Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat?

Dit uniek postgraduaat is een co-creatie tussen de Hogescholen PXL en Howest vanuit een gemeenschappelijke overtuiging van de kracht van het ervaringsleren in én met de natuur voor iedere unieke persoon. Ga je als professional welzijnsbevorderend aan de slag? Werk je graag in én met de natuur en geloof je in de meerwaarde van het leren door te doen (ervaringsleren) voor jouw doelgroep? Dan is dit unieke postgraduaat iets voor jou! Via vier meerdaagses ervaar en verken je een ruim arsenaal aan mogelijkheden. Je persoonlijke groei als begeleider van het ervaringsleren in én met de natuur staat centraal. Tenslotte word je uitgedaagd om deze benaderingswijze duurzaam te implementeren bij een doelgroep al dan niet uit je eigen werkomgeving.

Voor wie?

Ben jij een professional met ervaring in het bekomen van zelfzorg, persoonlijke groei of herstel? Werk je graag in en met de natuur en geloof je in de kracht van natuurlijke omgevingen, uitdagende ervaringen en reflecteren? Dan is deze opleiding iets voor jou! Ben je nog maar juist afgestudeerd of zal je afstuderen tijdens de loop van het postgraduaat? Ook dan ben je van harte welkom om deel te nemen aan dit postgraduaat!

Waarom?

Ervaringsleren in en met de natuur is een krachtige benaderingswijze om mensen te sterken in hun welzijn en welbevinden. Deze benadering biedt een extra dimensie in het proces van mensen, die zowel preventief, in het kader van zelfzorg en groei, als curatief kan gebruikt worden. Het biedt andere perspectieven dan de klassieke benadering waarin in een kamer, al denkend, een reflectie- en activeringsproces wordt beoogd door een professional. In diverse contexten wordt de roep om krachtgericht en herstelgericht te handelen luider. Personen de regie in eigen handen laten nemen komt centraal te staan alsook een focus op duurzaamheid. Het postgraduaat vertrekt vanuit deze principes en biedt je concrete handvaten om hier mee aan de slag te gaan als professional.

Hoe?

Via ‘learning by doing’ ervaart de deelnemer een grote variatie aan mogelijkheden om met én in de natuur welzijnsbevorderend aan de slag te gaan. Tijdens vier driedaagses ontpop je jezelf samen met je coaches en collega’s tot een expert die authentieke ervaringen in en met de natuur kan begeleiden en inzetten in de eigen organisatie. Na elke meerdaagse krijg je huiswerk mee waarbij je zowel de aangereikte kennis en ervaringen vertaalt naar jezelf als toekomstige begeleider maar ook hanteert bij een doelgroep al dan niet uit je eigen werkomgeving. Via regelmatige peerfeedback en intervisie en coaching van de docenten word je hierin ondersteund. Als sluitstuk van het postgraduaat zal je je resultaten op een ervaringsgerichte manier voorstellen.

      ervaringsleren

        Wat zal je leren?

        Via ‘learning by doing’ ervaar je een divers arsenaal aan mogelijkheden om met én in de natuur welzijnsbevorderend aan de slag te gaan en ontpop je jezelf tot een expert die authentieke ervaringen in en met de natuur kan begeleiden en duurzaam inzetten in de eigen organisatie. Tijdens elke meerdaagse wordt de verbinding gemaakt met relevante begrippenkaders en theorieën. Na elke meerdaagse krijg je huiswerk mee waarbij je zowel de aangereikte kennis en ervaringen vertaalt naar jezelf als toekomstige begeleider maar ook hanteert bij een doelgroep al dan niet uit je eigen werkomgeving. Aan het einde van de opleiding ben je klaar om ervaringsleren in en met de natuur duurzaam te integreren in je eigen praktijk. De opbouw is als volgt:

        Online kick-off - 3 okt 2023

        We gaan van start met een online kennismaking. Daarin nemen we de tijd om het verloop van het postgraduaat te duiden en de noodzakelijke praktische info mee te geven.

        Meerdaagse 1 - 12 t.e.m.14 okt 2023; De Kluis in Sint-Joris Weert

        Tijdens het eerste weekend maken we verder kennis met elkaar. Het ontdekken en ervaren van het werken in én met de natuur staat centraal. Zo word je bewust gemaakt van de positieve effecten van de natuur op het welzijn van personen en het belang van verbondenheid met de natuur.

        Je leert hoe je de natuur kan inzetten als inspirator door actief de natuur te beleven en je lichaam en geest naar het hier en nu te brengen. Je proeft ook van de natuur als co-begeleider en je leert werken in en met de natuur om tot persoonlijke groei te komen. Tenslotte maak je kennis met de natuur als co-therapeut en staan we stil bij de risico’s en kansen als je de natuur wil inzetten om tot herstel van je doelgroep te komen.

        Meerdaagse 2 - 23 t.e.m. 25 nov 2023; Viroinval te Nismes

        Je ervaart vanop de eerste rij hoe ervaringsleren (leren door doen) in groep beklijft. Je maakt kennis met actieve, creatieve en uitdagende manieren om mensen vanuit hun eigen ervaring met elkaar en met zichzelf in gesprek te brengen waardoor leer- en ontwikkelkansen ontstaan. Je leert hoe interventies van de begeleider tot een verrijkt resultaat leiden en hoe het bijdraagt tot persoonlijke zelfzorg, groei of herstel. Vanuit deze ervaringen krijg je onder andere inzicht in de leercyclus van Kolb, de belevingszones van Nadler en Luckner, challenge by choice en active reviewing.

        Meerdaagse 3 - 1 t.e.m. 3 feb 2024; in een stad (te bepalen)

        Tijdens deze meerdaagse verruim je je blik op het ervaringsleren in én met de natuur. Je ontdekt een ruim gamma aan mogelijkheden. Van werken in een natuurgebied tot in een stadspark of het werken met natuurelementen en -metaforen. Ook op vlak van het ervaringsleren is de variatie groot: van korte ervaringen tot meerdaagse trajecten; individueel of in groep; van fysieke tot creatieve en mentale uitdagingen. Zo ervaar je hoe je als begeleider maximaal op maat kan werken voor jouw doelgroep en hoe het ervaringsleren in en met de natuur duurzaam kan ingezet worden in verschillende beroepspraktijken.

        Meerdaagse 4 - 21 t.e.m. 23 maa 2024; te Heuvelland

        Tijdens de laatste meerdaagse wordt de tijd genomen om je begeleidershouding verder te verkennen. Je wordt je bewust van processen die zich in een groep afspelen, welke rol je daarin zelf speelt en op welke manier je ze kan beïnvloeden. Je kan jezelf als begeleider van ervaringsleren inschatten alsook welke begeleidershouding jouw doelgroep nodig heeft. Ervaringen worden aangeboden en besproken om inzicht te krijgen in deze elementen. Daarnaast krijg je de kans om met de andere deelnemers een activiteit voor te bereiden en te begeleiden.

        Eindpresentatie en afsluitmoment; 4 jun 2024; Howest campus The Penta te Kortrijk

        Doorheen het postgraduaat word je uitgedaagd om wat je geleerd hebt, in te zetten op jezelf en in de eigen werkcontext bij je eigen doelgroep. Als sluitstuk van het postgraduaat mag je je resultaten op een ervaringsgerichte manier voorstellen en nemen we afscheid van elkaar.

        Doelstellingen

        Met dit postgraduaat bereiken jullie de volgende doelstellingen:

        1. Je verwerft basisvaardigheden, kennis en inzicht om doelbewuste activiteiten in en met de natuur op een maatschappelijk en ethisch verantwoorde, veilige en ontwikkelingsgerichte manier te organiseren, begeleiden en te implementeren bij een doelgroep (individu of groep) al dan niet in je eigen organisatie.
        2. Je gaat een persoonlijk leertraject aan waar je jouw persoonlijke interventiekracht als begeleider en implementator leert ontdekken en gebruiken als belangrijke hefboom voor professionele effectiviteit. Feedback vanuit de leergroep wordt gebruikt om tot inzicht te komen in je eigen sterktes en ontwikkelingskansen.

        Praktische info

        Data & locaties

        Het postgraduaat bestaat uit zes ontmoetingen op verschillende inspirerende locaties. Voorafgaand aan de eerste meerdaagse is er een online kick-off moment. Aan het einde van de opleiding is er een eindpresentatie en afsluitmoment. Elke meerdaagse start op donderdag rond de middag en we ronden af op zaterdag rond 17u. De concrete data en locaties kan je hier terug vinden:

        1. Online startmoment PG - dinsdag 3 oktober 2023 (20u – 21u)
        2. Meerdaagse 1: donderdag 12 tot en met zaterdag 14 oktober 2023 - locatie: De Kluis, St-Joris Weert
        3. Meerdaagse 2: donderdag 23 november tot en met zaterdag 25 november 2023 - locatie: Viroinval, Nismes
        4. Meerdaagse 3: donderdag 1 februari tot en met zaterdag 03 februari 2024 - locatie: in een stad (te bepalen)
        5. Meerdaagse 4: donderdag 21 maart tot en met zaterdag 23 maart 2024 - locatie: Heuvelland
        6. Eindpresentatie en afsluitmoment: dinsdag 04 juni 2024 (09u tot 18u) - locatie: Howest, campus the Penta, Kortrijk

        Kostprijs

        Het inschrijvingsgeld voor de gehele opleiding bedraagt 1.690 euro €. Deze prijs is inclusief catering (1 maaltijd op donderdag, 3 maaltijden op vrijdag en 2 maaltijden op zaterdag per meerdaagse; exclusief extra dranken buiten water, koffie en thee) en 2 overnachtingen per meerdaagse.

        Steunmaatregelen

        Deze opleiding komt niet in aanmerking voor het Vlaams Opleidingsverlof of de KMO portefeuille.

        Tijdsinvestering

        Deze opleiding bestaat uit 20 studiepunten, 1 studiepunt staat gelijk met 25 uren studietijd (contacturen en niet-contacturen).

        Evaluatie & attestering

        Doorheen het postgraduaat realiseer je huiswerkopdrachten waarmee je de aangeleerde kennis en vaardigheden inoefent en aantoont dat je vaardig bent in het organiseren, begeleiden en inplementeren van het ervaringsleren in en met de natuur binnen een (al dan niet je eigen) organisatie of werkcontext. Deelname aan alle lesmomenten én realisatie van de opdrachten, leidt tot een getuigschrift. Voldoe je niet aan het realiseren van alle opdrachten, dan krijg je een bewijs van deelname.

        Docenten

        • Eveline Van Cauwenberghe, bacheloropleiding Ergotherapie Howest
        • Frank Dejonghe, bacheloropleiding Ergotherapie, Howest
        • Hannes Verdru, bacheloropleiding Toegepaste Psychologie, Howest
        • Jutta Verstraeten, bacheloropleiding Sociaal Werk, Hogeschool PXL
        • Maarten Doise, bacheloropleiding Sociaal Werk, Howest

        Contactpersoon

        Frank.Dejonghe [at] howest.be (Frank Dejonghe)

        Inschrijven

        Je inschrijving verloopt online via de online registratie. Bij het beëindigen van de inschrijvingsprocedure betaal je het inschrijvingsgeld van dit postgraduaat. Vroegtijdig uitschrijven -voor de feitelijke start van het postgraduaat- resulteert in een gedeeltelijk terugbetaling van het studiegeld. 20% van het studiegeld wordt niet terugbetaald en aangerekend als een administratieve kost. Eenmaal de opleiding van start is gegaan wordt er geen terugbetaling meer gedaan, ongeacht of bepaalde opleidingsonderdelen in het eerste of tweede semester worden aangeboden.

        Welke documenten hou je klaar?

        • Tijdens de online registratie wordt een kopie van je ID gevraagd (voor en achterkant).
        • Je zal ook een kopie van je diploma hoger onderwijs moeten uploaden.

        Online inschrijven

        Na je registratie

        • Na het voltooien van de online registratie ontvang je een mail met alle informatie nodig om je inschrijving te vervolledigen.
        • Je dossier wordt eerst verwerkt en gecontroleerd door Howest. Pas daarna worden je contract en de vraag tot betaling van het studiegeld en extra studiekost elektronisch bezorgd.

        Getuigenissen

        Benieuwd hoe onze studenten het postgraduaat ervaringsleren in en met de natuur hebben ervaren? Bekijk dan zeker de video met getuigenissen!

        Postgraduaat 'Ervaringsleren in en met de natuur'
        welzijn en natuur

        Kom naar een van onze online infomomenten

        Heb je interesse? De opleiding organiseert 2 infomomenten:

        • 24/08 van 18 tot 19 uur (inschrijven niet nodig, aanmelden via Teamslink)
        • 14/09 van 19 tot 20 uur (hier graag het inschrijfformulier invullen)

        Troeven van de opleiding

        Straffe docenten

        Als je kiest voor een opleiding aan Howest Academy, dan kies je voor kwaliteit. Onze docenten zijn niet alleen inhoudelijke experten in hun domein, ze zijn ook didactisch sterk om de lesinhoud te vertalen naar haalbare leerervaringen. Op die manier kan jij je vooropgestelde doelstellingen halen in combinatie met je werk en je gezin.

        Praktijk centraal

        Tijdens een opleiding aan Howest Academy ga je aan de slag met cases en uitdagingen uit jouw werkveld. Via verschillende huiswerkopdrachten en een implementatieopdracht oefen en hanteer je de aangeleerde kennis en vaardigheden van het ervaringsleren in en met de natuur voor een doelgroep al dan niet uit je eigen werkomgeving.

        Persoonlijke aanpak

        Een persoonlijke aanpak, waarbij het integreren van persoonlijke ervaringen en inzichten en een persoonlijke groei als begeleider centraal staan. De deelnemers krijgen voortdurend feedback en begeleiding van hun coachende docenten alsook is er veel ruimte voor peerfeedback en intervisie.

        Altijd up-to-date

        Deze opleiding speelt niet alleen in op de actuele veranderingen, ze is ook een stapje voor door de link met het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek dat aan Howest wordt gevoerd.

        Officieel diploma van de hogeschool

        Je ontvangt een officieel erkend diploma van de Hogeschool West-Vlaanderen, dat je helpt om een duurzame loopbaan uit te stippelen.

        Infoavond
        Maandag 17 juni
        VAN 18u TOT 20u
        Meer info

        Ontmoet Howest Academy

        Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Kortrijk:

        Overtuigd? Schrijf je in!

        Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

        Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

        Schrijf je in

        Studenten in pauze met koffie op de campus

        FAQ

        Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

        Frank Dejonghe

        Frank Dejonghe

        Contactpersoon Postgraduaat Ervaringsleren in én met de natuur

        Het doorlopen van de volledige online registratie impliceert dat je definitief bent ingeschreven en je je engageert tot het betalen van het inschrijvingsgeld. Na de behandeling van jouw dossier ontvang je per mail een factuur voor betaling van het inschrijvingsgeld.

        De meeste vervolgopleidingen (zoals postgraduaten, micro degrees en navormingen) komen niet in aanmerking voor het studiebeurstarief. Beurstarieven zijn voorbehouden voor studenten met een diplomacontract in het reguliere opleidingsaanbod (graduaten en bachelors). Check wel de andere mogelijkheden van de Vlaamse overheid zoals Vlaams Opleidingsverlof, KMO-portefeuille en opleidingscheques.

        Ja, dat is mogelijk. Stuur uw rekeningnummer en factuurgegevens naar howestacademy [at] howest.be. De terugbetaling van het oorspronkelijk betaalde inschrijvingsgeld zal pas gebeuren na registratie van de betaling met de KMO-wallet. U heeft dus tijdelijk een dubbele betaling uitstaan.

        Als je opleiding gedeeltelijk of volledig gefinancierd wordt met financiële steun (KMO, Vlaams vormingsverlof, Vlaamse schooltoelage, Vlaamse opleidingscheques), is het belangrijk om de voorwaarden van het financiële steunprogramma met betrekking tot de aanwezigheidsplicht na te kijken. Studenten zijn verantwoordelijk voor de formele registratie van hun aanwezigheid door de docenten.

        De coördinator van je cursus zal aangeven welk platform gebruikt zal worden voor kortlopende cursussen. Voor langlopende opleidingen staat je cursusmateriaal op leho.howest.be. Je kunt inloggen met de gegevens die je na inschrijving hebt ontvangen van de centrale studentenadministratie.

        Stuur een e-mail naar howestacademy [at] howest.be en je krijgt snel antwoord.

        Voor kortlopende postgraduaatopleidingen is directe inschrijving via de webpagina definitief en bindend. Voor diploma- en kredietopleidingen zoals bachelor-, associate- en micrograduaten is voorinschrijving niet bindend, maar het verzekert je wel van een plaats in het programma.

        • Voor een graduaats diploma:
          Je bent officieel ingeschreven als je je online voorinschrijving hebt voltooid en digitaal hebt ondertekend. Na verwerking en goedkeuring van je online inschrijving door de registrar ontvang je inloggegevens en een factuur voor de betaling van het inschrijfgeld.
        • Voor microdegrees:
          Je bent officieel ingeschreven nadat je vooraanmelding is verwerkt door de studentenadministrateur en nadat je je opleidingscontract hebt ondertekend. Dit kan handmatig of digitaal via het digitale leerplatform: https://leho.howest.be/ (snelkoppeling onderaan -> ibamaflex -> belangrijke informatie).

        Betaling van het inschrijfgeld dient te geschieden uiterlijk 1 oktober of - indien de cursus op een ander tijdstip start - binnen 15 dagen na inschrijving. Voor betalingen per factuur geldt de uiterste betaaldatum vermeld op de factuur. Alleen in uitzonderlijke gevallen is betaling in termijnen toegestaan en alleen als er een termijnregeling is ingediend en akkoord bevonden door de financieel medewerker van Howest. Neem contact met ons op via howestacademy [at] howest.be (howestacademy[at]howest[dot]be) voor meer informatie.