage op het einde van het derde jaar. Veel mogelijkheden dus om de sector te leren kennen. Je stageplek mag je zelf kiezen, maar je moet wel onze kwaliteitseisen respecteren. Jij doet een voorstel en wij keuren goed (of af). De stage in het derde jaar mag je uiteraard in het buitenland doen, graag zelfs. Van Afrika tot Amerika: alles kan, als het er maar veilig is, en leerrijk. Voor buitenlandstages zijn er beurzen beschikbaar, maar de toekenning gebeurt op basis van selectie. Niet iedereen kan dus een beurs krijgen. 

Welke vooropleiding moet ik hebben?

In het ideale geval heb je in het middelbaar een opleiding met redelijk wat vreemde talen gevolgd. Voor de rest maakt het niet zoveel uit, want enkel voor Frans en Engels heb je voorkennis nodig. Wij hebben een toffe mix van studenten uit het TSO en ASO.

Ik heb nog nooit economie gehad. Is dat een probleem?

Neen. Enkel voor Frans en Engels heb je voorkennis nodig. 

Ik heb nog geen voorkennis over toerisme. Is dat een probleem?

Neen. Enkel voor Frans en Engels heb je voorkennis nodig. 

Is de bachelor Toerisme ook haalbaar als ik uit het BSO kom?

Dat kan, maar je moet wel bereid zijn om hard te werken en eventuele kennisachterstand in te halen. Veel zal dus afhangen van je inzet en motivatie. Onze talentcoach kan je ondersteunen bij je zoektocht naar een goede studiemethode. 

Ik weet niet of ik een goede studiemethode heb. Kunnen jullie helpen?

Zeker! In het eerste jaar word je intensief begeleid door een mentor (een lesgever toerisme) en zijn er praktische, ingeroosterde workshops over timemanagement, studieplanning en studiemethode. Heb je nog extra ondersteuning nodig? Dan kan je terecht bij onze talentcoach van Stuvo. 

Mijn Frans is niet goed. Is dat een probleem?

Niet als je bereid bent een tandje bij te steken. Je kan Frans Plus kiezen in plaats van een derde vreemde taal. Alle lessen Frans zijn zeer praktijkgericht en we zullen je waar mogelijk laten samenwerken met Waalse en Franse studenten. Je leert de taal dus écht gebruiken. 

PS1: Onze lesgevers Frans geven je graag tips over hoe je bijkomende inspanningen kan leveren om je Frans bij te spijkeren. 

PS2: Frans is een heel belangrijke taal om het te maken in de toeristische sector. Daarom is het zo belangrijk dat je je extra inzet om je niveau op peil te krijgen! 

Duits, Spaans of Chinees als keuzetaal? Wat is de beste keuze?

Het is een keuze, dus het maakt niet zoveel uit. Volg je hart! Als je toch 'praktisch' wil kiezen, op basis van wat bedrijven willen: 

  • Duits wordt vandaag het vaakst gevraagd als derde taal 
  • Een basis Chinees is nu al een troef in bepaalde deelsectoren van toerisme en dat zal ongetwijfeld alleen maar toenemen 
Kan ik meerdere keuzetalen combineren?

Op zich hebben we hier niets op tegen, maar de talen worden vaak op hetzelfde moment ingepland in het lessenrooster. Praktisch wordt dat dus moeilijk. 

Kan ik 'onderweg' veranderen van keuzetaal?

Als je Frans moeilijk loopt of het niet echt vlot met je keuzetaal, dan kan je steeds overschakelen naar Frans Plus. Omgekeerd is moeilijker, tenzij je ervan overtuigd bent dat je de achterstand kan inhalen. Als je ook de trajectbegeleider en de lesgever kan overtuigen, dan krijg je een 'go'. 

Kies ik een derde vreemde taal of toch maar Frans Plus?

Alles hangt af van het niveau van je Frans. Bij de inschrijving kies je gewoon voor je voorkeur. Een eenvoudige onlinetest in de eerste lesweek van het eerste jaar zal je feedback geven over je niveau . Is dit anders dan verwacht, dan kan je nog heel gemakkelijk je keuze aanpassen, in overleg met de lesgever(s) en de trajectbegeleider.  

Kan ik Toerisme volgen via afstandsonderwijs?

Ja, dat kan, als je minimum 21 jaar oud bent en/of al een job hebt. Bekijk alle informatie op onze website

Is er een verkort traject voor Toerisme?

Ja, we hebben een verkort traject (Track T) van 60 studiepunten voor wie al een verwante bachelor of master op zak heeft.

Wie komt standaard in aanmerking? Bepaalde afstudeertrajecten uit Office Management, Communicatiemanagement en Bedrijfsmanagement. Maar ook sommige andere diploma’s kunnen, na een onderzoek door de trajectbegeleider, toegelaten worden. Track T kan je volgen via dag- of afstandsonderwijs. Bekijk alle informatie op onze website

Is Toerisme een dure opleiding?

Voor onze opleiding heb je geen superdure laptop nodig, geen dure software of fototoestel. Ook de aankoop van handboeken valt heel goed mee. We gaan natuurlijk wél graag op reis om ook in het echt bedrijven, attracties en bestemmingen te ontdekken. We streven naar betaalbare reizen en communiceren de kostprijs van elke uitstap of studiereis bij het begin van elk academiejaar. Een realistische schatting van de kostprijs per studiejaar vind je in de wegwijzer.

PS: Travel is the only thing you buy that makes you richer.

Heb ik een laptop nodig en welke?

Je hebt zeker een laptop nodig, maar die hoeft gelukkig niet al te duur te zijn. De kenmerken en richtprijs van een 'ideale' laptop voor onze opleiding vind je hier. Je kan die laptop via Howest aankopen, maar dat is geen verplichting. 

PS: Een Apple raden wij niet aan, wegens minder compatibel met onze IT-omgeving en software. 

Heb ik veel handboeken nodig?

Dat valt heel goed mee! Enkel de handboeken die verplicht gebruikt worden tijdens de les moet je aankopen. We streven er ook naar onze handboeken meerdere jaren te gebruiken. Je kan de handboeken bestellen via Howest, maar dat is geen verplichting. Een realistische schatting van de kostprijs per studiejaar kan je bekijken in de wegwijzer.

PS: Elk jaar organiseert studentenvereniging Centaura in september een tweedehandsboekenverkoop op de campus. Interessant voor kopers én verkopers! 

Hoeveel uur les krijg ik per week?

Dat verschilt van jaar tot jaar én van week tot week. Reken gemiddeld op ongeveer 26 uur les per week. Dat zijn niet alleen de gewone lessen. Ook ons projectwerk wordt ingeroosterd. Naarmate je dichter bij de examens komt, worden de lesweken minder zwaar. Op die manier kan je geleidelijk aan de voorbereiding van de examens op gang trekken. Naarmate je verder opschuift in de opleiding, zal je ook minder lesuren hebben. 

PS: Sommige weken heb je minder les dan gemiddeld, maar wel uitstappen of studiereizen. In andere weken heb je wat meer les, om de 'gemiste' lesuren uit weken met uitstappen of studiereizen in te halen. 

Hoe ziet een lesdag er gemiddeld uit?

Je hebt maximaal 8 uur les per dag (maar meestal minder). Een lesuur duurt 60 minuten, maar we werken meestal met 'lesblokken' van 2 uur, met halverwege een korte pauze. Lesuur 1 start om 8u30 en het laatste lesuur eindigt om 17u45. We hebben drie officiële pauzes: een kwartier in de voormiddag en een kwartier in de namiddag. De middagpauze duurt drie kwartier. We streven naar compacte lessenroosters met weinig of geen springuren. 

Hoe ziet een lesrooster en academische kalender eruit?

Een voorbeeld van een lesrooster en academische kalender vind je via deze link.

Zijn er veel springuren?

Weinig of geen! We concentreren de lessenroosters op dagen of dagdelen. Soms heb je eens een voor- of namiddag vrij, soms heb je een lesvrije dag. Die vrije dag(delen) gebruiken we wel soms voor 'extra’s' zoals daguitstappen of sessies van gastprofessoren.

Welke vakantieperiodes zijn er tijdens het schooljaar?

Officieel hebben wij volgende lesvrije weken: de herfstvakantie, de kerstvakantie, het intersemestrieel verlof, de paasvakantie. Maar let op… in het eerste jaar heb je in Toerisme onmiddellijk na de herfstvakantie deelexamens. In alle jaren heb je na de kerstvakantie de eerste examenperiode. En de paasvakantie heb je eigenlijk al nodig om je examens van mei/juni voor te bereiden. Dus… eerlijk? Enkel het intersemestrieel verlof onmiddellijk na de examens van januari is een échte vakantie. Boek dus nu alvast je reis.

PS: Als je bovenstaande raad opvolgt en voldoende tijd besteedt aan je schoolwerk tijdens het jaar, heb je natuurlijk ook nog een heerlijk lange zomervakantie, van juli tot half september! 

Is de campus vlot bereikbaar?

Ja! De Penta ligt op minder dan 2 kilometer van het station in Kortrijk. Er is ook parkeergelegenheid voor studenten die met de auto komen. Meer info over de bereikbaarheid

Zitten er veel toerismestudenten op kot?

We hebben een kleine groep van kotstudenten. De meerderheid pendelt elke dag. 

Kan ik tijdens het jaar een studentenjob aannemen?

Ja natuurlijk. Zorg er wel voor dat je genoeg tijd overhoudt voor de opleiding. Studeren is eigenlijk al een fulltimejob op zich. En hou rekening met je lessenrooster. Werk je tijdens de week, buiten de vakanties? Kies dan een job met flexibele uurroosters, zodat je voorrang kan geven aan de lessen. En vergeet niet dat onze studiereizen verplicht zijn. Deze data vind je al van bij de start van het academiejaar op onze Infosite. 

PS 1: Een studentenjob tijdens herfstvakantie, kerstvakantie, paasvakantie? Geen goed idee, want die vakanties heb je ook nodig om je voor te bereiden op de examens.  

PS 2: Een studentenjob tijdens de zomervakantie? Top, behalve als je een zware tweede zit hebt. Maak keuzes. Geef voorrang aan je bachelordiploma. Of vermijd die tweede zit! 

Hoeveel tijd moet ik voorzien voor mijn schoolwerk?

Elke week is natuurlijk anders en in de examens is het antwoord: bijna al je tijd. Maar gemiddeld moet je een professionele bachelor bekijken als een fulltimejob. Dat betekent, lessen inbegrepen, dat je wekelijks ongeveer 38 uur met je opleiding moet bezig zijn. Er blijft dus zeker tijd over voor hobby’s en vrienden. 

Kan ik lessen missen of overslaan?

Als er geen permanente evaluatie is gepland, dan ben je in theorie niet verplicht om naar de les te komen. Maar eerlijk? In de les geven we je een eerste kans om de leerstof te ontdekken, zaken in te oefenen met begeleiding, … Kies je ervoor om lessen te skippen, vergeet dan niet dat je die 'eerste kans' toch zelf zal moeten organiseren, individueel. Lessen missen is dus niet echt een topidee.  

PS: We doen ook écht ons best om de lessen boeiend, fijn en interactief te maken.