Overslaan en naar de inhoud gaan

Start je onderwijscarrière met vertrouwen!

De starttoets is een toets die iedereen die wil inschrijven voor de educatieve bacheloropleidingen Kleuter-, Lager of Secundair Onderwijs moet afleggen. Deze starttoets wordt georganiseerd door de Vlaamse Hogescholenraad en heeft als doel een goed beeld te geven van je startniveau en je competenties. Zo weet je wat je sterktes zijn en wat je minder goed beheerst. Tijdens je lerarenopleiding (of ervoor in een remediëringstraject) kan je dan beter inzetten op je mindere punten.

De starttoets lerarenopleiding (ook wel instaptoets genoemd) bestaat uit 3 onderdelen:

  • Nederlands (voor iedereen)
  • Frans (enkel voor de Educatieve bacheloropleiding Lager Onderwijs)
  • Wiskunde (enkel voor de Educatieve bacheloropleiding Lager Onderwijs)

Registreren voor de starttoets

Klas met leerlingen Lager onderwijs

Starttoetsen Lerarenopleidingen

Starttoets Nederlands

  • Voor wie? Voor al wie een educatieve bacheloropleiding Kleuter-, Lager of Secundair Onderwijs wil starten.
  • Heb je al een Nederlandstalig bachelor- of masterdiploma? Dan ben je vrijgesteld voor de toets Nederlands. Volg je bijvoorbeeld de opleiding in een verkort traject of wil je starten met de verkorte educatieve bachelor Secundair Onderwijs? Dan heb je doorgaans al een Nederlandstalig bachelor- of masterdiploma behaald en word je dus vrijgesteld voor de toets Nederlands.
  • Waar? De toets Nederlands leg je fysiek af op een locatie naar keuze.

Starttoets Frans en wiskunde

  • Voor wie? Enkel voor wie een educatieve bacheloropleiding Lager Onderwijs wil starten.
  • Vrijstelling? Geen vrijstelling mogelijk.
  • Waar? De toets Frans en wiskunde maak je online.
Foto Secundair Onderwijs 6

Praktische informatie

Je kan de starttoets aan verschillende hogescholen en op verschillende momenten afleggen. Aan Howest kan dit op onderstaande data:

Als je de onderdelen van de toets doorlopen hebt, kan je een bewijs van deelname downloaden. Dat bewijs is één jaar geldig en heb je nodig voor je inschrijving op de hogeschool.

Tip: leg de starttoets zo snel mogelijk af, zelfs al ben je nog niet helemaal zeker dat je een lerarenopleiding zal volgen. Hoe vroeger je de toets doet, hoe meer tijd er overblijft voor het eventuele remediëringstraject indien je niet slaagt voor de starttoets.

Registreren voor de starttoets

Vragen over de starttoets voor lerarenopleiding?

Zit je na het lezen van deze pagina nog met vragen over de starttoets lerarenopleiding? Neem dan zeker contact op met onze medewerker. We helpen je graag verder.

Griet Rosseel

Griet Rosseel

Maak kennis met onze lerarenopleidingen

Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs

Werk je graag met kinderen en droom je ervan om later zelf in de klas te staan? In de Educatieve Bachelor in het Kleuteronderwijs leren we je hoe je kleuters helpt groeien op motorisch, sociaal en emotioneel vlak. Word jij de kleuteronderwijzer(es) van morgen?

Lees meer

Educatieve Bachelor Lager Onderwijs

Droom je ervan om later zelf les te geven? In de Educatieve Bachelor in het Lager Onderwijs maak je niet alleen je eigen droom waar, maar werk je ook mee aan die van de kinderen tussen 6 en 12 jaar. Word jij de leerkracht van morgen?

Lees meer

Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs

Jongeren tussen 12 en 18 jaar enthousiasmeren en nieuwe werelden laten ontdekken, dat is jouw talent! In deze lerarenopleiding kies je twee vakgebieden waarin jij een expert wordt. Maak kennis met de Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs in Brugge.

Lees meer

Educatief Graduaat Secundair Onderwijs

Heb je minstens drie jaar nuttige beroepservaring in een technisch of praktijkvak? Heb je nog geen lerarendiploma of bachelordiploma, maar kriebelt het om te beginnen lesgeven en je vakkennis en passie als praktijkleerkracht te delen? Dan is het Educatief Graduaat Secundair Onderwijs iets voor jou.

Lees meer

Verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs

Je beschikt over een professionele of academische bachelor en het kriebelt om les te geven? Je geeft al les, maar je mist theoretische achtergronden en/of je beschikt nog niet over het pedagogisch bekwaamheidsbewijs om je carrière in het onderwijs verder uit te bouwen? Dan ben je bij Howest aan het juiste adres!

Lees meer

Al onze lerarenopleidingen op één plek

Wil je leerkracht worden nu je afgestudeerd bent in het middelbaar? Of werk je al en denk je aan een overstap naar het onderwijs?

Ons volledige aanbod aan opleidingen om leraar te worden hebben we gebundeld op één handige webpagina. Je vindt er zonder twijfel ook een traject op jouw maat.

Lees meer