Overslaan en naar de inhoud gaan

Denk je graag technisch maar ook out-of-the-box? Volg je de laatste digitale innovaties op de voet? En bovenal, wil je bedrijven en organisaties dit potentieel helpen omzetten tot toegevoegde waarde?

Wil je uitgroeien tot een IT’er met een meer dan stevige kennis van AI? Dan is de afstudeerrichting Artificiële Intelligentie van de bachelor Toegepaste Informatica je op het lijf geschreven.

Vanaf het tweede jaar leiden we je op tot een AI-professional die gespecialiseerd is in het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van systemen en technologieën gebaseerd op artificiële intelligentie. Je verwerft daarvoor een diepgaande kennis van machine learning, neurale netwerken, blockchain, taalverwerking en andere AI-gerelateerde onderwerpen.

Diepgaande opleiding in artificiële intelligentie

In de bachelor Toegepaste Informatica tillen we je kennis een niveau hoger dan wat er van je verwacht wordt bij bedrijven. In de afstudeerrichting AI Professional bijvoorbeeld stomen we je klaar om functionele analyses uit te voeren, maar ook om complexe probleemstellingen te benaderen door het inzetten van AI-modellen.

Om vernieuwende inzichten aan te bieden, maken we onder meer gebruik van technieken zoals Natural Language Processing (chatGPT), forecastingmodellen (beurs- en weersvoorspellingen) en recommender systemen (Netflix, Zalando…).

De opbouw van je data, neurale netwerken en het uitrollen van je systeem zullen na deze bachelor geen geheimen meer voor je hebben. Zo ben je helemaal klaar om bedrijven slimmer, efficiënter, veiliger en zeker futureproof te laten functioneren.

Als laatstejaarsstudent krijg je de kans om op bezoek te gaan bij de grote spelers uit Silicon Valley (OpenAI, Airbnb, Google, Microsoft, Oracle…).

Word IT’er met specialisatie AI

Artificial Intelligence Professional is een afstudeerrichting van de bachelor Toegepaste Informatica. Je wordt dus grondig gevormd op het vlak van software- en webdevelopment, databases en systeem- en serverinfrastructuur. Dat vullen we vanaf het tweede jaar aan met tal van modules in het teken van AI met focus op back-end toepassingen (goed voor 84 studiepunten).

De definitieve keuze voor de afstudeerrichting AI Professional maak je pas na het eerste opleidingsjaar, wat een grondige afweging garandeert.

Waar kom je terecht?

AI-professionals zijn vandaag al een veelgevraagd profiel door bedrijven. En de vraag zal de komende jaren alleen maar toenemen. De AI-sector is namelijk veelbelovend en groeit razendsnel.

Vaak zal je in teams werken met andere ontwikkelaars, wetenschappers en ingenieurs om complexe AI-systemen te bouwen voor een breed scala aan toepassingen: van zelfrijdende auto’s tot gezondheidszorg en financiële diensten. Je kan zowel bestaande systemen onderhouden en verbeteren als onderzoek doen naar nieuwe manieren om AI toe te passen.

Voor wie?

  • Ben je getalenteerd in het gebruik van technologie om problemen op te lossen?
  • En ben je tegelijk geïnteresseerd in het blijven leren over de nieuwste ontwikkelingen en toepassingen van AI?

Dan is het traject naar Artificial Intelligence Professional aan Howest iets voor jou. Je krijgt een grondige AI-opleiding en wordt zo onderdeel van de snelgroeiende AI-gemeenschap.

students working together

Jouw lesrooster

Vanaf het tweede jaar heb je minstens een halve dag per week geen les. Tegelijk sluiten de lesuren zo goed mogelijk op elkaar aan.

Hieronder kan je een voorbeeldlesrooster bekijken. Dit kan per academiejaar uiteraard afwijken. Het definitieve lesrooster communiceren we in september.

Voorbeeldlesrooster 2e jaar, 2e semester Academiejaar 2022-23

The Level - modern gebouw waar de lessen gegeven worden

Eerste jaar

De studenten maken pas hun definitieve keuze na het eerste jaar. In dit eerste jaar hebben alle studenten dus samen les. De lesdagen worden telkens ingedeeld in een deel hoorcollege (voormiddag) en een werkcollege (namiddag).

De theoretische leerstof die je krijgt in de voormiddag wordt toegepast in de namiddagsessies. De lessen in de voormiddag volg je in groep terwijl in de namiddag je via de coaches individuele begeleiding en feedback krijgt.

Tweede jaar

In het tweede jaar krijg je al een aantal specialisatiemodules uit je keuzetraject. Naast een aantal basisvakken verdiep je je ondermeer in AI fundamentals, data analyse, machine learning en neurale netwerken en deep learning.

Derde jaar

Het laatste jaar wordt opgesplitst in twee helften. In de eerste helft vervolledig je je kennis over artificiële intelligentie en bekijk je ook de ethische aspecten. De tweede jaarhelft bestaat uit een stage en een bachelorproef.

Raadpleeg de ECTS-fiches van deze opleiding
Foto studente met computer

Diverse jobkansen

Als je een bachelor diploma in de artificiële intelligentie hebt behaald, zijn er verschillende jobkansen beschikbaar in diverse industrieën. Bedrijven en organisaties zijn op zoek naar specialisten die kennis hebben van AI om hun bedrijfsprocessen te automatiseren en optimaliseren. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag gaan als AI-ingenieur, data-analist, machine learning-specialist of software-ontwikkelaar.

Groeiende vraag

Bovendien groeit de vraag naar AI-experts in de toekomst alleen maar verder. Er wordt verwacht dat de AI-markt tegen 2025 een waarde van 190 miljard dollar zal bereiken, wat betekent dat er voldoende mogelijkheden zullen zijn om je carrière op te bouwen. Daarnaast is AI een relatief nieuw en snelgroeiend gebied, wat betekent dat er mogelijkheden zijn om bij te dragen aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën en innovaties.

Dagonderwijs

Deze opleiding kan via een driejarig dagtraject volgen. Het eerste jaar is gemeenschappelijk met de studenten uit de verschillende keuzetrajecten. Vanaf het tweede jaar krijg je je unieke keuze- of specialisatiemodules.

Verkort traject

Heb je reeds een diploma in de toegepaste informatica in een ander keuze- of specialisatiedomein dan kan je via een verkort programma een ander keuzetraject volgen.

Via dit verkorte traject kan je op 1 jaar tijd een tweede diploma met een andere specialisatie behalen.

Verkort traject

Kostenraming

We geven je een raming van de studiekost van de opleiding Artificiële Intelligentie aan Howest. We maken daarbij een onderscheid tussen de algemene studiekost en de opleidingsgebonden studiekosten.

Lees meer

Studiefinanciering

De sociale dienst van Stuvo staat klaar om je in alle discretie te ondersteunen bij financiële vragen. Bekijk samen of je in aanmerking komt voor studiefinanciering.

Lees meer

Inschrijven

Je kan je vanaf 1 maart registreren voor 2024-25. Na het afsluiten van de registratie ontvang je een mail met alle info nodig voor je definitieve inschrijving. Reserveer nu al jouw plek bij Howest!

Lees meer

Infodag
Zaterdag 15 maart 2025
VAN 10u TOT 16u
Meer info

Kom langs op onze infodagen

Dit zijn de eerstvolgende infodagen voor Brugge:

Alle infodagen

Meer info?

Ontvang de brochure per post
Schrijf je in op de nieuwsbrief van deze opleiding.

Student met brochure van Howest

Samenwerken

Howest heeft een breed aanbod van samenwerkingsmogelijkheden met studenten. Samen met onze studenten zoeken we naar oplossingen voor reële cases aangebracht door onze partners. Tijdens die samenwerking zie je de studenten aan het werk, beoordeel je mee hun werk en indien het klikt, kan je hen aanwerven na afstuderen. 

Howest anticipeert via onderzoek ook op de behoeften van de maatschappij in het algemeen en het brede socio-economische werkveld in het bijzonder. De hogeschool kiest bewust voor nieuwe profielen en innovatieve niches. Op die manier werkt de onderwijsorganisatie mee aan het ombuigen van de fameuze West-Vlaamse braindrain in een braingain.

Bekijk onze onderzoeksprojecten

Een bachelorproef, een brainstorm, een projectweek of een semester lang samenwerken met een groep studenten? Contacteer onze opleidingen voor een samenwerking op maat. ​ ​

Wil je een stageproject indienen en zo in contact komen met vers Howest talent? Gebruik hiervoor het Howest stageplatform.

Kruisbestuiving is belangrijk voor nieuwe ideeën! Daar zijn we ons volledig van bewust. Daarom investeert Howest in incubatoren op de verschillende campussen. Studenten, onderzoekers, maar ook externe starters werken er onder één dak aan de uitbouw van hun eigen project.

Bovendien organiseren we onze incubatoren thematisch. Dat zorgt voor zeer veel specialistische kennis op één centrale plaats. Combineer dit met de nabijheid van andere starters en er ontstaat een frisse dynamiek, een open vizier en kruisbestuiving. Studenten aan Howest die werken aan hun eigen bedrijf kunnen een gratis werkplek krijgen in één van de incubatoren.

Samenwerken met Howest
The Level

Hét grote pluspunt bij Howest is de persoonlijke aanpak. De lectoren kennen elke student en volgen je nauw op. De gebouwen van Howest hebben bovendien een ziel. Op de bruisende campussen heerst een gemoedelijke sfeer onder studenten en lectoren. Ook bij het administratief personeel en Stuvo staat de deur altijd open.

Aan deze hogeschool leer je niet enkel in boeken, je stapt ook de wereld in en oefent in de praktijk. De uitgebreide stages bereiden je voor op de arbeidsmarkt. Na de opleiding ben je klaar voor het echte werk of kan je verder studeren als je dat wil.

Evy Schacht
Howest Alumna 2021

Overtuigd? Schrijf je in!

Heb je jouw keuze gemaakt? Wij kijken ernaar uit om je op te nemen in onze Howest-community! 

Alle informatie over inschrijven vind je via onderstaande link. 

Schrijf je in

Studenten in pauze met koffie op de campus

FAQ

Vind je niet wat je zoekt of heb je specifieke vraag over deze opleiding. Neem gerust contact met ons op.

Ines Devlieger

Ines Devlieger

Trajectverantwoordelijke afstudeerrichting Artificiële Intelligentie

Indien je een laptop koopt via Howest, kan je bekijken welke laptop de opleiding aanraadt. Indien je een laptop hebt of zelf een nieuw toestel wil kopen, dient deze minimum te voldoen aan dezelfde specificaties.

Bekijk welke laptop de opleiding aanraadt

Wil je graag een semester in het buitenland studeren? Of spreekt een internationale stage jou aan? Dat kan! Je ontdekt alle mogelijkheden om binnen Howest naar het buitenland te gaan op deze pagina. Tijdens je studies maken we jouw buitenlands avontuur samen concreet! 

Voorkennis op het vlak van informatica is handig, maar geen noodzaak. Wil je je toch wat voorbereiden, dan is er onze instapcursus programmeren en web, maar die inhoud komt ook in de lessen aan bod.

Voor wiskunde verwachten we dat je minimum 4 uur per week wiskunde hebt gehad in het secundair. Is dit niet het geval, dan zijn de instapcursussen wiskunde aanbevolen. Om je verder te helpen, richten we tijdens het academiejaar ook monitoraten in (herhalings- en begeleidingssessies). 

We nemen de term toegepast in Toegepaste Informatica zeer letterlijk. Als professionele bachelor is het de bedoeling dat je dingen enigszins begrijpt maar de absolute meerwaarde zit in het uitvoeren en doen! Het vele projectwerk, de vele werkcolleges en labo’s bewijzen dat je zelf aan de slag gaat. We geloven dan ook dat passie en motivatie de sleutel is naar succes. Het euforisch gevoel na al het harde werk van een project valt dan ook niet te onderschatten. Hoe verder je in de opleiding vordert, hoe meer het belang van praktische taken naar boven komt. Helemaal op het einde is er dan de kers op de taart met de stage.

De meeste studenten komen uit wetenschappelijke richtingen in het ASO of uit informaticabeheer en boekhouden-informatica in het TSO. Heb je geen informatica gehad? Dat is geen probleem. Wil je je toch al wat voorbereiden voor de lessen starten? Dan je een van de instapcursussen programmeren of web volgen. Er zijn ook instapcursussen wiskunde als je minder dan 4 uur wiskunde hebt gehad in het secundair. 

We maken vanaf dag één gebruik van de modernste ontwikkeltechnieken. Onze code EN projecten worden beheerd door marktleiders binnen het vakgebied. We hanteren steeds de principes van Continuous Development & Integration. Dit helpt ons om een echte DevOps cultuur op te bouwen, en nieuwe technologie zoals bijvoorbeeld GitHub Copilot en chatGPT te omarmen. In de eerste jaren ligt de focus voornamelijk op het gebruiken van deze mogelijkheden, maar later bouwen we hierop verder om alles te integreren en ook zelf op te zetten. We differentiëren ons ook met het aanbod van onze specialisatiedomeinen. Zo zijn we marktleider in cybersecurity en bieden we een volwaardige afstudeerrichting Artificial Intelligence (AI) aan.  In het traject Software Engineering komen heel wat innovatieve ontwikkeltechnologieën aan bod en kan het DevOps verhaal volop uitgediept worden.   Daarnaast leer je in het uniek traject Web3 software veilig en gedistribueerd (democratisch) op te zetten, maar ook de principes van digitale eigendom en identiteit in bestaande applicaties te voorzien.