Overslaan en naar de inhoud gaan

MVO-markt op dinsdag 28 maart of dinsdag 2 mei 2023

Met de zorg voor het klimaat breekt het tijdperk van duurzaamheid definitief aan. Om deze utopische blik op de toekomst te vertalen in realiteit, is het cruciaal dat er concrete oplossingen worden geboden aan de toekomstige generatie.

Met “Business Management 2030” dompelen we leerlingen onder in de toekomstige business-ontwikkelingen, dit met de focus op duurzaam ondernemen. “Business Management 2030” zal het moment bij uitstek zijn, om uw leerlingen op een leuke manier warm te maken voor een duurzame toekomst. Zet samen met uw leerlingen de eerste stap in de richting van een betere toekomst en laat je leerlingen kennis maken met praktische cases in duurzaamheid. De studenten Bedrijfsmanagement lichten met veel enthousiasme de technologische innovaties toe die duurzaamheid mogelijk maken in het bedrijfsleven.

Vanaf 15 u brengen boeiende sprekers hun MVO-verhaal:

  • Op 28 maart: Philippe Weiler, CEO van Fairtrade Belgium
  • Op 2 mei: Dajo Hermans, initiatiefnemer van Forest Fwd

Bekijk het programma Inschrijven

MVO Markt 2022
Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Met de MVO-markt “Business Management 2030” organiseren we een interactieve namiddag rond concrete, digitale revoluties van duurzaam ondernemen. De markt heeft tot doel de leerlingen van het vijfde en het zesde jaar secundair onderwijs, kennis te laten maken met het concept maatschappelijk verantwoord ondernemen en de tools om dit te faciliteren in de wereld van accountancy, financiën, vastgoed, verzekeringen, human resources, internationale en digitale marketing, supply chain management, sport business management, Chinese business studies en business engineering. De studenten laten uw leerlingen hiermee proeven van onze vele afstudeerrichtingen in Bedrijfsmanagement.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is een vorm van ondernemen met het oog op de sociale en ecologische dimensie van de bedrijfsvoering. Hierbij wordt niet alleen een hoger bedrijfsrendement nagestreefd, maar ook het benutten van kansen voor een beter milieu en een beter welzijn van de werknemers en de maatschappij. Niet alleen de onderneming maar ook de maatschappij moet er beter van worden.

Bekijk op deze video voor concrete toepassingen over maatschappelijk ondernemen en deeleconomie.

Wat kan u verwachten van de markt?

Het doel van “Business Management 2030” is om een interactieve namiddag te organiseren voor leerlingen van de derde graad secundair onderwijs. Ons doel is uw leerlingen onder te dompelen in een moderne wereld met een kijk op een duurzame toekomst. Op deze manier willen we uw leerlingen aanzetten tot nadenken over de steeds sneller evoluerende samenleving.

Uw leerlingen krijgen een boeiende kijk op concrete voorbeelden van maatschappelijk verantwoord ondernemen bij bedrijven met een geslaagde MVO-aanpak.

Bovendien krijgen ze haarfijn uitgelegd wat deeleconomie inhoudt. Delen is het nieuwe hebben, ook bij bedrijven die infrastructuur en materiaal met elkaar delen.

Proef hier alvast van onze informatie rond:

De studenten illustreren dit alles via praktijkcases op hun beursstand aan uw leerlingen. Op 2 mei komen ook onze internationale studenten uit Frankrijk, Spanje, Polen, India, Mexico, Kazachstan, Bangladesh, Pakistan en Marokko aan het woord in het Engels.

Programma

Circulair bouwen

Minimaal gebruiken en maximaal hergebruiken van grondstoffen, met zo weinig mogelijk vervuiling. Dit is dé innovatieve manier van duurzaam bouwen met zoveel mogelijk herbruikbare bronnen en met zo weinig mogelijk eindige bronnen.

Augmented reality (AR) in de bouwwereld

Ontdek hoe men virtuele elementen toevoegt aan de realiteit via augmented reality.Vorm beelden door een nieuwe laag boven op de werkelijkheid te leggen. AR biedt op die manier tal van mogelijkheden in het bouwproces: het vergemakkelijkt het kopen van passende bouwgrond voor jouw droomhuis, de controle op de werf wordt eenvoudig en bij renovaties kun je door de muren heen kijken. Kom dit zien.

Slimme woonmodules van Bao Living, inschuifhuizen van Labland en tiny houses

Wil jij graag duurzaam, kleiner én goedkoper wonen, ook samen met je grootouders? Tiny houses, slimme aanpasbare modules van Bao Living en inschuifhuizen van Labland zijn de oplossing!

Het huis van werkgeluk

Kom kijken naar dit huis. Het heeft vier verdiepingen:

  • Gelijkvloers: gezondheid
  • Tweede verdieping: talenten
  • Derde verdieping: waarden en normen
  • Vierde verdieping: omgaan met verandering

Duurzame koffie

Ben jij een coffee freak? Dan hebben wij de milieuvriendelijke oplossing. Zongeroosterde koffie, herbruikbare verpakkingen, groen transport en hergebruik van koffiegruis.

Milieuvriendelijke verpakkingen

Verpakken met biologisch afbreekbare, gerecyclede of hernieuwbare grondstoffen helpt de ecologische voetafdruk van bedrijven kleiner te maken. Deze verpakkingen beschermen de producten nochtans even goed als de andere, vele verpakkingen die schadelijk zijn voor het milieu.

Biostoom Oostende

Biostoom wekt op drie manieren energie op:

  • Recuperatie van oude metalen, inzetbaar als grondstof
  • Compostering: organisch afval wordt met de hulp van micro-organismen energierijke compost
  • Verbranding van restafval met recuperatie van energie.

Slimme verkeersfiscaliteit

Sta jij graag in de file? Wij ook niet! Ontdek bij ons het nieuwe SmartMove project van Stad Brussel en de app Skippr die mobiliteitsalternatieven promoten en slimme verkeersfiscaliteit introduceren. Achterhaal wat de impact van jouw mobiliteitskeuzes is. Ben je nieuwsgierig hoe dit allemaal precies in elkaar zit, welke voordelen er zijn en wat slimme
verkeersfiscaliteit precies is, kom dan zeker eens luisteren!

Duurzaam openbaar vervoer: waterstofbussen

De studenten van het eerste jaar Chinese Business Studies stellen met trots de waterstofbus voor. De waterstofbus ofwel de brandstofcel bus is een stadsbus die rijdt op waterstof en momenteel de wereld rond wordt geïntroduceerd. Wij gaan dieper in op het gebruik en productie hiervan in België en China.

Synthetische brandstoffen

Synthetische brandstoffen zijn koolstofneutraal. Met deze soort brandstof worden broeikasgassen verminderd, terwijl je je auto die rijdt op diesel of benzine niet hoeft aan te passen.

Blockchain & smart contracts

Zet jullie future glasses op en laat jullie verbazen. Met blockchain worden informatie, akten of geld volkomen veilig doorgestuurd naar wie jij wil. Crypto is hiervan een voorbeeld. Blockchain kan het makkelijkst vergeleken worden met een soort database waarin enkel informatie toegevoegd kan worden. In tegenstelling tot een gewone database kan geen enkele gebruiker ongemerkt gegevens verwijderen.

Blockchain maakt smart contracts mogelijk. Deze slimme contracten zijn volledig digitaal, geschreven via computercode en geprogrammeerd in blockchain. Daardoor kunnen ze automatisch en onpartijdig uitgevoerd worden zonder tussenpersonen en zijn ze onmogelijk nog te veranderen.

Cloud accounting

Silverfin is een gecentraliseerd cloud portaal waarmee accountants informatie met hun klanten digitaal kunnen delen. Vervolgens laat BrightAnalytics toe om op deze in Silverfin gebundelde data te analyseren en voor te stellen in overzichtelijke dashboards voor een degelijk advies aan de klant.

The ChatGPT Revolution: redefining the way we communicate

Wordt AI gebruikt als nieuwe manier voor communicatie in de toekomst? Welke invloed zal AI hebben op digitale marketing? Ontdek het op onze beursstand!

Biometrisch bankieren

Ontdek de toekomst van bankieren en ervaar het gemak en de veiligheid van biometrisch bankieren. Bezoek onze stand en zie hoe u uw identiteit kunt verifiëren met slechts een aanraking of een blik, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over wachtwoorden of pincodes.

Virtual reality in de opleiding Geneeskunde

Technology is the new way of learning. Virtual reality wordt gebruikt in een zorgopleiding om studenten op een veilige manier hun theoretische kennis te laten toepassen in de praktijk.

Upcycling

Oude en onbruikbare materialen omtoveren tot iets wat weer waardevol is en zelfs mooier dan voorheen. Renée by Zoë maakt van vergeten en onverkochte kledingstukken opnieuw unieke stukken. Let’s make secondhand clothes our first choice!

Duurzame landbouw

Duurzame landbouw is een belangrijke manier om de voedselvoorziening van de wereld langdurig veilig te stellen. Het helpt de milieu-impact van de landbouw te verminderen, zoals het verminderen van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Het is ook een manier om de bodemvruchtbaarheid te behouden en te verbeteren, wat de opbrengst van landbouwactiviteiten verhoogt. Het draagt ook bij aan de verbetering van de levenskwaliteit van boeren die hun producten tegen eerlijke prijzen kunnen verkopen.

AI-software spoort in e-waste laptops en gsm’s op

Met het blote oog in een berg e-waste laptops en gsm’s opsporen behoort tot het verleden. Recupel heeft samen met ID-lab van UAntwerpen een AI-software ontwikkeld die toestellen zoals laptops en gsm’s kan herkennen in een berg van 40.000 ton e-waste.

Duurzame bedrijven in Frankrijk, Spanje, Polen, India, Mexico, Kazachstan, Bangladesh, Pakistan en Marokko

De studenten Global Business Management demonstreren de good practices in hun regio, in het Engels.

Duurzame en gerecycleerde sportkledij

De groeiende afvalberg is al jaren een bekend probleem, maar wat kunnen wij hieraan doen? We kunnen bijvoorbeeld PMD-afval gaan recycleren tot nieuwe sportartikelen, daarnaast kunnen we ook onze oude kledij inleveren bij verschillende instanties en deze opnieuw leven in blazen.

Duurzamer kunstgras

De gebruikelijke rubberen kunstgraskorrel is slecht voor het milieu en de gezondheid. Maar hoe kunnen we dit oplossen? Het antwoord kan gevonden worden bij alternatieve korrels. Wij zullen jullie de verschillen tonen en laten ervaren.

Inclusie in de sport

We vinden als samenleving dat iedereen moet kunnen sporten. Ook mensen voor wie dat niet evident is. De vraag is hoe? Inclusie in de sport stoot vaak op paradoxen. Wij zoeken uit hoe je een sportomgeving kan creëren waar iedereen een leven lang plezier heeft aan sporten en bewegen.

Trainen met technologische tools

Er is nood aan meer sport en goed onderhoud van ons lichaam. Een gezond lichaam zorgt voor een gezonde geest. Met nieuwe technologische tools kunnen we de gezondheid en prestaties van atleten optimaliseren. Samen met ons kan je de tools zelf uitproberen en ontdekken hoe het je prestaties op een duurzame manier kan verbeteren. De focus ligt niet enkel op voetbal maar ook hoe het mensen kan motiveren en een invloed kan hebben op het leven naast de sport.

Enkele sfeerbeelden

Als voorsmaakje blikken we even terug op de editie van 2022.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk.

Sorry... Dit formulier is gesloten voor nieuwe inzendingen.