Heb je je middelbareschooldiploma op zak? Mooi zo! De langere zomervakantie krijg je er zomaar bovenop. Maar wat komt daarna? Stilletjes hopen wij dat je kiest om verder te studeren. Aan de hogeschool, als het even kan. Wat je daar kan studeren, hoe het eraan toegaat en wat het verschil is met de universiteit, ontdek je in deze blog.
Word bachelor of graduaat aan de hogeschool
Aan de hogeschool kan je verschillende opleidingen volgen. Ze allemaal tellen over alle hogescholen heen zou ons iets te ver leiden, maar aan Howest hebben we er bijvoorbeeld 43: bacheloropleidingen en graduaatsopleidingen.
Deze professionele bachelors en graduaten zijn ook meteen de twee opleidingstypes waarvoor je aan de hogeschool kan studeren. Aan de universiteit daarentegen ga je voor een master of (academische) bachelor.
Een bacheloropleiding kan je afronden in 3 jaar, een graduaatsopleiding in 2 jaar. Verpleegkunde is de enige bacheloropleiding die 4 jaar duurt.
Persoonlijk en op maat
Dat het opleidingsaanbod van een hogeschool verschilt van dat van een universiteit had je zelf ook wel kunnen raden. Het is uiteraard niet het enige verschil. De manier van lesgeven bijvoorbeeld. Aan de hogeschool is die persoonlijker. Vaak zijn de groepen kleiner dan aan de universiteit. Je wordt geen nummer dat opgaat in de aula, maar lectoren kennen je bij naam. En ze staan klaar om je op maat te begeleiden.
Voor een warme hogeschool als de onze, met een passie voor jouw toekomst, is deze persoonlijke benadering essentieel in alles wat we doen.
Al doende leren
De hogeschool is ook praktijkgerichter dan de unief. Je krijgt natuurlijk theorie, maar die pas je altijd toe. In projecten, groepswerken, labo’s of op stage. Je leert dus al doende. Kies je voor een graduaat, dan zijn praktijk en werkplekleren zelfs goed voor twee derde van het programma. Bij een bachelor gaat één derde naar oefeningen, maar dat is nog altijd meer dan aan de universiteit.
Een diploma halen zonder studeren, lukt niemand, maar aan de hogeschool hoef je voor de examens wel niet wekenlang in volle blokmodus te gaan. De stapels leerstof zijn sowieso minder hoog, tegelijk verlichten tussentijdse evaluaties de studiedruk in januari en juni. Je punten zijn bovendien een combinatie van opdrachten en examens.
Vlot naar werk
Meer en meer jongeren klussen bij tijdens hun studies. Omdat ze hun vrije tijd zo nuttig kunnen invullen, maar ook vaak omdat het moet om rond te komen. Dé sleutel naar een job waar je je echt thuis voelt, ligt echter in je diploma. Zeker aan de hogeschool, want daar ligt de focus op een vlotte overgang naar de arbeidsmarkt.
In een graduaatsopleiding leer je in twee jaar de skills die je nodig hebt voor een specifiek beroep. Vaak is dat ook nog eens knelpuntberoep. Ook na de driejarige bacheloropleidingen opent zich steevast een brede waaier aan professionele mogelijkheden.
Je bachelor- of graduaatsdiploma vul je bovendien aan met concrete werkervaring. Tijdens je stage draaide je namelijk al actief mee op de werkplek. Daarnaast kom je tijdens praktijkopdrachten, gastlessen en bedrijfsbezoeken in contact met het werkveld.
Springplank naar meer?
Heb je je hogeschooldiploma in the pocket? Dan heb je een voorsprong om een bijkomend diploma te halen. Aan dezelfde hogeschool, aan een andere hogeschool of zelfs aan de universiteit. Je verschijnt namelijk met meer kennis en ervaring met studeren aan de start dan als achttienjarige. Via een schakelprogramma en – wie weet – vrijstellingen, wordt een master zo haalbaarder dan wanneer je er net na het middelbaar aan was gestart.
Bijkomend kan je aan de hogeschool ook verder studeren voor een postgraduaat of bachelor-na-bachelor.
Verder studeren na de hogeschool is evenwel geen noodzaak. Met wat verbeelding kom je zelfs dan nog aan de universiteit terecht … die van het leven, weliswaar 😉.
Benieuwd naar meer?
Zin gekregen om te studeren aan de hogeschool? Wil je onze opleidingen beter leren kennen? Kom dan zeker naar een van onze infodagen in Brugge, Kortrijk of Oudenaarde.